ελληνική μουσική
  559 online   ·  210.919 μέλη

  Στούντιο ηχογράφησης στο σπίτι

  WithoutName
  10.01.2015, 20:01

  Καλησπέρα! Σκέφτομαι να πειραματιστώ με ηχογράφιση στο σπίτι. Ξέρω οτι χρειάζομαι κάρτα ήχου, κάποιο καλό μικροφωνάκι, ένα πρόγραμμα (..και ίσως και άλλα που δε τα ξέρω ακομα). Επειδή είναι άρχη δεν θέλω να δώσω πάρα πολλά χρήματα γιατί ίσως αργότερα βάρεθω, επομένως το πόσο που διαθέτω είναι κάπου στα 100 με 150 (στο σύνολο, αν είναι λίγα για κάτι αξιόλογο τότε ισως και 200, αλλά θα προσπαθούσα να το αποφύγω). Με το μικρόφωνο θελω να γράφω κυρίως φωνή. Θα ήθελα να μου προτίνεται κάποια κάρτα ήχου και μικρόφωνο για αύτη τη δουλεία σε αύτα τα χρήματα με σχετικά καλή ποιότητα ως προς το αποτέλεσμα. 

  [ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 10-01-2015 21:29 ]


  STEFANOS604
  10.01.2015, 21:17

  Κάρτα ήχου:

   Υπάρχουν στην αγορά διάφορες κάρτες ήχου, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, και άρα και τιμές.

  Αν στο μέλλον σκοπεύετε να έχετε πολλές πηγές (πχ μικρόφωνα , κιθάρα , πλήκτρα…) θα χρειαστείτε κάρτα (κονσόλα) με περισσότερες της μιας εισόδους .Αφού όμως θέλετε να ηχογραφείτε μόνο φωνή  τότε επιλέξτε μια απλή (χωρίς κονσόλα)

  Να μια καλή κάρτα ήχου εδώ: που πρόσφατα αναλύσαμε με πολλές λεπτομέρειες στο musicheaven ΕΔΩ :

  Software:

  Για  Windows υπάρχουν τα φημισμένα Cubase , SONAR …( Η κάθε εταιρία προσφέρει ένα demo, στην ιστοσελίδα της ώστε να αποφασίσετε πιο είναι το πιο χρήσιμο. ) όμως εσείς θα κάνετε άνετα τη δουλεία σας με audacity. Κατεβάστε το δωρεάν  ΕΔΩ:

   

  Μικρόφωνο.

  Υπάρχουν πολλοί τύποι μικροφώνων όπως: Τα ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ που όμως χρειάζονται power phantom, που σχεδόν όλες οι σύγχρονες κάρτες (κονσόλες) διαθέτουν.

  Για μικρόφωνο – αφού το θέλεις μόνο για φωνή, θα σου πρότεινα δυναμικό . Το SM 57 είναι πολύ καλό αλλά ακριβό της Shure  . Εγώ χρησιμοποιώ και το βρίσκω πολύ καλό το SV100 της shure στο 1/4 της τιμής του SM57

  Μonitor :

  Η συμβουλή μου είναι, να αγοράσετε απ’ την αρχή ένα καλό ζευγάρι monitor ηχείων με καλή απόκριση συχνοτήτων (ή μ’ ένα καλώδιο να χρησιμοποιήσετε το στερεοφωνικό σας)  αφού άμεσα αλλά και στο μέλλον θα μπορείτε να τα  χρησιμοποιήσετε και σαν μικρό ΡΑ για να τραγουδάτε. Λέω  απ’ την αρχή  γιατί με την  επεξεργασία και αργότερα μίξη της φωνής σας με όργανο, αυτό που θα ακούτε από τα monitors θα πρέπει να σας ικανοποιεί και να ανακαλύπτετε τις  ατέλειες σας οπότε να ξαναηχογραφήτε , διορθώνοντας τις  , έτσι ώστε όταν φτιάξετε το δικό σας σπιτικό CD αυτό να  ακούγεται με την ίδια ποιότητα είτε στο αυτοκίνητο σας, είτε στο στερεοφωνικό σας, είτε σε στερεοφωνικό διαφορετικό από το δικό σας. Πχ δείτε ΕΔΩ :

   

  ΑΡΑ για μένα πρώτα καλό μικρόφωνο και καλό monitor και στην αρχή αφού δεν μπορείς να διαθέσεις για κονσόλα αγόρασε μια φτηνή κάρτα (15 – 35 ευρώ) .Πχ ΕΔΩ :