ελληνική μουσική
83 online   ·  209.034 μέλη

Συνθέτης και arranger: Ποιά η διαφορά;

STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
17.03.2015, 19:42

Επί τη ευκαιρία των μόλις αναρτηθέντων videos από τον cnmusic του Chris Nevridis  (πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ;) και επειδή ο συνθέτης προσδιορίζεται σαν :Composer – Arranger

Θα ήθελα να ζητήσω από τον ίδιο ή από κάποιον γνώστη να γίνει μια περιγραφή για το ποια η διαφορά μεταξύ των 2 όρων

Υποθέτω ότι το να συνθέτει κάποιος είναι ταλέντο και σίγουρα δεν σημαίνει πως αν σπουδάσεις μουσική θα μπορείς και να γράφεις και μουσική. Ο συνθέτης λοιπόν γράφει τη μελωδία και τις συγχορδίες και πιθανόν και τους στίχους. 

O Arranger ??

Ήθελα κάποτε να ασχοληθώ με software σύνθεσης αλλά τα free music production software είχαν ιούς και έκτοτε δεν ξαναασχολήθηκα....

Άλλη μια ερώτηση μου είναι:

Η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει ( τον  ‘’οποιοσδήποτε’’ = εννοώ να έχει κάποιες γνώσεις μουσικής θεωρίας και αρμονίας ή και καθόλου όπως υποστηρίζουν τα διαφημιστικά software) να κάνουμε  σύνθεση;;

Ευχαριστώ


-----------------

''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

[ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 17-03-2015 20:03 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 17-03-2015 21:23 ]


#1   
cnmusic
Περαστική Νότα
Chat
17.03.2015, 21:28

Χαιρετώ τον κύριο STEFANOS604 και την "αναζήτησή" του, με αφορμή το υλικό το οποίο ανήρτησα.

Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω για τα σχόλιά σας όσον αφορά τη μουσική μου. Εύχομαι να σας ταξιδέψανε και να σας δημιούργησαν εικόνες και ενδεχομένως συναισθήματα.

Στη συνέχεια θα απαντήσω στα ερωτήματά σας, με την ελπίδα να σας καλύψω.

Composer = συνθέτης

Arranger = ενορχηστρωτής (ή αυτός ο οποίος παίρνει το μουσικό υλικό και το "διαχειρίζεται")

"Συνθέτης" μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος είναι σε οποιοδήποτε στάδιο της μουσικής του εκπαίδευσης, αλλά μπορεί να είναι και αυτοδίδακτος. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και για τις δύο περιπτώσεις. Η σύνθεση είναι χάρισμα, είναι δώρο Θεού.

Ο "ενορχηστρωτής" τις περισσότερες φορές καλείται να έχει γνώσεις και ακούσματα. Αν πρέπει να ενορχηστρώσει ένα έργο εποχής μπαρόκ, αναγέννησης ή οποιασδήποτε εποχής που βασίζεται σε ορχήστρες, ή σε μουσική δωματίου και παρεμφερή σύνολα πρέπει να έχει μελετήσει, να έχει λάβει γνώσεις πάνω σε τέτοιου είδους υλικό. Πρέπει να σκεφτεί τι θα παίξουν τα 1α βιολιά, τα 2α βιολιά, οι βιόλες, τα υπόλοιπα έγχορδα, τα πνευστά και ότι άλλο περιλαμβάνει η ορχήστρα ή θέλει να περιβάλλει.

Αν θέλει να ενορχηστρώσει ένα κομμάτι για παράδειγμα "ροκ μουσικής" εκεί χρειάζονται οι ανάλογες γνώσεις οι οποίες μπορούν να έχουν τα θεμέλιά τους στην εμπειρία, αλλά θέλει πάλι να έχεις αρκετά ακούσματα και αντίληψη.

Στην εποχή μας μπορούμε λόγων των ηλεκτρονικών μέσων, μέσω του διαδικτύου, να παρατηρήσουμε και να αναλύσουμε κομμάτια και σύμφωνα με αυτά να μιμηθούμε ή να λάβουμε ιδέες.

Μπορούμε πολλά ακόμα να σχολιάσουμε αλλά θα σταματήσω εδώ.

Μια παρατήρηση, στο κομμάτι "Asteroid motif" στο 2:03 (περίπου), το φωνητικό μέρος το έχω γράψει με συγκεκριμένους κανόνες της αρμονίας για τετράφωνο (Σοπράνο, Άλτο, Τενόρο, Μπάσο).

Χάρηκα πολύ για αυτή την επικοινωνία μέσω της συζήτησης.


#2   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
17.03.2015, 21:39

Γιώργο η τροποποίηση που έκανες στον τίτλο πιστεύω ότι δεν ισχύει .

Το ερώτημα μου δεν ήταν η διαφορά μεταξύ Συνθέτη και Ενορχηστρωτή που τη γνωρίζω και με απλά λόγια είναι:

Συνθέτης: Αυτός που έγραψε τη μουσική , αυτός που έκανε τη σύνθεση, δηλαδή έγραψε την μελωδία που τραγουδά ο τραγουδιστής όταν τραγουδά του στίχους, που μπορεί να τους έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης ή κάποιος άλλος (ο στιχουργός)

Ενορχηστρωτής: Αυτός που έγραψε τις παρτιτούρες για τα όργανα που συνοδεύουν το τραγούδι (κιθάρα, μπάσο,  πιάνο, βιολί , μπουζούκι…).

Ο ενορχηστρωτής πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να έχει το χάρισμα από το θεό αλλά να έχει σπουδάσει μουσική

Arrangerείναι ένα είδος ‘’Διασκευαστή’’ αλλά αυτό ρωτούσε ο τίτλος που τον επανέφερα στην αρχική του μορφή αν κάνω λάθος ας ξαναδιορθωθεί… 


#3   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
17.03.2015, 21:48

Λοιπόν:

1.Ο συνθέτης δημιουργεί

α)μιά μελωδική γραμμή,που αποτελεί το πρωταρχικό υλικο τής σύνθεσης.

β)προαιρετικώς,μιά διαδοχή συγχορδιών που συνοδεύουν/υποστηρίζουν την μελωδική αυτή γραμμή.Λέω "προαιρετικώς",διότι είναι δυνατόν αυτό να το κάνη ο ενορχηστρωτής,εάν ο συνθέτης δέν έχη γνώσεις αρμονίας

2.Ο ενορχηστρωτής είναι ο arranger,δηλαδή αυτός που "τακτοποιεί" τα μουσικά μέρη αναλόγως τών οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν.

Αυτά πολύ αδρά.Από εκεί και πέρα:

1.Μπορεί ο συνθέτης να είναι και ενορχηστρωτής,οπότε δημιουργεί συνολικώς το μουσικό κομμάτι.Απ'όσο ξέρω,οι διάφοροι γνωστοί συνθέτες συμφωνικής/κλασσικής μουσικής ενορχήστρωναν οι ίδιοι τίς μελωδίες τους και παρουσίαζαν πολλές φορές οι ίδιοι τα έργα τους-ήταν δηλαδή και διευθυντές ορχήστρας.

2.Στίς σύγχρονες μουσικές μορφές,κυρίως αυτές που ανήκουν στο Rock ή και στην Jazz και εκτελούνται από μικρά μουσικά σύνολα,είναι σύνηθες η ενορχήστρωση ενός κομματιού να γίνεται από όλα τα μέλη τής μπάντας-ο καθένας ακούει τί παίζουν οι υπόλοιποι και προσθέτει το δικό του μέρος αναλόγως.

3.Αυτό που επιτρέπει η τεχνολογία σήμερα είναι ο καθένας που έχει έστω και λίγες γνώσεις θεωρίας/αρμονίας να μπορή να δημιουργή τα δικά του μουσικά κομμάτια χωρίς να χρειάζεται να έχη στην διάθεσή του ορχήστρα.Φυσικά,υπάρχουν και όργανα (keyboards) που μπορούν να προσθέσουν συνοδεία από συγχορδίες -και επίσης ρυθμικά patterns- σε μιά μελωδία,αλλά αυτά είναι εκ τών προτέρων προγραμματισμένα και δέν έχουν (πολλές) δυνατότητες ευελιξίας.Ωστόσο,ακόμη η τεχνολογία δέν επιτρέπει σε κάποιον που "δέν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα"-δηλαδή δέν ξέρει τουλάχιστον να δημιουργήση μιά "υποφερτή" μελωδική γραμμή-να κάνη σύνθεση.Υπάρχουν,ωστόσο,απ'όσο έχω διαβάσει,μουσικά software που μπορούν να συνθέσουν μελωδικές γραμμές με βάση κάποιες παραμέτρους που θα τους εισαγάγη ο χρήστης,αλλά δέν έχω ακούσει ποτέ κάποιο τέτοιο έργο.....

ΥΓ.Μάλλον ο cnmusic είναι ο Chris Nevridis,όπως φαίνεται από τα αρχικά του.

Edit:φαίνεται ότι μάλλον με πρόλαβαν {#emotions_dlg.biggrin}

 


-----------------

Ακολούθα μόνο εμένα ,είμαι ο ανάξιον man

[ τροποποιήθηκε από τον/την Hastaroth, 17-03-2015 21:50 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την Hastaroth, 17-03-2015 21:53 ]


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
17.03.2015, 21:54

Cnmusic έστειλες την απάντηση σου την ώρα που εγώ έγραφα και δεν την είδα .

Η ερώτηση μου τώρα είναι:

Άρα ο συνθέτης γράφει την original μουσική , ο ενορχηστρωτής γράφει πχ μια παρτιτούρα - πχ με σόλο πιάνο και ο arranger με το κατάλληλο Software κάνει arrangement (διασκευή , διευθέτηση) και γράφει τις παρτιτούρες για τα άλλα όργανα ;;


#5   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
17.03.2015, 22:04

Arranger είναι ο αγγλικός όρος γιά τον ενορχηστρωτή,διότι "διευθετεί" (arrange) τα όργανα μέσα στο μουσικό κομμάτι.Λέγεται επίσης και orchestrator,άν και σπανίως έχω συναντήσει τον όρο αυτόν.


#6   
Post αρνητικής αξιολόγησης
Post αρνητικής αξιολόγησης
Post αρνητικής αξιολόγησης
Post αρνητικής αξιολόγησης
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
18.03.2015, 13:05

Ο τίτλος με το arranger , όρο που στο κείμενο εννοώ τον ‘’ενορχηστρωτή’’ (αυτόν που χρησιμοποιεί software και το τραγούδι του παίζεται από ορχήστρα χωρίς live μουσικούς) και όχι τον ενορχηστρωτή (αυτόν που γράφει τις παρτιτούρες για τα όργανα που συνοδεύουν το τραγούδι)  ήθελε απλά να καταδείξει αυτή τη διαφορά και να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες από συνθέτες και ενορχηστρωτές που αυτή την ώρα με το διαγωνισμό είναι πολλοί.


#11   
CROSS
MusicHeaven Guru
Chat
18.03.2015, 13:39

Δεν υπάρχει λόγος να μπερδεύεσαι.Arranger και ενορχηστρωτής είναι το ίδιο.Απλά η γλώσσα αλλάζει.:)Ίσως θέλεις να πείς ότι αυτός που χρησιμοποιει την τεχνολογία λέγεται arranger,ενώ ο παραδοσιακός που του αρέσει να μουτζουρώνει τα χέρια του με το μολύβι,την ξύστρα και τη γόμα(που είναι υπέροχη αίσθηση!) γράφοντας στο χαρτί,λέγεται ενορχηστρωτής.Όμως δεν αλλάζει κάτι.Είναι το ίδιο και πάλι.Ο τρόπος γραφής αλλάζει.

Αν δεν εννοείς αυτο,αλλά εννοείς ως arranger αυτόν που (μετα)γράφει για κλασσική ορχήστρα ένα κομμάτι,και ως ενορχηστρωτή αυτόν που (μετα)γράφει για μερικά όργανα,και πάλι παίζεις με τις λέξεις.Αν θέλεις 2 λέξεις για να ξεχωρίζεις τη χρήση κλασσικής ορχήστρας με την χρήση  πχ μπάντας ή μερικών οργάνων,μπορεις να πείς ότι ο ένας κανει ενορχήστρωση και ο άλλο ενοργάνωση.Αλλά και πάλι δεν υπάρχει λόγος.Κανείς δεν κάνει αυτό τον διαχωρισμό.Το παιχνίδι με τις λέξεις είναι περιττό.

Σχετικά με το ερώτημα που βλέπω στον τίτλο του θέματος,συνθέτης είναι αυτός που γράφει μουσική(και εννοώ αυτόν που δεν αντιγράφει με το να κάθεται στο όργανό του και να παίζει,αλλά αυτόν που γράφει στο πεντάγραμμο είτε ψηφιακό είτε χάρτινο-το διευκρινίζω γιατί εχουμε γεμίσει τέτοιους ''αντιγραφείς'' που το παίζουν συνθέτες :ρ.Αν θέλει να το κάνει ο αλλος ας το κάνει αλλά μετά χρειάζεται η απαραίτητη επεξεργασία,γιατί οι πιθανότητες να περάσουν ασυναίσθητα τα ακούσματά του μέσα στο κομμάτι που δημιουργεί είναι πάρα πολύ μεγάλες)

Η διαφορά είναι ότι ο ένας δημιουργεί μουσική απο το μηδέν κι άλλος την μεταγράφει για τα υπόλοιπα όργανα ή ορχήστρα ή χορωδία κλπ) που θέλει να χρησιμοποιήσει.Συνήθως ο συνθέτης είναι και ενορχηστρωτής,ανεξάρτητα απο το αν μπαίνει στη διαδιακασία να ενορχηστρώσει ο ίδιος την μουσική του.

Με 2 λόγια ό συνθέτης είναι ο σεναριογράφος και ο ενορχηστρωτής ή arranger με τον διεθνή όρο,είναι ο σκηνοθέτης.Η ορχήστρα ή ο,τιδήποτε άλλο θέλει να χρησιμοποιήσει,είναι οι ηθοποιοί.{#emotions_dlg.biggrin}


#12   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
18.03.2015, 14:10

Παράθεση:

Το μέλος CROSS στις 18.03.2015, 13:39 έγραψε...

....Ίσως θέλεις να πείς ότι αυτός που χρησιμοποιει την τεχνολογία λέγεται arranger,ενώ ο παραδοσιακός που του αρέσει να μουτζουρώνει τα χέρια του με το μολύβι,την ξύστρα και τη γόμα(που είναι υπέροχη αίσθηση!) γράφοντας στο χαρτί,λέγεται ενορχηστρωτής.

Αυτό ακριβώς εννοώ και ζήτησα κάποια TIPs για αυτόν που χρησιμοποιει την τεχνολογία .

Αυτό φαίνεται καθαρά από το αρχικό μου ποστάρισμα και γι αυτό τα ανέφερα με 2 ξεχωριστές λέξεις :

Arranger και Ενορχηστρωτής και φυσικά δεν ήθελα να παίξω με τις λέξεις

Ευχαριστώ για τις περισσότερες πληροφορίες


#13   
CROSS
MusicHeaven Guru
Chat
18.03.2015, 15:02

Αυτό που ρωτάς στο 1ο ποστ,αν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει κάποιον χωρίς μουσικές γνώσεις,η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!Η τεχνολογία βοηθάει έναν μουσικό:1)στην ηλεκτρονική γραφή,αντί να χρησιμοποιεί χαρτί και μολύβι,2)στην μεταγραφή μια μελωδίας σε άλλο τόνο(τρανσπόρτο)σε ελάχιστα δευτερόλεπτα,αρα γλιτώνει χρόνο(αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ξέρει τί είναι αυτό και πως γινεται χωρίς τη χρήση τεχνολογίας)3)στην ενορχήστρωση,και στo να ακούσει το αποτέλεσμά της(όσο γίνεται πιο κοντά στον φυσικό ήχο)και πολλά άλλα πάνω σε αυτή τη λογική.

Το να σου υπόσχεται κάποιος ''ιστορίες για αγρίους''για να πουλήσει σε μεγαλύτερο κοινό ένα προιόν είναι κάτι που συμβαίνει παντού.Οποτε προσοχή χρειάζεται...Είναι σαν να λές''μπορεί η γιαγιά μου να πετάξει αεροπλάνο στον ''αυτόματο.Χωρίς γνώσεις,ή με ελάχιστες,αλλά με καθοδήγηση ενός manual που θα λεει πατησε το τάδε κουμπί για απογείωση και το τάδε για προσγέιωση κλπ. Τι θα γινόταν σε μια τετοια περίπτωση?

Ακριβώς το ίδιο ισχυει και στη μουσική.Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που επιχειρούν να κάνουν αυτό που ρωτάς.Όμως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι όσες και στο να να βρίσκονται παιδιά-θαύματα.Αν θεωρείς τον εαυτό σου ενα τετοιο παιδί που δεν κατάφερε λογω συνθηκών να εκφραστεί,τότε προχώρα.Αλλιώς δές το σαν ευκαιρία να οδηγηθείς στην αληθινή μουσική γνώση.Αυτη την απαντηση δίνω σε όποιον κάνει αναλόγο ερώτημα.

Σχετικά με όσους έχουν λίγες γνώσεις,μαλλον θα τους μπέρδευε παρά θα τους βοηθούσε η τεχνολογία.Η ημιμάθεια ως γνωστόν είναι χειρότερη της αμάθειας.


-----------------

ΗΧΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ-Δευτέρα 00.00-02.00 στο radio MusicHeaven

[ τροποποιήθηκε από τον/την CROSS, 18-03-2015 15:03 ]


#14   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
18.03.2015, 15:37

Ευχαριστώ CRROSS για τις νέες πληροφορίες. 

Θέτοντας ερώτημα σε φίλο μου αυτοδίδακτο μουσικό που παίζει arranger keyboard για το ποιος είναι ο λόγος της μεγάλης απήχησης που έχουν πήρα την παρακάτω απάντηση , που θεώρησα σωστό να την μεταλαμπαδεύσω και επειδή τα θεωρώ πολύ εκπαιδευτικά τα θέτω σε jpg format για καλύτερη ανάγνωση καθώς μετά το ποστάρισμα αυτό θα λείψω για μεγάλο διάστημα και δεν θα μπορέσω να ξαναποστάρω:


#15   
CROSS
MusicHeaven Guru
Chat
18.03.2015, 16:22

Μας εξήγησες ποια είναι η πηγή των αποριών σου με τους όρους κλπ.Στο βιντεακι ειναι απλα μια διαφήμιση.Τίποτα περισσότερο.


#16   


Αυτά τα διάβασες;