ελληνική μουσική
  259 online   ·  210.839 μέλη

  ΑΕΠΙ, επαγγελματικοί χώροι και creative commons

  radiopro
  17.04.2016, 15:43

  Επειδή με παλιούς συνεργάτες ξεκινάμε έν εγχείρημα διανομής streaming μουσικής CC σε επαγγελματικούς χώρους (κάτι σαν το jamendo) με ενδιαφέρει η άποψη των συναδέλφων μουσικών για τα πνευματικά δικαιώματα.

  Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλάω για "κλοπές" πως βλέπω στην Ελλάδα από κάτι Iplus και κάτι ΠΑΣΚΕΔΙ που πάνε και παίρνουν κομμάτια NC και τα πουλάνε σε συνδρομές. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Ειδικά η πρώτη που έχει κάνει και δωρεάν διανομή τα demo της jamendo και τα διαφημίζει είναι "απίστευτη".

  Οι λόγοι που το ξεκινάμε είναι:

  α) Γιατί δεν γουστάρω προσωπικά το "νταβατζιλίκι" της ΑΕΠΙ και των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ναι δεν θα γίνω πλούσιος με το 0.00005 που με πληρώνει το Spotify. Αν η μουσική μου δεν πουλάει και δεν παίρνω το 95% της πώλησης, γιατί να ασχοληθώ με το εμπορικό κομμάτι εδώ;

  β) Γιατί από το 2000 έβλεπα μικρομάγαζα με ένα ραδιόφωνο να κλείνουν πόρτες από την ΑΕΠΙ και τώρα σε περιοχές το 90% δεν πληρώνει ΑΕΠΙ καν.

  γ) Γιατί στην αυτοέκδοση της μουσικής μου έμαθα καμιά 100ρια πραγματάκια στην αμερική και λέω να τα μεταφέρω σε νέους.

  δ) Γιατί κάτι δεν πάει καλά με την υπάρχουσα μορφή είσπραξης. Ναι να εισπράξω από τα live όπου παίζεται η μουσική μου. Ναι να εισπράξω από τα cds και όποιον χρησιμοποεί τη μουσική μου. Αλλά γιατί να "ποινικοποιώ" τα μαγαζάκια και τα εστιατόρια; Που αλλού ακούγεται το ραδιόφωνο πλέον εκτός από αυτοκίνητα και μαγαζιά;


  Το νορμάλ παιδιά δεν είναι να παρακαλέσω έναν σταθμό να με "παίξει" και όταν με παίξει να πέσει πάνω σε αυτόν και σε όποιον άκουσε τα τραγούδια μου η "κατάρα του Φαραώ" Το νορμάλ είναι να ακούγεται η μουσική και νέων δημιουργών και αν αρέσει να πάει ο καθένας να την αγοράσει. Όχι επειδή θέλει η πολιτεία να μην ακουμπάει το παράνομο downloading, να ξεσκίζει η κάθε ΑΕ τους χώρους όπου θα μπορούσα να ακουστώ και να φοβούνται οι σταθμοί να με παίξουν ή να ζητάνε τρελά λεφτά με το πρόσχημα ότι έχουν και την ΑΕΠΙ να πληρώσουν.


  Νομίζω ότι αυτό το περίεργο σχήμα είναι ένα από τα αίτια της καταστροφής της μουσικής βιομηχανίας, ειδικά στη μικρή αγορά της Ελλάδας.

  Επειδή τώρα ξεκινάμε, θα ήθελα τις γνώμες όσων ενδιαφέρονται. Πόσα βγάζει κάποιος από την ΑΕΠΙ για ένα cd; Αν είναι όσα έβγαζα εγώ από την BMI γιατί αξίζει; Είναι ανταγωνιστικό προς τους δημιουργούς να βγάλουμε εμείς μια πληρωμένη υπηρεσία streaming στα 100 ευρώ και να έχουμε 20 streams με μόνο οσους δεν ανήκουν στην ΑΕΠΙ; Θα μας δουν ως "εχθρούς";