ελληνική μουσική
  438 online   ·  211.035 μέλη

  Δίπλωμα από μικρό συνοικιακό ωδείο. Αξίζει;

  savaspar
  14.09.2017, 10:41

     Γεια σας. Ασχολούμουν με το πιάνο αυτοδίδακτα για 23 χρόνια, και πριν 1 χρόνο, στα 28 μου, αποφάσισα να προσεγγίσω το Εθνικό ωδείο για να πάρω το πτυχίο κλασικής για το πιάνο δίνοντας κατατακτήριες για β' ανωτέρα. Εδώ και 1 χρόνο και κάτι προετοιμάζομαι για το πρόγραμμα κατατακτηρίων. Για οικονομικούς κυρίως, αλλά και διάφορους άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την πολιτική του συγκεκριμένου ωδείου, άρχισα από το καλοκαίρι τις σκέψεις να αλλάξω και να ρωτήσω και σε άλλα, ώστε να δώσω κατατακτήριες και να συνεχίσω εκεί.

     Προσέγγισα ένα μικρό ωδείο στη γειτονιά μου το οποίο όμως δεν είναι κάποιο γνωστό. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του Εθνικού που είμαι τώρα, αλλά ούτε και με τον αριθμό διδασκόμενων οργάνων και καθηγητών.

  Το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής: Ενώ προσέγγισα το Εθνικό ωδείο για να δώσω κατατακτήριες για β' Ανωτέρα, αυτοί θέλουν να με προτείνουν με το έτσι θέλω στην επιτροπή για α' έτος, με την δικαιολογία οτι πρέπει να προετοιμαστώ 2 έτη για τις προκριματικές της β' ανωτέρας. Εγώ τους λέω οτι προκριματικές δε θέλω να δώσω αλλά μόνο προακρόαση πτυχίου, και μου λένε δε γίνεται, είναι υποχρεωτικό. Τους ζήτησα λοιπόν να μη δώσω προκριματικές, να δώσω εξέταση δεξιοτεχνίας στο β' έτος και να πάω κατευθείαν για δίπλωμα. Και μου απάντησαν οτι ακόμη κι έτσι πρέπει να κάνω υποχρεωτικά άλλα 2 χρόνια μετά τη β' ανωτέρα. Σύνολο 4. Τα χρήματα στο Εθνικό είναι πάρα πολλά για να μπορέσω να υποστηρίξω αυτές τις σπουδές για 3 ή 4 χρόνια, εκτός του οτι ζητάνε και άπειρα λεφτά για κάθε εξέταστρο. Εγώ υπολόγιζα οτι μετά τις κατατακτήριες θα έχω άλλα 2 χρόνια για έστω ένα πτυχίο.

  Στο μικρό συνοικειακό ωδείο λοιπόν που προσέγγισα, εκτός του οτι μου έκαναν μια καταπληκτική τιμή, μου ανέφεραν οτι το πρόγραμμά μου και ο τρόπος που το ερμηνεύω, όχι μόνο είναι για β' έτος, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει και πτυχίο, αν είχα τη σονάτα πχ ολόκληρη. Αυτό για την ερμηνεία μου έκατσε πολύ στραβά, διότι εγώ έχω αρκετά αντικειμενική άποψη για μένα, και ξέρω οτι δεν είναι και τόσο καλό, σε επίπεδο δημόσιας εκτέλεσης πάντα (προφανώς αυτοί μιλούσαν για επίπεδο εξετάσεων). Θα δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια όπως στο Εθνικό; Στην ερμηνεία, στο ύφος; Θα διδαχθώ "Μουσική" μέσα από ύλη ή απλά να παίζω απ'έξω 1 κονσέρτο και άλλα 4-5 κομμάτια διπλώματος; Μου πρότειναν λοιπόν να με βάλουν β' ανωτέρα και να ξεκινήσω κατευθείαν για δίπλωμα οπου θα μου το δώσουν σε 2 χρόνια αν το προλάβω ή το πολύ σε άλλο ένα αν δε βγάλω την ύλη, για να προλάβω να τελείωσω και ότι άλλο από τα υποχρεωτικά μου έχει μείνει. 

  Έχω πολλούς ενδοιασμούς όμως για το πόσο θα αξίζει μια τέτοια κίνηση. Θα έχει αξία το δίπλωμα από ένα άγνωστο, μικρό και συνοικειακό ωδείο; Θα μπορώ να βρω μετά δουλειά; Τι διαφορά θα έχει αν θα είχα δίπλωμα από το Εθνικό Ωδείο για παράδειγμα;

  Προσέγγισα στο μεταξύ κι άλλα ωδεία που επίσης μου είπαν οτι άνετα θα μπορούσα να φοιτήσω στο β' έτος με το πρόγραμμα που έχω, αλλά εκείνα μου φάνηκαν πολύ ακριβά. Επόμενη κίνηση θα ήταν να προσεγγίσω και το δημοτικό ωδείο.

  Παρακαλώ θα ήθελα μια αντικειμενική άποψη διότι έχω στρεσαριστεί πολύ και δε θα ήθελα να πάει χαμένος ο 1,5 χρόνος της προετοιμασίας μου..

  [ τροποποιήθηκε από τον/την savaspar, 14-09-2017 10:44 ]

  [ τροποποιήθηκε από τον/την savaspar, 14-09-2017 10:46 ]

  [ τροποποιήθηκε από τον/την savaspar, 16-09-2017 22:15 ]


  marsias
  14.09.2017, 19:10

  Το επίπεδο είναι αυτό που έχεις διδαχτεί. Σε 1-2 χρόνια κανένα ωδείο δεν μπορεί να σου αλλάξει επίπεδο. Άρα προτιμάς το ωδείο της γειτονιάς που δεν θα σου πιουν και το αίμα....Το πτυχίο έχει ακριβώς την ίδια αξία αφού φέρει την ίδια σφραγίδα από το Υπουργείο πολιτισμού.Πολλές φορές στα μικρά Ωδεία γίνεται και σοβαρότερη δουλειά. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο ειδικός καθηγητής που υπογράφει το πτυχίο σου.

  [ τροποποιήθηκε από τον/την marsias, 14-09-2017 19:12 ]


  savaspar
  15.09.2017, 05:39

  Παράθεση:

  Το μέλος marsias στις 14.09.2017, 19:10 έγραψε...

  Το επίπεδο είναι αυτό που έχεις διδαχτεί. Σε 1-2 χρόνια κανένα ωδείο δεν μπορεί να σου αλλάξει επίπεδο. Άρα προτιμάς το ωδείο της γειτονιάς που δεν θα σου πιουν και το αίμα....Το πτυχίο έχει ακριβώς την ίδια αξία αφού φέρει την ίδια σφραγίδα από το Υπουργείο πολιτισμού.Πολλές φορές στα μικρά Ωδεία γίνεται και σοβαρότερη δουλειά. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο ειδικός καθηγητής που υπογράφει το πτυχίο σου.

  Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό με την σφραγίδα το γνωρίζω. Όμως έχω ακούσει πολλά και διάφορα για "καμμένα" διπλώματα που δεν τα παίρνουν σε καμία υπόληψη. Τελικά περισσότερη σημασία έχει το "χαρτί" γενικότερα, ή η σχολή που έχει σπουδάσει κάποιος ωστε να το αποκτήσει; Μήπως θα μου έδινε περισσότερες γνώσεις και θα με έκανε καλύτερο μουσικό (και κατ'επέκταση θα μετρούσε περισσότερο) ο δρόμος μέχρι το Πτυχίο από ένα μεγάλο και πολυφημισμένο ωδείο, από ένα Δίπλωμα από κάποιο μικρό και άγνωστο; 


  costaseglezos
  15.09.2017, 13:05

  Τυπικά, όλα τα πτυχία/διπλώματα όλων των αναγνωρισμένων ωδείων είναι ισότιμα, ουσιαστικά είναι εντελώς άνισα. Στην "αγορά" παίζει ρόλο η φήμη του ωδείου και -εννοείται- ο καθηγητής. Ένα "πολυφημισμένο" ωδείο δε σημαίνει, όμως, ταυτόχρονα ότι έχει και καλή φήμη.

  Υπάρχει νόμος που διέπει όλες αυτές τις διαδικασίες τοποθέτησης σε τάξη, απόκτησης πτυχίου, κλπ, αλλά όπως καταλαβαίνουμε στον καπιταλισμό "ο κιμάς κόπτεται πάντα ενώπιον του πελάτη", επομένως έχε κατά νου ότι το "εθνικό" μπορεί να σου είπε περισσότερα για να σε κρατήσει περισσότερο και "το μικρό της γειτονιάς" μπορεί να σου είπε λιγότερο για να σε πάρει γιατί σε έχει ανάγκη.

  Γενικώς, το σύστημα είναι απαρχαιωμένο, για κλάμματα, τα ιδρύματα αδιαβάθμητα, το εμπόριο χοντρό και η κακοτεχνία επίσης, δε βγάζεις άκρη, μόνο κάνεις ό,τι τραβάει το μεράκι σου, η τσέπη σου και ο καθηγητής που εμπιστεύεσαι και ταυτόχρονα, ενισχύεις τις όποιες προσπάθειες γίνονται από φορείς (βλ. ΠΜΣ) των μουσικών για πίεση και εξεύρεση λύσης.

  Smile


  CROSS
  16.09.2017, 15:10

  Αρχικά θα απαντήσω στην ερώτηση του τίτλου σου.Δεν επηρεάζει για κανένα λόγο την αξία του πτυχίου ή διπλώματος η περιοχή ή το ''μέγεθος''του ωδείου.Αυτό που μετράει είναι το αντίκρισμά του σε γνώσεις και σε τεχνική(ισχύει το ιδιο για οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα).Καλύτερα μην αναρωτιέσαι σε ποιό ωδείο,αλλά με ποιον καθηγητή. 


  savaspar
  25.09.2017, 04:46

  Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Με βοήθησαν αρκετά. Τελικά απέρριψα και τα 2 ωδεία και κατέληξα σε Δημοτικό Ωδείο κάποιου κοντινού δήμου. Και πολύ οικονομικό αλλά και ο δάσκαλος (όπου είναι και ο διευθυντής) μου φάνηκε αρκετά καλός. Με εξέπληξε ο επαγγελματισμός τους αλλά και η σημασία που έδωσαν. Άκουσαν με πολλή προσοχή όλο μου το πρόγραμμα, και μου είπανε οτι θα με προτείνουν στις επερχόμενες κατατακτήριες σε 20 μέρες για β' έτος Ανωτέρας. Δε με νοιάζει αν θα πάρω δίπλωμα σε 3 ή σε 4 χρόνια, αρκεί να βελτιωθώ πραγματικά και να καλύψω ό,τι τεχνικές και μη ελλείψεις έχω από τα προηγούμενα χρόνια που ήμουν αυτοδίδακτος.

  [ τροποποιήθηκε από τον/την savaspar, 25-09-2017 04:49 ]