ελληνική μουσική
    554 online   ·  210.866 μέλη

    Η φαγούρα του Σημίτη με τα τρίπτυχα...

    Cenio
    06.11.2005, 23:15
    Σημίτης

    Όσο με αφορά, ως e-θαμώνας του MusicHeaven, νομίζω πως ο πιο κατάλληλος και πρόσφορος τρόπος να εκφράσω την αντίθεσή μου στα διαλαμβανόμενα σχετικά με το συντηρητικό "τρίπτυχο" αξιών στο νέο βιβλίο του Σημίτη είναι η δημιουργία ενός σχετικού topic στην αντίστοιχη κατηγορία εδώ στο forum του Μουσικού Παραδείσου, όπου ο κυρίαρχος λόγος είναι ο ανεκδοτολογικός σχολιασμός των πάσης φύσεως φαιδρών...
    Άλλωστε μια επιστολή διαμαρτυρίας δεν θα είχε κανένα νόημα... ούτε και τύχη βέβαια... νομίζω πως μερικές δεκάδες μάτια αναγνωστών, ίσως κι εκατοντάδες, είναι προτιμότερο από μια ανεπίδοτη επιστολή... όπερ και έπραξα αναλόγως.

    Λοιπόν...

    Στο νέο του βιβλίο ο Σημιτάκος (χαϊδεμένος μας πολιτικός, 8 χρόνια πρωθυπουργός γαρ...) εγκαλεί τη ΝΔ για συντηρητισμό τον οποίο εντοπίζει, λέει, στο τρίπτυχο αξιών της: ΠΑΤΡΙΔΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    Ολοφάνερο επομένως πως τόσα χρόνια ο άνθρωπος, ως υπουργός και μετέπειτα ως πρωθυπουργός, αυτό το "τρίπτυχο" προσπαθούσε να ξεχαρβαλώσει:

    * την οικογένεια... πέτυχε την υψηλότερη ίσως υπογεννητικότητα στην υφήλιο, σωστό γηροκομείο!

    * τη θρησκεία... έβλεπε Σταυρό και έφριττε...θαυμαστής του Νέρωνα ο άνθρωπος ή μήπως του Εμβέρ Χότζα;

    * την πατρίδα... είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως εδώ τα κατάφερε απόλυτα, επιτυχία 100%!!!

    Προσωπικά χέστηκ@ για τη ΝΔ, αλλά για το χαρακτηριζόμενο από το Σημιτάκο "συντηρητικό" τρίπτυχο δεν μπορώ να μην καγχάσω και να μη σχολιάσω σχετικά...Ο άνθρωπος μου φαίνεται πως έχει, για καθαρά προσωπικούς του λόγους, μια παρόμοια εμμονή με την Εκκλησία και κάθετι το χριστιανικό σαν αυτή που είχε ο Αδόλφος Χίτλερ με τους Εβραίους... Θα τον χαρακτήριζα ως το ψυχοπαθολογικό ανάλογο του Αδόλφου...

    Λοιπόν η δική μου υπόθεση εργασίας με τίτλο "Σημίτης: Ιδεοληπτική Μανιοκατάθλιψη με τη Συντήρηση και Ψυχονεύρωση με τα Τρίπτυχα..." αφορά τη σχετική "φαγούρα" του ανθρώπου και συνοψίζεται στα εξής συμπεράσματα:

    * η "φαγούρα" με την οικογένεια: σχιζοσυναισθηματικώς δικαιολογημένη, προφανώς σε... μπουρδέλο θα γεννήθηκε ο άνθρωπος!!!

    * η "φαγούρα" με τη θρησκεία: είπαμε... διαταραγμένη προσωπικότητα σαν το Νέρωνα, τον Αδόλφο, τον Χότζα... Θεός του ο εαυτός του... θρησκεία του ο πολιτικός ναρκισσισμός του...

    * η "φαγούρα" με την πατρίδα: α, ξέχασα να σας το πω... ο άνθρωπος είναι άπατρις, καθόσον το μπουρδέλο ήταν πάνω σε κρουαζιερόπλοιο και τα γεννητούρια εικάζεται πως έγιναν σε... διεθνή χωρικά ύδατα!!!

    Περιμένω τις δικές σας υποθέσεις εργασίας...


    Αυτοί... τα βιβλία τους, κι εμείς... τα fora μας...


    ---------------
    ΥΓ. Παρακαλώ τα σχόλιά σας, είτε θετικά είτε αρνητικά, να σεβαστούν τον ανεκδοτολογικό χαρακτήρα αυτού του topic... πρέπει φυσικά να το "γλεντήσουμε" το θέμα!!!


    Thanks in advance


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Cenio στις 06-11-2005 23:44 ]
    geordan
    06.11.2005, 23:34
    Λυπάμαι που δεν θα συμβάλω στο να "γλεντήσουμε" το θέμα, αλλά δεν θα σεβαστώ το ανεκδοτολογικό κλίμα που ζητάς αγαπητέ Cenio.

    Η ένστασή μου είναι η εξής. Από όσο ξέρω το βιβλίο κυκλοφορεί την Τετάρτη και ό,τι έχει κυκλοφορήσει είναι η λεγόμενη προδημοσίευση. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κρίνουμε μόνο από συγκεκριμένα αποσπάσματα. Μόνο αν διαβάσουμε ολόκληρο το βιβλίο, ή έστω το συγκεκριμένο κεφάλαιο, θα έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τις απόψεις του συγγραφέα. Αυτά ως προς το δεοντολογικό μέρος.

    Ως προς την ουσία του θέματος, όσα αρνητικά και να βρεις στο Σημίτη (και σίγουρα θα βρεις πολλά, ιδιαίτερα στη δεύτερη τετραετία) δυσκολέυομαι να βρω που έθιξε με έργα ή λόγια την πατρίδα, τη θρησκεία ή την οικογένεια ως θεσμούς. Τώρα, αν τους υποβάθμισε, αναβάθμησε, υποτίμησε, προώθησε, απαξίωσε, εξέλιξε κλπ είναι αντικείμενο πολιτικής ερνημείας και πολιτικής συζήτησης, που σίγουρα δεν θα γίνει εδώ. Πάντως δεν νομίζω να έδωσε δικαιώματα για να κατηγορηθεί ότι δεν σεβεται τους θεσμούς. Αν πάλι δεν θυμάμαι καλά και κάνω λάθος, δεν έχετε παρά να αναφερθείτε σχετικά.

    Για το τέλος θα πω το γνωστό "ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψής του" που ισχύει και για το Σημίτη (και τον κάθε Σημίτη) και για εμάς που γράφουμε σε ένα forum.
    Cenio
    07.11.2005, 00:13
    geordan

    Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε την έκδοση του βιβλίου του Σημίτη, για να διακρίνουμε έιτε το ιδεολογικο-κοινωνικο-πολιτικό του στίγμα είτε τις καταδιωκτικές του εμμονές με την Εκκλησία, φίλε geordan.

    Προηγήθηκαν τα Έργα και οι Ημέρες του Σημίτη από τα γραπτά του στο παρόν βιβλίο... κι επιπλέον δεν κρίνω το σύγγραμμα, ούτε την πολιτική του ιδεολογία. Τη μανία του με το λεγόμενο "τρίπτυχο" σχολιάζω ανεκδοτολογικώς φυσικά, καθώς του ΄χει μείνει απωθημένο και κάθε λίγο και λιγάκι εκδηλώνει το κομπλεξικό του "χουνέρι" με την Εκκλησία και το τρίπτυχο της "συντήρησης". By the way, ανυπομονώ να μάθω για το τρίπτυχο των "εκσυχρονιστών" της χώρας μας... ανυπομονώ ειλικρινά... ποιο να είναι άραγε!!!... κάτι έχω ακούσει για αρπαχτή - κοροϊδία - υποτέλεια (στα οικονομικά συμφέροντα εννοείται) αλλά μήπως βουίζει ο τόπος για να τα πιστέψω;... "φήμες" κι "ασύστολα ψεύδη" της ΝΔ... φθηνοί που είναι οι άνθρωποι!!!!!!!
    W4TT4N4B3
    07.11.2005, 00:34
    Το προβλημα δεν ειναι η υπογεννητικοτητα αλλα η οικογενειοκρατια,
    στην Ελλαδα το " αμαρτησα για το παιδι μου" ειναι η μονιμη δικαιολογια
    για τις διπλοθεσιες και για πολλων ειδων παρανομιες προκειμενου να βολεψουν μερικοι γονεις τα καμαρια τους
    Το προβλημα δεν ειναι το ποσοι Ελληνες θα παραμεινουν σε αυτον τον κοσμο αλλα τι Ελληνες θα ειναι αυτοι.

    Οσο για την Εκκλησια και για να ακριβολογω με τον κληρο και την ηγεσια του, πιστευω οτι απλως στην Ελλαδα υπαρχει ενα τετραπτυχο, Πολιτικη εξουσια, δημοσιογραφικο παρακρατος, εκκλησιαστικο παρακρατος και επιχειρηματικο παρακρατος. Αυτα τα 3 παρακρατη αλωνιζουν με τη συναινεση της πολιτικης εξουσιας που εξαργυρωνει καποια ανταλλαγματα.
    Θελει να εχεις πολυ μεγαλο οραμα και ικανους συνεργατες για να τα εξοντωσεις.
    Οταν πια γινεις πρωθυπουργος εχεις χασει το παιχνιδι πλεον, εχεις παραδοθει.

    Οσα βιβλια και αν γραψει ο πρωην πρωθυπουργος, οσοι ζησαμε επι πρωθυπουργιας του και μετα ξερουμε τι εκανε και τι δεν εκανε σε αυτον τον τοπο.
    Αυτα ειναι για τις γενιες που θα ερθουν,
    οι πολιτικοι πρεπει να μιλανε μεσα απο τα εργα τους οχι απο τα βιβλια για να απολογηθουν ή να επιτεθουν στους πολιτικους τους αντιπαλους.
    jorge
    07.11.2005, 00:38
    (μεταφέρθηκε στη σωστή κατηγορία)
    Voltage
    07.11.2005, 00:39
    Αν τολμήσω να ρωτήσω γιατί ασχολείσθε με κάτι περιστασιακό, που δεν αξίζει τον κόπο; Η ιστορία ξέρει να αποτυπώνει σ έναν άφθαρτο καμβά ακόμα και το τίποτα !
    Λέτε να τον ξεχάσει ;;;!
    AT
    07.11.2005, 08:27
    Quote:

    Το μέλος Voltage στις 07-11-2005 στις 00:39 έγραψε:

    Αν τολμήσω να ρωτήσω γιατί ασχολείσθε με κάτι περιστασιακό, που δεν αξίζει τον κόπο; Η ιστορία ξέρει να αποτυπώνει σ έναν άφθαρτο καμβά ακόμα και το τίποτα !
    Λέτε να τον ξεχάσει ;;;!





    προφανώς, σκέφθηκε να προνοήσει να μην ξεχασθεί.... 'καλού-κακού'.... σου λέει...
    yiannisyiannis
    07.11.2005, 09:49
    Ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός, ο οποίος από το βήμα της Ελληνικής Βουλής ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κύριος "thank you Mr. Clinton", εκδίδει ένα βιβλίο 700-σελίδων για την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Σιγά μην αφιερώσω τόσο χρόνο για ένα καμένο χαρτί.
    ph
    07.11.2005, 10:43

    Δεν ήταν κακός πρωθυπουργός, υπήρξαν χειρότεροι...

    Το αν διαμαρτύρεται για το φθαρμένο τρίπτυχο της ΝΔ δεν θα έπρεπε να ενοχλεί. Φυσικά είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου η διαμαρτυρία, διότι ούτως ή άλλως το τρίπτυχο ξεχνιέται πια κι από τους πλέον συντηριτικούς (εκτός από κάτι επικίνδυνα άρρωστους και αστείους). Αλλά αφού θέλει να το σχολιάσει ο Σημίτης, δεν χάνουμε τίποτα να ξανασκεφτούμε πως το εν λόγω τρίπτυχο ισοδυναμεί με βλακεία στον κύβο.
    W4TT4N4B3
    07.11.2005, 10:45
    Ο ανθρωπος ηθελε να φανει λιγο ευγενης,
    και οι αλλοι την ευχαριστουν αλλα δεν το κανουν δημοσιως.
    η στροφη προς το αμερικανικο-ισραηλινο τοξο στην εξωτερικη πολιτικη δεν ειναι επιστημονικη φαντασια, αναζητηστε συμβασεις οπλικων συστηματων και συνεργασιες σε επιπεδο μυστικων υπηρεσιων την τελευταια διετια.
    κατα την αποψη τουλαχιστον της βουλευτικης πλειοψηφιας πρεπει να συνταχθουμε με τους ισχυρους του πλανητη
    ξεχνουν ορισμενοι οτι αυτο που απετρεψε μια επιθεση κατα τη διαρκεια των αγωνων δεν ηταν τα πανακριβα και υπερσυγχρονα συστηματα ασφαλειας
    αλλα το φιλο-αραβικο μας προφιλ.
    οι ισορροπιες ειναι πολυ ευθραυστες...
    W4TT4N4B3
    07.11.2005, 11:24
    Αραγε χρειαζεται να γραψει ενα βιβλιο ενας πολιτικος για να αποτιμηθει το εργο του;
    πρεπει να γραψει βιβλιο για να καταθεσει την συνολικη αντιληψη της πολιτικης του;

    οι πολιτες και οσοι ζουν σε αυτη τη χωρα θα τα αποτιμησουν, ολα τα υπολοιπα για μενα ειναι τεχνασματα δικην εντυπωσιασμου...
    geordan
    08.11.2005, 01:04
    Επανέρχομαι γιατί το μήνυμα του Cenio μάλλον με μπέρδεψε περισσότερο. Ίσως να έχω χάσει κάποια επεισόδια και να μην τα γνωρίζω, αλλά εγώ κόμπλεξ και εμμονή δεν διέκρινα. Για να μην παρεξηγηθώ, επαναλαμβάνω ότι δεν κρίνω τις πολιτικές του πράξεις και αποφάσεις, αλλά το πολιτικό του ήθος. Σε αυτό δεν αναφέρονταν το αρχικό μήνυμα; Τέλος πάντων, μένω στο ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη στο θέμα.

    Επίσης, θα υπερασπισθώ το δικαίωμα κάθε πολιτικού να γράφει βιβλία, έστω και για να αποτιμήσει ο ίδιος το έργο του. Συμφωνώ κι εγώ ότι μάλλον είναι περιττό, αφού όλοι έχουμε ιδία κρίση για τα πεπραγμένα του, αλλά καλώς ή κακώς είναι και αυτός ένας τρόπος να γραφτεί η ιστορία. Σίγουρα υποκειμενικός, αλλά αυτόν είχαμε πάντα. Φυσιολογικό και απαραίτητο είναι να καταγραφούν και οι αντίθετες απόψεις. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα μπορέσουν να κρίνουν και όσοι δεν έζησαν το χθες και ζουν το σήμερα, αλλά θα ζήσουν στο αύριο και θα πρέπει να κρίνουν καταστάσεις 30-40 χρόνια μετά.

    Πάντως ούτε εγώ έχω σκοπό να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο και ζητώ συγγνώμη αν κούρασα.
    count
    08.11.2005, 02:37
    οι περισοτεροι πολιτικοι ειναι ανθρωποι που διψουν για δοξα.και λεφτα φυσικα,αλλα πιο πολυ αυτο που ζητουν ειναι να ειναι γνωστοι,να τους ξερει ολος ο κοσμος,να περνας και να λες κοιτα,ο σημιτης.αυτο ειναι οτι καλητερο για αυτους.η δοξα.αυτη για την οποια ο χριστος ειπε οτι ο πρωτος εδω θα ειναι ο τελευταιος εκει,και ο τελευταιος εδω θα ειναι πρωτος εκει.αυτους λοιπον δεν τους φτανει μονο για ορισμενο χρονικο διαστημα η δοξα,οταν περναει ο καιρος τους και χανοντε σιγα σιγα,τρελαινοντε,θελουν την δοση τους,ετσι πρεπει να βγουν παλι μπροστα,να ασχοληθει ο κοσμος παλι για αυτους.ακομα καλητερα,να γραψει η ιστορια για αυτους οπως ο ιδιος επιθυμει.τι καλητερο για αυτο απο το να γραψεις την βιογραφια σου εσυ ο ιδιος, οπως εσυ θελεις.να γραφτεις στην ιστορια με τις καλητερες εντυπωσεις.ησουν σοφος,κυβερνησες δικαια,επραξες σωστα.αξιος,χαχαχα.η ματαιοδοξια δεν ειναι φυσικα ελατωμα μονο τον πολιτικων.ετσι ειναι και οι περισοτεροι τραγουδιστες,ηθοπ.δημοσιογ.και γενικοτερα ολα τα ψωνια των μμε.στην ελλαδα εχουμε παρα πολλους τετοιους.υπαρχουν βεβαια και εξαιρεσεις,αλλα ειναι ελαχιστες και χανοντε
    W4TT4N4B3
    08.11.2005, 09:08
    Εμενα geordan με ενοχλει ενα βιβλιο με πολιτικο περιεχομενο να εχει απο εξω τη φωτογραφια του πολιτικου-συγγραφεα που το γραφει...
    δε μου αρεσει απλως, οποιοσδηποτε συγγραφεας και αν το εκανε....
    Cenio
    08.11.2005, 10:34
    κίτρινη κάρτα yiannnisyiannis... για αντιαθλητικό μαρκάρισμα! lol

    Το τρίπτυχο "πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια" μπορεί ως σύνθημα να είναι εφεύρημα της συντηρητικής δεξιάς αλλά εκφράζει νομίζω -με εναλλασσόμενη έμφαση- το πιο ευρύ κι ετερόκλητο πολιτικοκοινωνικό φάσμα: από το το ΛΑΟΣ και την άκρα δεξιά ώς την πατριωτική αριστερά διαπερνά το μεγαλύτερο κομμάτι του μεσαίου χώρου που δεν διαθέτει συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα (oups, i'm here), καθώς επίσης και το νεοεθνικοσοσιαλιασμό και τα παγανιστικά κινήματα... δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιους, sorry...

    Παντού υπάρχουν φανατισμένοι κι επικίνδυνοι, αλλά όπως αντιλαμβάνεσαι ο χαρακτηρισμός συλλήβδην όλων αυτών ως επικίνδυνων και γραφικών είναι λίαν επιεικώς... αχαρακτήριστος!!!

    Τώρα επί της ουσίας δεν αμφιβάλλω κι εγώ πως μπορεί το τρίπτυχο να καταρρέει, αλλά όχι αφ' εαυτού του! Η κοινωνική πραγματικότητα σίγουρα μεταβάλλεται και μεταλλάσσεται βάσει των κοινωνικών αναγκών, όχι όμως ερήμην της πολιτικής βούλησης και της κοινωνικής δυναμικής. Μπορεί κάποιοι να επιθυμούν σφόδρα και να σχεδιάζουν ν' αλέσουν τα έθνη και τους λαούς στην κρεατομηχανή της παγκοσμιοποίησης, αλλά όσο ακόμη υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα υπάρχει και ελπίδα, πολιτική βέβαια... θυμίζω τη στάση του γαλλικού λαού έναντι του ευρωσυντάγματος.

    Πάντως, yiannis, αν θέλεις, έχεις το βήμα για ν' αναπτύξεις το σκεπτικό σου σχετικά με το τρίπτυχο...

    Πού μπευρδεύτηκες, geordan;... να σε ξεμπερδέψω!

    Mε τον W4TT4N4B3 συμφωνώ στο σύνολο των σχολίων του εκτός από την οικογενειοκρατία. Δεν είχα το χρόνο να βρω κάποια στατιστικά στοιχεία στο διαδίκτυο για τα διαζύγια, τα εγκαταλλειμένα παιδιά, τις ανύπαντρες μητέρες, την υπογεννητικότητα κοκ. Αν μπορούσε να βρει κάποιος, θα είχαμε και κάποια στοιχεία για να τεκμηριώνουμε καλύτερα τα σχόλιά μας... Δεν τίθεται κανένα θέμα αντιδικίας...

    ---------------
    ΥΓ. Πάντα φιλικά με όλους... ακόμη κι αν υπάρξει κάποια μικροένταση, μας περιμένουν... οι μπύρες, έστω cyberbeers!

    ορίστε μισή ντουζίνα:


    -----------
    Suddenly, I knew that you'd have to go.
    Your world was not mine, your eyes told me so.
    Yet it was there I felt the crossroads of time
    and I wondered why.
    Loreena McKennitt - "The Old Ways"



    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Cenio στις 08-11-2005 10:50 ]
    W4TT4N4B3
    08.11.2005, 11:11
    Quote:

    Το μέλος Cenio στις 08-11-2005 στις 10:34 έγραψε:

    [b]Mε τον W4TT4N4B3 συμφωνώ στο σύνολο των σχολίων του εκτός από την οικογενειοκρατία. Δεν είχα το χρόνο να βρω κάποια στατιστικά στοιχεία στο διαδίκτυο για τα διαζύγια, τα εγκαταλλειμένα παιδιά, τις ανύπαντρες μητέρες, την υπογεννητικότητα κοκ. Αν μπορούσε να βρει κάποιος, θα είχαμε και κάποια στοιχεία για να τεκμηριώνουμε καλύτερα τα σχόλιά μας... Δεν τίθεται κανένα θέμα αντιδικίας...

    ---------------
    ΥΓ. Πάντα φιλικά με όλους... ακόμη κι αν υπάρξει κάποια μικροένταση, μας περιμένουν... οι μπύρες, έστω cyberbeers!

    ορίστε μισή ντουζίνα:


    -----------
    Suddenly, I knew that you'd have to go.
    Your world was not mine, your eyes told me so.
    Yet it was there I felt the crossroads of time
    and I wondered why.
    Loreena McKennitt - "The Old Ways"

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Cenio στις 08-11-2005 10:50 ]





    Aλλάζει μορφή η ελληνική οικογένεια
    Πληθαίνουν οι μονογονεϊκές, μειώνονται οι πολύτεκνες, ενώ δημιουργείται μια ολόκληρη γενιά από μοναχοπαίδια
    Tου Γιωργου Λιαλιου

    Ως λαός πάντοτε υπερηφανευόμασταν για τη συνεκτικότητα της ελληνικής οικογένειας, τους ισχυρούς δεσμούς της, την περίφημη αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στα μέλη της. Στην Eλλάδα, τα παιδιά απολαμβάνουν της στήριξης των γονιών έως και σε προχωρημένη ηλικία και οι ηλικιωμένοι περιθάλπονται από τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα της Eυρώπης. Oμως, σιγά σιγά το πρότυπο αυτό ξεθωριάζει, για μια σειρά από κοινωνικο-οικονομικές αιτίες. Tη συνεχή έλλειψη χρόνου, την οικονομική στενότητα, την εξασθένηση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, που δεν μένουν πια κάτω από την ίδια στέγη. Oι επιστήμονες αρχίζουν να μιλούν για απομυθοποίηση αυτού του προτύπου και για σταδιακή αντικατάστασή του από διαφορετικές μορφές οικογένειας.

    Eίναι πλέον γεγονός, οι παραδοσιακές μορφές οικογένειας -γονείς με ένα ή δύο παιδιά, γονείς με παιδιά κι ένας ή δύο ηλικιωμένοι- «χάνουν έδαφος». Oι πολύτεκνες οικογένειες μειώθηκαν κατά 20%-25% την τελευταία εικοσαετία, ενώ τα μονομελή νοικοκυριά -φοιτητές, μοναχικοί ηλικιωμένοι και εργένηδες- αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70%. O μεγάλος αριθμός διαζυγίων και η δημιουργία νέων οικογενειών, μέσω ενός δεύτερου γάμου, καθώς και οι μικτοί γάμοι ανάμεσα σε Eλληνες και αλλοδαπούς συνθέτουν ένα ολότελα νέο για τα ελληνικά δεδομένα τοπίο. Oι δεσμοί των μελών της πυρηνικής οικογένειας θα επαναπροσδιοριστούν σε 30 ή 40 χρόνια, όταν μια ολόκληρη γενιά από μοναχοπαίδια θα κληθεί να αναλάβει μόνη της τη φροντίδα των ηλικιωμένων... Kι όταν κάποιες κατηγορίες συγγενών θα αρχίσουν να εκλείπουν, όπως συμβαίνει ήδη στην Kίνα (στη χώρα αυτή ο νόμος επιβάλλει τη γέννηση ενός μόνο παιδιού ανά οικογένεια) όπου οι λέξεις «αδελφός», «θείος» και «ξάδελφος» πέφτουν σταδιακά σε αχρηστία.

    ΣΥΝΟΛΟΧΩΡΑΣ

    2001 10.171.906 οι εχοντες ελληνικη ή και ελληνικη υπηκοοτητα
    1991 10,259,900 εδω πρεπει να ειναι το συνολο του πληθυσμου με τους αλλοδαπους αλλα τοτε οι αλλοδαποι δεν ηταν πανω απο 100.000.

    Oι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις των Eλλήνων όλα τα έτη και ολόκληρη τη δεκαετία του ’90 οι θάνατοι Eλλήνων ήταν κατά 43.718 περισσότεροι από τις γεννήσεις τους,



    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : W4TT4N4B3 στις 08-11-2005 11:42 ]
    yiannisyiannis
    08.11.2005, 12:01
    Quote:

    Το μέλος Cenio στις 08-11-2005 στις 10:34 έγραψε:

    κίτρινη κάρτα yiannnisyiannis... για αντιαθλητικό μαρκάρισμα! lol



    Πάλι καλά που δεν μου έβγαλες κόκκινη

    Quote:

    Το μέλος Cenio στις 08-11-2005 στις 10:34 έγραψε:

    Πάντως, yiannis, αν θέλεις, έχεις το βήμα για ν' αναπτύξεις το σκεπτικό σου σχετικά με το τρίπτυχο...




    Ο λόγος που δεν σχολίασα το τρίπτυχο, είναι επειδή το θεωρώ αυτονόητο. Αν κάποιος έχει αντίθετη άποψη, πρόβλημά του, πάντως κατά τη γνώμη μου είναι θύμα. Θα αναπτύξω στη συνέχεια το λόγο που απευθύνω αυτόν τον χαρακτηρισμό.

    Όπως πολύ σωστά είπες, αυτό το τρίπτυχο μπορεί ως σύνθημα να είναι εφεύρημα της συντηρητικής δεξιάς (στο χώρο της οποίας δεν ανήκω), αλλά εκφράζει ένα ευρύτερο κι ετερόκλητο πολιτικοκοινωνικό φάσμα. Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι απ’ όσους εκφράζουν αντιρρήσεις, το κάνουν όχι επειδή έχουν πραγματικά αντίθετη άποψη. Το κάνουν μόνο και μόνο επειδή θεωρούν ότι συγκρουόμενοι μ’ ένα σύνθημα της συντηρητικής δεξιάς, κερδίζουν αυτομάτως bonus προοδευτικότητας. Κι επειδή έχουν έλλειμμα προοδευτικότητας, αναλώνονται σε συνθηματολογίες, μήπως κι έτσι θεωρηθούν ή νοιώσουν προοδευτικοί.

    Ας διαλύσουμε αυτό το τρίπτυχο στα στοιχεία του, στις 3 αξίες από τις οποίες αποτελείται κι ας μας απαντήσουν οι διαφωνούντες τι μεμπτό βρίσκουν στο θεσμό της πατρίδος ή της θρησκείας ή της οικογένειας; Διότι πέραν της θρησκείας, που αν και είναι σεβαστή σαν αξία από την πλειονότητα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, εν πάση περιπτώσει χωράει κάποια αμφισβήτηση, με τα άλλα δυο τι γίνεται; Ποιος είναι δηλαδή κατά της αξίας της πατρίδας του; Ή της οικογενείας του;

    Ο Σημίτης, υπηρετώντας τα μεγάλα του αφεντικά, τα οποία απροκάλυπτα ευχαριστεί κι από το Βήμα της Ελληνικής Βουλής, είναι αναγκασμένος να εφαρμόζει πιστά τα σενάρια της Νέας Εποχής, που οδηγούν στην παγκοσμιοποίηση.

    Σενάριο 1. Η διάλυση των εθνικών κρατών και των κάθε είδους πατρίδων. Αυτό είναι το ζητούμενο ως μέσο, για να επιτευχθεί μια παγκόσμια ομοσπονδία κρατών με ένα παγκόσμιο ηγέτη. (Όσοι έχουν διαβάσει το προφητικό βιβλίο “The End of Nation State” του Ιάπωνα Kenichi Ohmae, αισθάνονται ήδη δικαιωμένοι στις προβλέψεις τους.) Είτε λοιπόν με το πρόσχημα των μειονοτήτων, είτε με τις πληθυσμιακές αλλοιώσεις που προκαλούν οι μαζικές εισροές μεταναστών (οι οποίες δεν είναι τυχαίες αλλά κατευθύνονται επιλεγμένα σε χώρες με φυλετική ομοιογένεια όπως η Ελλάδα), τα Έθνη – Κράτη –Πατρίδες χαλαρώνουν και διαλύονται. Να λοιπόν ο ένας λόγος που ο Σημίτης –κι όχι μόνο αυτός- στρέφεται κατά του θεσμού της πατρίδος, του πατριωτισμού κλπ.

    Σενάριο 2. Η διάλυση των θρησκειών. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας Πανθρησκείας, χτισμένης με συγκρητιστικά στοιχεία που αντλήθηκαν από τις περισσότερες γνωστές θρησκείες και φυσικά η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου θρησκευτικού ηγέτη. Με το πρόσχημα ότι οι θρησκείες ευθύνονται για τις απανταχού έριδες και πολέμους ανά τον κόσμο, οι θρησκείες πρέπει να πολεμηθούν. Μέσω διεθνών οργανώσεων όπως του Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών (που δυστυχώς φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα), εμμέσως πλην σαφώς επιβάλλεται στις διάφορες θρησκείες, παραθρησκείες, αιρέσεις, σέκτες κλπ. να βρουν τα κοινά τους σημεία και να τα κάνουν σημαία. Να λοιπόν ο λόγος που ο Σημήτης στρέφεται κατά της δεύτερης αξίας του τρίπτυχου, δηλαδή την θρησκεία.

    Σενάριο 3. Η διάλυση της οικογένειας. Εδώ τα πράγματα μπλέκουν περισσότερο. Θα προσπαθήσω να πω τα βασικότερα αίτια συνοπτικά. Ο παγκόσμιος πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης (ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το ίδιο πρόσωπο) πρέπει να διοικεί πρόβατα, ανθρώπους με διαλυμένα μυαλά και συνειδήσεις. Άρα λοιπόν πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά του στόχου.
    -Ποιο είναι το κύτταρο της κοινωνίας;
    -Η οικογένεια, άρα αυτή πρέπει να πλήξουμε πρώτη.
    Με το πρόσχημα λοιπόν του ελεύθερου έρωτα, των ελεύθερων σχέσεων, της ευδαιμονίας γενικότερα, επιτυγχάνεται η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών. Στα περισσότερα «πολιτισμένα» κράτη οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πλέον η πλειοψηφία. Εδώ, στην προπαγάνδιση αυτού του ελεύθερου τρόπου ζωής, επειδή οι μονογονεϊκές οικογένειες απογειώνουν τον καταναλωτισμό, η Νέα Εποχή έχει ως σύμμαχο και τα διεθνή οικονομικά τραστ. Όταν δηλαδή σε μια οικογένεια επέρχεται το διαζύγιο, αυτό μεταφράζεται ως ανάγκη για δύο σπίτια, δύο ψυγεία, δύο πλυντήρια κλπ. Να λοιπόν ο λόγος που ο Σημήτης στρέφεται και κατά της τρίτης αξίας του τρίπτυχου, δηλαδή την οικογένεια.

    jorge
    08.11.2005, 12:21
    Quote:

    Το μέλος yiannisyiannis στις 08-11-2005 στις 12:01 έγραψε:

    Με το πρόσχημα λοιπόν του ελεύθερου έρωτα, των ελεύθερων σχέσεων, της ευδαιμονίας γενικότερα, επιτυγχάνεται η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών. Στα περισσότερα «πολιτισμένα» κράτη οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πλέον η πλειοψηφία.




    Εγώ πάλι γιατί νομίζω πως η πλειοψηφία είναι οι οικογένειες με 2 γονείς;
    Ή μήπως η Ελλάδα δε θεωρείται ακόμα "πολιτισμένο" κράτος;
    frufru
    08.11.2005, 14:15
    Quote:

    Το μέλος jorge στις 08-11-2005 στις 12:21 έγραψε:

    Εγώ πάλι γιατί νομίζω πως η πλειοψηφία είναι οι οικογένειες με 2 γονείς;
    Ή μήπως η Ελλάδα δε θεωρείται ακόμα "πολιτισμένο" κράτος;





    Μαλλον πρεπει πρωτα να δουμε τι εννοει ο καθενας πολιτισμο.

    ...λογαριαζω το μηδεν μου με το απειρο...και βρισκω αναπηρο τον κοσμο στα σημεια...


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : frufru στις 08-11-2005 15:16 ]
    geordan
    10.11.2005, 01:14
    προς count

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Η δόξα-ματαιοδοξία είναι διαχρονικότατη αξία και ελάχιστοι γλιτώνουν από την ανάγκη να την κυνηγούν. Τελικά είναι τόσο ταπεινό κίνητρο;
    Όσον αφορά τον τρόπο συγγραφής που περιγράφεις, συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι ιστορία ούτε βιογραφία, αλλά αυτοβιογραφία και έχει σαφείς όρους και αποδοχή στη φιλολογική κοινότητα.

    προς cenio

    Αυτό που με μπερδεύει είναι η αναφορά σου στα Εργα και Ημέρες του Σημίτη και την έννοια του πολιτικού ήθους. Νόμιζα που είναι/θεωρείται σαν ένας από τους ελάχιστους που δεν κατηγορούνται για προσβολή του ήθους της πολιτικής και ότι αυτό ήταν πάντα σεβαστό από τους αντιπάλους του. Ρωτάω λοιπόν: Υπάρχουν γεγονότα και περιστατικά που προσέβαλε τους ηθικούς κανόνες της πολιτικής και εγώ τα αγνοώ; Αν ναι, είμαι πρόθυμος να τα μάθω. Αν θυμάμαι καλά είπες πως δεν αναφέρεσαι στην πολιτική του ιδεολογία, αλλά στην μανία του εναντίων κάποιων. Υπήρξε περιστατικό που αυτή η μανία (που εγώ δεν έχω αντιληφθεί ακόμα) εκδηλώθηκε άκομψα και με όρους αντιδεοντολογικούς; Συμφωνώ ότι έχω κολήσει στη λεπτομέρεια και όχι στη ουσία του θέματος, αλλά καλό είναι να λύνονται όποιες παρεξηγήσεις.

    προς W4TT4N4B3

    Κάθε βιβλίο, πόσο μάλλον πολιτικό, έχει πρώτα από όλα όνομα και υπογραφή συγγραφέα. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο δεν είναι παρά διαφημιστικό τρυκ. Ούτε λόγος για το αν είναι περιττή. Συζητήσιμο για το αν είναι ενοχλητική.

    επί της ουσίας

    Το περίφημο αυτό τρίπτυχο, όπως ανέλυσε και ο yiannisyiannis, αν αναλυθεί στα τρία στοιχεία του δεν ενοχλεί κανέναν. Ακόμα και η έννεια της θρησκείας, που δεν είναι καθολικά αποδεκτή σαν αξία, δεν βλάπτει κανέναν ιδεολογικά, π.χ. από θεολογικής άποψης. Οι παρενέργεις της δεν είναι παρά κοινωνικά φαινόμενα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε τελική ανάλυση, όποιος διαφωνεί με το σεβασμό σε θρησκεία, πατρίδα ή οικογένεια δεν έχει λόγους να το απαγορεύει σε άλλους.
    Το πρόβλημα έγκειται προφανώς στη χρησιμοποίηση των τριών αυτών αξιών σαν σύνθημα, λόγω του γνωστού αμαρτωλού παρελθόντος. Καλώς ή κακώς έχει αποτελέσει ένα μέρος της πολιτικής ορολογίας της σύγχρονης Ελλάδας και όσο και αν αυτό ειναι υποτιμητικό δεν παύει να είναι αληθινό. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα θλιβερά κατάλοιπα που αναπολούν το παρελθόν (ακροδεξιά), θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι περισσότερο το χρησιμοποιούν σαν σύνθημα, παρά σαν "πολιτική" θέση.
    Ως εκ τουτου, θέλω να πιστεύω και πως ο Σημίτης έτσι το χρησιμοποιεί και -αλοίμονο- δεν πιστεύει πως η σύγχρονη Ελλάδα κινδυνεύει από την πίστη στις τρεις αυτές αξίες.

    επίλογος

    Προφανώς δεν είμαι δικηγόρος και φυσικά το τελευταίο που θα ήθελα να φανώ εδώ μέσα είναι ο συνήγορος του Σημίτη. Επειδή όμως έχω καταλάβει πως, ελλέιψει άλλου, αυτό το ρόλο καλύπτω, δηλώνω πρόθεση να μην ξαναεπέμβω στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, βέβαια, αν απεμπλεκεί από την ονοματολογία γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον.