ελληνική μουσική
    413 online   ·  210.874 μέλη

    To Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι πριν υποστεί λογοκρισία.

    Elen
    23.06.2003, 02:00
    Στο περιοδικό "Μετρονόμος" Απρ. - Ιούν. 2003, ο Ηλίας Κατσούλης, ο γνωστός στιχουργός, γράφει ένα κείμενο αφιερωμένο στον κύριο Απόστολο Καλδάρα, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί!
    Αναφέρει λοιπόν, μεταξύ των άλλων, την περίπτωση του γνωστότατου τραγουδιού του "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" και μας γνωστοποιεί ότι με τη μορφή που το ξέρουμε υπάρχει μετά τη λογοκρισία που υπέστη από το καθεστώς της εποχής Μιλάμε για τη μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο εποχή, περί το 1948, και όπως αναφέρει στο κείμενο του:
    Quote:

    ... Το γραμμόφωνο θα έπαιζε εκείνο το εξαίσιο "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" και θα έβλεπα τα πρόσωπα των γονιών μου, αλλά και των συγγενών και φίλων της οικογένειας να προσπαθούν, στο άκουσμά του, να συγκρατήσουν τα δάκρυα "στο λακάκι του ματιού". [...] Δεν ήξεραν πως το μαχαίρι της λογοκρισίας είχε πέσει βαρύ και είχε μετατρέψει τις συγκεκριμένες αναφορές τόπου και χρόνου - στο πρωτογενές τραγούδι - σε μια αόριστη δραματική εικόνα. Αυτοί, με την καρδιά που ποτέ δε σφάλλει, καταλάβαιναν που αναφερόταν το τραγούδι και τί υποννοούσε.




    Οι στίχοι του τραγουδιού προ λογοκρισίας είναι οι εξής:

    Νύχτωσε μες στο Γεντί

    Νύχτωσε μες στο Γεντί
    το σκοτάδι είναι βαθύ
    Κι όμως ένα παλικάρι
    δεν μπορεί να κοιμηθεί

    Άραγε τί περιμένει
    απ'το βράδυ ως το πρωί
    Στο στενό το παραθύρι
    που φωτίζει το κελί

    Πόρτα ανοιγει πόρτα κλείνει
    Μα διπλό είναι το κλειδί
    Τί έχει κάνει και το ρίξαν
    Το παιδί στη φυλακή.



    Σε αντιπαραβολή προς το πολύ γνωστό σύγχρονο:

    Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι


    Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
    Το σκοτάδι είναι βαθύ
    Κι όμως ένα παλικάρι
    Δεν μπορεί να κοιμηθεί

    Άραγε τί περιμένει
    Απ'το βράδυ ως την αυγή
    Στο στενό το παραθύρι
    που φωτίζει με κερί.


    Πόρτα ανοιγει πόρτα κλείνει
    Με βαρύ αναστεναγμό
    Ας μπορούσα να μαντέψω
    της καρδιάς του τον καημό.


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 23-06-2003 02:02 ]
    Mariagoros
    25.06.2003, 11:13
    Μπράβο Elen! Πολύ καλή η πληροφορία σου... Να ξέρουμε και την ιστορία του τραγουδιού, αν υπάρχει. Που πάντα σχεδόν υπάρχει!!! Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς πώς και γιατί γράφτηκε ένα κομμάτι. Τι ήταν αυτό που επηρέασε τον στιχουργό ή συνθέτη ή τραγουδοποιό...

    Όσο γι'αυτή τη συναυλία με τους RUST που πάλι εσύ έδωσες περισσότερες λεπτομέρειες, ήμουν έτοιμη να πάω αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν ταξί, οπότε μου ήταν αδύνατο να γυρίσω Πειραιά όταν θα τελείωνε η συναυλία... Μέρες που διαλέγουν ρε παιδάκι μου

    Ευχαριστούμε πολύ πάντως για τις πληροφορίες
    Elen
    25.06.2003, 16:30
    Σε ευχαριστώ Mariagoros! Όντως, συμφωνώ ότι είναι καλό να ξέρουμε την αλήθεια (όσο γίνεται) που κρύβεται πίσω από ένα τραγούδι, το γιατί γράφτηκε, κάτω από ποιές συνθήκες γράφτηκε, αν έχει αλλάξει στη διάρκεια του χρόνου και πώς, κτλ. Κάθε τραγούδι, έχει την ιστορία του, το πιστεύω αυτό!
    Παρεπιπτόντως, όπως έγραψα πριν 2 μέρες στο Θέμα:"Μουσική Πρόταση- Οι 100 καλύτεροι δίσκοι και η ιστορία τους", με ένα συλλεκτικο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αυτήν την Κυριακή (29/06) μαζί με την Καθημερινή, μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία των καλύτερων ελληνικών τραγουδιών των τελευταίων 80 χρόνων!! Τις ιστορίες των τραγουδιών γράφουν είτε οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, είτε ραδιοφωνικοί παραγωγοί του σταθμού Μελωδία, που έχουν επιμεληθεί και την έκδοση αυτή. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον τεύχος!

    Λυπάμαι που δεν μπόρεσες να πας στους Ραστ, ουτε εγώ πήγα, αν και θα ήθελα. Αν κάποιος όμως απ' τους φίλους μας κατάφερε να τους δει και να τους ακούσει από κοντά, πολύ θα θέλαμε να μας πει δυο λόγια...
    Mariagoros
    26.06.2003, 09:40
    Ωραία! Παίρνει ο αδερφός μου την "Καθημερινή"!!! Δε θα το χάσω με τίποτα λοιπόν...