Quote:
|
Το μέλος Kerato στις 03-01-2006 στις 18:28 έγραψε:
.........
.......... ...
Περιμένω απαντήσεις σας...
|
|
Λοιπον kertato, σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Θα μπορούσαμε να το κλείσουμε εδώ, αλλα μου ήρθαν κάποιες σκέψεις, ισως ειναι χρήσιμες. Κατ' αρχην η απάντηση βρίσκεται μάλλον σε ότι ειπες στην αρχή "οι 2 όψεις - εκδοχες των πραγμάτων" Ασε που μπορει να ειναι και περισσότερες.
Για την ελπίδα, ναι ειναι ο Καζαντζάκης, ειναι ο Νίτσε, ειναι και οι φανταστικοί διάλογοι του Νιτσε με τον Φροϋντ στο σχετικό βιβλίο (επεσε στα χέρια μου χτες και μαλλον πρέπει να το διαβάσω ...) και άλλα. Μιά πρώτη σκέψη: Τελικά, και οι δυό τους, έγραψαν σε εποχές που αναζητούσαν ανατροπές (οχι πως η δική μας δεν την αναζητά, αλλα καταλαβαίνεις πως το θέτω ...) Και βέβαια ο συνολικός τους λόγος ηταν ανατρεπτικός. Αρα, ναι ... εντοπίζεται η ελπίδα ως δέσμευση, ως απεμπολούσα την πραγματική δύναμη του ανθρώπου προς τα εμπρός. Εχουν δίκιο, ως προς τη μια εκδοχή. Βέβαια, όλα αυτά ειπαμε ... ως πρώτη σκέψη, ενδεχομένως να κάνω λάθος.
Μήπως το θέμα τελικά ειναι ο τρόπος που προσεγγιζουμε τα γραπτά τους, τον λόγο τους, τις ιδέες τους ? Ειδικά εκείνων που έχουν φύγει, που δεν ειναι εδώ για να τους κουβεντιάσουμε ... Το μόνο που υπάρχει, ειναι κάποια γραπτά κείμενα. Ισως να ειναι σχέση ενός "¨ταξιδιού" Προσπαθούμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο τους και να κάνουμε τις δικές μας συνθέσεις. Ενδεοχομένως, να στεκόμαστε και σε αυτό που θα θέλαμε να βρούμε, με βάση καποιες δικές μας εμπειρίες, βιώματα, απόψεις κλπ.
Τέλος, σκέφτομαι το τι έγινε με χιλιάδες / εκατομ. ανθρώπους που "πίστεψαν" μέ εναν συγκεκριμένο τρόπο τις ιδεές του σοσιαλισμού και τις ειδαν να γκρεμίζονται. Πολλοί έπαθαν νευρικό κλονισμό. Αλλοι παραιτήθηκαν. Αλλοι το χρησιμοποίησαν σαν άλλοθι για να περάσουν χωρίς πολλά - πολλά στην αντίπερα όχθη. Αλλά ταυτόχρονα, με τις ίδιες ελπίδες, χιλιάδες / εκατομ άνθρωποι προσπάθησαν και πέτυχαν κάποια πράγματα. Εκαναν καλύτερη τη ζωή τους και τη ζωή των άλλων. Και βέβαια κάποιοι εξ' ονόματος της ίδιας ελπίδας, καταδίκασαν, εκτέλεσαν, απαγόρευσαν ιδέες και πράξεις. Αν το επεκτείνουμε ... ιδια αναφορά μπορεί να γίνει σε θρησκείες κ.α. Περιόρισα το παράδειγμα σε "κοινωνικό" επίπεδο, λίγο ντεμοντέ, αλλά αυτό μου ήρθε. ... Μπορεί κάλλιστα να βρούμε και πολλά άλλα, σε προσωπικό επίπεδο.
Αυτά, ίσως κούρασα λίγο, αλλά νομίζω πως ηταν χρήσιμα, στο πολύ ενδιαφέρον θέμα.