ελληνική μουσική
367 online   ·  208.897 μέλη

Συνεργασία MusicHeaven με τη Σχολή Τομπάζη

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
17.02.2006, 01:15
Η συνεργασία μας με το Ωδείο Τομπάζη είχε ξεκινήσει από το 2002, όταν ο Γιώργος Τομπάζης μας παραχώρησε ένα μέρος του ηλεκτρονικού του αρχείου, με θέματα Διδασκαλίας Μουσικής, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο (τα μαθήματα βρίσκονται ως γνωστόν στην ενότητα του e-Περιοδικού Διδασκαλία Μουσικής)

Μετά από αρκετό διάστημα "ησυχίας", ξαναξεκινάμε δυναμικά τη συνεργασία μας, με κάτι πολύ ενδιαφέρον για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική εκπαίδευση: Με ένα βιβλίο 80 σελίδων του Γιώργου Τομπάζη, το οποίο σιγά-σιγά θα βγει όλο online.

Προς το παρόν, παραθέτω ένα μέρος του προλόγου:

Quote:
Αρχίζοντας τη συγγραφή αυτής της σειράς βιβλίων, της οποίας το πρώτο μέρος κρατάτε στα χέρια σας, γνώριζα εκ των προτέρων ότι δεν προσθέτω κάτι καινούργιο στη μουσική φιλολογία. Άλλωστε δεν ήταν αυτός ο στόχος μου.

Η μακροχρόνια εμπειρία μου στη διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων της μουσικής παιδείας με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η δυσκολία στην εκμάθηση και, κυρίως, στην κατανόηση του θεωρητικού μέρους της μουσικής είναι η απουσία μιας μεθόδου απόλυτα προσαρμοσμένης στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην τάξη και μελετώντας διάφορες μεθόδους διδασκαλίας, διαπίστωσα σημαντικές παραλείψεις. Παραλείψεις οι οποίες στα πρώτα στάδια ενασχόλησης με τη μουσική δεν φαίνεται να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στους μαθητές αλλά οι συνέπειές τους είναι ιδιαίτερα ορατές και καθοριστικές στην εξέλιξη του μαθητή, όταν αυτός θελήσει να ακολουθήσει σπουδές Ανώτερων Θεωρητικών.

Επειδή, λοιπόν, θεωρώ λανθασμένη την τακτική της αποσπασματικής διδασκαλίας της Θεωρίας της Μουσικής και το διαχωρισμό της σε πεδία που προορίζονται για έναν κλειστό κύκλο μουσικών και πεδία που απευθύνονται στους «κοινούς θνητούς», περιέλαβα σ’ αυτή τη σειρά όλα εκείνα τα σημεία που θεωρώ, κυρίως μέσα από τη διδακτική μου εμπειρία, βασικά και απαραίτητα ώστε ο μαθητής να αποκτήσει τις σωστές βάσεις από τα πρώτα ακόμη στάδια της μουσικής του εκπαίδευσης.
Ευχαριστούμε τη Σχολή Τομπάζη για την εμπιστοσύνη της να μας παραχωρήσει το βιβλίο και ...καλή μελέτη!


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 17-02-2006 01:17 ]
#1   
XeniaRodo
Βετεράνος
Chat
17.02.2006, 12:10
Aκούγεται πολύ ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο...
Aναμένουμε...
#2   


Αυτά τα διάβασες;