Γεια σας και πάλι.
Σήμερα θα ήθελα να απευθυνθώ σε όποια μέλη δεν κατοικούν μέσα στην Αθήνα,αλλά ίσως και όσοι ζείτε μέσα στην πρωτεύουσα ισως να έχετε ακούσει κάποια ήθη και έθιμα που δεσπόζουν τις ημέρες αυτές στα χωριά.
Εδω στην Κύπρο για παράδειγμα,έχουν σε πρώτο πλάνο την "φλαούνα"αντι για το πατροπαράδοτο σε μας τσουρέκι.
Γίνεται χαμός με την φλαούνα αυτές τις ημερες όχι μόνο σε χωριά αλλά και στις πόλεις όπως πχ στη Λευκωσία που μένω εγω.
Τί είναι η φλαούνα τώρα.
Εχει σχήμα στρογγυλό γίνεται με ζυμάρι πολλά τυριά(κυρίως Κυπριακό χαλούμι)πολλά αβγά,και χωρίζεται σε δυο είδη
1)Στην αλμυρή φλαούνα,που όπως σας ανέφερα γίνεται με πολλά τυριά και
2)Στη γλυκειά φλαούνα που είναι όπως η πρώτη με την προσθήκη όμως σταφυδών.
Και στις δυο περιπτώσεις(κατά την γνώμη μου πάντα)είναι ένα έδεσμα που το μόνο που κάνει είναι να σου ανεβάζει απο χοληστερίνη μέχρι...ζάγχαρο και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα.(απο τα πολλά αβγα,τυριά και γάλα)
Αν όμως "πρεπει"να φαω μια απο τις δυο,εγω θα προτιμούσα την αλμυρή,ίσως γιατί μου αρέσουν τα τυροκομικά προιόντα,ή ίσως γιατί δεν μου αρέσουν οι σταφίδες.
Την βραδυα της Ανάστασης,το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ που ονομάζουμε εμεις,εδω το λένε ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ δηλ.θα πάμε απόψε στην εκκλησία για να ακούσουμε τον ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ και ύστερα θα γυρίσουμε να φάμε σούπα αυγολέμονο
Η μαγειρίτσα γίνεται κυρίως απο μας τους Ελλαδίτες,αλλά αν συμπτωματικά την φιάξει κάποια γυναίκα εδω στην Κύπρο(Κύπρια εννοώ)δεν τρώγεται ούτε με σφαίρες.
Αυτά για την ώρα και αν έχετε κάτι σχετικο να παραθέσετε απο κάποιο χωριό,νησί ή πόλη θα χαρώ να ακούσω αλλά και να μάθω.