ελληνική μουσική
    510 online   ·  210.865 μέλη

    Ραντεβού με τη Σοφία Βέμπο

    nefos
    16.06.2006, 20:38
    Ταξίδι στα τραγούδια της, με τις Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Λίνα Νικολακοπούλου το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ηρώδειο


    Ραντεβού με τη Σοφία Βέμπο


    «Ραντεβού»... στην Αθήνα πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ραντεβού» με τη «χρυσή εποχή» της επιθεώρησης της δεκαετίας του '30 ή με τις αναμνήσεις των οικογενειακών μας συναθροίσεων, εκείνα τα αλησμόνητα κυριακάτικα μεσημέρια, κι από εκεί στις μεγάλες ουρές του Θεάτρου «Βέμπο». Ενα υπέροχο ταξίδι, δηλαδή, στην ιστορία της Ελλάδος, αλλά και στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, από τη δεκαετία του '30 έως και τη δεκαετία του '70, θα είναι η συναυλία-αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο το άλλο Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Ιουνίου στο Ηρώδειο, υπό τον γενικό τίτλο «Ραντεβού στην Αθήνα».



    Μελωδίες των Κώστα Γιαννίδη, Λεό Ραπίτη, Χρήστου Χαιρόπουλου, Μενέλαου Θεοφανίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, αλλά και Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους των Αλέκου Σακελλάριου, Μίμη Τραϊφόρου, Χρήστου Γιαννακόπουλου, Κώστα Κοφινιώτη, Γιώργου Θίσβιου θα «πλημμυρίσουν» το Ηρώδειο.

    Κι αν σήμερα κάνουμε σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτή η εποχή -η τόσο κοντινή, άλλωστε- ή σαν να μη μας αφορά καθόλου, το Ελληνικό Φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Λούκος, έχουν άλλη άποψη. Κι ευτυχώς. Γιατί αλλιώς δεν θα έδινε την παραγγελιά. Μαζί του συντάχθηκε πρώτη και καλύτερη η Λίνα Νικολακοπούλου, φανατική θαυμάστρια της Βέμπο χρόνια τώρα, που υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια των συναυλιών. Τη σκηνή θα μοιραστούν ξανά ύστερα από 15 χρόνια, για να ερμηνεύσουν τα τραγούδια, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.

    Τη μουσική θα ερμηνεύσουν η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και οι μουσικοί: Νίκος Κατσίκης, Κοσμάς Κοκκόλης και Χρήστος Κωνσταντίνου (μπουζούκι), Κώστας Μπαλταζάνης, Γιάννης Αννινος, Γιώργος Ζαχαρίου, Χρήστος Ζερμπίνος και Γρηγόρης Συντρίδης. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Κώστας Κλάβας και ο Γιώργος Ζαχαρίου.


    «Οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν άλλη σχέση με το ελληνικό τραγούδι απ' όσους ζουν στη χώρα. Γι' αυτούς το τραγούδι έχει συναισθηματικό βάρος, προσδιορίζει τη σχέση τους με τον εαυτό τους, με την Ελλάδα, με την ιστορία τους...», εξήγησε ο Γιώργος Λούκος, που έζησε τα τελευταία 37 χρόνια στο εξωτερικό. «Αν κατάφερα να μιλάω τη γλώσσα, το οφείλω στο ελληνικό τραγούδι. Ομως, κι όσοι Ελληνες δεν τη μιλούν πια, ξέρουν να την τραγουδούν...», είπε συγκινημένος κι ανέφερε ένα ακόμη ελληνικότατο παράδειγμα: η μία γιαγιά του καταγόταν από τη Θήβα και ήταν βασιλικιά. Και η άλλη από τον Πόντο, κομμουνίστρια... «Τις ένωναν το ελληνικό τραγούδι και η Βέμπο...».

    Η ζωή της Σοφίας Βέμπο ήταν πολυτάραχη, όπως και η ιστορία της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Γεννημένη το 1910 στον Ελλήσποντο, έζησε δύο πολέμους, δύο δικτατορίες, την απελευθέρωση, τον Εμφύλιο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που την έφερε στον Βόλο. Θέλοντας από νωρίς να βγει στη βιοπάλη, να βοηθήσει την οικογένειά της, βρέθηκε στο καράβι «Κεφαλληνία» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή τραγουδούσε με μια κιθάρα στο κατάστρωμα. Οι ταξιδιώτες ενθουσιάστηκαν, και μαζί τους ένας «ιμπρεσάριος», ο οποίος ύστερα από πολλή προσπάθεια, την έπεισε να βγει στο θέατρο. Τον Οκτώβριο του 1933 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον «Αστέρα» Θεσσαλονίκης -το γνωστό σήμερα «Καφέ Τόττης». Λίγες μέρες αργότερα θα εμφανιζόταν στο Θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας.

    Γραμμοφωνώντας τα τραγούδια της στην Columbia, με την οποία είχε συμβόλαιο για όλη της τη ζωή, θα έμενε στην «Ιστορία ως μια γυναίκα που αξιώθηκε να φτάσει στην κορυφή και στις καρδιές όλων των Ελλήνων», όπως επεσήμανε η Λίνα Νικολακοπούλου. «Η συναυλία φωτίζει ένα κομμάτι της ιστορίας μας που δεν έχουμε γευθεί», κατέληξε.



    Η φωνή της Βέμπο ήταν παντού, στα χρόνια που μεγάλωνε η Δήμητρα Γαλάνη στην Αθήνα. «Η Βέμπο είναι συνώνυμη με το πώς μεγάλωσα», είπε χθες η ερμηνεύτρια μιλώντας για τη μεγάλη σχολή της φωνής της και «για ένα ελληνικό τραγούδι που κουβαλάει την αλήθεια του». «Σήμερα, το ελληνικό τραγούδι έχει ανάγκη τις διακρίσεις. Να ξέρουμε τι είναι τι...», κατέληξε, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το Ελληνικό Φεστιβάλ και τη φετινή του γιορτή.

    Για τη Χαρούλα Αλεξίου η Βέμπο ήταν ένα «πολύ μακρινό πρόσωπο». Δεν είχε ταυτιστεί ποτέ μαζί της. «Είναι για μένα ένα καινούργιο αγώνισμα, πολύ προκλητικό και δύσκολο. Είναι όμως τόσο ωραίο, ύστερα απ' όλα αυτά τα χρόνια να σου ζητείται ν' αποδείξεις ότι μπορείς να το κάνεις κι αυτό... Και πάνω απ' όλα, να ξαναθυμηθείς τι σημαίνει ν' απολαμβάνεις τα τραγούδια...».

    Παρούσα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν η κυρία Κατερίνα Πετρίδου από τη Θεσσαλονίκη. Εχει μια σπάνια συλλογή προσωπικών κι άλλων αντικειμένων της Σοφίας Βέμπο και προσπαθεί να βρει λίγο χώρο στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να τα στεγάσει... Από τη συλλογή της «βγήκε» η αφίσα των συναυλιών.

    **Είσοδος: 20, 30, 40, 60 και 80 ευρώ.

    ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ
    ενετ- 16/06/2006



    ageras
    16.06.2006, 23:28
    Κάτι έχουμε πει εδώ