ελληνική μουσική
  406 online   ·  211.035 μέλη

  Φεστιβάλ για «ανοιχτόμυαλους» στη Λέρο

  ageras
  25.08.2006, 05:11
  Η συναυλία του Γούντστοκ έμεινε στην Ιστορία ως «τρεις ημέρες ειρήνης και μουσικής». Το φεστιβάλ «Open Your Mind» που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λέρο φιλοδοξεί να γεμίσει 8 ολόκληρες ημέρες, όχι μόνο με ειρήνη και μουσική, αλλά με χρώμα, έμπνευση και, πάνω απ' όλα, «ανοιχτό μυαλό». Φιλόδοξοι στόχοι στην εποχή που ζούμε; Ισως, αλλά η πρόθεση μετράει και, κρίνοντας από το πλούσιο πρόγραμμα και την ποικιλία των εκδηλώσεων, μοιάζει να μαγειρεύεται κάτι καλό.  Το 8ήμερο φεστιβάλ, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές της Λέρου, φιλοξενεί πλήθος συναυλιών -με ελληνικά και ξένα συγκροτήματα-, ενώ παράλληλα διοργανώνει ένα συμβολικό όσο και πρωτότυπο εικαστικό εγχείρημα. Συνεργεία γκραφιτάδων από όλη την Ελλάδα θα κοσμήσουν τον τοίχο του θεραπευτηρίου της Λέρου, σε μια ομαδική «τοιχογραφία» της οποίας τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

  Ηδη πολυάριθμα «graffiti crews» έπιασαν δουλειά από τη Δευτέρα το πρωί, αναπλάθοντας ένα από τα κτίρια του θεραπευτηρίου στο Λακκί, «προσθέτοντας χρώμα στους τοίχους του και ελπίδα σε εκείνους που το βλέπουν», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι graffiti artists: Zap, bizarre, sake, b., sgb, wof, 114, skids, tbd, heroes, carpe diem, sr squad, errorism, hit, udk, fix, lifo, ofk, frogz.

  Η πρόθεση των διοργανωτών του φεστιβάλ «Open Your Mind» είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός με σαφή φιλειρηνικό χαρακτήρα, γι' αυτό και ζητάνε από το κοινό που συμμετέχει στο φεστιβάλ να αφήσει στην άκρη τις προκαταλήψεις του: «Θεωρώντας ότι το να κρατά κανείς ανοιχτό μυαλό αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καιρών για εκείνους που δεν φοβούνται τον πόλεμο, αλλά θα θυσιάζονταν για τη διατήρηση της ειρήνης, προσθέτουμε και εμείς το λιθαράκι μας ονομάζοντάς το φεστιβάλ, με μήνυμα ξεκάθαρο, επιτακτικό και ασφαλές για τους πάντες. Οτιδήποτε δογματικά δοσμένο αποτελεί εχθρό της Γνώσης. Οι καλοθελητές φορείς δογμάτων είναι πολλοί. Εμείς καλούμε τον κόσμο να τους αποφύγει με τον μοναδικό τρόπο που μπορεί, απλά δηλαδή δεχόμενος την ύπαρξη του διαφορετικού, έστω και αν του είναι δυσνόητο ή ακόμα και ακατανόητο».

  Ανάλογα πολυσυλλεκτικό και χωρίς πρόθεση δογματισμού είναι και το μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με συναυλίες που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στην κύρια σκηνή των εκδηλώσεων, στη Μερικιά. Ηδη έχουν εμφανιστεί οι Ελένη Δήμου και Νίνα Λοτσάρη, Μίχας Νίκος + Ασπάλανθοι, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιοκαρίνης και Elytron, ενώ το συναυλιακό πρόγραμμα εμπλουτίζεται περιλαμβάνοντας επιπλέον και dj sets. Συγκεκριμένα χθες, εμφανίστηκαν οι Βερολινέζοι Alcalica μαζί με Soulfire, Direct Connection και dj set από τους Anna Mystic, mc Simba και Man?? O+Old John. Σήμερα εμφανίζεται ο πρωτοπόρος του Dub και μαθητής του Lee Scratch Perry, Man?d Professor, γνωστός και από τη συνεργασία του με τους Man?ssive Attack. Μαζί του παίζουν οι Professor Skank, Locomondo και Κακό Συναπάντημα, με dj set των T.H.C. και Selector Ι - land από το Ρέθυμνο. Σε διαφορετικό ύφος θα μας ταξιδέψουν την Παρασκευή οι δικοί μας «βετεράνοι» του ανεξάρτητου πανκ-ροκ Deus Ex Man?china, ενώ Σάββατο και Κυριακή εμφανίζονται αντίστοιχα τα Ημισκούμπρια και οι Blues Cargo, μαζί με ειδικό καλεσμένο-έκπληξη.

  Φυσικά, το «ανοιχτό μυαλό» δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για το φεστιβάλ στη Λέρο, καθώς υπάρχουν σπόνσορες, εισιτήρια και αντίτιμο συμμετοχής, αλλά κανείς δεν είπε ότι η ειρήνη είναι μια υπόθεση τζάμπα. «Το συνολικό σκεπτικό της διοργάνωσης εξυπηρετείται από το moto: Ειρήνη με όχημα τον Τουρισμό και τη Μουσική», μας υπενθυμίζουν οι διοργανωτές, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αλλά και το φιλειρηνικό μετά του προσοδοφόρου.


  Πηγή:enet