Παράθεση:
Το μέλος Zefuros στις 17-10-2006 στις 12:32 έγραψε...
Θα μου επιτρέψετε να κανω κάποιες γενικές παρατηρήσεις...
Αναμφίβολα, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει πολλά προβλήματα. Το βασικότερο από πλευράς προσφοράς γνώσης είναι πως βομβαρδίζεται ο μαθητής με ένα πληθος άχρηστων πληροφοριών, και στο τέλος δεν θα θυμάται τίποτα.
Από ένα σημείο όμως και μετά, έχω και εγώ πολλές ενστάσεις σε όσα φράφηκαν παραπάνω. Καταρχήν, θα μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία απο τα σχολικά μου χρόνια (ειμαι 27, άρα τελέιωσα το σχολείο πριν 9 χρόνια). Εκέινη την εποχή υπήρχαν οι περίφημες Δέσμες, με τις οποίες έδινε κανείς 4 μαθήματα.
ξεκινάω με το πρ'ωτο που ειπώθηκε, σχετικά με τα φροντιστήρια. Φταίει το Σύστημα για τα φροντιστήρια? Φυσικά και όχι! Ποιος φταίει? Οι καθηγητές που διδάσκουν στα σχολεία. Κάνοντας σύγκριση στην 3η Λυκείου που ήμουν, δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίου. Θυμάμαι πως σε αρκετές περιπτώσεις, στο σχολείο δεν έκαναν ουτε το 10% από αυτά που διδασκόμασταν στα φροντιστήρια. Και μιλάμε για ίσες ώρες διδασκαλίας. Άρα το βασικό αίτημα των μαθητών θα έπρεπε να είναι οι καθηγητές τους να αφήσουν την δημοσιουπαλληλική τους νοοτροπία και να στρωθούν στη δουλειά!
Πάμε παρακάτω. Δεν αντιλέγω, το σύστημα των εξετάσεων για εισαγωγή στα Πανεπιστημία ήταν και είναι εξοντωτικό. Ας μου πει όμως κάποιος εδώ ένα εναλλακτικό αξιοκρατικό σύστημα για εισαγωγή στα ΠΑνεπιστημία.
Κάπου αναφέρθηκε κάτι για την βάση του 10 για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Είμαι απόλυτα σύμφωνος! Εάν δεν μπορείς να πιάσεις την βάση για να περάσεις την τάξη του σχολείου, με τι δικαιωμα ζητάς να μπεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση? Τι είναι τα ΠΑνεπιστήμια? Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώσετε? Και εξηγώ: εάν οι υποψήφιοι πχ είναι 100, και οι θέσεις στα πανεπιστήμια επίσης 100, τότε ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθήσει κανείς, θα έμπαινε σε κάποια σχολή! Είναι λογικό?
ΚΑι 2 λογάκια για τις καταλήψεις. Από την εμπειρία τότε, οι καταλήψεις ήταν κατά 90% ένας χαβαλές. Και το όπλο της κατάληψης έχει καεί εδώ και χρόνια, ακριβώς επειδή κάθε χρόνο σχεδόν γινόντουσαν οι "παραδοσιακές" καταλήψεις. Και στο τέλος των καταλήψεων, το σχολείο είχε ζημιές..... και μετά παραπονιόμασταν πως δεν δίνουν λεφτά για να κάνουν καλύτερα τα σχολεία...
Εν κατακλείδι... πριν αρχίζουμε να φωνάζουμε και να ζητάμε πράγματα από την κεντρική εξουσία, πρώτα να κοιτάμε πως θα κάνουμε σωστούς πρώτα τους εαυτούς μας και έπειτα τους γύρω μας. Οι δάσκαλοι, πριν αρχίσουν τις απεργίες και με τον εκβιασμό να ζητούν τρελλά ποσά, ας κοιτάξουν να γίνουν καλύτεροι στις υποχρεώσεις τους (γιατί μην τρελλαθούμε, δεν ξέρω και πολλούς κλάδους που να ζητούν μισθό 1400 ευρώ στον νεοδιοριζόμενο, για 5η εργασία και 4 μήνες διακοπές!!). Οι μαθητές, αντί να βάζουν μία αλυσίδα στο σχολείο και να πίνουν τα φραπεδάκια τους, θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν με άλλες μορφές μέσα στο Σαββατοκύριακο ( ή μήπως τότε είναι απασχολημένοι με το που θα πάνε για καφε ή σε ποιο Club θα τα πιούνε?). Κάθε Σ/Κ θα μπορουσαν να οργανωνουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Αντί για αυτό, προτιμάνε τον χαβαλε. Μπράβο τους.
Το ξέρω πως τα γραφόμενα μου θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής αυτή είναι η έννοια ενός φόρουμ, η ανταλλαγή απόψεων. Αναμένω λοιπόν τις απόψεις σας.
Υ.Γ. Για το θέμα των φοιτητών, θα γράψω κάποια άλλη στιγμή
|
|
Zefure, διάβασα το κείμενό σου και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.
Ειδικά στο θέμα των καταλήψεων με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη, κυρίως στο θέμα των μαθητών. Μιας και αποφοίτησα από το Λύκειο φέτος ουσιαστικά, τιν Ιούνιο του 2006 παρατήρησα το ίδιο ακριβώς φαινόμενο στους μαθητές. Επειδή πήγαινα στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, εκεί τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Για παράδειγμα, οι καθηγητές ήταν ΠΑΝΤΑ παρόντες στα μαθήματα, οι καθαρίστριες και οι λοιποί δεν είχαν ποτέ απεργίες και γενικά εμείς κάθε μέρα χτυπούσαμε ένα 8ωρο full.Και δεδομένου ότι ήταν ιδιωτικό το σχολείο, δεν έμεναν όλα τα παιδιά στην ίδια περιοχή οπότε αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γυρνάμε σπίτια μας μετά από καμμιά ώρα.
Εγώ δηλαδή, θυμάμαι ότι ξύπναγα στις 07:00 για να προλάβω το ρημαδι το σχολικό, έκανα 8 ώρες μάθημα, σχόλαγα στις 15:30 και έφτανα στο Κολωνάκι γύρω στις 17:00 (βάλε και το μποτιλιάρισμα στη Μεσογείων και τη Βασ. Σοφίας!). Επίσης, απ΄ότι θυμάμαι δεν είχα την πολυτέλεια να μην παρακολουθώ τα μαθήματα που δεν ήταν της Κατεύθυνσης μου και να ξεκουράζομαι, γιατί οι καθηγητές (ακόμα και των Αγγλικών) είχαν την απαίτηση να τους κυττάμε στα μάτια την ώρα της παράδοσης...
Όπως καταλαβαίνεις, με τέτοια εξοντωτικά προγράμματα ήταν αδύνατον για μένα να μπορώ να αντεπεξέλθω.....
Και τώρα είναι που μπαίνουμε στο θέμα των φροντιστηρίων με το οπίο συμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Όμως, πίστεψέ με, οι Δέσμες ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από το παρόν σύστημα. Οι Δέσμες ,με βάση αυτά που ακούω, πρέπει να ήταν ο εξεταστικός 'Παράδεισος' αφού:
1).είχες μόνο 4 μαθήματα
2). Το σχολείο ουσιαστικά είχε υποβαθμιστεί εντελώς (δεδομένου ότι ήταν μόνο 4 τα εξεταζόμενα μαθήματα, όλοι έδιναν σημασία μόνο σ' αυτά και τα υπόλοιπα τα έφτυναν) και μέτραγε βασικά μόνο το φροντιστήριο
3).Είχες τη δυνατότητα να "κρατάς" έως 2 μαθήματα (αυτά στα οποία έγραψες καλλίτερα) και να τα ξαναδίνεις του χρόνου
Άρα με βάση αυτά τα δεδομένα, φτάνουμε στο εξής αποτέλεσμα: αφού τα μαθήματα των Δεσμών είναι 4, κατά συνέπεια υποβαθμίζεται το σχολείο, κατά συνέπεια όλοι δίνουν σημασία μόνο στα φροντιστήρια. Οπότε, αφού η έννοια του σχολείου είναι τόσο υποβαθμισμένη, κανείς δεν ενδιαφέρεται να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό (για 4 μόνο μαθήματα), οπότε τα κέρδη των ιδιωτικών μειώνονται σημαντικά.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο η Κυβέρνηση άλλαξε το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που την πρώτη χρονιά του νέου συστήματος τα παιδιά εξετάζονταν σε 14 μαθήματα(!!). Προφανώς, είναι αδύνατον ένα φροντιστήριο να κάνει τόσες πολλές διδακτικές ώρες ώστε να καλύψει την ύλη 14 μαθημάτων (θα χρειαζόταν περίπου 30 ώρες εβδομασιαίως!). Άρα αφού κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, οι περισσότεροι γονείς αρχίζουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά, όπου μπορούν να κάνουν πιο οργανωμένα κάποια μαθήματα τα οποία δεν μπορούν να γίνονται και σε φροντιστήριο...
Μπορώ να το κάνω και με παράδειγμα για να μην μπερδευτείτε:
Έστω ότι στις Δέσμες ο μαθητής Α επιλέγει να δώσει για Πολυτεχνείο (νομίζω 2η Δέσμη), συγκεκριμένα στους Πολιτικούς Μηχανικούς. Πάει στο Δημοσιο της περιοχής του κι επιλέγει ένα καλό φροντιστήριο, όπου κάνει τα 4 μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί: Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία στην προκειμένη περίπτωση. Επικεντρώνεται άρα στα 4 αυτά μαθήματα, σχολάει γύρω στις 12:00 και μέχρι το απόγευμα που είναι το φροντιστήριο έχει όλο το χρόνο να διαβάσει και να επαναλαμβάνει καλά την ύλη των 4 μαθημάτων
Για να κάνουμε κι έναν υπολογισμό χρημάτων: το σχολείο είναι δημόσιο, άρα τσάμπα και το φροντιστήριο γύρω στα 3,000-4,000 Ε τον χρόνο (καλά, τότε είχαμε δραχμές βέβαια!!!)
Πιθανότητες επιτυχίας (με συστηματικό διάβασμα): 80%
Έστω ότι στις Πανελλήνιες με τα 14 μαθήματα ο μαθητής Β επιλέγει κι αυτός να δώσει στους Πολιτικούς Μηχανικούς. Αντιλαμβάνεται ότι 14 μαθήματα είναι πρακτικά αδύνατον να γίνουν σε ένα φροντιστήριο. Έτσι επιλέγει να πάει σε Ιδιωτικό με το σκεπτικό ότι αφού εκεί τα πράγματα είναι πιο συγκροτημένα κι οργανωμένα (ωράρια, καθηγητές κτλ.) μπορεί να κάνει καλά τα 6-8 μαθήματα και για τα υπόλοιπα να πάει σε φροντιστήριο. Επικεντρώνεται άρα σε 14 μαθήματα, σχολάει στις 15:00 από το σχολείο, φτάνει στις 17:00 σπίτι του και στις 19:00 πρέπει να πάει στο φροντιστήριο/ιδιαίτερο. Ερώτηση: πότε στο ΔΙΑΟΛΟ θα προλάβει να διαβάσει (δεν το συζητάω να ξεκουραστεί, αυτά ειναι πολυτέλειες)
Και για να είμαστε και τυπικοί: 6,000-8,000 Ε το ιδιωτικό + άλλα τόσα το φροντιστήριο/ιδιαίτερο = 12,000-16,000 Ε το χρόνο(!!!!!!!!!!)
Και πιθανότητες επιτυχίας: 40%
Άρα γι αυτό καταλήγω στο ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι της ντροπής και του αίσχους. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, η δωρεάν παιδεία ΈΙΝΑΙ δωρεάν. Οι μαθητές πηγαίνοντας σε ένα Δημόσιο και μην κάνοντας κανένα απολύτως φροντιστήριο μπαίνουν σε ένα Πανεπιστήμιο. Εκεί βέβαια οι απαιτήσεις είναι αρκετές και ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, όμως τουλάχιστον η εκπαίδευσή τους είναι Δίκαιη.
Εμείς εδώ αναγκαζόμαστε και πληρώνουμε όλους "αυτούς" γιατί η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν επαρκεί με τίποτα...
Εσύ είπες χαρακτηρηστικά ότι φταίνε οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Συμφωνώ. Δεν μπορεί ο τάδε Μαθηματικός να βαριέται να πηγαίνει στο μάθημα και ο δείνα Φιλόλογος να μπαίνει στην τάξη και αντί να κάνει μάθημα να μιλάει στους μαθητές για την ερωτική του ζωή και τα οικογενειακά του προβλήματα. Είναι επιεικώς απαράδεκτο....
Εδώ όμως είναι που επιστρέφουμε στο δικό μου κείμενο. Αν θυμάσαι έγραφα κάπου για όλη αυτήν την πλεκτάνη που στηνεται πάνω στην ψευδαίσθηση των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων. Εσύ πάλι λες (όπως προανέφερα) ότι φταίνε κυρίως οι όδιοι οι καθηγητές με την ανάρμοστη συμπεριφορά τους. Συμφώνησα, πρόσθεσα μάλιστα και κάποια εξωφρενικά (αλλά αληθή φευ!) παραδείγματα που έχω ακούσει. Σκέψου όμως, ξέρεις κανέναν που να μην κάνει φροντιστήριο/ιδιαίτερο στη Γ' Λυκείου? Σίγουρα όχι. Και να ξέρεις θα είναι η απόλυτη μεοψηφία. Είτε πας σε Ιδιωτικό, είτε σε Δημόσιο, είτε έχεις καθηγητή τον Μαρωνίτη (λέμε τώρα) είτε την κυρα-Νίτσα είτε είτε είτε.. πάλι θα κάνεις φροντιστήριο. Ακόμα και τον Einstein να είχε κάποιος στη Φυσική Κατεύθυνσης, πάλι θα έκανε φροντιστήριο!!! Άρα τι συμπεραίνουμε? Ότι τα φροντιστήρια είναι μια τρομοκρατία, ένας καταναγκασμός. Όσο καλά και να γίνεται το μάθημα στο σχοείο ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις φροντιστήριο, γιατί πρέπει να κάνεις αυτό το έξτρα που θα σου ζητήσουν στις Πανελλήνιες....
Συνεπώς, στο θέμα των φροντιστηρίων, δε μετρά τόσο η ποιότητα του καθηγητή και του μαθήματος αλλά το ότι έχει γίνει πλέον ένας καλά παγιωμένος θεσμός στην ελληνική εκπαίδευση...
(Εν ολίγοις, ακόμα κι αν όλοι οι καθηγητές γίνονταν ξαφνικά καλοί και σωστοί και δεν χρειαζόταν να κάνεις έξτρα ώρες για να μάθεις αυτά που θα έπρεπε να σε διδάξουν, και πάλι όλοι θα έκαναν φροντιστήρια. Από το φόβο ότι: "όποιος δεν κάνει φροντιστήριο, δεν έχει ελπίδα να περάσει".
Πλασματική ανάγκη, είναι για να μην καταρρεύσει η παρα-οικονομία που "τρέφει" γενιές και γενιές καθηγητών. Φαντάσου δηλαδή, να μην υπήρχαν φροντιστήρια και ιδιαίτερα τι ανεργία και τι συλαλλητήρια θα έκαναν οι εκπαιδευτικοί (!!!!!!!!!!!)
Τελικά αυτή η χώρα αν δεν είχε και την παραβατικότητα σε όλους τους κλάδους να τη συντηρεί, θα είχε κατα-χρεωκοπήσει......................
Η Ε.Ε μας εμάρανε και οι Ολυμπιακοί.. δεν κυττάμε τα χάλια μας
Υ.Γ Zefure, ευχαριστώ που μας έδωσες την ευκαιρά να ανοίξουμε έναν ωραίο διάλογο!