ελληνική μουσική
    405 online   ·  210.869 μέλη
    PHILIPPOSSM
    04.10.2009, 14:33

     

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών η Μερσέδες Σόσα, η τραγουδίστρια από την Αργεντινή που πολέμησε με τη φωνή της τους δικτάτορες της Νότιας Αμερικής και έγινε σύμβολο της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης μουσικής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam.Η Σόσα νοσηλευόταν εδώ...
    και 11 ημέρες σε κλινική του Μπουένος Άιρες με προβλήματα στα νεφρά. Η σορός της θα μεταφερθεί στην Εθνοσυνέλευση όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Η Σόσα, επονομαζόμενη και "Η Νέγρα", ήταν μαχητική κομμουνίστρια και εξορίστηκε στην Ευρώπη κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Την αποκαλούσαν και "φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας" για τους αγώνες της υπέρ της πολιτικής ελευθερίας και των λιγότερο προνομιούχων

     

    Troktiko


    alkyoni
    04.10.2009, 14:56

    Λυπαμαι πολυ με αυτη την ειδηση...{#emotions_dlg.sad}
    Ηταν μια απο τις μεγαλες φωνες που ανηκει σε ολο τον κοσμο και οχι μονο στην χωρα απο οπου προερχεται...
    Αιωνια η μνημη της και την ευχαριστουμε για τις μουσικες που μας χαρησε και θα παραμεινει ζωντανη στην μνημη μας μεσα απο αυτες.
    Μια απο τις ξεχωριστες ερμηνειες της ειναι το  Gracias a La Vida.
    Vaya Con Dios Mercedes Sosa, gracias!
    {#emotions_dlg.crying}

     


    AR-ON
    04.10.2009, 20:36
    alkyoni
    06.10.2009, 12:34

    Απο την εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

    Παράθεση:

    ΑΠΩΛΕΙΑ Η Αργεντινή θρηνεί τη Μερσέντες Σόσα

    Η γυναίκα που με τη φωνή της πολέμησε τους δικτάτορες της Νότιας Αμερικής και εξορίστηκε στην Ευρώπη κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 74 ετών.
    Το σύμβολο της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης μουσικής, Μερσέντες Σόσα, η επονομαζόμενη και Negra, άφησε την τελευταία της πνοή σε κλινική του Μπουένος Άιρες, όπου νοσηλευόταν εδώ και έντεκα μέρες με προβλήματα στα νεφρά. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Κογκρέσο της Αργεντινής, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.
    Η Σόσα μπήκε στο χώρο του τραγουδιού σε ηλικία 14 ετών, όταν πήρε μέρος σε ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό τραγουδιού. Με την ιδιαίτερη φωνή της κατάφερε να κάνει γνωστούς σε όλη τη Γη τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Αργεντινής, αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής: chacareras, zambas, Tango, milonga. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ψιθυρίσει τα τραγούδια της, ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου έζησε εξόριστη στα χρόνια της τελευταίας (και πιο σκληρής) δικτατορίας του 1976.
    Εξάλλου, γι’ αυτό την αποκαλούσαν και “φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας”, για τους αγώνες της υπέρ της πολιτικής ελευθερίας και των λιγότερο προνομιούχων.

    ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ Latin GRAMMYS 2009
    Η Σόσα στήριζε επίσης με θέρμη τους νεότερους καλλιτέχνες της πατρίδας της, ενώ ήταν πάντα πρόθυμη να τους “δανείζει” τα δικά της τραγούδια (ηχογράφησε συνολικά 40 άλμπουμ), ώστε το αργεντίνικο φολκλόρ να φτάσει και στις νεότερες γενιές μέσα από πιο σύγχρονα ακούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο της διπλό άλμπουμ με τίτλο “Cantora” -είναι υποψήφιο για τα Latin Grammys 2009- η Σόσα συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Σακίρα, Φίτο Πάες, Τσάρλι Γκαρσία, Χόρχε Ντρέξλερ, Χοακίν Σαβίνα κ.ά. Μέχρι τέλους δεν έχασε ποτέ το χιούμορ της και την αγάπη της για τη ζωή. Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, έλεγε: “Είμαι τυχερή. Αλλά μου κόστισε πολύ να είμαι”.

    Οκτ 06, 2009


    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=45309