ελληνική μουσική
    445 online   ·  210.870 μέλη

    40 χρονια απο τον θανατο του Jimi Hendrix

    bluejeanblues
    18.09.2010, 12:05

    O Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix), πραγματικό όνομα Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ, 27 Νοεμβρίου 1942 – 18 Σεπτεμβρίου 1970) ήταν Αφροαμερικάνος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Γεννήθηκε στο Σηάτλ, στην Ουάσιγκτον, από πατέρα μαύρο και μητέρα Ινδιάνα. Ήταν αυτοδίδακτος και πέθανε νεότατος σε ηλικία 27 ετών.

    Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας (για μενα ειναι ο κορυφαιος) στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966 μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ (στα κρουστά) και τον Νόελ Ρέντιγκ (στο μπάσο), το φημισμένο συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience που γνώρισε τεράστια επιτυχία ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με επιτυχίες τα τραγούδια "Hey, Joe'", "Purple Haze" και "The Wind Cries Mary'", που είχαν φθάσει στη κορυφή πωλήσεων. Αυτά μέχρι το 1968 όπου το συγκρότημα αυτό διαλύθηκε. Το αμέσως επόμενο χρόνο, 1969, συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys με το οποίο και θριάμβευσε. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια αυτοσχεδιαστική διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου.

    Ο Τζίμι Χέντριξ χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος αυτό της μουσικής με συνέπεια και να καθιερωθεί πολύ γρήγορα.

    Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο ξενοδοχείο Samarkand στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε αναρρόφηση τροφών, οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του ήταν η Γερμανίδα σύντροφός του Μόνικα Ντάνεμαν.
    Δισκογραφία

     

    * Are You Experienced? (1966:67
    * Axis: Bold as love (1967)
    * Electric Ladyland (1968)
    * Band Of Gypsys (1970)

    Μεταθανάτιες κυκλοφορίες

    * First rays of the new rising sun (1970)
    * The Cry of Love (1971)
    * Hendrix in the West (1972)
    * Jimi plays Monterey (1967)
    * Live at Winterland (1968)
    * Live at the Royal Albert Hall (1969)
    * Live at Woodstock (1969)
    * Live At Berkeley (1970)

    Το μνημείο του Τζ. Χέντριξ στο Σηάτλ

    * Blue Wild Angel : Live at Isle Of Wight (1970)
    # Rainbow Bridge (1971)
    # War Heroes (1972)
    # Loose Ends (1974)
    # Crash Landing (1975)
    # Midnight Lightning (1975)
    # Nine to the Universe (1980)
    # Radio One (1988)
    # First Rays of the New Rising Sun (1997)
    # South Saturn Delta (1997)
    # Valleys of Neptune (2010)

    Πηγη: Anti TV Blogspot

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : bluejeanblues στις 18-09-2010 12:07 ]


    delta66
    19.09.2010, 03:46

    Πολυ ωραιο το θεμα σου και μου δινει την ευκαιρια να πω μερικες σκεψεις μου για τον Jimi.

    (Τον λεω παντα με το μικρο του ονομα γιατι τον θεωρω φιλο μου, μετα απο τις ωρες που εχουμε περασει μαζι παιζοντας κιθαρες - αυτος μεσα απο τους δισκους φυσικα Smile)

     

    Ειναι αξιοπροσεκτο γεγονος, ενας κιθαριστας (ηλεκτρικος, και θα εξηγησω παρακατω γιατι τονιζω το "ηλεκτρικος") να ειναι στην κορυφη καλλιτεχνικα αλλα και να εχει ακομα τεραστιες πωλησεις,  40 χρονια μετα το θανατο του και με 4 επισημα αλμπουμ μονο, σε μια προσωπικη καριερα (αυτονομος και οχι session μουσικος) μολις 4.5 χρονων, απο το Μαιο του 67 που κυκλοφορησε το Are You Experienced μεχρι το θανατο του το Σεπτεμβριο του 70.

     

    Η ηλεκτρικη κιθαρα ειναι ενα οργανο που εξελιχθηκε πολυ τα τελευταια 50 χρονια και σαν κατασκευη και σαν τεχνικη παιξιματος.

    Οταν ξεκινησε να παιζει ο Jimi, ηταν στα σπαργανα της ακομα και μουσικα και κατασκευαστικα.

    Οπως επισης και οι ενισχυτες και τα εφφε (πεταλακια).

    Μερικα  μαλιστα απο αυτα κατασκευαστηκαν ή αναβαθμιστηκαν για τις απαιτησεις του Jimi, δινοντας εντολες ο ιδιος στους  ηλεκτρονικους να του τα κατασκευασουν ή μετατρεψουν.

    Επισης σημαντικο ειναι οτι τις  περισσοτερες ιδεες και μουσικες και τεχνικες, που ακομα παιζονται σημερα, τις εχει επινοησει ο ιδιος.

    (Ο Eddie Van Halen εδωσε μονο νεα πνοη στην κιθαρα προσθετοντας νεες τεχνικες και αλλαζωντας τον ρου της ιστοριας της ηλεκτρικης κιθαρας πχ το tappnig, αν και καποιος αλλος - o Harvey Mandel - το ειχε κανει πιο πριν αλλα ο Eddie το ολοκληρωσε και το εκανε διασημο)

     

    Μετα απο 40 χρονια λοιπον καθομαστε και συγκρινουμε το βιρτουοζικο παιξιμο, τους ηχους και τις μουσικες του Jimi με των σημερινων ιερων τερατων (Satriani, Vai κλπ κλπ) που τα βρηκαν ολα ετοιμα. {#emotions_dlg.lol}

     

    Θα καταλαβει κανεις ομως, ποσο προσεφερε πραγματικα στην μουσικη και ιδιαιτερα στην ηλεκτρικη κιθαρα, αν παει πισω με μια χρονομηχανη στην εποχη που ξεκινησε ο Jimi, τοτε και που δεν υπηρχε τιποτα να αντιγραψει, εκτος μονο απο το υφος των παλιων μαυρων bluesmen, χωρις καμια ιδεα ομως απο τον καινουριο ηχο που προσφερε.

    Μιλαμε για το 90% των τεχνικων και ηχων που υπαρχουν σημερα, που τα εχει δωσει αυτος πρωτος.

     

    Αυτα τα κατανοησα για πρωτη φορα, μεταφερομενος με τη χρονομηχανη που λεγεται βιντεο, βλεποντας ενα DVD απο ενα τριημερο φεστιβαλ τον Ιουνιο του 1967, το Monterey Pop Festival.

    Εβλεπα τις μπαντες και τους κιθαριστες της εποχης και ηταν σε καποιο αλφα επιπεδο ολοι, με καποιους να ειναι λιγο πιο καλοι κλπ

    Μολις βγηκε ο Hendrix και επαιξε, ηταν σαν να επεσε απο το φεγγαρι.

    Δεν μπορω να περιγραψω τη διαφορα.

    Σαν να τρως καθε μερα χορτα και μια μερα να σε πηγαινουν για αρνι σουβλιστο στο χωριο. {#emotions_dlg.biggrin}

    (Να ζητησω μια συγνωμη απο τους χορτοφαγους φιλους που διαβαζουν. Ας το σκεφτουν αναποδα το παραδειγμα {#emotions_dlg.thumbup})

    Καπως ετσι θα ενοιωσαν οι θεατες της συναυλιας.

    Αυτο δεν το εχει πετυχει αλλος απο τοτε σε αυτο το βαθμο.

    Ακομα περιμενουμε και δε ξερω ποσες 40ετιες θα περασουν ακομα (αν υπαρχει ακομα τοτε η ανθρωποτητα και η μουσικη)

     

    Μια ιστορια λεει οτι ο καλυτερος κιθαριστας του κοσμου πριν τον Jimi, θεωρουνταν o μεγας επισης (κατα την αποψη μου) κιθαριστας Jeff Beck.

    Οταν μετακομισε στην Αγγλια ο Jimi και τον ειδε ο Beck να παιζει και απο κοντα, δηλωσε οτι παραιτειται απο την κιθαρα. Cool

    Μια αλλη λέει οτι οταν ρωτηθηκε ο αλλος σημερινος μεγας κιθαριστας Satriani, τι κανει σαν προθερμανση πριν τις συναυλιες του, απαντησε τιποτα, απλα διαλογιζομαι για λιγο και σκεφτομαι τον Jimi.

     

    ΑΞΙΟΣ

    Θα σε θυμομαστε παντα.

     

     

     

     


    mary_omikron
    19.09.2010, 07:38

    Ωραιο αρθρο και περιεκτικο...

    Παιρνοντας αφορμη απο το οτι ο Jeff Beck οταν ακουσε τον Jimi Hendrix ειπε οτι θα αφησει την κιθαρα...θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι αληθεια αυτο που λεγεται...οτι και ο Jimi Hendrix οταν του ειπαν οτι ειναι ο καλλιτερος απαντησε "το λετε γιατι δεν εχετε ακουσει τον Μανωλη Χιωτη"...

    Ειναι κατι για το οποιο αναρωτιεμαι, κι εσεις που ειστε μουσικοι, ισως θα μπορουσατε να με ενημερωσετε..Smile


    delta66
    19.09.2010, 09:11

    Δεν ξερω αν εινα αληθεια, γιατι αυτο αναφερθηκε σε καποιο αφιερωμα στο Χιωτη οτι αυτο το ειπε σε συνεντευξη του (χωρις ηχητικο ντοκουμεντο) το 1965 και ο Jimi τοτε επαιζε ακομα σαν απλος session μουσικος και εκανε tour εκεινη τη χρονια ως κιθαριστας του Little Richard πριν ακομα γινει διασημος με τις δικες του δουλειες.

    Δεν αποκλειεται ομως να το ειπε καπου, γιατι ηταν πολυ ντροπαλος στις συνεντευξεις του και σε ενα DVD που εχω απο μια τετοια, οταν ρωτηθηκε αν πιστευει και ο ιδιος οτι ειναι ο καλυτερος κιθαριστας του κοσμου, απαντησε οτι ειναι σιγουρα ο καλυτερος κιθαριστας που καθεται σε αυτην την καρεκλα, δειχνωντας την καρεκλα του.

     

    Ας δουμε ομως μερικα βιντεο απο Jeff  Beck, Joe Satriani και Steve Ray Vaughan να μιλανε για τον Jimi.

     

     

     

     

     


    delta66
    19.09.2010, 09:26

    Βρηκα βιντεο απο το Monterey Pop Festival του 1967 που ανεφερα.

     

    Φανταστειτε λοιπον τωρα οτι ειστε σε εναν κοσμο που ακουγεται ως οτι πιο μοντερνο, αυτη η κατα τα αλλα ομορφη μουσικη, που θα ακουσετε στο παρακατω βιντεο.

     

    και ξαφνικα βγαινει ενας τυπος στη σκηνη λεει μερικα λογια και αρχιζει το μουσικο οργιο

     

     

    Τι κανεις μετα????

    Τιποτα.

    Κοιτας σοκαρισμενος ή/και εκστασιαζομενος οπως ο κοσμος στα τελευταια δευτερολεπτα του βιντεο, την ιστορια της ροκ μουσικης να αλλαζει μπροστα στα ματια σου για παντα.


    -----------------
    ----

     

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 19-09-2010 09:43 ]


    Gamer13
    19.09.2010, 10:49
    oντώς αλλαζει ι στορια μπροστα στα ματια σου
    dres
    19.09.2010, 23:11

    ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Image and video hosting by TinyPic


    kwstasagas
    19.09.2010, 23:22

    πολύ μικρή η ζωή του .... αλλά πολύ μεγάλη η κληρονομιά που άφησε, από την οποία θα "χορτάσουν" και θα "ξεδιψάσουν" πολλέεεες γενιές ακόμη .....

    Για παράδειγμα, μόνο το LITTLE WING του να ακούσεις .... πόσα και πόσα έχεις να κερδίσεις από αυτό και μόνο, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ είδος μουσικής κι αν "υπηρετείς" [είτε ροκ, είτε χεβιμέταλ, είτε παραδοσιακή, είτε έντεχνο, είτε ρεμπέτικο, είτε .... είτε .... ] ....


    https://www.youtube.com/watch?v=c_DTdFppN9c

    Link
    >
    CHRISTOSD
    20.09.2010, 02:04

    O Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix), πραγματικό όνομα Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ...
    27 Νοεμβρίου 1942 – 18 Σεπτεμβρίου 1970) ήταν Αφροαμερικάνος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Γεννήθηκε στο Σηάτλ, στην Ουάσιγκτον, από πατέρα μαύρο και μητέρα Ινδιάνα. Ήταν αυτοδίδακτος και πέθανε νεότατος σε ηλικία 27 ετών.

    Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966 μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ (στα κρουστά) και τον Νόελ Ρέντιγκ (στο μπάσο), το φημισμένο συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience που γνώρισε τεράστια επιτυχία ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με επιτυχίες τα τραγούδια "Hey, Joe'", "Purple Haze" και "The Wind Cries Mary'", που είχαν φθάσει στη κορυφή πωλήσεων. Αυτά μέχρι το 1968 όπου το συγκρότημα αυτό διαλύθηκε. Το αμέσως επόμενο χρόνο, 1969, συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys με το οποίο και θριάμβευσε. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια αυτοσχεδιαστική διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου.

    Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο ξενοδοχείο Samarkand στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε αναρρόφηση τροφών, οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του ήταν η Γερμανίδα σύντροφός του Μόνικα Ντάνεμαν.
    Ένα μελαγχολικό ποίημα που βρέθηκε δίπλα στο κρεβάτι του έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι αυτοκτόνησε. Ο Χέντριξ με τις αμέτρητες σχέσεις, άφησε πίσω του δύο παιδιά, την Ταμίκα (1966) από τον δεσμό του με την αμερικανίδα Νταϊάν Κάρπεντερ και τον Τζεϊμς (1969) από τον δεσμό του με τη σουηδέζα Εύα Σούντκβιστ. Ο ίδιος δεν τα αναγνώρισε εν ζωή, το έπραξε, όμως, αργότερα ο πατέρας του Αλ, ο οποίος ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του. 


    kwstasagas
    20.09.2010, 11:08

     

    "Το αμέσως επόμενο χρόνο, 1969, συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys με το οποίο και θριάμβευσε. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια αυτοσχεδιαστική διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου"

     

    Αχ, αυτή η εμφάνισή του στο Woodstock ..... τι πράγματα απίθανα έπαιξε εκεί ..... κι ευτυχώς που η συναυλία κινηματογραφήθηκε και την ανακαλύψαμε εμείς οι επόμενες γενιές που δεν ζήσαμε εκείνη την εποχή ....

    Την ταινία WOODSTOCK την είδα περί το 1994 στο σινε ΑΣΤΥ, οπότε και προβλήθηκε στους κινηματογράφους με την προσθήκη 30 - 45' λεπτών επιπλέον που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική της κόπια !!! Ο επιπλέον χρόνος αφορούσε - τι άλλο - τη συναυλία του Χέντριξ !!! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω τις εντυπώσεις μου από αυτά που είδα, αυτά μάλλον δεν περιγράφονται με λόγια .... Μόνο αν δει κάποιος την ταινία θα καταλάβει ..... 


    https://www.youtube.com/watch?v=F9L14Zs6_MMLink

    >

     

    Θυμάμαι, επίσης, ότι όταν τελείωσε η ταινία, λίγο πριν τις 12 το βράδυ, κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου για να πάρω ταξί να γυρίσω σπίτι, στάθηκα μερικά λεπτά έξω από το χλιδάτο ελληνάδικο Mercedes Club [τώρα έχει ονομασθεί σε Rex]. Εκεί παρατήρησα για λίγο τους κυριλέδες, τους γιάπηδες κλπ που κατέφθαναν στο μαγαζί με τα ακριβά τους αυτοκίνητα και τις λουσάτες γκόμενές τους, τους παρκαδόρους του μαγαζιού που τους έκαναν υποκλίσεις  κλπ κλπ και .... έκανα σύγκριση και αντιπαραβολή τις εικόνες αυτές με τις σκηνές της συναυλίας του Χέντριξ στο Γούντστοκ που είχα δει πριν λίγο .... Κι έτσι, μετά την ταινία και τον Χεντριξάκο, που με είχε ταξιδέψει σε άλλες εποχές, σε άλλες αξίες και στους ονειρικούς κόσμους του, προσγειώθηκα απότομα στη θλιβερή πραγματικότητα που με [μας] περιβάλλει ........

     


    Oraclas
    22.09.2010, 15:24

    Στον μύθο του Hendrix, γιατί κάποιος με τόσο μεγάλη προσφορά σε τόσο λίγο χρόνο - μόνο μύθος θα μπορούσε να είχε γίνει, μου έχουν μείνει τρεις ιστορίες.

    Η πρώτη ήταν όταν παρότρυνε τον κόσμο να του προτείνει τρόπους να παίξει με την κιθάρα του και αφού ολιγόρησαν, αυτός πήρε το μπουκάλι της μπύρας και το έκανε πένα.

    Μία άλλη είναι ότι πέρναγε από κάπου και άκουσε τον Χιώτη. Ο Χιώτης ήταν σε τουρνέ στην Αμερική (Σικάγο) και ο Jimi τρελάθηκε από την κίνηση των χεριών του. Το έχει δηλώσει επίσημα και μάλιστα είχε ειπωθεί και στην "Μηχανή του Χρόνου".

    Η τρίτη ιστορία είναι πολλή καλή για να είναι αληθινή. Πρόκειται μάλλον για μία μεγάλη ράδιο - αρβύλα. Αφορά τον Carlos Santana, αρχές της δεκαετίας του 60, κοκορευόταν ότι είναι ο καλύτερος κιθαρίστας του κόσμου. Έλεγε μάλιστα πως αν του έφερναν κάποιον καλύτερο, θα εξαφανιζόταν από τα μουσικά δρώμενα για ένα χρόνο. Ο κόσμος τον πήγε στον Jimi και ο Carlos έμεινε με ανοιχτό το στόμα και αποσύρθηκε φυσικά.

    Κορυφαίος κιθαρίστας ο Hendrix, προτιμώ όμως τον Rory Gallagher ..


    -----------------
    Oraclas Από τότε που βαρέθηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω..

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Oraclas στις 22-09-2010 15:26 ]


    Moonchild92
    22.09.2010, 18:00

    Να παραθέσω ένα λινκ που πιθανώς να λύσει κάποιες απορίες:

    http://www.snopes.com/music/artists/keaggy.asp




    Νέες συζητήσεις
    στην ίδια κατηγορία