ελληνική μουσική
    668 online   ·  210.857 μέλη

    ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας

    panosvts7
    23.02.2015, 21:08

    Καλησπέρα παιδιά!! Ήθελα να ρωτήσω μιας που πρώτη φορά ασχολούμαι με το θέμα κάποιες απορίες πάνω στην ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας!! Αρχικά έφτιαξα ένα DIY isolation cabinet και τοποθέτησα μέσα τον ενισχυτή!! Πέρασα τα καλώδια και όλα εντάξει!! Τώρα το θέμα το έχω στο μικρόφωνο!! Που Πρέπει Να το συνδέσω για να κάνω εγγραφή ήχου;;τι μικρόφωνο πρέπει να αγοράσω για να βγει καλός ο ήχος της ηχογράφησης  Και δεύτερον μπορεί κάποιος να μου αναλύσει το όλο θέμα της ηχογράφησης, τα βασικά μέρη από αυτό ίσα ίσα να μπω στο θέμα!! Ευχαριστώ 


    geo321
    24.02.2015, 20:42

    Καλησπερα!για να ηχογραφηση καποιος στο σπιτι χρειαζεται τα εξης...........

    1)Ενα μικροφωνο κατα κυριο λογο γενικης χρησης.Κατα την αποψη μου πυκνωτικο.

    2)καρτα ηχου με τροφοδοσια phantom power.

    3)προγραμμα εγγραφης (DAW) υπαρχουν πολλα,οπως sonar,acid,nuedo,cubase κ.λ.π.

    4)ενα ζευγαρι ακουστικα η ηχεια μονιτορ

    5)τα αναλογα καλωδια

    Φυσικα θα μπορουσαμε να πουμε και για αλλο εξοπλισμο αλλα αυτο ειναι και τι αναγκες εχει ο καθε ενας.

    οταν λες αναλυσει τι εννοεις? υπαρχουν πολλα πραγματα που μπορει καποιος να πει για την ηχογραφηση αλλα δεν ειναι τοσο ευκολο σε ενα ποστ.

    Για παραδειγμα παω στο ταδε προγραμμα ανοιγο το ταδε καναλι κανω save project κ.λ.π κ.λ.π. κ.λ.π...............

    πολλα.....αν θελεις εξηγησε μου το λιγο γιατι ειναι μεγαλο θεμα.


    panosvts7
    24.02.2015, 23:15
    Γειά σου φίλε, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου πιο πάνω!!λοιπόν αρχικά εννοούσα μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τα πρώτα βήματα ή κάποια κόλπα αλλά κατάλαβα ότι θα τα βρω με την εμπειρία με τον καιρό οπότε άκυρη αυτή η ερώτηση!! Όσο αφορά τα συστήματα ηχογράφηση τώρα, έχω τον ενισχυτή μου, το isolation box, μικρόφωνο και κάρτα ήχου μέσης ποιότητας πόσο θα πάνε περίπου!! Και δεν έχω καταλάβει γιατί χρειάζεται η κάρτα ήχου!!και γιατί θέλει ειδικά ηχεί;;Δηλαδή περιφερειακά ηχεία υπολογιστή δεν κάνουν;; Αν μπορείς να βοηθήσεις γιατί είμαι τελείως άχρηστος :/
    geo321
    25.02.2015, 04:20

    Να σαι καλα!! λοιπον............................. η καρτα ηχου σου χρειαζεται για να συνδεσεις το μικροφωνο σου τα ακουστικα σου και τα ηχεια σου.

    Η καρτες ηχου που εχουν συνηθως οι υπολογιστες δεν εχουν σχεδον καμια προενισχυση στο line in τους,επισης δεν εχουν τροφοδοσια 48 volt phantom power πραγμα που χρειαζεσαι για ενα πυκνωτικο μικροφωνο ωστε να λειτουργει.

    Επισης δεν εχουν υποδοχη για ακουστικα,πραγμα που χρειαζεσαι επισης.

    Ηχεια μονιτορ δεν χρειαζεσαι τωρα,η διαφορα μεταξυ ενος απλου ηχειου και ενος μονιτορ ειναι,οτι τα μονιτορ ηχεια εχουν ξερο ηχο ενω το απλο ηχειο χρωματιζει τον ηχο.

    Αυτο το ξερο που προσφερουν τα ηχεια μονιτορ σε βοηθαει κατα την επεξεργασια στο μιξ.Αυτα που σου λεω τωρα ειναι μια γενικη εικονα,δεν σου κανω  αναλυση διοτι δεν ειναι ο καιρος τους.

    Τωρα γιατι πρεπει να εχεις ακουστικα,η συνδεση σου θα ειναι καπως ετσι.................κιθαρα-box-μικροφωνο-input καρτας ηχου-προγραμμα ηχογραφησης-αναπαραγωγη απο τα ηχεια.Ξερω μια εικονα θα βοηθουσε αλλα δεν το χω.

    Αν λοιπον κατα την διαρκεια που γραφεις,αν ακους απο τα ηχεια αυτο το πραγμα θα κανει ενα κυκλο φαντασου,δηλαδη το μικροφωνο σου θα τραβαει και απο το box,αλλα και απο τα ηχεια σου,αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα αρκετα προβληματα,οπως καθυστερησει στον ηχο,θορυβο,κακο συχνοτικο αποτελεσμα,ακυρωσεις σηματος και πολλα αλλα.

    Αυτο θα μπορουσες να το πεις ενα οδηγο ηχογραφησεις.

    Τωρα...........μια καρτα ηχου καλη θα ελεγα πως ειναι η focusrite saffire 6 usb 138 ευρω

    Απο μικροφωνο καλη επιλογη ειναι το rode nt1-a 185 ευρω καλο ειναι επισης για τα λεφτα του και το blue spark 139 ευρω.

    Σου προτεινο και ενα πυκνωτικο πουρακι που ειναι κατευθυντικο,δηλαδη δεν τραβαει δεξια αρiστερa ηχους ειναι το rode nt5 s.179 ευρω

    Και ενα καλο ζευγαρι ακουστικα που θα ακους πολυ καλο ηχο ειναι τα beyerdynamic dt 770,ειναι λιγο ακριβα αλλα αξιζουν.139 ευρω

    Φυσικα υπαρχουν και πιο φθηνες λυσεις,ομως δεν θα της προτεινα σε καποιον που θελει να βγαλει ενα μετριο μεν αλλα καλο αποτελεσμα δε.


    panosvts7
    25.02.2015, 08:07
    Φίλε σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!!Κατατοπιστηκες!! Τελευταία ερώτηση!! Ποιο πρόγραμμα προτείνεις;; Γιατί έχει πολλά και για να μην τα ψάχνω όλα αν μπορείς πες μου εσύ τι χρησιμοποιείς ή αν ξέρεις κάποιο καλό
    geo321
    26.02.2015, 02:03

    Αν δεις στο πρωτο ποστ γραφω μερικα προγραμματα για ηχογραφηση,αυτα ειναι τα πιο επαγγελματικα,ομως εχουν και ενα μεγαλο κοστος αγορας,εσυ διαλεγεις!!

    Ενα free προγραμμα και σχετικα ευκολο το οποιο θα σου κανει την δουλεια σου ειναι το audacity,εγω εχω το nuedo για ηχογραφηση.

    Και ενα tip για οταν αρχισεις να ηχογραφης,οταν γραφεις κιθαρα καλο θα ηταν το box να ειναι πανω σε καποιο απορροφητικο υλικο η εστω καποιο χοντρο χαλι,διοτι εαν εχεις ξυλο στο πατωμα,το πατωμα απο το box θα δονειται και αυτο θα εχει σαν συνεπεια το μικροφωνο σου να γραφει μαζι με τον ηχο και ενα βομβο.


    panosvts7
    26.02.2015, 23:33
    Κατάλαβα φίλε σε ευχαριστώ πάρα πολύ!! Θα τα δοκιμάσω αυτά που είπες!! Το κουτί το έχω εξοπλίσει και με απορροφητικες βάσεις οπότε δεν έχω τέτοιο θέμα! σε ευχαριστώ και πάλι!!
    geo321
    01.03.2015, 03:11

    Να σαι καλα φιλε μου,καλη τυχη!!!!


    TheSokin13
    01.03.2015, 12:53

    Αν θες, σου προτείνω μια εναλλακτική πρόταση, λίγο πιο οικονομική. Πρωτον όμως η κάρτα ήχου είναι τελείως απαραίτητη και νομίζω ότι ο geo321 σου προτείνει μια καλή πρόταση σε αυτό το θέμα. Οπότε είναι το πρώτο και στάνταρτ Tool που θα χρειαστείς.

    Δευτερον αν δεν θες να παιδεύεσαι με καλώδια μικροφωνα θέση μικροφώνου, θόρυβο κτλ. Εγώ για ηχογραφηση της ηλεκτρικής κιθάρας χρησιμοποιώ είτε το πρόγραμμα guitar rig που έχει πολύ καλό ήχο και εξωμειωσεις ενισχυτών, είτε την πεταλιερα μου την digitech rp 500 strait στην κάρτα ήχου. Να θυμάσαι ότι όταν ηχογραφεις ενα ενισχυτή άλλο αυτό που ακούς εσύ εκείνη την στιγμή και αλλο αυτό που θα γράψει το μικρόφωνο. Ακόμα και η θέση του μικροφώνου παίζει ρόλο. Οπότε αν είχες στο νου σου να πάρεις κάποια πεταλιερα αυτή μπορεί να σου λύσει τα χέρια και σε live αλλά και στην ηχογράφηση. Συν οτι πολλές περιέχουν και το cubase le που είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα για να ηχογραφεις. Σε ακουστικά μπορείς να κοιτάξεις και σε AKG όπως τα K512 που έχουν γύρω στα 35 ευρώ. Αν θες θες κάτι πιο καλό κοιτα και σε τιμές γύρω στα 60 ευρώ. Απλα να θυμασαι να ειναι καθαρά κλειστού τύπου για να μην περναει προς τα εξω ο ήχος.

    Για μικρόφωνο αν μπορείς να ψωνισεις και απο Thomann δες και τα mxl 770 και mxl 990 που έχουν γύρω στα 80 ευρω.

    Από ήχους ντραμς θα χρειαστείς vst προγράμματα ( αν δεν ξέρεις τι είναι τα vst λογικά πρέπει να υπάρχει topic για αυτό το θέμα) και προτείνω την απλή έκδοση του ez drummer που είναι και οικονομική λύση. Υπάρχουν όμως και free vst όργανα Και προγράμματα όπως το audacity που πρότειναν πιο πριν.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την TheSokin13, 01-03-2015 12:59 ]


    panosvts7
    01.03.2015, 14:05
    Έψαξα αρκετά αυτά που είπες φίλε και σκέφτομαι να αφήσω τις κάρτες ήχου, μικρόφωνο και τα υπόλοιπα και Να πάρω μια καλή πεταλιερα (boss me 80) στα 300 ευρώ!! Έχει απευθείας ηχογράφηση μέσω υπολογιστή και με πρόγραμμα της boss μπορείς να φτιάξεις ότι ήχο θες ή και ακόμα να κατεβάσεις ήχους από μεγάλους καλλιτέχνες και να ακούγεται σαν αυτούς!! Ποια είναι η γνώμη σου και για την πεταλιερα και για αυτόν τον τρόπο που λέω;;
    TheSokin13
    01.03.2015, 16:33
    Κοίτα εγώ έχω και την boss me 20 αλλά πήρα και την digitech rp 500. .. Τώρα η me 80 φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με την me 20. Στο θέμα επιλογής πεταλιερας πρέπει να προσέξεις να σου αρέσουν οι εξωμειωσεις των ενισχυτών, κοινώς ο ήχος και σίγουρα τι θες να κάνεις. Οσες πεταλιερες έχουν usb μπορείς να κατεβάσεις ηχους και απο αγαπημένους κιθαρίστες αλλά μη περιμένεις να είναι και καρμπόν ο ήχος με τον original. Η digitech έχει και κοινότητα που οι χρήστες ανεβάζουν τους ήχους τους. Νομίζω και η zoom. Στην boss νομίζω ότι τους πληρώνεις αλλά μπορεί και να κάνω και λάθος. Εγώ και την πεταλιερα μου την ηχογραφώ μέσω της κάρτας. Τώρα αν η me 80 έχει κάποια λειτουργία μέσω του προγράμματος της να γράφει τον ήχο μέσω του usb δεν το γνωρίζω. Πάντως για την κάρτα ήχου πιστεύω ότι θα δεις ότι χρειάζεται κάποια στιγμή. Πριν πάρεις κάποια πεταλιερα προσπάθησε να δοκιμάσεις και κάνε μια γύρα. Δες και τις zoom g3 και g5. Γιατί την boss me 80 δε την έχω πιάσει στα χέρια μου και δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά καλή φαίνεται. Το θέμα είναι να καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.
    panosvts7
    02.03.2015, 12:47
    Ευχαριστώ πολύ φίλε μου για τις απαντήσεις σου!! Άμα κάνω καμιά γύρα γίνεται να δοκιμάσω την πεταλιερα;; Εννοώ να την βάλει ο πωλητής να παίξω;;
    TheSokin13
    02.03.2015, 13:18
    Συνήθως αν την έχουν εκθεσιακη σε αφήνουν. Αλλιώς αν έχει καμια παρόμοια boss και μπορείς να δοκιμάσεις δοκίμασε. Πάνω κάτω χρησιμοποιουν ιδιους αλγοριυμους στον ηχο οπότε θα βγάλεις άκρη.
    panosvts7
    02.03.2015, 14:29
    Έγινε φίλε σε ευχαριστώ
    geo321
    04.03.2015, 03:22

    Πανο δεν νομιζω πως το να πας σε πεταλιερα αυτη την στιγμη θα σου δωσει κατι,οταν μιλας για ηχογραφηση ειναι ενα αλλο πραγμα.

    Μια πεταλιερα ειναι μια πεταλιερα.η καρτα ηχου ειναι ενα αλλο πραγμα με αλλα στανταρ.Οσο καλη και να ειναι μια πεταλιερα δεν ειναι το καλυτερο μεσο για ηχογραφηση διοτι η δουλεια της δεν ειναι αυτη. 

    Μια πεταλιερα θα σου δωσει καποιες προσομοιωσεις στον ηχο αλλα δεν ξεκινας απο εκει,υπαρχουν παρα πολυ τροποι ωστε να παρεις ενα ηχοχρωμα,ακομα και αυτα που προτεινα πιο πανω θα μπορουσαν να ειναι ενα διαφορετικο setup.

    Για παραδειγμα................οχι ενα μικ πυκνωτικο 160 ευρω αλλα 2 τον 80 ευρω με ενα πυκνωτικο και ενα δυναμικο η ενα ribbon.

    Οι διαφοροι συνδιασμοι θα σου δωσουν ενα αλλο αποτελεσμα,ομως για παραδειγμα ενα μειονεκτημα σε αυτη την επιλογη θα ηταν 2 μικ αντι για ενα αλλα με χειροτερα χαρακτηριστικα.Ακομα και η τοποθετησει του μικ παιζει μεγαλο ρολο στο ηχοχρωμα που θα βγει.

    Για να πετυχεις ομως ενα καλο ηχοχρωμα οτι και να χρησιμοποιησεις αν δεν εχεις μια αξιολογη εγγραφη δεν θα καταφερεις και πολλα.Θεωρω λοιπον οτι καλυτερο θα ηταν να ξεκινησεις με μια καρτα ηχου παρα με μια πεταλιερα εφοσον ο στοχος σου ειναι η ηχογραφηση και οχι καποιο live.

    Οσο για τα αγαπημενα ηχοχρωματα που βγαινουν σε μια ηχογραφηση και μπορει καποιος να κατεβασει η αποψη μου ειναι πως ποτε και καμια εταιρεια δεν θα μπορεσει να φτασει ουτε το 50% διοτι για να βγει ενα ηχοχρωμα οπως το ακουσα απο ενα αγαπημενο μου κιθαριστα παιζουν πολλα πραγματα ρολο.

    Οπως το οργανο-η ησυχια στο στουντιο-η ψυχοακουστικη του χωρου-τα μικροφωνα-οι προενισχυτες-οι ενισχυτες-που εγινε η εγγραφη σε ταινια,σε dat,σε σκληρο δισκο σε pc και ενα σωρο πραγματα που παιζουν τεραστιο ρολο και φυσικα ο παραγοντας ανθρωπος.

    Η τελικη αποφαση φυσικα ειναι δικια σου,ομως το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να πας και να δοκιμασεις οτι σκεφτεσαι οτι σου ειπα,οτι σου ειπε και ο thesokin ακομα και αυτα που μπορει να σου προτεινουν σε καποια μαγαζια και να βγαλεις ενα ασφαλες συμπερασμα το οποιο φυσικα θα αρεσει πρωτα απ ολα σε σενα.

    και αυτο γιατι ο καθε ενας εχει τα δικα του γουστα στον ηχο,ομως να θυμασαι μια καλη εγγραφη μπορεις να την κανεις οτι θες,μια κακη εγγραφη οτι ηχοχρωματα και να εχεις θα ειναι μια κακη εγγραφη.


    TheSokin13
    04.03.2015, 11:05
    Με απλά λόγια αυτό που σου λέμε είναι ότι για να κάνεις μια καλή ηχογράφηση χρειάζεται μια κάρτα ήχου. Την πεταλιερα εγώ την πρότεινα σαν εναλλακτική λύση για να μην παιδεύεσαι με ενισχυτή μικροφωνα και ιστορίες και να μην ξοδευεσαι. Αν έχεις την κάρτα ήχου αργότερα μπορεί να θες να γράψεις και φωνή. Θα δεις ότι χρειάζεται. Όλοι απο εξοπλισμό σιγά σιγά μαζεύουμε και περνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αν θες για παράδειγμα να επενδύσεις 300 ευρώ για αυτη την ιστορία θα σου πρότεινα να κοιτάξεις σε μια πιο φθηνή πεταλιερα , την δικια μ digitech την βρίσκεις γυρω στα 180, και με τα υπόλοιπα να πάρεις μια καρτα ήχου ενα μικρόφωνο και ενα ζευγάρι ακουστικά. Δεν χρειάζεται να πάρεις ακριβά πράγματα. Αν ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά τον εξοπλισμό σου μπορείς να βγάλεις ικανοποιητικα αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά. Συμφωνώ με αυτά που λέει ο geo321, υπάρχουν πολλές επιλογές, απλά δες ποια εσένα σε καλύπτει καλύτερα.