ελληνική μουσική
    855 online   ·  210.853 μέλη

    Συνέντευξη Αλκίνοου,Παπαστάμου (Μελωδία)

    ageras
    21.10.2006, 11:28
    Ένα απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη που έδωσαν στον Οδυσσέα Ιωάννου (Μελωδία fm) ο Αλκίννοος Ιωαννίδης και Μιλτιάδης Παπαστάμου.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπήρχε για σένα κάποιας «μορφής» υποχρέωση να κυκλοφορήσεις ένα δίσκο με τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα σου;

    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κοίτα πριν ασχοληθούμε με τον Μιλτιάδη με το υλικό αυτό δεν είχα καμία τέτοια ανάγκη καλλιτεχνική ούτε για άλλους λόγους, τοπικιστικού χαρακτήρα εννοώ ή λόγω της καταγωγής μου. Όλη η δουλειά ξεκίνησε από την αγάπη μας προς το υλικό αυτό. Aναγκαστήκαμε κάποια στιγμή να το αντιμετωπίσουμε όταν υπήρξε μια παραγγελία για κυπριακά τραγούδια να τα παίξουμε στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Μετά από κει και πέρα το αγαπήσαμε τόσο πολύ που αυτή η «υποχρέωση» ουσιαστικά ήταν μια ανάγκη δικιά μας να ζούμε σε σχέση με αυτό το υλικό. Αυτό μας οδήγησε εννιά χρόνια να ασχολούμαστε μαζί του, γυρεύοντας το, αφομοιώνοντας το, εκφράζοντας το με διαφορετικούς τρόπους είτε ενορχηστρωτικούς, είτε εκφραστικούς και κατέληξε μετά από όλα αυτά τα χρόνια στην δισκογράφηση.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Νομίζω θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν κάποτε κυκλοφορούσε ένα dvd ή ένα βιβλίο ολόκληρο της περιπέτειας αναζήτησης τραγουδιών δηλαδή που πήγατε, ποιες πηγές ψάξατε, ποιους ανθρώπους βρήκατε να σας τραγουδήσουν ότι θυμούνται. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον το οδοιπορικό αυτής της περιπέτειας και φωτογραφικά. Φαντάζομαι υπάρχουν ιστορίες …

    ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ: Ναι, υπάρχουν ιστορίες πολλές. Κάτι που είναι έτσι κάπως ανεκδοτολογικό είναι ότι αφού κάναμε αρκετά χιλιόμετρα στην Κύπρο για να βρούμε έναν άνθρωπο ο οποίος θα μας τραγουδούσε κυπριακά τραγούδια, μερικά κυπριακά τραγούδια που ήξερε και οι φήμες έλεγαν ότι ήξερε πολλά…

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Ηλικίας;

    ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ: Γύρω στα εβδομήντα όχι πάρα πολύ μεγάλος. Στη συγκεκριμένη ιστορία αφού κάναμε όλα αυτά τα πολλά χιλιόμετρα -τα οποία δεν ήταν και πάρα πολλά εδώ που τα λέμε στην Κύπρο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά χιλιόμετρα χωρίς να πέσεις αλλού- μας τραγούδησε κάποια τραγούδια εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν ελλαδίτικα. Απλά επειδή αυτός ο άνθρωπος τα ήξερε όντως από παλιά τα είχε περάσει στο νου του σαν κυπριακά.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Και εσείς όλα αυτά τα ηχογραφούσατε;

    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι, τα ηχογραφούσαμε, ένα τραγούδι για τον Παύλο Μελά.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τον Παύλο Μελά κυπριακό;

    ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ : Ναι, στην καθαρεύουσα.

    ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ: Παρόλα αυτά ήταν κι αυτό χαριτωμένο δηλαδή μας έδωσε και να καταλάβουμε πώς όταν τα τραγούδια είναι χρηστικά δηλαδή αφορούν μια κοινωνία είναι όλα μαζί και πως αυτό το πράγμα αν το καταλάβεις σου δίνει και μια ελευθερία στο πως μπορείς να αντιμετωπίζεις ένα υλικό.

    Περισσότερη συνέντευξη Εδώ

    Στο τέλος της κουβέντας του ο Αλκίνοος λέει κάτι που χρησιμοποιώ συχνά για συναδέλφους....


    www.manpas.musicheaven.eu


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ageras στις 21-10-2006 11:29 ]


    XeniaRodo
    21.10.2006, 11:44
    κι άμα δεν είναι ούτε καλό παιδί?
    το ψέμμα δεν θα το αποφύγεις... χαχα
    jorge
    21.10.2006, 11:59
    Δεν υπάρχει άλλος νέος καλλιτέχνης που να θαυμάζω περισσότερο από τον Αλκίνοο, νιώθω τυχερός που τον πετυχαίνω σε αυτή τη φάση της ζωής του και που ταξιδεύουμε με τις τραγουδάρες του...

    Αντε, για να μη γκρινιάζουμε με όλους και με όλα ε; Μπορεί να μην έχουμε την πληθώρα των μεγάλων συνθετών που είχαμε παλιότερα, όμως ο Αλκίνοος είναι πραγματικά ΜΕΓΑΛΟΣ και ίσως μεγαλύτερος απο κάποιους παλιούς.

    Μπράβο Αγεράκο με τις ωραίες σου παραθέσεις και τα links
    Aiolos_m
    21.10.2006, 12:21
    Όχι πως τον θαυμάζω λιγότερο αλλά ο στίχος του δεν είναι λίγο βαρύς...;
    Δηλαδή δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά σε συγκεκριμένα είδη ανθρώπων. Που να μπορούν να ψάξουν αρκετά για να κατανοήσουν. Όταν βέβαια μιλάμε για εκεινους που ασχολούνται με τα ακούσματά τους.
    koini_maria
    21.10.2006, 14:39
    Η συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν πολύ ωραία γιατί είχε λόγω ύπαρξης από πλευράς περιεχομένου (ειπώθηκαν αρκετά όμορφα λόγια καθώς επίσης ξεκαθαρίστηκαν και κάποιες ανακρίβειες) αλλά υπήρχαν και αρκετά εύθυμα σημεία , κυρίως όταν ο Ιωάννου ''πείραζε'' τον Ιωαννίδη .

    Jorge , πραγματικά δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου.
    Το έχω πει πολλές φορές πως νιώθω ευλογημένη που ζω στην συγκεκριμένη εποχή όπου στο μουσικό στερέωμα μεσουρανούν τόσο υπέροχοι καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι : Αλκίνοος Ιωαννίδης , Σωκράτης Μάλαμας , Θανάσης Παπακωνσταντίνου , Σταύρος Λάντσιας , Νίκος Ζούδιαρης , Χρήστος Θηβαίος , Γιώργος Καλούδης , Γιώργος Ανδρέου , Έλλη Πασπαλά και άλλοι πολλοί ακόμα ...
    Κάποτε είχα στείλει ένα κείμενο στο Δίφωνο σχολιάζοντας αυτό ακριβώς το πράγμα : οτι ναι μεν οι παλιοί ήταν πολύ σπουδαίοιο ( Χατζιδάκις , Λοϊζος , Θεοδωράκης , Μαρκόπουλος , Ξαρχάκος κτλ ) αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν επίσης σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες στις μέρες μας ....
    ilio
    21.10.2006, 16:54
    Θα συμφωνήσω μαζί σας παιδιά και σε ότι αφορά τον Αλκίνοο,το οποίο θεωρώ μεγάλο καλλιτέχνη με την κυριολεκτική έννοια του όρου,και επίσης σε ότι αφορά ότι αισθάνομαι κι εγώ τυχερή,όπως και η koini_maria που έζησα και ζω την εποχή των νέων τραγουδοποιών(Μάλαμας,Περίδης,Αλκίνοος,Θανάσης Παπακωνσταντίνου κλπ).Βγαίνουν όμορφα πράγματα μα θέλει να τα ψάξεις μέσα στο απέραντο σκουπιδολόϊ που μας κατακλύζει σήμερα.
    karelia
    21.10.2006, 18:10
    Ο Αλκίνοος είναι ένας Καλλιτέχνης με Κ κεφαλαίο.
    Τολμώ να πω ότι τα λόγια που γράφει είναι σχεδόν ποιητικά,
    το ρεπερτόριο του είναι πάρα πολύ προσεγμένο,χωρίς υποχωρήσεις,
    έχει μια πολύ σπουδαία Φωνή,λαμπερή και κρυστάλλινη.
    Αλλά έχοντας επίγνωση από τους πιο προγενέστερούς του,το τι σημαίνει Μεγάλος Συνθέτης,
    είναι και ντροπή να πω ότι είναι χαρισματικός συνθέτης.
    koini_maria
    21.10.2006, 18:35
    Παράθεση:

    Το μέλος karelia στις 21-10-2006 στις 18:10 έγραψε...

    Ο Αλκίνοος είναι ένας Καλλιτέχνης με Κ κεφαλαίο.
    Τολμώ να πω ότι τα λόγια που γράφει είναι σχεδόν ποιητικά,
    το ρεπερτόριο του είναι πάρα πολύ προσεγμένο,χωρίς υποχωρήσεις,
    έχει μια πολύ σπουδαία Φωνή,λαμπερή και κρυστάλλινη.
    Αλλά έχοντας επίγνωση από τους πιο προγενέστερούς του,το τι σημαίνει Μεγάλος Συνθέτης,
    είναι και ντροπή να πω ότι είναι χαρισματικός συνθέτης.



    Φίλε karelia , χωρίς παρεξήγηση , βρίσκω λίγο άστοχες και ανώφελες τις συγκρίσεις στον καλλιτεχνικό χώρο .

    Δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα και στην τέχνη πρέπει να συγκρίνουμε .

    Δεν γνωρίζω αν ''αντικειμενικά'' ο Ιωαννίδης μπορεί να χαρακτηριστεί ''Μεγάλος συνθέτης'' - δεν νιώθω να με αφορά , για να είμαι ειλικρινής - αλλά για μένα είναι σίγουρα .
    Το βρίσκω λίγο αφελές να συγκρίνουμε τους τότε συνθέτες (Χατζιδάκι , Λοϊζο , Θεοδωράκη , Μαρκόπουλο κτλ) με τους τώρα (Ιωαννίδη , Μάλαμα , Θανάση Παπακωνσταντίνου , Περίδη κτλ) γιατί διαφέρουν πολύ οι συνθήκες εκείνης της εποχής με τις τωρινές αλλά και οι τότε τρόποι προβολής με τους σημερινούς .

    Αυτό , βέβαια , δεν μειώνει την αξία των παλιών και πραγματικά μεγάλων συνθετών μας ...

    Απλά , αυτό που θέλω να πω είναι οτι δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοιου είδους συγκρίσεις λόγω του ότι είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα στος δυο αυτές περιπτώσεις .

    (Αν δεν φαίνεται σαν αυτοπροβολή και δεν σε πειράζει , θα σου πρότεινα να δεις στο blog μου το κείμενο ''Άστοχες και ανώφελες συγκρίσεις'' για να καταλάβεις τι εννοώ)
    karelia
    21.10.2006, 18:49
    αγαπητή φίλη Koini_Maria
    δέχομαι τη παρατήρησή σου,
    αλλά δε βλέπω να ενοχλήθηκες καθόλου όταν ο Αλκίνοος συγκρίθηκε με κάποιους παλαιότερους σύμφωνα με τον Jorge,και μάλιστα κρίθηκε ως καλύτερος από μερικούς.


    Μπορεί να μην έχουμε την πληθώρα των μεγάλων συνθετών που είχαμε παλιότερα, όμως ο Αλκίνοος είναι πραγματικά ΜΕΓΑΛΟΣ και ίσως μεγαλύτερος απο κάποιους παλιούς.
    koini_maria
    21.10.2006, 19:34
    Μα ούτε και πριν ενοχλήθηκα από αυτό που είπες και εσύ !

    Απλά , αυτό που με έκανε να απαντήσω προσπαθώντας να εκθέσω μια ακόμη άποψη ήταν η τελευταία σου πρόταση , ότι δηλαδή θα ήταν ''ντροπή'' (?) να τον αποκαλέσεις μεγάλο συνθέτη .
    Ο Jorge επίσης εξέφρασε και μιαν αμφιβολία (''ίσως'') , ήταν ηπιότερος ο χαρακτηρισμός του γι' αυτό και προς το παρόν έμεινα σιωπηλή .

    Βέβαια , κάθε άποψη είναι σεβαστή στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου...

    Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα
    DavidDT
    21.10.2006, 20:39
    Πάντως ευχαριστούμε τον agera για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παράθεσε!!!
    Όσο για τον Αλκίνοο,και εγώ τον θαυμάζω και μόνο καλά λόγια έχω να πώ... Είναι εξαιρετικός!!!


    Μουσική: σκεπτόμενος θόρυβος.
    Β. Ουγκώ

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : DavidDT στις 26-10-2006 17:53 ]