αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Πετάω τη σκούφια μου......
I.W.M.I
21 Ιουλίου 2013, 13:25
«Καθαρές Παραλίες χωρίς αποτσίγαρα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  

Αυτή είναι η καμπάνια της JT International και της Helmepa για καθαρότερες παραλίες εδώ και ια επταετία και δικαιολογημένα καθώς αν δούμε ποιά είναι τα 10 σημαντικότερα σε όγκο απόβλητα στις παραλίες τα αποτσίγαρα και οι συσκευασίες τσιγάρων έρχονται μακράν πρωτα.

Βασικά η JT International – JTI, για 7η συνεχή χρονιά συνεχίζει αδιάλειπτα να παρακινεί τους ενήλικους καπνιστές που επισκέπτονται τις παραλίες και τους λουόμενους να χρησιμοποιούν ατομικό σταχτοδοχείο ώστε να μη ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και την αμμουδιά με τα απορρίμματα των τσιγάρων τους.Σε αυτήν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού συνεργάζεται με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, καθώς και με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητο-ποιημένους παράκτιους δήμους και προμηθεύει με πρωτότυπα και πρακτικά ατομικά σταχτοδοχεία άμμου συλλόγους, καντίνες, beach bars, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και άλλα καταστήματα σε πολυσύχναστες παραλίες. Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει η JTI στην προσπάθεια είναι ότι για την εκστρατεία φέτος, θα διανεμηθούν σε ενήλικες καπνιστές 160.000 σταχτοδοχεία.

Με βάση την εθελοντική δράση καθαρισμού παραλιών διαπιστώθηκε το εξής:

Τα 10 πολυπληθέστερα σκουπίδια στις ελληνικές ακτές το 2011

Αριθμός

Ποσοστό
Αποτσίγαρα

101.202

59,90%

Πλαστικά μπουκάλια

12.562

7,40%

Καλαμάκια

11.365

6,70%

Καπάκια

10.757

6,40%

Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών/ποτών

6.718

4,00%

Πλαστικές σακούλες

6.350

3,80%

Συσκευασίες τροφίμων

3.075

1,80%

Γυάλινα μπουκάλια

2.423

1,40%

Χάρτινες σακούλες

2.287

1,40%

Ποτήρια, πιάτα, πηρούνια, μαχαίρια, κουτάλια

2.011

1,20%

ΣΥΝΟΛΟ

158.750

93,90%

Συνολικά πήραν μέρος 2.600 εθελοντές από 144 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πραγματοποιώντας 74 καθαρισμούς ακτής και βυθού σε 67 περιοχές της Ελλάδας, μήκους 62 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών, για να τα στείλουν στο ένα και μοναδικό μέρος που τους αρμόζει: τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.Το πόσο σημαντική είναι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού αποδεικνύεται από τα στοιχεία της HELMEPA: Περίπου 2 δις τσιγάρα σβήνονται σε υπαίθριους χώρους ή σε παραλίες της Ελλάδας. Από αυτά, άγνωστος αριθμός καταλήγουν «άδοξα» στην άμμο, ενώ 223.000 αποτσίγαρα και 4.405 συσκευασίες τσιγάρων και καπνού συνέλεξαν τα τελευταία τρία χρόνια 7.719 εθελοντές από 225 χλμ ακτογραμμής στο πλαίσιο των δράσεων της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι τα αποτσίγαρα αυτά, που με τόση υπομονή και κόπο μάζεψαν ένα-ένα από τις παραλίες οι εθελοντές, θα σχημάτιζαν στη σειρά ένα αποτσίγαρο μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων!


Και προσθέτω: Πόσο κάφρος μπορεί να είσαι για να πετάς το τσιγαράκι ή το αναψυκτιικό στην παραλία? Χ@ζεις ποτέ εκει που τρώς ρε μ@@@@κα Έλληνα? Τότε γιατί πετάς το τσιγάρο σου στην άμμο ή στη θάλασσα γαμώ το μου? Στο σπίτι σου θα το πέταγες στο πάτωμα? Και θα μου αντιτάξεις ως μη καπνίστρια ότι είμαι υπερβολική και παθαίνω υστερίες.Ναι ρε μ@@@κα Έλληνα κάφρε που δεν εκτιμάς τίποτα και ψωροπερηφανεύεσαι ότι εφύηρες τον πολιτισμό, μάθε επιτέλους να σέβεσαι τον εαυτό σου, τους άλλους, και τελικά το σπιτι σου! Δεν έχεις καταλάβει ότι είσαι ένας περαστικός φιλοξενούμενος σε αυτή τη γη και πρέπει να της φερθεις καλά όπως θα φερόσουν στη μητέρα σου που σου έδωσε το πρώτο σου γάλα και σε ανάθρεψε?Γι αυτό πάμε κατά διαόλου... Μηδέν σεβασμός. Ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό!Δεν είναι απορίας άξιο.


- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
renabill
Ειρήνη
από ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/renabill

Σκέψεις και προβληματισμοί, αλλά και (χαζο)χαρούμενη διάθεση.Ότι προκύψει.......


ftiaxto.gr

 

  

 

 


Tags

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙKA ΑΣΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΜΜΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Επίσημοι αναγνώστες (15)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης