Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
04 Μαρτίου 2014, 15:06
Γιατί e-book;
Βιβλίο  

Η εβδομάδα από 2 έως 8 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στο e-book, μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία  που άλλοι έχουν αγκαλιάσει με θέρμη, άλλοι είναι διστακτικοί και πολλοί είναι -δυστυχώς- αυτοί που παραμένουν ακόμα αρνητικοί.

Πριν αρχίσω να καταθέτω να τις απόψεις μου επ’ αυτού, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι είμαι φανατική βιβλιόφιλη! (Για να κατανοήσει κανείς πόσο αγαπώ το βιβλίο, «αναγκάζομαι» να… προσφύγω ακόμα και …στο επίθετο «φανατική», που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα).

 Από τότε που αγάπησα το βιβλίο (κάπου εκεί στο δημοτικό…), ελάχιστες περιόδους στη ζωή μου θυμάμαι που να μην διαβάζω κάτι. Μπορώ να διαβάσω σε οποιονδήποτε χώρο, ακόμα με ελάχιστο φως (όταν κοιμίζω τις κόρες μου). Μπορώ να μείνω ξάγρυπνη όλο το βράδυ (όσο κουρασμένη κι αν είμαι), προκειμένου να τελειώσω ένα βιβλίο που μου αρέσει. Μπορώ να διαβάσω και να ξαναδιαβάσω το ίδιο αγαπημένο βιβλίο χωρίς να βαρεθώ.

Παρόλο που περνάω μεγάλα διαστήματα ως άνεργη κι όταν περιστασιακά εργάζομαι τα χρήματα είναι σχεδόν πάντα ελάχιστα, δεν έχει υπάρξει περίοδος στην ζωή μου που να μην αγοράσω βιβλία. Δεν με ενδιαφέρει αν θα στερηθώ οτιδήποτε άλλο. Όμως με τίποτα δεν αντέχω να στερήσω κάτι τέτοιο από τον εαυτό μου!

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου ήταν να δω κάποια στιγμή να κυκλοφορούν και τα δικά μου βιβλία. Ποτέ δεν φαντάστηκα, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό, ότι αυτό θα γινόταν σε μορφή e- book. Κι όμως. Η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα με το παιδικό βιβλίο «Ένα λιοντάρι με πυρετό μαθαίνει να μην είναι κακό»(http://www.saitapublications.gr/2013/12/ebook.68.html) φιλοξενήθηκε από τις εκδόσεις  Σαΐτα (http://www.saitapublications.gr/ )  σε ηλεκτρονική μορφή!  Κι ήταν ο λόγος που μ’ έκανε να δω με διαφορετική ματιά όλη αυτή την διαδικασία… Το βιβλίο μου ταξίδεψε σε τόπους και ανθρώπους που ποτέ δεν είχα φανταστεί! Κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ποτέ (τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό) αν κυκλοφορούσε σε έντυπη μορφή.

Γιατί e-book λοιπόν;

1.Μπορεί να ταξιδέψει παντού.

2.Είναι πιο οικονομικό.

3.Έχει οικολογική συνείδηση!

4.Δεν χρειάζεται καθόλου χώρο στο σπίτι.

5.Είναι προσβάσιμο άνα πάσα στιγμή.

6.Μπορεί να είναι διαδραστικό.

7.Μπορεί να υποστηρίζει πολυμέσα.

8.Ταξιδεύει πιο γρήγορα.

9.Είναι πιο εύκολη η αλληλεπίδραση αναγνώστη-δημιουργού.

10.Είναι αναπροσαρμοσμένο στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής.

Ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο λοιπόν; Η ερώτηση αυτή θυμίζει πολύ το «Δάσκαλος ή Υπολογιστής;» και είναι εύλογο ότι είναι… ρητορική! Κατά την δική μου άποψη αδιαμφισβήτητα το έντυπο βιβλίο υπερέχει του ηλεκτρονικού. Όμως είναι ένα γεγονός και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, χωρίς πρώτα να εξετάσουμε όλες τις οπτικές γωνίες. Μπορεί εγώ συνήθως να προτιμώ ένα χιλιοταλαιπωρημένο βιβλίο, που τα σημάδια της τριβής από την… επαφή μας είναι έντονα, αλλά η κόρη μου, που τέλος του μήνα θα κλείσει τα 5, με μεγαλύτερη ευκολία και ευχαρίστηση θα ξεφυλλίσει ένα e-book.

Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χωριζόμαστε σε «στρατόπεδα». Το βιβλίο, με όποια μορφή κι αν προσφέρεται, θα πρέπει να είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Κι όποιος το αγαπάει είναι άδικο να μην δίνει χώρο  και στο νεόφερτο στην Ελλάδα e-book. Οι απανταχού βιβλιόφιλοι, λοιπόν, μην το σκέφτεστε άλλο: ας του δώσουμε μία ευκαιρία και ας διαβάσουμε ένα ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα!

Υ.σ.: Το δεύτερό μου παιδικό βιβλίο (αναμένεται αρχές Μαΐου) θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή :)

 

4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Orfeus (12.03.2014)
Και οι δύο μορφές Γιώτα, είναι ευπρόσδεκτες. Καλή συνέχεια στο έργο σου :) 
yokor (13.03.2014)
Σας ευχαριστώ και τους δύο μέσα από την καρδιά μου <3 :)
blogarismenos-enge-falos (15.03.2014)
1. Δέν μπορεί να ταξιδέψει παντού. Πόσο θα ήθελα πχ να το είχαστο καταφύγιο του Σπηλιου Αγαπητού στον Όλυμπο και να διαβάζωαλλα το βράδι μετά τις 10 δεν έχει ρεύμα για να φορτίσεις την μπαταρίατου. Ενώ και με ένα ρεσώ εκεί χουχουλιασμένος μπορείς να το διαβάσεις το χάρτινο.    . 2. Είναι πιο οικονομικό; Πάς στην Σόλωνος και Χαριλάου Τρικούπη και πέρνεις ένα βιβλίο με ένα ευρώ για πολλά πολλά χρόνια. Το άλλο άγνωστο άν τα τσιπάκια θα ζούνε σε 3-4 χρόνια. Χώρια οτι τα βιβλία δεν χρειάζονται εγγύηση και δεν χαλάνε και δεν θέλουνε εξαρτήματα μόνο και μόνο για να τα διαβάσεις.   . 3. Οικολογική συνείδηση; Πόσα χημικά χρειαστήκανε για να φτιαχτεί και όταν πεταχτεί θα γίνει το χειρότερο σκουπίδι. Ενώ το βιβλίο άν το αφήσεις στο δάσος θα γίνει ένα με το δέντρο. Δέντρο ήταν δέντρο παραμένει... Θα μπορούσα να συνεχίσω :-) Αλλα είμαι σίγουρος οτι τα Άπαντα του Γκάτσου τα θέλω στην έντυπη μορφή τους.  (γούστα είναι αυτά). Μακάρι να βγεί και το δικό σου σε έντυπη και να μείνει αθάνατο όπως οι αρχαίοι πάπυροι που τους διαβάζουμε μέχρι και σήμερα ακόμα και μετά απο πυρκαγιές κ.α. Φιλούρες πολλές

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!



Tags

25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…



Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links