~scripta manent, verba volant~
07 Απριλίου 2007, 15:43
Κλιματικές αλλαγές


 

 

 

 

 

Το κλίμα αλλάζει. Οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, ακραία καιρικά φαινόμενα μαστίζουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές.

Για το πρόβλημα ευθύνεται κυρίως η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο). Σήμερα ξέρουμε τι μας περιμένει αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων (αερίων του θερμοκηπίου) και αν δεν αλλάξουμε άμεσα το ενεργειακό μας μοντέλο.

Επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες, επανεμφάνιση ασθενειών, καταστροφές καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ήδη. Ο συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως αιολική, ηλιακή, γεωθερμία) με την εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν τη μόνη ασφαλή διέξοδο. Ταυτόχρονα άλλες τεχνολογικές λύσεις, όπως η υποκατάσταση των ψυκτικών που χρησιμοποιούνται σε ψυγεία και κλιματιστικά δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η έρευνα και η βιομηχανία για να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι σήμερα το μόνο διεθνές εργαλείο που αναγνωρίζει την ανάγκη δράσης για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Όμως, οι στόχοι περιορισμού αερίων του θερμοκηπίου που προβλέπονται από αυτό δεν είναι αρκετοί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο έλεγχος των ορυκτών καυσίμων συχνά πυροδοτεί πολεμικές συγκρούσεις. Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιδοτούν τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων. Εταιρίες, κυβερνήσεις και πολίτες πρέπει να στραφούν άμεσα προς τις καθαρές, βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση και βοήθεια πρέπει να δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων που, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν καν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πέρα από τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όμως, ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με κάποιες απλές, καθημερινές ενέργειες. Ας μη χάνουμε χρόνο λοιπόν.

Οι λύσεις

Η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τα αναγκαία εκείνα μέτρα που θα αποτρέψουν τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το άνοιγμα νέων αγορών και την προώθηση νέων τεχνολογιών.

Σήμερα, η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων επιδοτείται με δισεκατομμύρια δολάρια και οι πετρελαϊκές εταιρίες αναζητούν διαρκώς νέα αποθέματα ορυκτών καυσίμων. Αυτό πρέπει να σταματήσει και οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να πιέσουν αυτούς που ρυπαίνουν να πληρώνουν.

Πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) αποφαίνεται ότι εκατοντάδες τεχνολογικές λύσεις είναι ήδη διαθέσιμες, σε χαμηλό κόστος, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το παγκόσμιο κλίμα. Η ίδια έκθεση συμπεραίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να άρουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι καθαρές πηγές ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια ήδη αποτελεί μία σημαντική πηγή ενέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι σε θέση να καλύψει το 12% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού σε δύο μόλις δεκαετίες. Ευτυχώς υπάρχουν και τα θετικά μηνύματα. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 10% του ηλεκτρισμού που παράγεται στην Κρήτη προέρχεται από αιολικά πάρκα.

Η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Μέσα στο 2002 ξεκίνησε στο Κιλκίς η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

 

Τι κάνει η Greenpeace

Οι στόχοι της διεθνούς εκστρατείας της Greenpeace είναι:

1. Η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την αποσταθεροποίηση του κλίματος.

2. Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Η παροχή πληροφοριών και η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων, αρμόδιων υπηρεσιών και ενεργών πολιτών ώστε να τολμήσουν τη "μεγάλη στροφή" προς ένα ήπιο ενεργειακό μοντέλο.


Η πολύχρονη εκστρατεία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, έχει καταφέρει να φέρει στο προσκήνιο, τόσο τις κλιματικές αλλαγές όσο και την ανάγκη στροφής προς τις καθαρές πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα όμως έχει να επιδείξει και σημαντικές επιτυχίες στην προώθηση ενός ενεργειακού συστήματος φιλικού προς το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων καταφέραμε να "αναστήσουμε" δύο μεγάλα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και την Κρήτη, να υπάρξουν (έστω και προσωρινά) φοροαπαλλαγές για την αγορά και εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να ξεκινήσουν τα πρώτα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η προσπάθειά μας όμως συνεχίζεται με σκοπό να βγουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το περιθώριο.

 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ στη λύση του.

Η μείωση της ατομικής κατανάλωσης ενέργειας είναι ο απλούστερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σώσεις το κλίμα από το σπίτι σου. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις (λάμπες εξοικονόμησης, ανεμιστήρες οροφής κλπ). Κάθε μονάδα ενέργειας που εξοικονομούμε γλιτώνει την ατμόσφαιρα από ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα, που είναι το βασικότερο αέριο του θερμοκηπίου, καθώς η ενέργεια στη χώρα μας παράγεται κυρίως από λιγνίτη και πετρέλαιο.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις οικιακές εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, για να καλύψεις τις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας σου. Μπορείς να συμβουλευτείς τον Οδηγό Φωτοβολταϊκών της Greenpeace.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον προμηθευτή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν αυτό τελικά θα είναι δυνατό, θα μπορείς να προμηθεύεσαι ενέργεια από κάποια "πράσινη" εταιρία, δηλαδή μία εταιρία που παράγει από ανανεώσιμες πηγές ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που εμπορεύεται.

Μπορείς επίσης να αναλάβεις διεθνή δράση μέσα από την ιστοσελίδα της Greenpeace, για να βοηθήσεις τις εκστρατείες μας και να στηρίξεις τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

 

 

1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

thank (09.04.2007)
Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση και ευτυχώς που βγαίνουν τέτοια πόστ όπου οι μικρές ηλικίες βάζουν τα γυαλιά στις μεγαλύτερες.

Συμπληρωματικά, αυτήν την περίοδο, είναι σε έξαρση το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά συστήματα. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα - αρκεί να πάρει σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - και να το χρησιμοποιήσει για 2 σκοπούς.

- για ιδιωτική χρήση (καταναλώνει ο ίδιος την ενέργεια που παράγει). Μπορεί να είναι ιδιώτης, επιχείρηση κλπ...
- για να "πουλήσει" την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ, αφού συνδεθεί με το δίκτυό της. Η ΔΕΗ θ αγοράζει για 20 χρόνια το ρεύμα περίπου 5 φορές πιο ακριβά απότι το χρεώνει στους καταναλωτές.

Αυτό γίνεται επειδή μία τέτοια λύση είναι πιό συμφέρουσα για την ΔΕΗ από τα πρόστιμα που θα πληρώνει, λόγω υερβολικής παραγωγής ρύπων, σύμφωνα με την Συνθήκη του Κιότο. Επομένως, η μεν ΔΕΗ θα μας διαθέτει ενέργεια από ήπιες μορφές και οι παραγωγοί εναλλακτικής ενέργειας θα έχουν μία εξασφαλισμένη και κερδοφόρα επένδυση !!!!!!!!! Επίσης τα φωτοβολταΙκά συστήματα επιχορηγούνται από το κράτος.

Βέβαια υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως η διαθεσιμότητα εκτάσεων, το υψηλό κόστος των συστημάτων κ.α. Σε κάθε περίπτωση βέβαια όλο και κάτι δείχνει πως κινείται. Το αρνητικό στην όλη ιστορία ειναι πως και η "κουτσή μαρία" ψάχνεται για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό και να πουλήσει ρεύμα στη ΔΕΗ, όχι απο περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά εξαιτίας των πολύ οικονομικών αποδόσεων που έχει μία επένδυση σε Φ/Β. Αλλά .. τι να γίνει ... !!!!

και πάλι συγχαρητήρια για την απόφασή σου να το ψάξεις και να ανεβάσεις στο μπλόγκ σου ένα τετοιο θέμα. :)



Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
the_mist
Angie


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/the_mist

Tags

greenpeace



Επίσημοι αναγνώστες (7)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links