~scripta manent, verba volant~
12 Απριλίου 2007, 22:49
Μεταλλαγμένα


Η μεταλλαγμένη απειλή

Η γενετική μηχανική, παρεμβαίνοντας στο γενετικό υλικό (DNA) και παραβιάζοντας την εξελικτική διαδικασία, προσπαθεί να μας μετατρέψει παρά τη θέλησή μας σε πειραματόζωα στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη. Από το 1997, το δίνουμε ένα σκληρό και πολύπλευρο αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων. Μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών, με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τρόφιμα και σπόρους και με δυναμικές ενέργειες σε αρμόδιους φορείς και εταιρίες, αγωνιζόμαστε για να γνωρίζουμε τι τρώμε και να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Χάρη στην εκστρατεία μας αυτή, η Ελλάδα κατέχει μια παγκόσμια, θετική πρωτιά: από το Νοέμβριο του 2003 που ξεκίνησε η εκστρατεία μας για την ανακήρυξη της χώρας μας σε Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα, μέσα σε δέκα μήνες (Σεπτέμβριος 2004), όλες οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας μας ψήφισαν ενάντια στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων και ανακηρύχθηκαν σε Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα. Στόχος μας είναι η νομική κατοχύρωση της απόφασης αυτής, ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο να εισαχθούν και να καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στη χώρα.

Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί μπορούν να διασταυρωθούν με φυσικούς οργανισμούς και να αναπαραχθούν, να μεταναστεύσουν και να μεταφερθούν, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες. Η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον είναι μια μη αντιστρεπτή διαδικασία: δεν υπάρχει τρόπος να τους "αποσύρουμε" όταν διαπιστώσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις τους. Η γενετική ρύπανση αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Εκατομμύρια πολίτες, επιστήμονες και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο είναι αντίθετοι με την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και τη χρήση τους στα τρόφιμα και ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις.

Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα δεν είναι πιο γευστικά, πιο θρεπτικά, πιο φθηνά ή πιο αποδοτικά από τα φυσικά. Δημιουργούνται, παράγονται και προωθούνται στην αγορά με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό συμφέρον των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων.

Οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων πιέζουν για τη μαζική απελευθέρωση των προϊόντων τους και τη χρήση στην τροφική αλυσίδα. Οι εταιρίες αλλά και οι κυβερνήσεις που προωθούν τα μεταλλαγμένα επιδιώκουν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό των προϊόντων τους και για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ελέγχει τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και θα δίνει τη δυνατότητα τόσο στους καταναλωτές όσο και στους αγρότες να επιλέξουν. Και ο λόγος είναι απλός: η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών καθώς και αγρότες σε όλο τον κόσμο είναι εντελώς αντίθετοι στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και στη χρήση τους στα τρόφιμα.

 

Οι κίνδυνοι

Οι ανησυχίες πολιτών, επιστημόνων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων εντοπίζονται στην υγεία και στο περιβάλλον. Ως πιθανότεροι κίνδυνοι αναγνωρίζονται: για μεν το φυσικό περιβάλλον, η αλλοίωση της βιοποικιλότητας, η αύξηση της χρήσης φυτοφαρ- μάκων και ζιζανιοκτόνων, η αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα, η μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη, η απελευθέρωση στο περιβάλλον οργανισμών που κατασκευάστηκαν παραβιάζοντας τέσσερα εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής διαδικασίας. Για τη δημόσια υγεία, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την πιθανή εμφάνιση νέων αλλεργιών, την αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και την τοξική τους δράση.

Παρά τις (δωρεάν) μεταλλαγμένες υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος της πείνας η οποία μαστίζει περί τα 800 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, με μια ψύχραιμη ματιά μπορεί κάποιος να δει ότι η λύση στο πρόβλημα της πείνας δεν βρίσκεται στα μεταλλαγμένα αλλά στην ευρεία εφαρμογή μεθόδων ήπιας γεωργίας, σε συνδυασμό βέβαια με τη δυνατότητα πρόσβασης των φτωχών του πλανήτη στα τρόφιμα.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η συγκέντρωση της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής στα χέρια των λίγων πολυεθνικών των μεταλλαγμένων απειλεί τη διατροφική ασφάλεια αλλά και το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών σε όλο τον κόσμο.

 

 

Η λύση

Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται διεθνώς σε μία από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τη βιομηχανία αλλά και τις κυβερνήσεις.

Η υιοθέτηση της γενετικής μηχανικής ως της λύσης στο σημερινό αδιέξοδο, εκτός από τους απρόβλεπτους κινδύνους που συνεπάγεται, ακυρώνει κάθε σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου αγροτικού μοντέλου, αυτού τηςβιολογικής γεωργίας.

Η λύση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, είναι η μόνη που δίνει λύσεις στα σημερινά προβλήματα της συμβατικής εντατικής γεωργίας και ταυτόχρονα ακυρώνει την απειλή των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα μπορεί, όχι μόνο να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της πείνας η οποία μαστίζει περί τα 800 εκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη.

 

Τι κάνει η Greenpeace

Η Greenpeace δημοσιοποίησε τους κινδύνους από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, κατήγγειλε τις εισαγωγές μεταλλαγμένων προϊόντων, διαμαρτυρήθηκε για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών και πέτυχε να παγώσουν οι άδειες για τέτοιες καλλιέργειες στην Ελλάδα. Με τη διεθνή δράση της Greenpeace έγινε ακόμη δυνατό να παγώσουν οι νέες εμπορικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπάρξει διεθνής νομοθεσία που βάζει τους πρώτους φραγμούς στα μεταλλαγμένα (Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια).

Παράλληλα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών με παρεμβάσεις στα σούπερ-μάρκετ ώστε να καταφέρουμε να βγάλουμε τα μεταλλαγμένα από το πιάτο μας και από τη ζωή μας.

Η Greenpeace είναι ο πρώτος φορέας που πραγματοποίησε συστηματικές αναλύσεις σε τρόφιμα της ελληνικής αγοράς για να διαπιστώσει αν ανάμεσά τους βρίσκονται και γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Προκειμένου μάλιστα να ενθαρρύνει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, δημιούργησε το Δίκτυο Καταναλωτών εναντίον των μεταλλαγμένων.

 

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα τρυπώνουν στη διατροφή μας. Η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους είναι οι κύριες πηγές της γενετικής ρύπανσης στη φύση και στα τρόφιμα. Πολλά προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, σάντουιτς, γλυκά, πίτες, παιδικές τροφές κλπ μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί φτάνουν έμμεσα στο πιάτο μας σε τεράστιες ποσότητες μέσα από τις ζωοτροφές. Περίπου το 80% της σόγιας και του καλαμποκιού καταλήγουν σε ζωοτροφές - ιχθυοτροφές και αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής των ζώων εκτροφής.

Ακόμα και αν "καθαρίσουμε" λοιπόν το σύνολο των τροφίμων από τα μεταλλαγμένα συστατικά, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί θα εξακολουθούν να απειλούν το φυσικό περιβάλλον και την υγεία. Για να αποφύγουμε τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων, θα πρέπει να καθαρίσουμε το σύνολο της τροφικής αλυσίδας. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή σου και την ουσιαστική υποστήριξή σου.

Για τον καθένα που δεν θέλει να παίξει το ρόλο του άκριτου καταναλωτή αλλά θέλει να έχει έναν πιο ουσιαστικό λόγο στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, φτιάξαμε το Δίκτυο Καταναλωτών εναντίον των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα δημοσιοποιήσαμε τον Οδηγό Καταναλωτών που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς, τη χρήση τους στα τρόφιμα και τη σήμανσή τους.

Μέχρι σήμερα, η δράση του Δικτύου Καταναλωτών έχει φέρει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει και όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες τροφίμων, η παρουσία μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα είναι πλεόν σπάνια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν (από το 2001) και οι εισαγωγές σημαντικής ποσότητας πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας με προορισμό της ζωοτροφές. Για άλλη μια φορά η κινητοποίηση του κόσμου έφερε άμεσα αποτελέσματα. Η πίεση αυτή πρέπει να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε ότι τα μεταλλαγμένα θα φύγουν μια και καλή από τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το μέλλον της γεωργίας δεν θα έχει θέση για τα μεταλλαγμένα. Η γεωργία του αύριο πρέπει να είναι βιολογική. Ας συνεχίσουμε λοιπόν.

1. Γίνε και εσύ μέλος του Δικτύου Καταναλωτών.

2. Χρησιμοποίησε τον Οδηγό Καταναλωτών σε κάθε σου αγορά.

3. Χρησιμοποίησε την αγοραστική σου δύναμη και πες ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ!

4. Αγόραζε Bιολογικά προϊόντα.

 

Πηγή: Greenpeace

 

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
the_mist
Angie


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/the_mist

Tags

greenpeace



Επίσημοι αναγνώστες (7)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links