~scripta manent, verba volant~
05 Ιουνίου 2007, 14:35
Σημαντική νίκη για τις φάλαινες στην Αλάσκα!: 59η Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας


Η ομάδα των χωρών κατά της φαλαινοθηρίας, ανάμεσά τους πλέον και η Ελλάδα, πέρασε στην αντεπίθεση κερδίζοντας με 37-4 μία ψηφοφορία που ισχυροποιεί την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας (διακήρυξη CITES).

Η διακήρυξη CITES είναι μια μεγάλη νίκη για τους υπερασπιστές των φαλαινών σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού ακυρώνει ουσιαστικά την περσινή διακήρυξη του Σαν Κιτς όπου αμφισβητείται η αναγκαιότητα του μορατόριουμ στο εμπορικό κυνήγι των φαλαινών.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη που είχε ως απώτερο στόχο την άρση του μορατόριουμ, είχε ψηφιστεί από 33 χώρες με αρχηγό την Ιαπωνία και είχε αποτελέσει την πρώτη νίκη των φαλαινοθηρών στα πλαίσια της ΔΕΦ μετά από δεκαετίες.

Η φετινή συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας επιβεβαίωσε πως η εμπορική φαλαινοθηρία δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Είναι καιρός η επιτροπή ρύθμισης της φαλαινοθηρίας να μετεξελιχθεί σε επιτροπή προστασίας των φαλαινών του πλανήτη.

Η επικράτηση της ομάδας των φαλαινοθηρών στη ΔΕΦ το 2006, πυροδότησε την αντίδραση όλων όσων νοιάζονται για την προστασία των φαλαινών. Μετά από πολύμηνη προσπάθεια του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace και με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η χώρα μας έγινε μέλος της ΔΕΦ και τάχθηκε επίσημα υπέρ της προστασίας των φαλαινών.

Περιμένουμε η επόμενη συνάντηση της ΔΕΦ να μην αναλωθεί για άλλη μια φορά σε προσπάθειες διασφάλισης του μορατόριουμ, αλλά να αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των τόσο σημαντικών απειλών που αντιμετωπίζουν οι φάλαινες σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση, ως νέο μέλος της επιτροπής, πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να βοηθήσει τη μετάβαση της ΔΕΦ στη νέα εποχή για το καλό των φαλαινών του πλανήτη.

Οι φάλαινες του πλανήτη αντιμετωπίζουν μια σειρά από απειλές όπως η αλλαγή του κλίματος, η παγίδευση σε δίχτυα, οι προσκρούσεις σε πλοία, η υπεραλίευση και ο θόρυβος μέσα στις θάλασσες, όπως αυτός που προκαλείται από τα στρατιωτικά sonars χαμηλής συχνότητας.

Η Greenpeace ζητά η ΔΕΦ να ανανεώσει την εντολή της, θέτοντας ως κύριο στόχο της την αντιμετώπιση των παραπάνω απειλών που προκαλούν το θάνατο σε ένα κητώδες κάθε 90 δευτερόλεπτα. δελτίο τύπου
  • www.greenpeace.org/greece/press/118517/iwc-alaska-victory
- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
the_mist
Angie


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/the_mist

Tags

greenpeace



Επίσημοι αναγνώστες (7)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links