ελληνική μουσική
online 293·200.752 μέλη
hansara: Nice to read your article! I am looking forward to sharing your adventures and experiences moto z

STEFANOS604: Μα βλέπεις κι εγώ ερώτημα θέτω! Γίνεται ουσιαστικά μια προσπάθεια αναπαραγωγής ασυγκέραστων ήχων που παίζονται με συγκερασμένο όργανο (πχ μπουζούκι).

delajannis: "Συμφωνούμε ότι το σύστημα των λαϊκών δρόμων είναι μια παραλλαγή των μακάμ; Η πλειοψηφία των αρθογράφων, απ’ ότι διαπίστωσα από τα δεκάδες posts που μελέτησα, ψηφίζει ναι..." Δηλαδή η απάντηση της ερώτησης δεν βγαίνει επιστημονικά αλλά δημοκρατικά; :-)

delajannis: Καλημέρα σας, όπως γνωρίζουμε, υπάρχει κάποια σύγχυση στην ονομασία ή και στην δομή μερικών δρόμων της ελληνικής λαϊκής μουσικής (η του ρεμπέτικου). Π.χ. συναντάμε το Ουσάκ μιά φορά σαν ΡΕ, ΜΙ-ύφεση, ΦΑ,... και την άλλη ΡΕ, ΜΙ, ΦΑ, ...(Και εδώ το ΜΙ γίνεται ΜΙ-ύφεση στην κατιούσα). Αυτοί που ισχυρίζονται το δεύτερο ονομάζουν το πρώτο Κιουρντί. Τώρα εγω, ο οποίος θέλει να φέρει μιά τάξη στους δρόμους, σκέφτηκα το εξής: Αυτοί οι δρόμοι προέρχονται από τα τούρκικα μακάμ (αν και μόνο αμέσως). Επομένως θα πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος στην μεταβίβαση από την τούρκικη στην ελληνική μουσική. Όταν λοιπόν μετατρέπουμε ένα ασυγκέραστο φθόγγο σε ένα συγγερασμένο (για να σχηματίσουμε τον ελληνικό δρόμο) τότε θα πρέπει να πάρουμε τον φθόγγο πού βρίσκεται πιό κοντά σε έναν συγκερασμένο τόνο για να αντικαταστήσουμε έναν ασυγκέραστο φθόγγο του τούρκικου μακάμ. Σωστή η σκέψη ή λείπει κάτι βασικό; Ξέρω ότι εδώ λείπουν οι πληροφορίες περί 4χόρδων και 5χόρδων αλλά σαν μιά βάση όπου τουλάχιστον οι φθόγγοι του δρόμου θα έίναι σωστοί, ίσως θα βοηθούσε καμμιά τέτοια προσπάθεια. Ποιά είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ

phamyen: I'm happy about everything you bring it very interesting and helpful, thanks Super Smash Flash 2

arianapham: I personally like your post, you have shared good article. It will help me in great deal. Recipes Jambalaya

Eoin: Ακούω τον τεμπέλη δράκο και όλο το άλμπουμ από μωρό.... Αχ πως θα μπορούσα να βρω παρτιτούρες αυτών των κομματιών παρακαλώ?

PIPINA2: Μια μικρή επισήμανση για την μουσική του τραγουδιού "Κυρ- διευθυντά των δίσκων''. Την μουσική την έχει γράψει ο Νίκος Παπάζογλου και όχι ο Νίκος Ξυδάκης.


πρόσφατες δημοσιεύσεις

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!