ελληνική μουσική
253 online   ·  206.506 μέλη
EVAGGELIASAKELLARIOU: Καλησπέρα, Orfeus-Γιώργο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Έχω ένα αδελφικό φίλο ηχολήπτη (Κώστας Πρικόπουλος λέγεται), ο οποίος δούλεψε στη Columbia και κάποια χρόνια στην ΕΡΤ και μου έχει εξηγήσει τις πολύ βασικές αρχές της ηχοληψίας και πως κατασκευαζόταν ένας δίσκος 78 στροφών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η κατεδάφιση ήταν επιφανειακή και πολλοί "θησαυροί" είναι θαμμένοι στα υπόγεια, αλλά δεν είναι σίγουρος. Θα ήθελα πολύ να μάθω τι γίνεται τώρα. Είναι κρίμα ένα μνημείο πολιτισμού να είναι παρατημένο στη τύχη του και να μην αξιοποιείται ανάλογα.

Orfeus: Οι γραμμές του τραίνου χωρίζουν τον χώρο που βρισκόταν το εργοστάσιο της Columbia από το σπίτι μου, που βρίσκεται από την πάνω πλευρά των γραμμών, ενώ η Columbia βρίσκεται από την κάτω πλευρά, επί της Ηρακλείου. Γνωρίζω φυσικά πάρα πολύ καλά την περιοχή. Πιτσιρίκος, περνούσα πολύ συχνά μπροστά από την κεντρική είσοδο, αλλά και από την πλαϊνή, όταν πήγαινα με τους φίλους μου βόλτα στο Άλσος του Προμπονά (που βρίσκεται πίσω), αλλά και όταν πήγαινα στο γήπεδο του Απόλλωνα (που βρίσκεται δίπλα), για να δω τον Ολυμπιακό κάθε φορά που ερχόταν να παίξει εκεί. Κάποια στιγμή, επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο με το Δημοτικό Σχολείο και μας ξενάγησαν στις αίθουσές του, αλλά τότε δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα από όλα όσα είδα εκεί μέσα. Πολύ αργότερα, γνωρίστηκα με τον ηχολήπτη Στέλιο Γιαννακόπουλο, που είχε για βοηθό του τον γείτονα, φίλο και συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο, Μίμη Καννή, ηχολήπτη αργότερα, αλλά και συνεργάτη πιο αργότερα του Γιώργου Μητσικώστα. Από τις επισκέψεις που έκανα στον Στέλιο μέσα στο εργοστάσιο, κατανόησα πολλά περισσότερα πράγματα σχετικά με τις ηχογραφήσεις. Ο Στέλιος δούλεψε στην Columbia, μέχρι το 1983, αλλά τον ξαναβρήκα στη δεκαετία του 90, στην ΕΡΤ, όταν έκανα τις μουσικές επιμέλειες για το "Θέατρο της Δευτέρας". Τεράστια ιστορία ο Στέλιος (90 ετών σήμερα). Πασίγνωστοι και ιστορικοί δίσκοι της ελληνικής δισκογραφίας φέρουν την υπογραφή της ηχοληψίας του. Όλοι λυπηθήκαμε που γκρέμισαν αυτό το μνημείο πολιτισμού. Δεν έπρεπε! Δυστυχώς Ευαγγελία, δεν γνωρίζω περισσότερα να σε πληροφορήσω. Κι αυτά που έγραψα, αφορούν άμεσα τις προσωπικές μου μνήμες, και μόνο έμμεσα το ίδιο το εργοστάσιο. Σ' ευχαριστώ!

DespoinaAth: Εξαιρετικό το άρθρο σου και άκρως περιγραφικό. Άρα είναι σωστό που λένε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια μουσική γλώσσα.

STEFANOS604: Πιστεύω πολύ χρήσιμο! Guitar Head Clip Mobile Phone Holder https://richfantastice.com/products/2020-guitar-head-clip-mobile-phone-holder?fbclid=IwAR0-FpIN467DB-HMAnTzM3Ykd4xa_Ye_Lg4sMO_KaJcSTbLbDodiGFKISdY

STEFANOS604: Είναι ανοιχτή και στα 2 άκρα! Άρα με την ''ψυχή'' έχουμε οκτάβα και όχι 12άτη!

STEFANOS604: Στο άρθρο έπρεπε να υπάρχει ο τίτλος { ''Μάσκα'' για κλαρίνο } κι αν μπορεί ο Jorge να τον συμπληρώσει γιατί το άρθρο , έστω για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αξίζει να διαβαστεί από μουσικούς ! Απλά εγώ είχα θέσει σαν τίτλο την γαλλική λέξη ''Empochure'' που πίστευα πως αποδίδει περισσότερο απ' ότι η ''μάσκα'' όμως δεν θυμήθηκα ότι δεν επιτρέπονται ξενόγλωσσοι τίτλοι!!!

padal: Όμορφο άρθρο, αν και προκύπτει η μεταξύ σας, τουλάχιστον καλλιτεχνική, ταύτιση.

EVAGGELIASAKELLARIOU: Καλημέρα, Γιώργο. Όλο διαμάντια και σμαράγδια ανεβάζεις και γράφεις.


πρόσφατες δημοσιεύσεις

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!Αυτά τα διάβασες;