ελληνική μουσική
192 online   ·  206.162 μέλη

Αντιπαράθεση για τα βιβλία των θρησκευτικών

ssakiss1
Συγχορδία Μινόρε
Chat
21.01.2005, 00:51
Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Επιστολή με την οποία ζητά τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας για τη συγγραφή των βιβλίων των θρησκευτικών απέστειλε, την Πέμπτη, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στην επιστολή, ο κ. Χριστόδουλος ζητά να έχει λόγο η Ιερά Σύνοδος στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων των θρησκευτικών και κατηγορεί ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συνεργάζεται με θεολόγους που έχουν "νεωτεριστικάς αντιλήψεις". Στην απαντητική επιστολή του, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, εξηγεί ότι το αίτημα του Αρχιεπισκόπου είναι νομικά και παιδαγωγικά ανέφικτο αλλά δεν παραλείπει να προσθέσει ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Παιδαγωγικού Ινστιτούτου παραμένουν καλές. Ερωτηθείς για το θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είπε ότι την ευθύνη των σχολικών βιβλίων έχει το Υπουργείο Παιδείας.
σωστος ο Αρχιεπίσκοπος
#1   
gigenis
Περαστική Νότα
Chat
21.01.2005, 01:17
Quote:
σωστος ο ΑρχιεπίσκοποςΔεν κατάλαβα που κολλάει το σωστός;..... Μήπως στο ότι ο Χριστόδουλος την είδε λίγο νταβατζής του κράτους και θέλει να έχει λόγο σε όλα τα θέματα;; Μέχρι και εξωτερική πολιτική αποφάσισε να κάνει….

Και όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, θα έπρεπε να διδάσκονται όλες οι θρησκείες και όχι μόνο ο χριστιανισμός. Γιατί τώρα δεν είναι θρησκευτικά αλλά κατήχηση στον χριστιανισμό.

Και στο κάτω κάτω η θρησκεία του καθενός είναι κάτι προσωπικό και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να διδάσκεται - εξετάζεται - βαθμολογείται στα σχολεία

#2   
Sideline
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
21.01.2005, 01:21
Το μάθημα των θρησκευτικών έπρεπε να καταργηθεί εδώ και χρόνια κατά την δική πάντα γνώμη....υπάρχει χώρος για θρησκευτικό κύρηγμα και αυτός είναι η εκκλησία ή το μοναστήρι.

Καλύτερα θα ήταν να αντικατασταθεί από ένα μάθημα θεολογίας όπου θα αναλύεται η σχέση της ανθρωπότητας με τις θρησκείες (και όχι μόνο του χριστιανισμού) απο την αρχή της εξέλιξης μέχρι σήμερα.
#3   
frufru
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
21.01.2005, 01:28
ssaki επειτηδες το κανεις δεν μπορει...
Μα θα φταιω εγω τωρα? Γιατι τα κανεις αυτα?Σιγουρα διαβαζες το topic για την μηνυση..
Αλλα θα κρατηθω και δεν θα μιλησω για το θεμα ακομα εκτος κι αν δω κατι που θα με προκαλεσει παλι..γιατι ειμαι και ευεξαπτη μ'αυτα πως να το κανουμε....
#4   
frufru
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
21.01.2005, 01:34
..δεν τα ειχα δει τα posts..
Καλυπτομαι ευτυχως!
#5   
Sofia
Φθασμένος
Chat
21.01.2005, 02:32
Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω! Είναι απαράδεκτη η όλη κατάσταση! Αν είναι δυνατόν να διδάσκεται κανείς στο σχολείο θρησκευτικά! Και αντε καλα να περιελάμβανε το μάθημα λίγα λόγια για όλες τις θρησκείες, να το καταλάβω. Αλλά εδώ μιλάμε για κανονική κατήχηση! Αλλα βέβαια τι περιμένει κανείς για τα σχολεία, όταν ακόμη και στο πανεπιστήμιο που υποτίθεται είναι ένας χώρος όπου πάει κανεις για να διευρύνει κάπως τους ορίζοντές του, να ανοίξουν λίγο τα μυαλά του, στο τμήμα Θεολογίας το 90% -μην πώ και παραπάνω- των μαθημάτων είναι για το χριστιανισμό!
Όσο για τον Χριστόδουλο...άν δε φορούσε ράσο, στα μάτια τα δικά μου δεν
θα διέφερε απο τους υπόλοιπους πολιτικούς μας...

#6   
SteliosG
Φθασμένος
Chat
21.01.2005, 07:34
οχι ρε παιδια αλλο!!!

ειχαμε το θεμα της μηνυσης κατα τηε Δομνας Σαμιου, τωρα εχουμε και τα βιβλια??? σε λιγο θα μας βαλουν να σφαχτουμε στο ΜΗ εξαιτιας του κ. Χριστοδουλου!!!

οι αποψεις 100ιστανται παντως....
#7   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
21.01.2005, 09:20
Quote:

Το μέλος ssakiss1 στις 21-01-2005 στις 00:51 έγραψε:

σωστος ο Αρχιεπίσκοπος

Φαντάζομαι οτι το λες ειρωνικά έτσι;

#8   
nec
Περαστική Νότα
Chat
21.01.2005, 09:53
Κατ’αρχήν στο σχολείο τα θρησκευτικά που διδάσκονται είναι όντως κατηχητικά, από την άλλη μόνο -αν θυμάμαι καλά- στην Δευτέρα λυκείου γίνεται- γινόταν μια προσπάθεια προσέγγισης άλλων θρησκειών αλλά πάντα σε σχέση με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη… Ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα πάντως, έχει περιοριστεί φανταστείτε να ζούσατε σε άλλες εποχές… (Αμάν νηστεία όλη την ώρα αλλιώς αφορισμός) Πάλι καλά που ζούμε στο 2005…ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.Αυτά τα λίγα απλά για να πάρω και εγώ μία θέση…

#9   
santourman
Φθασμένος
Chat
21.01.2005, 10:54
Μια μέση λύση ίσως θα ήταν να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο δημοτικό, και λίγο στο γυμνάσιο, έστω για ιστορικούς σκοπούς μόνο (π.χ. πού και πότε γεννήθηκε ο Χριστός κλπ). Από εκεί και πέρα μάλλον το βρίσκω ανιαρό. Σιγά μη μάθει κανείς κάτι παραπάνω στα θρησκευτικά του λυκείου. Κι επίσης νομίζω καλό είναι να διδάσκονται 1-2 πράγματα και για τις άλλες θρησκείες, όπως δηλ. γινόταν (δεν ξέρω αν γίνεται μέχρι σήμερα) στη 2α λυκείου.
#10   
yiannisyiannis
Φθασμένος
Chat
21.01.2005, 11:06
Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι ο όρος θρησκεία είναι αδόκιμος όσον αφορά τον ορθόδοξο Χριστιανισμό. Είναι πίστη κι όχι θρησκεία.

Τώρα αν πρέπει ή όχι να έχει γνώμη η Ι. Σύνοδος στη συγγραφή των σχετικών σχολικών βιβλίων, νομίζω ότι η ουσία είναι αλλού. Σημασία έχει τα συγκεκριμένα βιβλία να μην απέχουν από το ορθόδοξο πνεύμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες από τις μεγάλες πατερικές μορφές που ανέδειξε ο Χριστιανισμός. Δεν γνωρίζω πως είναι τα βιβλία των θρησκευτικών σήμερα. Εάν όμως αυτά τα βιβλία διαστρεβλώνουν την ορθόδοξη πίστη μας, παρουσιάζοντας μια αλλοιωμένη εικόνα, όπως αντίστοιχα η ταινία Τροία για την Ιλιάδα, τότε η Ι. Σύνοδος θα έπρεπε να αντιδράσει.

Μπαίνει όμως άλλο ένα θέμα. Θα έπρεπε να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο ή όχι; Μήπως πρέπει να καταργηθούν εντελώς ή να αντικατασταθούν από κάτι άλλο;

Η γνώμη μου είναι ότι η ορθόδοξος πίστη, επειδή είναι ζυμωμένη με τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, θα πρέπει να διδάσκεται. Όχι όμως υποχρεωτικά, αλλά σαν μάθημα επιλογής. Πως να το κάνουμε, δεν μπορείς και δεν πρέπει να κάνεις στον άλλον κατήχηση με το ζόρι. Η πίστη μας πρέπει να προσεγγίζεται με πλήρη ελευθερία, αλλιώς χάνει την αξία της.

Πιστεύω λοιπόν, ότι θα πρέπει να δίνεται η επιλογή σε όσους μαθητές είτε επειδή δεν είναι ορθόδοξοι, είτε επειδή έτσι μαγκιά τους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, να διδάσκονται κάποιο άλλο Θεολογικό αντικείμενο, όπως π.χ. θρησκειολογία, πολιτισμός των θρησκειών, διαθρησκειακές σχέσεις κι επιρροές κλπ.
#11   
pastella
MusicHeaven Guru , Forum Moderator
Chat
21.01.2005, 14:50
Σχετικά με τη διαδσκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σε περιοχές όπως η Θράκη όπου υπάρχουν και μουσουλμάνοι μαθητές, τα Θρησκευτικά που διαδαχτήκαμε οι Ορθόδοξοι μαθητές δεν διδάσκονται εννοείται.

Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δίνεται πλέον έμφαση στην σχέση του ανθρώπου με το Θεό (όποιος κι αν είναι αυτός), ειδικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στο δημοτικό πάντως συμφωνώ να γνωρίσουν κάποια πράγματα τα παιδιά για τον Χριστιανισμό και τη διδασκαλία του Χριστού, διότι όπως και να το κάνουμε πολλές πτυχές της ζωής μας είναι συνηφασμένες με το Χριστιανισμό. Παραδείγματα? Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος και άλλα πολλά. Θέλουμε δεν θάλουμε έχουμε μεγαλώσει με ένα τρόπο ζωής που έχει τις βάσεις του και στη Χριστιανική Πίστη.

Όταν όμως μπει κάποιος στην εφηβεία και αρχίσει να ανακαλύπτει και να διαμορφώνει τον εαυτό του, νομίζω ότι πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει κι όχι να του επιβάλλουν να διδάσκεται και μάλιστα να εξετάζεται γραπτά για κάποια πράγματα. Όσο για το λύκειο, κάτι αμυδρές αναμνήσεις περιλαμβάνουν την επι μέρους διδασκαλία των άλλων θρησκειών και την προσπάθεια του βιβλίου να με πείσει για την υπεροχή του Χριστιανισμού έναντι άλλων θρησκειών.

Τα θρησκευτικά πρέπει να είναι εσωτερική αναζήτηση και να προσφέρουν στήριξη πνευματική στους μαθητές. Διότι όπως και να έχει η πίστη σε κάποιο Θεό είναι πνευματικό στήριγμα για τον άνθρωπο ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές.

Βέβαια όλοι μας κατά καιρούς έχουμε σκεφτεί αν όντως αυτά περί θρησκείας δεν είναι ένα καλοστημένο παραμυθάκι. Σας παραπέμπω και στο σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Οrfeus που περιμένουμε να εκδοθεί...


Το μεγάλο θαύμα


Σχετικά με το Χριστόδουλο πάντως, είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στο εκκλησιαστικό αυτό αξίωμα δεν έπαψε να επεμβαίνει στην πολιτική και γενικότερα δημόσια ζωή των Ελλήνων και μάλιστα πολλές φορές με άσχημο τρόπο (λέγε με θέμα ταυτοτήτων). Κάποιος γνωστός μου τον αποκάλεσε "Βουγιουκλάκη" για να χαρακτηρίσει τις συχνές σημόσιες εμφανίσεις και την συμπεριφορά του ως εθνικός σταρ αλλά μετά απέσυρε το χαρακτηρισμό με το σχόλιο "Και τι μου φταίει η Βουγιουκλάκη?"
Ε πείτε μου τώρα ότι δεν περιμένατε να αναμειχτεί και σε κάτι που τον αφορά πολύ περισσότερο από τα άλλα???

Ας κάτσει στα αυγά του λέω εγώ να μαζέψει κάποιους ανθρώπους της Εκκλησίας που μόνο Χριστιανούς δεν τους λες έτσι όπως φέρονται και μετά ας ασχοληθεί και με ένα μάθημα των σχολείων
#12   
christ25
Συγχορδία Μινόρε
Chat
21.01.2005, 14:52
Quote:

Το μέλος santourman στις 21-01-2005 στις 10:54 έγραψε:

Μια μέση λύση ίσως θα ήταν να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο δημοτικό, και λίγο στο γυμνάσιο, έστω για ιστορικούς σκοπούς μόνο (π.χ. πού και πότε γεννήθηκε ο Χριστός κλπ). Από εκεί και πέρα μάλλον το βρίσκω ανιαρό. Σιγά μη μάθει κανείς κάτι παραπάνω στα θρησκευτικά του λυκείου. Κι επίσης νομίζω καλό είναι να διδάσκονται 1-2 πράγματα και για τις άλλες θρησκείες, όπως δηλ. γινόταν (δεν ξέρω αν γίνεται μέχρι σήμερα) στη 2α λυκείου.
xmmm k nomizeis pos parakolou8oume to ma8ima ton 8riskeutikon.sto leo epeidi pao 2a likeiou.an o ka8igitis de borei na se traviksei...pou kai pou sizitame gia kapoio 8ema alla tis pio polles fores i ka8igitria mas rota an tin parakolou8ei kanei.apadisi de pairnei apo pou8ena opote auti ka8etai k emeis sinexizoume tis sizitiseis mas.
#13   
vouliakis
Βετεράνος
Chat
21.01.2005, 15:08
Μπράβο Christ25. Μας προσγείωσες στην πραγματικότητα.
#14   
christ25
Συγχορδία Μινόρε
Chat
21.01.2005, 15:28
ma etsi einai panagioti.eidika ego eixa tis periptoseis ton ka8igiton sta 8riskeutika.1,2 gimnasiou eixa mia gerodokori pou mas elege istories apo ti zoi tis k kritikare tous neous ta koritsia pou forane kodes blouzes k de 8a boroun na ginoun miteres k polla tetoia.3 gimnasiou enan o opoios eixe kanei k didaktoriko.o en logo kirios emfanizotan k stis aipnies k milage gia ta ufo(oxi gia auta sti taksi alla gia auta tou galaksia). episis eferne ena 8riskeutiko leksiko pou to xe grapsei kapoios patriarxis k mas evaze na grafoume gia to satanismo.to xeirotero apo ola itan oti tou etrexan miksoules biaaaaxxxx
1 likeiou eixa enan papa.autos malista.eixe spoudasei k paidagogika k de ksero k ti allo k eixe enan tropo na mas prosegisei.k kaname sizitiseis.i fetini omos re paidiaaaa.poli iremi ginaika.parousiastiko tis louka alla de borei na mas kanei kala.k eimaste apo ta irema tmimata.ena allo otan auti pige na parei to apousiologio tis fonaze sikose to gam***o..
den einai to 8ema ta vivlia alla o ka8igitis.to pos 8a prosegisei ton ma8iti.na sizitane gia trexoda 8emata k oxi na prospa8oun na parousiasoun tin ekklisia pou ola ta parastratimena tekna ta dextike piso.k pros 8eou otan arxizoun k lene oti de pame mia kiriaki to proi ekklisia k protimame na ksinixtame ta savvata ekei k an mas apomakrinoun k allo.me auti ti logiki ego mono xristougenna k pasxa stin ekklisia.
#15   
tsuku_elf
Συγχορδία Μινόρε
Chat
21.01.2005, 15:31
Christ25....."Κι εγώ σε πάω!",
.....που θα 'λεγε κι ο Αρχιεπίσκοπος!
#16   
christ25
Συγχορδία Μινόρε
Chat
21.01.2005, 15:37
telika ti egine i ekklisia edose xrimata gia ta 8imata tou tsounami?mipos ta xrimata pou mazepse to M.H 8a eprepe na ta edine stin ekklisia?poli ftoxia exei pesei.
yianni o monos logos pou kapoios ma8itis 8a epelege ta 8riskeutika gia epipleon ma8ima na kanei 2 ores ti vdomada 8a itan mono an den eksetazotan sto telos opos ginetai me ti pliroforiki.
#17   
frufru
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
21.01.2005, 15:44
Quote:

Το μέλος tsuku_elf στις 21-01-2005 στις 15:31 έγραψε:

Christ25....."Κι εγώ σε πάω!",
.....που θα 'λεγε κι ο Αρχιεπίσκοπος!
....Κι εγω σας παω!
#18   
Kotsiraki
Σολίστ
Chat
21.01.2005, 16:41
Quote:

Το μέλος christ25 στις 21-01-2005 στις 15:28 έγραψε:

ma etsi einai panagioti.eidika ego eixa tis periptoseis ton ka8igiton sta 8riskeutika.1,2 gimnasiou eixa mia gerodokori pou mas elege istories apo ti zoi tis k kritikare tous neous ta koritsia pou forane kodes blouzes k de 8a boroun na ginoun miteres k polla tetoia.3 gimnasiou enan o opoios eixe kanei k didaktoriko.o en logo kirios emfanizotan k stis aipnies k milage gia ta ufo(oxi gia auta sti taksi alla gia auta tou galaksia). episis eferne ena 8riskeutiko leksiko pou to xe grapsei kapoios patriarxis k mas evaze na grafoume gia to satanismo.to xeirotero apo ola itan oti tou etrexan miksoules biaaaaxxxx
1 likeiou eixa enan papa.autos malista.eixe spoudasei k paidagogika k de ksero k ti allo k eixe enan tropo na mas prosegisei.k kaname sizitiseis.i fetini omos re paidiaaaa.poli iremi ginaika.parousiastiko tis louka alla de borei na mas kanei kala.k eimaste apo ta irema tmimata.ena allo otan auti pige na parei to apousiologio tis fonaze sikose to gam***o..
den einai to 8ema ta vivlia alla o ka8igitis.to pos 8a prosegisei ton ma8iti.na sizitane gia trexoda 8emata k oxi na prospa8oun na parousiasoun tin ekklisia pou ola ta parastratimena tekna ta dextike piso.k pros 8eou otan arxizoun k lene oti de pame mia kiriaki to proi ekklisia k protimame na ksinixtame ta savvata ekei k an mas apomakrinoun k allo.me auti ti logiki ego mono xristougenna k pasxa stin ekklisia.Τελικά, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η κατάσταση αυτών των ανθρώπων παραμένει ίδια... και μάλλον γίνεται ολοένα και χειρότερη....
#19   
alicia0
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
21.01.2005, 16:48
και εγω 2α λυκειου παω και ολοι περιμενουμε πως και πως να μαθουμε και για καμια αλλη θρησκεια τιποτα μπας και ξεστραβοθουμε.τοσα χρονια το μονο που μαθαινουμε ειναι οτι ο θεος ειναι καλος,οτι μας αγαπαει και πως για ολα τα κακα φταιει ο διαβολος...(λεμε τωρα)!
λες και υπαρχει καλο και κακο.....!εφοσον το ενα προσδιοριζει το αλλο....
κανονικα θα επρεπε να ηταν μαθημα επιλογης και οποιος ενδιφερεται να το επιλεξει, αν και πιστευω πως κανεις δεν ασχολειται με θρησκειες ιδιαιτερα.μονο οταν εχουμε καποιο προβλημα ανακαλουμε το θεο πια....
#20   


Αυτά τα διάβασες;