No Comment
Τίποτε άλλο δεν ενθαρρύνει την τεμπελιά τόσο, όσο οι συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. Τολστόι Λ.
28 Μαΐου 2008, 21:02
Δέν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη.......


H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.

Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.

Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα.

 Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.

Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».

Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε χωρίς να μας δημιουργούνται ψυχολογικά τραύματα.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα, μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς». συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί.

10 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Termite (28.05.2008)
Πόσο δίκιο ρε Φίλιππε...πόσο δίκιο
fantasma (28.05.2008)
ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ....!!!! πεσ τα πεσ τα!!!!!


(ΦΡΑΣΗ που μας ακολουθει και μας μεγαλωσε....)

(οσοι ειχαμε τη τυχη να μεγαλωσουμε σα παιδια.......)
mellia (29.05.2008)
Πρώτη φορά είπα να σχολιάσω σε blog αλλά δεν έχω τίποτα να πω...τα είπες όλα!
Γεια χαρά και να ΄σαι καλά...
kithara-woman (29.05.2008)
Γειτονάκι,όχι απλά συμφωνώ και κάτι παραπάνω...
Εμείς τουλάχιστον προλάβαμε και παίξαμε,τώρα τα παιδιά από μικρά είναι μέσα κλεισμένα.Οχι ότι δεν έχουν δίκιο οι γονείς με τόσους κινδύνους.Εμείς προλάβαμε και είδαμε μια πιο ανθρώπινη πλευρά της πόλης.Ζήσαμε πιο ανθρώπινα.Τώρα τι γίνεται...
PHILIPPOSSM (29.05.2008)
@ Billy το ξερω φιλε....το ξερω.
@ fantasma τα λεω αλλα ποιος ακουει...
@ Mellia "τα λεει ολα η σιωπη"
@ Αυγη Αν εχεις γεννηθει στο Γαλατσι τοτε καταλαβαινεις τι λεω...Αργησαμε να μπουμε στον Πολιτισμο.....λιγο.
kithara-woman (29.05.2008)
Πολύ αργήσαμε...100 χρόνια πίσω είμαστε ακόμα σε όλα,με την κακή έννοια όμως τώρα.Παλιά ήταν όμορφο(να είμαστε πίσω)από την άποψη ότι το Γαλάτσι όπως η μητέρα μου το θυμάται,
ήταν εξοχή,με χωράφια,περιβόλια,και πηγάδια,μικρή όταν ήταν τη δεκαετία '60,φοβόταν να πάει σχολείο,να περάσει μέσα από τα χωράφια,μην βγεί κανένα φίδι.
Αθήνα γεννήθηκα,Αμπελοκήπους,αλλά μεγάλωσα Κυψέλη μέχρι 2002.Γαλάτσι όμως ήμουνα συνέχεια,λόγω συγγενών.
mprizas (30.05.2008)
Σωστός Φίλιππε...
Εμείς προλάβαμε να σωθούμε...
chocolat (30.05.2008)
Καλά ολ’ αυτά αγαπητέ philippossm, μόνο που με προβληματίζει το γεγονός ότι παρουσίασες μόνο μια σκοπιά της δικής μας γενιάς. Τα παιδιά σήμερα είναι πιο έξυπνα, πιο ικανά και πιο έτοιμα ν’ αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που τους περιμένει. Εγώ πάντως, μια χαρά τους βρίσκω, κι ας μην ξέρουν να παίζουν στον ήλιο. Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει αισθητά την τελευταία 15ετία.

Πρέπει να μπορούμε πάντα να ακολουθούμε την εξέλιξη. Κι όταν έρθει ώρα να γίνουμε γονείς, να μπορούμε να συμμετέχουμε στη ζωή των παιδιών μας.

ΥΓ. Ψάχνω την παταπούφα μου να την πάρω στο διαμέρισμα μου, αλλά μάλλον είναι mission impossible!
PHILIPPOSSM (30.05.2008)
@ Αυγη ερχονται παλι οι εποχες,λιγο υπομονη και σε 15-20 χρονια θα ειναι και παλι οπως την δεκαετεια του '50.

@ mrizas ...σωθηκαμε φιλε;;;;;

@ chocolat,Αν η σημερινη γενια ειναι πιο εξυπνη απο εμας ασε να το δειξει η ιστορια.
Γιατι νομιζω οτι τα νεα παιδια ειναι η αρχη, για τα κατευθηνομενα πληθη.
Υ.Γ. Nothing is impossible
MagicaDeSpell (26.06.2008)
Συμφωνω απολυτα και στα κατω πατησια που μεγαλωσα εγω το ιδιο γινοταν βεβαια εγω εδερνα τα γορακια που ηθελαν να μου βαλουν χερι αλλα τι να κανουμε κανεις δεν ειναι τελειος οσο για τα σημερινα παιδια το παν ειναι να εχουν σωστες βασεις απο την οικογενεια...Κι εχω σαν παραδειγμα την αδερφουλα μου που τωρα θα κλεισει τα 19

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
philippossm

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/philippossm

ΠΕΡΊ ΑΝΕΜΏΝ ...



Tags

Αφιέρωμα ερωτήσεις Cinema Avatar κινηματογράφος G spot Δανικά & Αγύριστα Σημείο G Ghost House Live Gossip news Sex Για γέλια sex Γυναικα Γυναίκα ορμόνες αστεία fun Σχέση Έρωτας. Αtagάριστο Ανέκδοτα Αντρας Αστεια Ωρες. Αστεια e Mail's Για γελια Αγγουρι Σχεσεις Ερωτας Δανεικά Δανικά & αγύριστα Κλεμενα Χριστούγεννα Αϊ Βασίλης Δανικά και αγύριστα. Ενθύμια Ζεϊμπέκικος Χορός Γλυκοφρυδης Χαριτόπουλος. Η ιστορια εγραψε... Θέατρο ιστορίες για αχρείους Κινηματοθέατρο Κλεμμένα Δανικά Δανικά & αγύριστα. Κουζίνα Συνταγές Μουσικες Παραστασεις Μουσικό Καλειδοσκόπιο Ράδιο Musicheaven Ραδιόφωνο marylin Μπύρα facebook Παιχνίδια Διασκέδαση Ποίηση προσωπικά Σαν σήμερα Σκεψεις Λογια Συνεσθηματα. Σκοτώστε την Νορα Κινηματογράφος Αστυνομικό θρίλερ Σκύλος Τα χαζά μου Τέχνη Πολιτισμός Ζωή Άμμος Καλλιτεχνικά Ιστορία. Χιούμορ...



Επίσημοι αναγνώστες (14)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links