ΕΔΩ
15 Αυγούστου 2008, 07:22
55.
Κλαυσίγελως  Ανθρωποι  

Η απίστευτη αυτή ιστορία που δημοσιεύτηκε πρώτα στη εφημεριδούλα του χωριού «Φαρσιανά νέα» , έχει ως εξής:

Μετά από καταγγελία κατοίκου του χωριού Φάρσα ότι η καμπάνα του γραφικού χωριού τον ενοχλεί, ο Νομάρχης έστειλε για αυτοψία έναν εμπειρογνώμονα της νομαρχίας, χημικό μηχανικό στην ειδικότητα , που για τις ανάγκες του ζητήματος , ο νομάρχη μας τον έχρισε και ειδικό στις καμπανοκρουσίες.

Ο χημικός μηχανικός μετά από επιτόπιο έλεγχο και αυτοψία της έρημης καμπάνας γνωμάτευσε ότι οι ήχοι της είναι 75 ντεσιμπέλ αντί των 50 του νομίμου.

Οι επίτροποι της Εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου στη προσπάθειά τους να βρουν μια λύση, κάλεσαν ένα ντόπιο τεχνίτη , ειδικό στις καμπανοκρουσίες, ο οποίος τοποθέτησε ένα λάστιχο στη κακομοίρα τη καμπάνα για τη μείωση της έντασης του ήχου.

Το εγχείρημα αποδείχτηκε επιτυχές , μόνο που ο ήχος μειώθηκε τόσο που δεν ακουγόταν πια η καμπάνα!

Το χωριό ξεσηκώθηκε γιατί δεν άκουγε τη καμπάνα που για 35 χρόνια είναι μέρος της ζωής των κατοίκων οι οποίοι προγραμματίζουν και τις αγροτικές ασχολίες τους ανάλογα με τα καμπανίσματά της. Ποτίζεις τη γίδα λχ μετά το απογευματινό κτύπημα τση καμπάνας . Ε, δεν κοιτάς το ROLEX σου για να πας στη Κρίλιω το σίκλο με το νερό.

Η ζωή στα Φάρσα αναστατώθηκε και όλες οι αγροτικές εργασίες αποδιοργανώθηκαν. Με δυο λόγια επήλθε το χάος στη μικρή κοινωνία των Φάρσων.

Οι κάτοικοι απαιτούν να ανέβουν τα ντεσιμπέλ. Ξανά μανά πάει στο χωριό ο ειδικός της νομαρχίας - ο χημικός μηχανικός που λέγαμε , ξανα μετράει τον ήχο της λαστιχομένης καμπάνας και -που να πάρει ο διάολος- την βρίσκει πάλι υψίφωνη !!! Και με λάστιχο και υψίφωνη! Τα ύστερα του κόσμου!

Σαστισμένοι οι κάτοικοι για το πως μπορεί να είναι υψίφωνη μια καμπάνα που δεν ακούγεται ούτε στο δίπλα σπίτι, ζήτησαν παρέμβαση του Νομάρχη.

Ο Νομάρχης μας Διονύσης Γεωργάτος- Ληξουριώτης - και ταχύτατος τσι αποφάσεις του, έλυσε τη διαφορά καμπάνας / χημικού μηχανικού , επιβάλλοντας στο καμπαναριό πρόστιμο 1.000 ευρώ και αιώνιο σιωπητήριο στη καμπάνα!!

Οι Φαρσιανοί έχουνε κουρλαθεί με τούτη την απόφαση. Τσου είναι αδύνατον να συνηθίζουν τη σιωπή τση καμπάνας και να προγραμματίζουν τις ασχολίες τους με τα ρολόγια τους. Σαν Κεφαλλονίτες που είναι, δεν τα βάζουν κάτω και έχουν ξεκινήσει μια απίστευτη αλληλογραφία με τις πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές του τόπου και γενικά προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να επανέλθει η φωνή τση καμπάνας και να πάρει ζωή το χωριό τους.

Και έτσι που λέτε, ύστερα από 35 χρόνια, η καμπάνα του Αγίου Χριστόφορου στα Φάρσα, σιώπησε . Το καμπαναριό που φιλοξενεί τη καμπάνα τιμωρήθηκε με 1.000 ευρώ πρόστιμο -και που να βρει ο Άγιος Χριστόφορος το χιλιαρικάκι , και η καμπάνα καταδικάστηκε σε αιώνια σιωπή!

Και σας ρωτάω , ανθρώποι μου, αν δεν συνέβαινε αυτό στη Κεφαλονιά που αλλού στο πλανήτη θα μπορούσε να έχει συμβεί;

9 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

StavmanR (15.08.2008)
Σειρά έχει η σίγαση των πετεινών με ειδικά ηχομονωτικά φίμωτρα. Ακόμα, τα πανηγύρια και οι παραδοσιακοί γάμοι απαγορεύονται διά ροπάλου, γιατί διαταράσσουν την κοινη "γαλήνη".

Καλημέρα Μαρία :)
mnk (15.08.2008)
Μην ξεχνάμε και τους γαϊδάρους.
Πρέπει να απαγορευθεί το γκαρίζειν.

Υπεράνω όλων η κοινωνική αφασία.
StavmanR (15.08.2008)
Μαρία να χαίρεσαι το όνομά σου και εύχομαι πάντα υγεία, σωματική, ψυχική και πνευματική. Χρόνια πολλά και καλά :)
mnk (15.08.2008)
Νά ΄σαι καλά Σταύρο.
Κι εσύ ο,τι επιθυμείς.
margot (16.08.2008)
Τι έχουν πάθει όλοι με την ηχορύπανση? Στην πόλη μου δεν υπάρχει καφετέρια που να μην έχει μηνυθεί. Πίνεις τον καφέ σου και βλέπεις τον αστυνομικό να έρχεται με το "ντεσιμπελόμετρο" στο χέρι.
"Γιατί παίζετε με 81 ντεσιμπέλ αντί 80? Μήνυση!"
"Γιατί έχετε ανοιχτά παράθυρα στο μαγαζί?"
" Μα είναι καλοκαίρι, έχει 38 βαθμούς έξω, θα σκάσει το προσωπικό που δουλεύει μέσα"
" Δεν έχει σημασία. Μήνυση!"
Μέχρι και κρεπερί μήνυσαν επειδή είχε ανοιχτά παράθυρα και ενοχλούσαν οι πελάτες - φαντάζομαι μασούσαν πολύ δυνατά!
Και κλείνει για 10 μέρες το μαγαζί.
Δε λέω, σωστό είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες το είχαν παραταβήξει, αλλά όχι με παράλογη εμμονή. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί που την πληρώνουν είναι τα παιδιά του προσωπικού που μένουν 10 μέρες χωρίς μεροκάματο και δεν τα ρωτάει κανένας.
Ή ο Άγιος Χριστόφορος - μεγάλη η χάρη του!
StavmanR (16.08.2008)
Margot, το θέμα των καφετεριών είναι άλλη περίπτωση. Το 80-90% των μηνύσεων είναι θέμα ανταγωνισμού και προέρχονται από άλλους καταστηματάρχες...

Κατά τα άλλα, πέρα από τα νομοθετήματα (ηχορύπανση), σημαντικό ρόλο παίζουν τα "χρηστά ήθη" στο Ελληνικό Σύνταγμα. Έτσι, ο νομοθέτης αφήνει ένα ελαστικό περιθώριο των μικροκοινωνιών να διατηρήσουν την πολιτιστική και κοινωνική τους ταυτότητα.
margot (16.08.2008)
Συμφωνώ, Σταύρο, αλλά στο προκείμενο είναι πέρα από τους καταστηματάρχες γιατί έχει επεκταθεί κατά πολύ το θέμα. Μέχρι και το γειτονόπουλό μου απείλησαν με μήνυση κάποιοι άλλοι ευαίσθητοι της γειτονιάς, επειδή το παλικαράκι μελετούσε μπουζούκι στο μπαλκόνι του στις 10 το βράδυ...
mnk (17.08.2008)
Λογικό το βλέπω να εφαρμόζονται οι νόμοι περί ηχορύπανσης.
Είχε παρατραβήξει η κατάσταση, ειδικά με τις καφετέριες που έβαζαν τέρμα τη μουσική μέσα στο κατάστημα, για ν΄ακούν και οι πελάτες στο... απέναντι πεζοδρόμιο.
Εγω και ως πελάτης ενοχλούμαι, ειδικά με τις συνήθως ηλίθιες μουσικές επιλογές τους.

Θυμάμαι παλιά, πήγαινες στην καφετέρια και μπορούσες να διαβάσεις το βιβλίο ή την εφημερίδα σου, πίνοντας κι έναν καφέ, πράγμα αδύνατο πλέον με το υποχρεωτικό ντάπα-ντούπα στο κεφάλι.
Σε μερικές δεν μπορείς ούτε να κουβεντιάσεις πια, όπως και στα περισσότερα ποτάδικα. Εχει καταντήσει γελοίο.

Από κει και πέρα, οι ιστορίες με τις καμπάνες και το μπουζούκι του παιδιού είναι μάλλον υπερβολές.
Ομως, το να ακούς κάποιον να μελετά ένα όργανο, μερικές φορές είναι εξαιρετικά εκνευριστικό, θα το ξέρετε φαντάζομαι.
Και πολλές εκκλησίες βάζουν μεγάφωνα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για το χτύπημα της καμπάνας, που μετατρέπουν τον υπέροχο ήχο της σε μια φοβερή κακοφωνία.

Τελικά μας λείπει το μέτρο και η αισθητική -γενικώς.
Να μην αναφέρω για ευγένεια και σεβασμό του άλλου...
margot (19.08.2008)
Τελικά μας λείπει το μέτρο και η αισθητική -γενικώς.
Να μην αναφέρω για ευγένεια και σεβασμό του άλλου...

Προσυπογράφω mnk...

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
mnk

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.

Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες ΦιλοζωίαΕπίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links