ΕΔΩ
13 Δεκεμβρίου 2008, 02:36
Επαναστάτες με το αζημίωτο
Τρέχοντα θέματα  Ιστορία  

 Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ
Δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαρτίου στη Λευκορωσία ο (επίλεκτος της Δύσης) Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, προδίκασε ότι «δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες» και προειδοποίησε ότι «μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ο λαός θα ξεχυθεί στους δρόμους». 


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 2000      

 

   Η προειδοποίηση είναι καίρια. Οι «έγχρωμες επαναστάσεις» που σαρώνουν τις πρώην κομμουνιστικές χώρες αποτελούν την επιτομή της δράσης των αμερικανών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΔΜΚΟ) και του πώς ενορχηστρώνουν τον «εκδημοκρατισμό» μη φιλικών καθεστώτων.

Η άλλη CIA

Οι ΔΜΚΟ γίνονται το νέο όπλο της αμερικανικής διπλωματίας χάρη στις θεωρίες του πολιτειολόγου Τζιν Σαρπ περί πολιτικής ανυπακοής της κοινωνίας των πολιτών. Τα πειράματά του διαμόρφωσαν ένα νέο δόγμα μέσω το οποίου, με πρόφαση την προώθηση της δημοκρατίας, τα εχθρικά καθεστώτα τιμωρούνται όχι με πραξικοπήματα αλλά με «δημοκρατικές επαναστάσεις», όπως προπαγανδιστικά βαφτίστηκαν.

* Το 1983, ενώ ο Σαρπ δημιουργεί το Ιδρυμα Αλμπερτ Αϊνστάιν (στελεχωμένο με αξιωματούχους της CIA όπως ο Ρόμπερτ Χίλβι και ο Τόμας Σέλινγκ) για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ιδρύει το NED, Εθνικό Ταμείο Δημοκρατίας, για να χρηματοδοτήσει αυτά τα προγράμματα.

 

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ 2005         

 

Παρά την εμφάνισή του ως ΜΚΟ, χρηματοδοτείται κατά 97% από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης). Με τη σειρά του χρηματοδοτεί άλλες πανίσχυρες ΔΜΚΟ όπως το NDI (Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Υποθέσεις), το IRI (Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο), το IFES (Διεθνής Επιτροπή Ερευνας και Ανταλλαγών), δουλεύοντας παράλληλα και συντονισμένα με τον Freedom House (Οίκος Ελευθερίας) ή το Ιδρυμα Σόρος. Σήμερα το NED χρηματοδοτεί και διευθύνει περισσότερες από 6.000 οργανώσεις στον πλανήτη.

Βολική λύση

* Ο πρώτος πρόεδρος του NED, Αλεν Βάινσταϊν, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι «πολλά από όσα κάνουμε, τα έκανε μυστικά η CIA πριν από 25 χρόνια». Βολική λύση. Ο ΟΗΕ απαγορεύει τη βίαιη ανατροπή ενός καθεστώτος. Αλλά η προώθηση των δημοκρατικών αξιών μεταμορφώνεται με μια «αποδεκτή» δικαιολογία για την επίτευξη του ίδιου στόχου.

* Ο Σαρπ, το NED και το διεθνές δίκτυο των ΜΚΟ τους βρέθηκαν παντού όπου διακυβεύονταν αμερικανικά συμφέροντα: στην Κίνα λίγο πριν από τα γεγονότα στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στη Λιθουανία εκπαιδεύοντας τους νέους ηγέτες της ανεξαρτησίας, στη Βενεζουέλα ενορχηστρώνοντας τη «λαϊκή αντίσταση» κατά του Τσάβες, στη Σερβία ιδρύοντας την Optor, την οργάνωση που συνέβαλε στην πτώση του Μιλόσεβιτς.

* Ανάλογη δράση, αλλά πιο συστηματική ανέλαβε στην κεντρική Ασία.

* Το «πράσινο φως» για τον «εκδημοκρατισμό» της Γεωργίας δόθηκε όταν η έως τότε σύμμαχος των ΗΠΑ επιχείρησε προσέγγιση με τον Πούτιν.

 

  ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 2000         

 

* Οι ΜΚΟ ανέλαβαν αμέσως δράση, περιλαμβανομένης και της «μύησης» του Μιχαήλ Σαακασβίλι στις επιτυχημένες τεχνικές της «βελούδινης επανάστασης» της Σερβίας, χάρη στη γενναιοδωρία του παραρτήματος Βελιγραδίου του γνωστού μας Ιδρύματος Σόρος.

Την ίδια στιγμή, το δίκτυο του NED και του Σόρος χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν τα μέλη της νεολαιίστικης οργάνωσης Kmara (Φτάνει).

Οι δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για θρίαμβο της αντιπολίτευσης έγιναν από οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από την USAID, το NED, το Ιδρυμα Ευρασίας (με διευθυντή τον πρώην διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μάινες) και το «ανεξάρτητο» τηλεοπτικό δίκτυο Rustavi 2 (χρηματοδοτούμενο από τον Σόρο).

* Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε στην Ουκρανία το 2004. Το ουκρανικό παράρτημα του Ιδρύματος Σόρος δαπάνησε 75 εκατ. δολάρια μέχρι το 2003 για προγράμματα «ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών». Το 2004 δώρισε 7 εκατ. σε προγράμματα εκλογών. Τη μιντιακή κάλυψη της επανάστασης ανέλαβε έναντι 100 εκατ. δολ. η αμερικανική οργάνωση δημοσίων σχέσεων Development Associates Inc.

Η νεοφιλελεύθερη Pora ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που ανέπτυξε η «Συμμαχία για την Ελευθερία Επιλογής» που προωθήθηκε από την αμερικανική πρεσβεία, την Παγκόσμια Τράπεζα, το NED και το Ιδρυμα Σόρος. Το σύνολο της εκστρατείας προώθησης της «κοινωνίας των πολιτών» στην Ουκρανία στοίχισε στον αμερικανό φορολογούμενο 58-65 εκατ. δολάρια.

* Στο Κιργιστάν, η «επίθεση εκδημοκρατισμού» άρχισε όταν ο Ακάγεφ διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα ρωσικής αεροπορικής βάσης παύοντας πλέον να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντά της. Η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε. Τουλάχιστον 170 ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα προωθήθηκαν από την USAID και το NED και χρηματοδοτούνται 100% από αυτές.

Ακριβοί ακτιβιστές

 

Δοκιμασμένο σενάριο. Το ίδρυμα Σόρος αναλαμβάνει την «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία και κερδίζει.               Η USAID επένδυσε τουλάχιστον 2 εκατ. δολάρια πριν από τις εκλογές σε «ντόπιους ακτιβιστές» για να καταγγείλουν παρατυπίες.

Ενας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Εντίλ Μπαϊσόλοφ, ομολόγησε ότι η εξέγερση θα ήταν «αδύνατη» χωρίς τη συντονισμένη αμερικανική προσπάθεια.

Οι έγχρωμες επαναστάσεις, σαν κι αυτήν που απειλεί ο Μιλίνκεβιτς ότι επίκειται στη Λευκορωσία, αντί για τον εκδημοκρατισμό περιορίστηκαν να αντικαταστήσουν αντιδυτικές ελίτ με φιλοδυτικές.

Το επαναλαμβανόμενο σενάριο, αν ήταν τηλεοπτική σειρά, θα έγραφε στο τέλος «μια ευγενική προσφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεν, της CIA, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των συνήθων υπόπτων». Οσο για τη δημοκρατία, ακόμη και με την πιο στενή της έννοια -ελεύθερες και δίκαιες εκλογές- παραμένει πάλι το μεγάλο ζητούμενο.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/02/2006 

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=19.02.2006,id=90466160

---------------------------------------------------------

Παρεμφερές άρθρο εδώ: 

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2926714&publDate=3/7/2005

 ----------------------------------------------------------

 

8 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

dogy (13.12.2008)
Ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση αυτού του άρθρου.
Αλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πια.
Όλο και πιο υπουλα μέσα χρησιμοποιούνται.
mnk (13.12.2008)
Ξέρεις, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί, είναι να ξυπνάς ένα πρωί και ν΄ανακαλύπτεις, πως ανάλωσες το πάθος, τις ιδέες και τα ιδανικά σου, για να εξυπηρετήσεις τα σχέδια του χειρότερου εχθρού σου.
Πρέπει να είμαστε πολύ-πολύ προσεκτικοί και υποψιασμένοι.
Τίποτε πια δεν είναι όπως φαίνεται.
dogy (14.12.2008)
Φοβάμαι μην γίνει και τώρα το ίδιο , τώρα που όλη η Ευρώπη, και όχι μόνο μια χώρα,βριχάτε και ετοιμάζεται να ξεσηκωθεί(έτσι πιστεύω τουλάχιστον).Ελπίζω να αξίζει τον κόπο:)
mnk (14.12.2008)
Ετσι ήλπιζαν κι οι Γεωργιανοί όταν έφεραν τον Σακασβίλι στην εξουσία.
MyNameIsDo (15.12.2008)
Μαρία καλησπέρα,
Με προβλημάτισε η δημοσιευσή σου κι ένα σχόλιο που έκανες στο μπλόγκ του φαντασματάκι.
Νιώθω την ανάγκη να το συζητήσω και μαζί σου, γιατί τα ψάχνεις όλα σε βάθος. Αν και πολλές φορές με χάνεις με τις θεωρίες συνομωσίας που προβάλλεις. Ελπίζω μόνο να συγχωρέσεις όποια γραμματικά/συντακτικά μου λαθη, φταίει η κούραση..

Το σκέφτηκα και δε μου δείχνει λογικό. Ποιός δεν ξέρει πως η ΝΔ θα μείνει στην εξουσία όσο πάρει περισσότερο. Ο Καραμανλής δεν έχει κουνήσει ρούπι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, κι ούτε τώρα θα το έκανε. Μια μυστική υπηρεσία θα το γνώριζε αυτό ακόμη περισσότερο.
Γιατί να μίσθωναν έναν δολοφόνο (ακόμη και δικό τους πράκτορα), ή ακόμη περισσότερο, γιατί να εκβίαζαν έναν αθώο να προκαλέσει μια δολοφονία.
Εκτός κι αν η δολοφονία έγινε απο ελεύθερο σκοπευτή τελικά... Αλλά γιατί;

Το να προετοίμαζαν μια εξέγερση βέβαια, είναι άλλο θέμα. Αν και τώρα μάλλον θα έμαθαν πως πρέπει να διεισδύσουν ακόμη βαθύτερα στην ελληνική κοινωνία και να καταστρέψουν περισσότερο τους οικογενειακούς και εθνικούς μας δεσμούς.

Αυτό που απομένει, είναι πως έγινε μια σφυγομέτρηση των ελληνικών αντανακλαστικών...

Αν το έκανε η κυβέρνηση, ποιός ο λόγος; Αυτή η μπαρούφα περί Βατοπεδίου λιγάκι κούφια, αύριο βγαίνει η απόφαση.

Ποιός μενει;

Σε σχέση πάντα με τον φόνο του μικρού. Εμένα μου μένει μονάχα ένας αστυνομικός..

Και μια εγωκεντρική κοινωνία..

Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου, εύχομαι απο καρδιάς.
Δήμητρα.
mnk (15.12.2008)
Μπορεί απλά ο φόνος να χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή Δήμητρα, σαν εναρκτήριο λάκτισμα.
Ασχετα με τι λέω εγώ, αυτό που συμβαίνει δεν είναι μέσα στα πλαίσια των φυσιολογικών εξελίξεων, δεν στέκει.
Ο τρόπος που εξελίσσεται είναι απόλυτα fake. Τους ακριβείς σκοπούς πως να τους ξέρω; υποθέσεις μπορώ να κάνω.

Πολυμελή τηλεοπτικά συνεργεία του BBC και του Reuters είχαν έρθει στην Αθήνα από τις 15 Νοεμβρίου, όταν δεν υπήρχε τότε τίποτε στον ορίζοντα, ενώ τα συγκεκριμένα ειδησεογραφικά δίκτυα έχουν στην Ελλάδα ανταποκριτές.
Τι ήρθαν να κάνουν; Και γιατί παρέμεναν εδώ επί 23 μέρες χωρίς να κάνουν τίποτα; Φαντάζεσαι πόσο στοίχισε αυτό; ποιος πλήρωνε τα έξοδα;

Κι άλλα μικρά πραγματάκια που δεν στέκουν κι αν τα βάλεις όλα μαζί καταλήγεις σε μια μεγάλη απάτη.
Το να βαφτίζουμε "θεωρία συνωμοσίας" οτιδήποτε δεν κολλάει στο σενάριο των ΜΜΕ, δεν μας βοηθάει ιδιαίτερα ν΄αντιληφθούμε τι συμβαίνει.
Η Παπαρήγα που μίλησε για ξένα κέντρα, κι αυτή συνομωσιολόγα είναι κι αυτή;

Καλά Χριστούγεννα, Δήμητρα.
MyNameIsDo (15.12.2008)
Καλησπέρα και πάλι Μαρία,
Με συγχωρείς αν σε προσέβαλα με την ατυχή χρήση του όρου "θεωρίες συνομωσίας". Δεν ήθελα να διαφωνήσω μαζί σου, και βρώμισε άσχημα η μπόχα της προηγούμενης εβδομάδας..
Και αυτά που μεταφέρεις μέσω του μπλόγκ σου είναι λογικά..
Αυτό που μ' απασχολεί είναι απλά ένα γιατί; Ποιό το όφελος ποιού τελικά;
Μην σε απασχολεί, δεν χρειάζεται να μου απαντήσεις.. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που μου απάντησες ως τώρα.
Ξέρω, σε τρέλανα στις ευχές, όμως
Καλά Χριστούγεννα!! :-))
mnk (15.12.2008)
Δεν το πήρα καθόλου σαν προσωπική επίθεση ή προσβολή, Δήμητρα.
Μόνο εφιστώ την προσοχή, πώς αυτός ο όρος συσκοτίζει αντί να διαφωτίζει την πραγματικότητα.

Μια (όχι απάντηση, αλλά) κατεύθυνση σκέψης ίσως πάρεις απ΄το επόμενο ποστ, αν θα εχεις το κουράγιο να το διαβάσεις.
Θα είναι μακρύ και ψυχοβγαλτικό, σαν ταινία του Αγγελόπουλου. :)

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
mnk

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.

Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες ΦιλοζωίαΕπίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links