Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος όπου ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευασθούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).
Πηγή: Βικιπαιδεια.
ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο με το baking powder
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.{προσέξτε όμως να το κάνετε αυτό πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί}.αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ , ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το baking powder , το κονιάκ και το γάλα. Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 35 εκατοστών. Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε στο ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά με σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Και μην ξεχάσετε το φλουρί.
Συνταγή :Της Γιαγιάς.
Φώτο : Διαδίκτυο.
ΠΕΡΊ ΑΝΕΜΏΝ ...
Αφιέρωμα ερωτήσεις Cinema Avatar κινηματογράφος G spot Δανικά & Αγύριστα Σημείο G Ghost House Live Gossip news Sex Για γέλια sex Γυναικα Γυναίκα ορμόνες αστεία fun Σχέση Έρωτας. Αtagάριστο Ανέκδοτα Αντρας Αστεια Ωρες. Αστεια e Mail's Για γελια Αγγουρι Σχεσεις Ερωτας Δανεικά Δανικά & αγύριστα Κλεμενα Χριστούγεννα Αϊ Βασίλης Δανικά και αγύριστα. Ενθύμια Ζεϊμπέκικος Χορός Γλυκοφρυδης Χαριτόπουλος. Η ιστορια εγραψε... Θέατρο ιστορίες για αχρείους Κινηματοθέατρο Κλεμμένα Δανικά Δανικά & αγύριστα. Κουζίνα Συνταγές Μουσικες Παραστασεις Μουσικό Καλειδοσκόπιο Ράδιο Musicheaven Ραδιόφωνο marylin Μπύρα facebook Παιχνίδια Διασκέδαση Ποίηση προσωπικά Σαν σήμερα Σκεψεις Λογια Συνεσθηματα. Σκοτώστε την Νορα Κινηματογράφος Αστυνομικό θρίλερ Σκύλος Τα χαζά μου Τέχνη Πολιτισμός Ζωή Άμμος Καλλιτεχνικά Ιστορία. Χιούμορ...