"Περί Τέχναι Εν Χορδαί"
Αποδεκτοί οι Περίτεχνοι, Απαράδεκτοι οι τύπου "Έντεχνοι". Η μουσική είναι μία, οι απόψεις πολλές, οι "κολλημένοι" αναρίθμητοι & η Μακεδονία Ελληνική...
19 Μαΐου 2010, 13:50
Ο άργός "θάνατος" του ποταμού Ευφράτη...


Μόλις διαβάσετε την δημοσίευση που ακολουθεί, (να σημειωθεί εδώ ότι δεν έχω κάνει καμία αλλαγή-περικοπή),  κάντε κλίκ στο link...και προβληματιστείτε...

  Ο αργός θάνατος του Ευφράτη Ο μεγαλύτερος ποταμός της Μέσης Ανατολής συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα

TΗΕ ΝΕWYΟRΚTΙΜΕS , Του Campbell Robertson

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Είναι ένας ποταμός τόσο σημαντικός για τη γέννηση του ανθρώπινου πολιτισμού που στο Βιβλίο της Αποκάλυψης προφητεύεται η αποξήρανσή του ως σημάδι της επερχόμενης συντέλειας... Ο Ευφράτης πράγματι ξεραίνεται- όσο για την καταστροφή, οι Ιρακινοί τη ζουν ήδη και η ένταση με τους γείτονες που «κλέβουν το νερό τους» αυξάνεται.
Κατά μήκος του ποταμού, ορυζώνες και σιτοκαλλιέργειες έχουν εγκαταλειφθεί. Άλλοτε χειμαρρώδη κανάλια έχουν μετατραπεί σε φτωχά ρυάκια και ψαροκάικα κάθονται πάνω σε ξεραμένη γη. Αντλίες που κάποτε τροφοδοτούσαν εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων κείτονται πλέον ανώφελα πάνω στις λάσπες. «Οι παλιοί λένε πως είναι ό,τι χειρότερο μπορούν να θυμηθούν», λέει ο Σαγίντ Ντιγία, ένας ψαράς από τη Χιντίγια. Ο Ευφράτης, ο μεγαλύτερος ποταμός της Μέσης Ανατολής, έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά. Και στο Ιράκ του 2009, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως σύντομα θα απομείνει ο μισός και αυτού που είναι σήμερα.

Τα αίτια είναι πολλαπλά. Κατ΄ αρχάς, η ξηρασία που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Ιράκ. Στον Βορρά, οι καλλιέργειες σιτηρών και κριθαριού έχουν μειωθεί κατά 95%. Οι προβλέψεις θέλουν την παραγωγή να είναι φέτος η μισή σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Είναι μια κρίση που απειλεί την ταυτότητα του Ιράκ, όχι μόνο ως τη γη ανάμεσα σε δύο ποταμούς (τον Τίγρη και τον Ευφράτη) αλλά και ως έθνος που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χουρμάδων στον κόσμο, που τροφοδοτούσε τις γερμανικές ζυθοποιίες με κριθάρι και αντλεί πατριωτική υπερηφάνεια από το φημισμένο ρύζι Ανμπάρ.

Τουρκία και Συρία
Πέραν της ξηρασίας όμως, ως «ένοχοι» υποδεικνύονται συχνότερα στο Ιράκ οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Συρίας. Το Ιράκ είναι μια χώρα στα κατάντη του Ευφράτη: υπάρχουν τουλάχιστον επτά φράγματα στον ποταμό στην Τουρκία και τη Συρία, και χωρίς συνθήκες ή συμφωνίες, η ιρακινή κυβέρνηση αναγκάζεται να εκλιπαρεί τους γείτονές της για νερό. Πρόσφατα, το υπουργείο Υδάτων ανακοίνωσε πως η Τουρκία διπλασίασε τη ροή του νερού στον Ευφράτη. Η κίνηση αυτή αύξησε τη ροή του νερού περίπου στο 60% του μέσου όρου, ποσότητα ικανή να καλύψει μόλις και μετά βίας το ήμισυ των αναγκών ύδρευσης για το καλοκαίρι στους ορυζώνες. Όμως, παρ΄ ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να διατηρήσει ή και να αυξήσει τη ροή αυτή, δεν δεσμεύεται από κανένα γραπτό έγγραφο να το πράξει.

Κατά μήκος του ποταμού, η δυσφορία απέναντι στους Τούρκους και τους Σύριους δεν στερεύει ποτέ. Υπάρχει ωστόσο δυσφορία και για τους Αμερικανούς, τους Κούρδους, τους Ιρανούς και την ιρακινή κυβέρνηση- η ξήρανση του Ευφράτη κάνει εχθρούς τους πάντες. «Οι περιοχές των σουνιτών στην πάνω πλευρά του ποταμού μοιάζουν να έχουν αρκετό νερό», λέει με νόημα ο σιίτης Απντουρεντά Τζόντα στην Καρμπάλα.


«Όλα τα παιδιά μου είναι άρρωστα λόγω του νερού»

ΠΟΛΛΟΙ αξιωματούχοι,πάντως, δηλώνουν πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί αν το Ιράκ δεν βάλει ένα τέλος στην από δεκαετίες κακοδιαχείριση του νερού.

Διαρροές στα κανάλια, σπάταλες πρακτικές ύδρευσης, φτωχή αποστράγγιση, όλα αυτά έχουν συνεισφέρει στη δεινή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Ευφράτης και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τόσοι άνθρωποι, οι οποίοι βασίζονταν σε αυτόν για να φάνε, να πλυθούν ή και να ξεδιψάσουν. «Δεν υπάρχει νερό στον ποταμό από όπου πίνουμε», λέει η Μπασία Μοχάμεντ στη Ντιουανίγια, αναφερόμενη σε ένα κανάλι που ρέει από τον Ευφράτη. «Έχει πια ξεραθεί εντελώς, περιέχει μόνο υγρά απόβλητα. Ανοίγουν πηγάδια, αλλά καμιά φορά το νερό απλώς στερεύει και αναγκαζόμαστε να πιούμε από τον ποταμό. Όλα τα παιδιά μου είναι άρρωστα εξαιτίας του νερού».
 

Ορίστε και το link που σας έλεγα:

http://www.kivotoshelp.gr/Pages/Cpagosmios.htm#Kosmas


Παναγιώτης Νικ. Συμεωνίδης
Καθηγητής Κιθάρας
Διπλωματούχος Εθνικού Ωδείου
Τηλ. Επικοινωνίας:6945-657598

www.blogs.musicheaven.gr/guitarteacher 

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

TheDarkSideOfTheMoon (19.05.2010)
Τι χαρά!!Ξηρασία ενός απ' τους σημαντικότερους ποταμούς του πλανήτη μας και υγρά απόβλητα στη θέση του πόσιμου νερού!Υπέροχα!!Ας συνεχίσουμε έτσι!!
guitarteacher (19.05.2010)
Δυστυχώς φίλτατε TheDarkSideOfTheMoon, είμαστε αυτο-καταστροφικά όντα...Μάλλον έρχονται άσκημοι καιροί...
Σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου και ακόμα περισσότερο για το σχόλιο και τον προβληματισμό σου.
Φιλικά,

Π.Σ.
adreo (20.05.2010)
Αγαπητέ κ. Συμεωνίδη, πολύ καλά τα γράφετε. Όμως δυστυχώς οι φωνές των ανθρώπων για τις καταστροφές που γίνονται στον πλανήτη, δεν εισακούονται. Έχω μόνο μια απορία. Η παγκόσμια χούντα που μας κυβερνά, όταν μας τελειώσει όλους μας, σε τι ΓΗ θα ζει; Και επειδή και ο δικός της θάνατος θα είναι επικείμενος, δεν μπορώ να καταλάβω την εν γένει συμπεριφορά της. Αυτά τα ολίγα
adreo
Υ.Γ Αν ο πατέρας σου ξέρει κιθάρα, πολύ πιθανόν να υπήρξε μαθητής μου. Γιατί έναν Συμεωνίδη Νίκο πριν πολλά χρόνια τον είχα μαθητή στο Ωδείο μου στο Ηράκλειο. Μάλιστα μου είχε φτιάξει και ένα κλειδί κουρτίσματος πιάνων τότε. Ένα πολύ ωραίο ενθύμιο. Δηλαδή δούλευε σε τορνο. Αν αυτό σου λέει κάτι. Αν όχι λάθος, απλή συνωνυμία.

guitarteacher (20.05.2010)
Αγαπητέ κ. Ανδρεόπουλε,
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας στο "φτωχικό μου", & εν συνεχεία για τον χρόνο που αφιερώσατε για την ανάγνωση της παρούσης.
Το ανησυχητικό όλων, δυστυχώς, είναι πως η παγκόσμια Χούντα που μας "κυβερνά", ακούει & βλέπει πολύ καλά...αλλά μας Αγνοεί...Ίσως γιατί δεν έχουμε καταφέρει να στείλουμε Αποτελεσματικά Μυνήματα.
Σκεφτείτε ΄για παράδειγμα, τί θα γινόταν εάν σταματούσε κάθε τουριστική δραστηριότητα πρός την γείτονα χώρα για 2 εβδομάδες, με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της ροής του ποταμού Ευφράτη...Δυστυχώς όμως, εδώ δεν μπορούμε να συννενοηθούμε για τα ποιό απλά και κοντινά μας...θα βρούμε λύσεις στα σύνθετα & μακρυνά..?
Τί θα γινόταν αν για 1 μήνα δεν γινόταν καμιά παραγγελία Γερμανικού Αυτοκινήτου?
Τί θα γινόταν με την τιμή της βενζίνης εάν για 1 βδομάδα κανείς μας δεν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του, ή έστω περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο?

"Μακρυά απο μάς" λένε κάποιοι...και όταν το πρόβλημα τους χτυπήσει την πόρτα, τότε αναζητούν συμπαράσταση...

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά...Το καλύτερο όμως θα είναι να κάνουμε έστω και κάτι...

Φιλικά,
Π.Σ.

Υ.Γ.Αν και ο πατέρας μου γνωρίζει να παίζει κιθάρα, επρόκειτω για συνωνυμία, διότι εγώ τον δίδαξα. Είναι ο πρώτος μου μαθητής!
Βλέπω οτι η καταγωγή σας είναι από Αγρίνιο-Θέρμο. Ίσως να βρεθούμε και απο κοντά, μιας και το Αγρίνιο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου.
rollinngstone (20.05.2010)
Όντως τέτοιες οικολογικές καταστροφές είναι σημεία των καιρών μας. Δεν ξέρω πού θα μας οδηγήσει αυτή η ανεξάντλητη σπατάλη των αγαθών και αυτή η ασταμάτητη ρύπανση του περιβάλλοντος, ελπίζω όμως να γίνει κάτι σύντομα για να σταματήσει.

Είναι ένα σοβαρό θέμα. Εμείς μπορεί να βρισκόμαστε μακριά από τον Ευφράτη και να μην μας απασχολούν τα προβλήματα που ατιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί. Το γεγονός όμως ότι η φύση καταστρέφεται, πρέπει να μας ενδιαφέρει άμεσα, γιατί όλα αυτά είναι σημάδια τα οποία αναδυκνύουν το πού βαδίζει με τις ενέργειές του ο άνθρωπος.
guitarteacher (20.05.2010)
Φίλτατε rollinngstone,

Δυστυχώς, μας κατάντησαν υπερ-καταναλωτικά όντα...
Πλέον δεν ζούμε με το Απαραίτητο, αλλά με το Περιττό...
Δεν τρώμε για να ζούμε..΄.αλλά Ζούμε για να Τρώμε...
Άλλοι δεν έχουν νερό για τα παιδιά τους, και εμείς πλένουμε τ'αμάξια μας 10 φορές τον μήνα..?Οξύμωρο?Ίσως...Αλλά δεν έχει "χτυπήσει" το κακό την πόρτα μας...τουλάχιστον όχι ακόμα...
Οι πόροι δεν είνα ανεξάντλητοι...κάποια στιγμή στερεύουν...και τότε τί..?

Κάποιος έχει πεί μια Τεράστιας σημασίας φράση:
"Τούτη τη Γή δεν την Κληρονομίσαμε από τους παππούδες μας...αλλά την Δανειστήκαμε από τα Παιδιά μας..."

Σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου.

Φιλικά,
Π.Σ.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
guitarteacher
Παναγιώτης Συμεωνίδης
Καθηγητής Μουσικής
από ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/guitarteacher

...Οι μουσικοί ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά...είναι στο Χέρι μας...Tags

Couplet... Intro Solo... Online Μαθήματα Μουσικής Video's από Μαθητικές Συναυλίες Περί-συλλογή σκέψεων...Επίσημοι αναγνώστες (4)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links
Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge