"Περί Τέχναι Εν Χορδαί"
Αποδεκτοί οι Περίτεχνοι, Απαράδεκτοι οι τύπου "Έντεχνοι". Η μουσική είναι μία, οι απόψεις πολλές, οι "κολλημένοι" αναρίθμητοι & η Μακεδονία Ελληνική...
20 Μαΐου 2010, 15:30
Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για την "Οικονομική Κρίση" της χώρας μας...


Σας παραθέτω το κείμενο της δήλωσης αυτούσιο:


«Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιαςασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.

Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή.

Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν»

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το μόνο που έχω να προσθέσω, αναφερόμενος στην αντίληψη της κατα καιρών Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας μας, είναι τούτο:

"Common Sense is not so Common"

(...στην γλώσσα τους...όντας "Αμερικανάκια")

Με εκτίμηση προς τον ομιλούντα,

Π.Σ.

15 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Hastaroth (20.05.2010)
Είναι λυπηρό που ο κ.Θεοδωράκης,εκ τών σημαντικωτέρων Ελλήνων συνθετών,προσχωρεί και αυτός στην λογική τής "διεθνούς συνωμοσίας" και τού "δέν φταίμε εμείς για τό χάλι μας,όλοι οι άλλοι φταίνε,που θέλουν να κατασπαράξουν την πτωχή πλήν τίμια Ελλαδίτσα μας"...
guitarteacher (21.05.2010)
Φίλτατε Hastaroth,
Δεν θεωρώ πως ο κ.Θεοδωράκης περιγράφει αυτό που του "χρεώνεις".
Απεναντίας, θεωρεί πως όλη η "Παράσταση" περί χρεωκοπίας - ΔΝΤ - κτλ...παίχτηκε στο "παρασκήνιο"...
Και για να το πούμε λαϊκιστή...έγινε "ξεπέτα" με την περίπτωση της χώρας μας - κοινός Προχειροδουλεία...
Το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται πολύ ποιό πίσω...στα χρόνια της προετοιμασίας της Επανάστασης του 1821...Οι τότε "Φιλέλληνες" πληρώθηκαν & με το παραπάνω για την "Αγάπη" τους προς την "Ελλαδίτσα μας"...
Σε κάθε περίπτωση δεν φταίνε μόνο οι "άλλοι" για την Κακοδιαχείρηση & τα Λαμόγια της Ελληνικής Πολιτικής, αλλά έχουν βάλει & οι "άλλοι" το χεράκι τους...

Φιλικά,
Π.Σ.
Hastaroth (21.05.2010)
Φίλτατε Παναγιώτη,

Ιδού,ξανά,τά ίδια τά λόγια τού κ.Θεοδωράκη:
"Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή."

Ουδέν αναφέρει ο κ.Θεοδωράκης γιά τίς ευθύνες όλων ημών,που βλέπαμε τίς "ρεμούλες" κι'όμως ξαναψηφίζαμε τούς "ρεμουλιάρηδες".

Ουδέν αναφέρει ο κ.Θεοδωράκης γιά τίς ευθύνες τών Ελλήνων πολιτικών,που "ρεμούλιαζαν" και μάς έλεγαν ψέματα ότι όλα πάνε καλά και υπάρχουν λεφτά κλπ κλπ.

Γιά όλα,λέει ο κ.Θεοδωράκης,"φταίνε οι Αμερικανοί".

Αλλωστε,ο ίδιος δέν είναι που είχε πρό καιρού ωμολογήσει ότι ναί,οι ηγέτες τής Σοβιετικής Ενωσης έκαναν φρικτά πράγματα αλλά "εμείς οι κομμουνιστές δέν τα βλέπαμε,γιατί ο εχθρός μας ήταν οι Αμερικανοί";

Καί άς μήν μάς λέη ο κ.Θεοδωράκης ότι σκέφτεται "μέ τόν κοινό νού",όταν και ο ίδιος έχει διατελέσει υπουργός (άν θυμάμαι καλά,επίσης και βουλευτής) και γνωρίζει τά πολιτικά πράγματα.....
guitarteacher (21.05.2010)
Αγαπητέ Hastaroth
(δεν μπορώ να θυμηθώ τ'όνομά σου!!!),

Δεν είνα λανθασμένος ο τρόπος σκέψης σου...αλλά είσαι λιγουλάκι "προκατηλλημένος" απέναντι στον κ. Θεοδωράκη.
Βάση της δικής μου "ερμηνείας" των λεγόμενών του, διαφωνείς?
"...όλη η "Παράσταση" περί χρεωκοπίας - ΔΝΤ - κτλ...παίχτηκε στο "παρασκήνιο"...
Και για να το πούμε λαϊκιστή...έγινε "ξεπέτα" με την περίπτωση της χώρας μας - κοινός Προχειροδουλεία..."
Μάλλον εκεί θα πρέπει να σταθούμε, και όχι στα λεγόμενα τύπου "...οι ηγέτες τής Σοβιετικής Ενωσης έκαναν φρικτά πράγματα αλλά "εμείς οι κομμουνιστές δέν τα βλέπαμε,γιατί ο εχθρός μας ήταν οι Αμερικανοί..."
Θα γίνει φαύλος (πολιτικός) κύκλος.
Πρέπει να "βγούμε" απ'τις πολιτικές θεωρίες και κινήσεις, να δούμε τα πράγματα στην φυσική τους υπόσταση, και όχι στην "πλασματική" που μας "πλασάρουν" όλοι αυτοί που έχουν συμφέρον...

Εδώ θα πρέπει να ομολογίσω πως η συζήτηση μαζί σου πάντα εξελίσεται σε εξαιρετική & ενδιαφέρουσα..!
Φιλικά,
Π.Σ.
Hastaroth (21.05.2010)
Αγαπητέ Παναγιώτη,

Κατ'αρχήν,τό όνομά μου είναι Αλμπέρτος :)

Ενας παλιός μουσικός συνεργάτης μου,μού είχε πεί ήδη από το 1976 ότι "ο Θεοδωράκης είναι ένας μέγας συνθέτης,αλλά όταν ανοίξη τό στόμα του καλό είναι να μήν είσαι κοντά γιατί θά σού φύγη το μάτι με τίς κοτσάνες του".Και μού τά έλεγε αυτά από προσωπική εμπειρία γνωριμίας του μέ τόν κ.θεοδωράκη εκείνη την εποχή.

Σαράντα τόσα χρόνια μετά,διαβάζοντας κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις τού κ.Θεοδωράκη,βλέπω ότι ο τότε συνεργάτης μου δικαιώνεται πλήρως.

Η συγκεκριμένη δήλωσή του είναι τελείως ξεκάθαρη:λέει ότι έγινε συνωμοσία από σχεδόν όλον τον κόσμο εναντίον τής Ελλάδας.

Γιά μένα,ένας άνθρωπος,πνευματικός "ταγός" τού τόπου,που έχει θητεύσει καί στην πολιτική σκηνή τής χώρας,είναι ανεπίτρεπτο να λέη τέτοια πράγματα.Δείχνει έτσι ότι δέν έχει ούτε κάν τον "κοινό νού",πόσο μάλλον τίς πνευματικές ικανότητες που απαιτούνται γιά να αξιολογήση τόσο πολύπλοκες και πολυπαραμετρικές καταστάσεις.

"Προχειροδουλειά",μέ την έννοια ότι δέν εξετάστηκαν από την πολιτική ηγεσία τού τόπου όλες οι παράμετροι καί συνέπειες μιάς απόφασης γιά την προσφυγή στό ΔΝΤ,όντως έγινε.

"Προχειροδουλειά",μέ την έννοια ότι η πολιτική ηγεσία άφησε τα πράγματα να κυλήσουν,χάνοντας χρόνο και επιδεινώνοντας την κατάσταση τής χώρας,σίγουρα έγινε.

Γι'αυτά όμως όλα,υπεύθυνη και υπόλογη είναι η πολιτική ηγεσία τής χώρας.Ούτε η Μέρκελ,ούτε ο Μπάμιας,ούτε κανένας άλλος.

Ο κ.Θεοδωράκης είναι,όπως προανέφερα,ένας μεγάλος Ελληνας συνθέτης που μέ την μουσική του "σημάδεψε" γενιές ολόκληρες.Εργα του έχουν γίνει σημείο αναφοράς στην μουσική ιστορία τής Ελλάδας.Δέν είναι όμως πολιτικός ηγέτης-ουδέποτε υπήρξε.

Γι'αυτό λυπάμαι που βλέπω ότι αντί να βοηθήση στην αντικειμενική αξιολόγηση τής κατάστασης,αντί να δώση ελπίδα και θάρρος στόν κόσμο,καταφεύγει σέ "κυνήγι μαγισσών" και συνωμοσιολογίες,σάν οποισδήποτε απλοϊκός ανθρωπάκος ή σκοταδιστής τού Μεσαίωνα....

Αυτά πρός το παρόν και τά ξαναλέμε :)

StavmanR (21.05.2010)
Δύο πράγματα εκτιμώ στο παρόν κείμενο:

Το πρώτο αφορά την αναφορά του κου Θεοδωράκη στην 'προσωπική άληθεια'. Κι εκτιμώ εκείνους που δεν μιλούν ως εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι, αλλά ως εαυτοί.

Το δεύτερο αφορά την διαπίστωση περί της 'κοινής λογικής'. Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα ειδικά στην εποχή μας. Υφίσταται η σχιζοειδής συμπεριφορά του 'μιλώ όμορφα και συμπεριφέρομαι ως βόδι'. Η λογική είναι μία ρητορική τέχνη που αποτελεί την καλλιτεχνική άποψη του αιώνα μας. Έχουμε γίνει όλοι μαθηματικοοικονομικοί ποιητές. Κατά τα άλλα, νεάντερνταλ. Και στους νεάντερνταλ επιβιώνει ο έχων τα εργαλεία και τον έλεγχο της αγέλης.

Καλησπέρα :)
Hastaroth (22.05.2010)
Σταύρο,κι'εγώ μιλάω ώς εαυτός και όχι ώς εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος,δέν είδα όμως τίς δικές μου δηλώσεις,νά τίς ζητά κάποιο κανάλι ή άλλο ΜΜΕ νά τίς δημοσιοποιήση.

Ο λόγος είναι ότι,σέ αντίθεση μέ τόν κ.Θεοδωράκη,εγώ δέν είμαι δημόσιο πρόσωπο και συνεπώς η άποψή μου ελάχιστη βαρύτητα έχει και ελάχιστους δύναται να επηρεάση.

Οταν λοιπόν ζητείται η γνώμη ενός δημοσίου προσώπου κι'αυτό τό δημόσιο πρόσωπο μιλά γιά "συνωμοσίες" και "σκοτεινά κέντρα" και άλλα τέτοια ευτράπελα,επόμενο είναι ότι σημαντικό τμήμα αυτού που αποκαλούμε "κοινή γνώμη" θά επηρεαστή από αυτά και αντί να κάνη την δική του αυτοκριτική και να φροντίση να αλλάξη νοοτροπία,θά επαναπαυθή στο ότι "εμείς δέν φταίμε σε τίποτε,άρα μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πορευόμασταν-'άλλοι' φταίνε γι'αυτά που μάς τυχαίνουν,τό είπε και ο τάδε διάσημος,που αυτός σίγουρα κάτι ξέρει,αφού είναι μέσα στά πράγματα"...
guitarteacher (25.05.2010)
Αγαπητέ StavmanR,
Καλώς ήρθες στην παρέα μας:)

Τα'πες όλα σε μια φράση! "Υφίσταται η σχιζοειδής συμπεριφορά του 'μιλώ όμορφα και συμπεριφέρομαι ως βόδι"...Ταιριάζει γάντι στους "μαθηματικοοικονομικούς ποιητές" - "αν_Αλήτες" των τηλεοπτικών "windows"...

Φίλτατε Αλμπέρτο,
Το μοναδικό σημείο διαφωνίας μας θα είναι τα λόγια του παλαιού συνεργάτη σου...
"ο Θεοδωράκης είναι ένας μέγας συνθέτης,αλλά όταν ανοίξη τό στόμα του καλό είναι να μήν είσαι κοντά γιατί θά σού φύγη το μάτι με τίς κοτσάνες του".
Δεν νομίζω πως μπορεί να κριθεί κάποιος αντικειμενικά από την (αμφίβολης ποιότητας & κρίσης) γνώμη ενώς και μόνο ατόμου, που ίσως - & καθόλου απίθανο - να είναι προκατηλημένο απέναντί στο άτομο του κ. Θεοδωράκη...
Φιλικά,
Π.Σ.
Hastaroth (25.05.2010)
Φίλτατε Παναγιώτη,

Ο παλαιός αυτός συνεργάτης μου είναι άτομο που είχε συνεργαστεί επίσης με τον κ.Θεοδωράκη.Είναι σοβαρό άτομο και γιά να λέη αυτά τά πράγματα,σημαίνει ότι έχει ακούσει και άλλες "ατυχείς δηλώσεις" του μεγάλου αυτού συνθέτη.

Πέραν αυτού,κάποιες παρόμοιες δηλώσεις του είδαν το φώς τής δημοσιότητος και ο σάλος που προκλήθηκε τόν ανάγκασε να προβή σέ ανασκευή τους.

Μιά τέτοια δήλωση ήταν αυτή που αφορούσε τά εγκλήματα τής ηγεσίας τής Σοβιετικής Ενωσης,την οποία ανέφερα σέ προηγούμενο post μου.Δέν νομίζω ότι το να ομολογή κάποιος ότι τόσα χρόνια αυτός και οι ομοϊδεάτες του έκλειναν τά μάτια επιλεκτικά σέ εγκληματικές πρακτικές επειδή οι εφαρμόζοντες αυτές ανήκαν σε καθεστώς που ο ίδιος εθαύμαζε,ταιριάζει σέ άνθρωπο τής πνευματικής καλλιέργειας και καλλιτεχνικής αξίας τού κ.Θεοδωράκη.

Μιά άλλη δήλωση-που εμένα ειδικά μέ ελύπησε βαθύτατα,λόγω καταγωγής-ήταν όταν ο κ.Θεοδωράκης,εξ αφορμής μιάς έντασης τής κρίσης στην Μ.Ανατολή,είπε-προφανώς παρασυρόμενος από την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο-ότι "αυτός ο μικρός λαός" (δηλαδή οι Εβραίοι) "βρίσκεται στην ρίζα κάθε κακού".Ο σάλος που προεκλήθη τότε τόν ανάγκασε να ανασκευάση την δήλωσή του με "μασημένα λόγια",όμως η εντύπωση που προκάλεσε ήταν αλγεινή,πολύ περισσότερο δέ επειδή η δήλωση προερχόταν από τον συνθέτη τού "Μαουτχάουζεν".

Οταν,λοιπόν,μιά προσωπικότητα τέτοιου βεληνεκούς και κύρους εκφράζει απόψεις όπως αυτή περί "διεθνούς συνωμοσίας" που θα ταίριαζαν σέ αμόρφωτους συνωμοσιολόγους και σκοταδιστές και όχι σέ μορφωμένους ανθρώπους, επόμενο είναι να στενοχωρούμαι και εγώ και προφανώς και άλλοι άνθρωποι που σεβόμαστε τον εν λόγω πνευματικό άνθρωπο γιά την πολιτιστική του προσφορά στην χώρα....
StavmanR (26.05.2010)
Πάνω στο προηγούμενο σχόλιο του Αλβέρτου, θα είχε ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς τί είναι στην πραγματικότητα 'δημόσιο πρόσωπο'. Δηλάδη, τί είναι εκείνο που κάνει κάποιο πρόσωπο δημόσιο.

Εύκολα θα πει κάποιος ότι δημόσιο πρόσωπο είναι εκείνο που ξέρουν όλοι ή οι περισσότεροι. Ετούτο όμως δεν αρκεί από μόνο του και στην ουσία δεν έχει νόημα, καθώς κανείς μας δεν ξέρει ποιος είναι ο κάθε Μ. Θεοδωράκης, παρά μόνο εκείνοι που τον ζούν.

Αυτό που εννοούμε δημόσιο πρόσωπο είναι η προσωποποιημένη συνισταμένη βούληση του δήμου, δηλαδή των ανθρώπων μίας κοινότητας. Τον ρώτησες αν θέλει να είναι δημόσιο πρόσωπο; Ή με το ζόρι του φοραμε την ταμπέλα του δημοσίου προσώπου και του σύρουμε όλα τα παρελκόμενα; Κι εσύ εδώ μέσα είσαι πιθανότατα δημόσιο πρόσωπο, όπως κι εγώ.

Καθένας μιλά για 'πάρτη' του και για κανέναν άλλο. Όσο ορίζουμε εμείς ανθρώπους σε θέσεις αξιωμάτων και δημοσίων προσώπων, τόσο δίνουμε δύναμη σε ανθρώπους να μας εξουσιάζουν εκ των έσω, χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. Έτσι, το άν ο κάθε Θεοδωράκης είναι δημόσιο πρόσωπο είναι θέμα προσωπικό του καθενός και πως τον αντιλαμβάνεται. Προσωπικά τον βλέπω ως Μ. Θεωδωράκη, έναν σοβαρό μουσικοσυνθέτη με συγκεκριμένη προσωπικότητα και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ άποψη. Ασχέτως αν ταυτίζονται άλλοι μαζί του.

Τα δημόσια πρόσωπα είναι φαντάσματα των ανρθώπων του δήμου, της πολιτείας και της κοινωνίας. Είναι είδωλα τυποποίησης λογισμών και συμπεριφοράς. Όσο δεν συζητάμε ως άνθρωπος προς άνθρωπο, τόσο θα είμαστε φαντάσματα και θα αναπαράγουμε φαντάσματα των ιδεών μας.

Καλό βράδυ στους δυο σας :)
Hastaroth (26.05.2010)
Σταύρο,ούτε εγώ αντιλέγω ότι και ο Μ.Θεοδωράκης δικαιούται να έχη την άποψή του επί οιουδήποτε θέματος.

Και εγώ έχω άποψη επί οιουδήποτε θέματος,δέν μέ πλησιάζουν όμως τά ΜΜΕ να μού την ζητήσουν και να την δημοσιοποιήσουν.Γιά ποιό λόγο άραγε;

Κι'εγώ μπορεί π.χ.να γράψω στο blog μου ότι γιά την κρίση στην Ελλάδα φταίνε κάποια μαυριδερά όντα που ήρθαν από το Γάμμα τού Κενταύρου και συνωμότησαν με τούς Αφρικανούς επειδή "τους είδαν μαύρους,νόμισαν με φίλους πως θα κάνουν",που τραγουδάει κι'ο Ιζνογκούντ τής Ελληνικής rock σκηνής.

Θά δημοσιοποιήσουν άραγε όλα τά ΜΜΕ αυτήν την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ άποψή μου;Οχι βέβαια.Γιατί εγώ δέν είμαι "αναγνωρίσιμο" πρόσωπο,συνεπώς η όποια άποψή μου δέν επηρεάζει-άν δεχτούμε ότι μπορεί να επηρεάζη-παρά μόνο όσους με γνωρίζουν.Κι'αυτό ακόμα,αμφίβολο είναι.

Τό θέμα λοιπόν είναι ότι όταν μιά προσωπική άποψη προέρχεται από ένα πρόσωπο που-γιά οιονδήποτε λόγο-βρίσκει δημόσια απήχηση,ο εκφράζων την άποψη αυτή οφείλει να είναι πιό προσεκτικός και να έχη σκεφτεί πολύ περισσότερο κατά την διατύπωσή της από όσο άν τό πρόσωπο αυτό δέν εύρισκε δημόσια απήχηση.

Οσο γιά τόν άν ερωτήθηκε ποτέ ο κ.Θεοδωράκης άν θέλει να είναι δημόσιο πρόσωπο,η απάντηση είναι απλή:άν δέν θέλη,τότε κάθε φορά που θα τόν πλησιάζη κάποιος δημοσιογράφος ή άλλος για να τον ρωτήση την άποψή του,γιατί δέν απαντά "Δέν βλέπω σε τί μπορεί να ενδιαφέρει τόν κόσμο η άποψή μου γιά την πολιτική κατάσταση.Εγώ ένας απλός μουσικός είμαι...";
guitarteacher (26.05.2010)
Αγαπητέ Αλβέρτο,
Θεωρώ πως η προσέγγιση του αγαπητού Σταύρου είναι ποιό ρεαλιστική...
Και θα πάω 1 βήμα παρακάτω:
Για ποιό λόγο να στερήσουμε την ελευθερη έκφραση στα "δημόσια πρόσωπα" τύπου Μ. Θεοδωράκη, και να αφήσουμε να "αλλωνίζουν" στα τηλε-παράθυρα οι "Γκουρού" Μαϊντανο_πολιτικάντιδες-Οικονομικοί Αν_Αλήτες κτλ ΔΝΤ...?Δεν θα ήταν και τόσο δίκαιο κάτι τέτοιο...ούτε κάν Δημοκρατικό...
Η λογική τύπου:
Επιρρεάζει η Γνώμη μου επειδή είμαι Δημόσιο Πρόσωπο, δεν μπορεί να δικαιολογίσει την στέρηση της ελεύθερης έκφρασης αυτής...
Κανονικά, θα έπρεπε να μαζέψουμε όλους τους Αλήτες-Ρουφιάνους-ΔημοσιοΚάφρους & το συνάφι των τηλε-windows και να τους φτύνουμε μέχρι να Μουλιάσουν...

Φιλικά,
Π.Σ.



Hastaroth (26.05.2010)
Φίλτατοι,είδατε να είπα εγώ κάπου να στερήσουμε την ελευθερία έκφρασης από τον κ.Θεοδωράκη;

Κριτική κάνω στην άποψή του απλώς,κι'αυτό έχω το δικαίωμα να το κάνω.

Αυτό που λέω είναι πως ακριβώς επειδή η γνώμη ενός δημοσίου προσώπου επηρεάζει πολύ περισσότερο από την γνώμη ενός μή δημοσίου προσώπου-γι'αυτό άλλωστε και επιζητείται από τά ΜΜΕ-οφείλει αυτό το δημόσιο πρόσωπο να είναι προσεκτικό ώς πρός την άποψη που θα εκφέρη.

Κι'αυτό όχι επειδή έχουμε κάποιο "δικαίωμα" να επιβάλλουμε στά δημόσια πρόσωπα ποιές προσωπικές απόψεις τους θα εκφράζουν και ποιές όχι,αλλά επειδή ο επηρεασμός τής κοινής γνώμης από τίς απόψεις τών δημοσίων προσώπων πολλές φορές έχει τραγικές συνέπειες.....
StavmanR (26.05.2010)
Αλβέρτο, κι εσύ συμμετέχεις αυτή τη στιγμή σε ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης. Και μάλιστα μαζικότερης από κάθε άλλου τύπου στην ιστορία. Κάθε τί που γράφεις είναι δυνατό να διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Τί είναι εκείνο που δεν κάνει εσένα Μ. Θεοδωράκη ώστε να αποτελείς επίκεντρο του εκάστοτε ενδιαφέροντος; Εσύ θεωρείς τα ΜΜΕ. Μα αν είναι τόσο απλό γιατί δεν κυνηγάς κι εσύ διακαώς τα ΜΜΕ ώστε να γίνεις δημόσιο πρόσωπο και να έχεις την ισχύ του δημοσίου λόγου; Αν πραγματικά σε ενοχλεί που κάποιου ο λόγος έχει περισσότερη απήχηση από τον δικό σου, και σύμφωνα με την ως τώρα ανταγωνιστική θεωρία που υπηρετείς, δεν θα έπρεπε να επιδιώξεις την ισορροπία κυνηγώντας τα ΜΜΕ;

Guitarteacher, το θέμα είναι ότι δεν γεννιέται κανείς δημόσιο πρόσωπο. Μήτε και γίνεται επειδή κάποτε τον 'έβγαλαν στο γυαλί'. Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στο γυαλί και το ραδιόφωνο και κανείς δεν τους ξέρει και δεν τους θυμάται. Το δημόσιο πρόσωπο απαιτεί ταύτιση του καθενός που συνθέτει ένα κοινωνικό σύνολο. Δεν σε εξαναγκάζει κανείς να ταυτιστείς με τον εκάστοτε Μ. θεοδωράκη, ασχέτως αν θα το πράξεις εξαιτίας της ματαιοδοξίας σου να ανήκεις (έστω και σε ασυνείδητο επίπεδο) σε μία ελίτ των καλλιτεχνών: "Εγώ ρε φίλε ακούω Μ. Θεοδωράκη από τα 3 μου χρόνια! Που θα μου πεις εσύ για μουσική!". Πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό το πλαίσιο.

Επομένως, αν για κάποιο λόγο υπάρχουν δημόσια πρόσωπα είναι γιατί διάγουμε έναν τέτοιο δημόσιο βίο, ώστε ψάχνουμε σε ποιον να παραχωρήσουμε με ιδιαίτερη χαρά το στόμα μας, τα αυτιά μας, το νου μας και την ψυχή μας. Κοινώς μεγαλώνουμε ως πνευματικά ραγιάδες. Κι έπειτα μας φταίει η πνευματική ολιγαρχία που εμείς ορθώνουμε.

Έτσι, αντί να κατηγορήσω τον Μ. Θεοδωράκη ως δημόσιο πρόσωπο, προτιμώ να επιρρίψω ευθύνες σε όποιον ανάγει την άποψη του εκάστοτε Μ. Θεοδωράκη σε συνιστάμενη δημόσια άποψη, καθώς ετούτο είναι που παραχωρεί ισχύ στα 'δημόσια πρόσωπα'.

Κάθε άποψη είναι προσωπική άποψη. Ακόμα και του πρωθυπουργού.

Καλημέρα quitarteacher και Αλβέρτο :)
guitarteacher (26.05.2010)
Αγαπητέ Σταύρο, κρατάω τα ακόλουθα:
(...)δεν γεννιέται κανείς δημόσιο πρόσωπο. Μήτε και γίνεται επειδή κάποτε τον 'έβγαλαν στο γυαλί'(...)Το δημόσιο πρόσωπο απαιτεί ταύτιση του καθενός που συνθέτει ένα κοινωνικό σύνολο. Δεν σε εξαναγκάζει κανείς να ταυτιστείς με τον εκάστοτε Μ. θεοδωράκη, ασχέτως αν θα το πράξεις εξαιτίας της ματαιοδοξίας σου να ανήκεις (έστω και σε ασυνείδητο επίπεδο) σε μία ελίτ των καλλιτεχνών(...)αντί να κατηγορήσω τον Μ. Θεοδωράκη ως δημόσιο πρόσωπο, π ρ ο τ ι μ ώ ν α ε π ι ρ ρ ί ψ ω ε υ θ ύ ν ε ς σ ε ό π ο ι ο ν α ν ά γ ε ι τ η ν ά π ο ψ η τ ο υ ε κ ά σ τ ο τ ε Μ. Θεοδωράκη σ ε σ υ ν ι σ τ ά μ ε ν η δ η μ ό σ ι α ά π ο ψ η(...)Κάθε άποψη είναι προσωπική άποψη. Ακόμα και του πρωθυπουργού(...)

Καλή σας ημέρα, Αλβέρτο & Σταύρο.
Η συζήτηση μας έχει εξελιχθεί σε πραγματικά ουσιαστική & ενδιαφέρουσα!

Φιλικά,
Π.Σ.

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
guitarteacher
Παναγιώτης Συμεωνίδης
Καθηγητής Μουσικής
από ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/guitarteacher

...Οι μουσικοί ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά...είναι στο Χέρι μας...



Tags

Couplet... Intro Solo... Online Μαθήματα Μουσικής Video's από Μαθητικές Συναυλίες Περί-συλλογή σκέψεων...



Επίσημοι αναγνώστες (4)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links
Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge