ελληνική μουσική
93 online   ·  209.533 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Αφιέρωμα: Ακουστική (Β' μέρος)

Αν φυσήξουμε σε συγκεκριμένη γωνία στο στόμιο ενός μπουκαλιού, δημιουργείται ένας βόμβος, ένας ιδιαίτερος χαρακτηριστικός ήχος που εξαρτάται από το μέγεθος του στομίου, της μπουκάλας, του μήκους της, του υλικού κλπ...
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (jorge)298 άρθρα στο MusicHeaven
O Jorge ίδρυσε το MusicHeaven το 2002, ως μετονομασία του GreekMusiciansHeaven που είχε δημιουργηθεί το 1997 στο εργαστήριο των Μηχ. Η/Υ στην Πάτρα. Είναι Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Δίκτυα, έχει σπουδάσει κιθάρα, έχει ...
Παρασκευή 30 Μαΐ 2003
Αντηχήσεις Helmholtz και πυραμίδα της Αιγύπτου

Αν φυσήξουμε σε συγκεκριμένη γωνία στο στόμιο ενός μπουκαλιού, δημιουργείται ένας βόμβος, ένας ιδιαίτερος χαρακτηριστικός ήχος που εξαρτάται από το μέγεθος του στομίου, της μπουκάλας, του μήκους της, του υλικού κλπ. Αυτό είναι το φαινόμενο Helmholtz και δεν είναι παράξενο. Παράξενο είναι ότι το ίδιο λέγεται ότι κάνει εύκολα και η Μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου όπου τον ρόλο του στομίου της μπουκάλας παίρνουν εδώ οι δύο αεραγωγοί που ξεκινούν από το νεκρικό θάλαμο και καταλήγουν στο εξωτερικό της πυραμίδας.

Ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτού του φαινομένου στην Μεγάλη Πυραμίδα; Αυτό το φαινόμενο θα δημιουργηθεί μόνο με συγκεκριμένη ροή ανέμου; Μήπως είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και κάποιο άλλο τρόπο να το προκαλούν; Αν ναι, γιατί;

περίεργες αντηχήσεις στις πυραμίδες των Μάγια

Στην πυραμίδα του Kukulkan στο Chichen Itza, Μέξικο, ίσως την πιο φωτογραφημένη πυραμίδα του Μεξικό, τα παλαμάκια προκαλούν μια σειρά τσιριχτών αντηχήσεων στα σκαλοπάτια. Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί σαν περιοδικές αντηχήσεις από τα σκαλοπάτια. Παράδοξο είναι ότι η αντήχηση μοιάζει με την φωνή του ιερού πτηνού των Μάγιας, Quetzal. Οπότε εδώ δεν μιλάμε απλά για ενίσχυση ήχου ή αντήχηση, αλλά για μέθοδο ανασύνθεσης ήχου! Το θαυμάσιο πουλί που τώρα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης του είδους του, επί χιλιάδες χρόνια αντιπροσώπευε το «πνεύμα των Μάγια».

Επιπλέον οι βράχοι οι ίδιοι αντηχούν παράξενα όταν χτυπηθούν!

Η πυραμίδα έχει 4 σκάλες που αντιπροσωπεύουν με 91 σκαλοπάτια η καθεμία (μαζί με το κορυφαίο σύνολο 365) τις ημέρες του χρόνου. (Το ίδιο ισχύει για την μεγάλη πυραμίδα αν μετρηθούν οι διαστάσεις της βάσεις της με το «πυραμιδικό πήχη» μια μονάδα μέτρησης που δίνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά δεν είναι κοινώς αποδεκτή...)

Κατά τις ισημερίες η σκιά που σχηματίζεται στα σκαλοπάτια μοιάζει σαν ένα φίδι που κατεβαίνει από την κορυφή της πυραμίδας και φτάνει στην βάση της όπου υπάρχει σκαλισμένο το κεφάλι του. Η σχεδίαση της πυραμίδας όπως και άλλων κτισμάτων δείχνει χρήση της γεωμετρίας που χώριζε τον κύκλο σε 3600. Όλα αυτά από ανθρώπους της ...λίθινης εποχής.

Διάδρομος ενισχυτής ήχου

Στο Chichen Itza, Μέξικο, στον Μεγάλο διάδρομο που έχει μήκος 166 μέτρα και συνολικό πλάτος 68 μέτρα και είναι άνευ οροφής, εντελώς ανοιχτός στο ύπαιθρο, ένας ψίθυρος στη μια μεριά ακούγεται καθαρότατα στην άλλη, ανεπηρέαστος από τον άνεμο και την ώρα της ημέρας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ήχος ενισχύεται όσο προχωρά!

Το 1931 ο Leopold Stokowski πέρασε 4 ημέρες στην τοποθεσία μελετώντας το φαινόμενο για να χρησιμοποιήσει τις αρχές του σε ένα ανοιχτό θέατρο που σχεδίαζε. Απέτυχε να βρει το μυστικό!

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται στον θόλο του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη. Ο Michelangelo πρέπει να ήξερε πολύ καλά τι έκανε χωρίς να μας πεί βέβαια από που άντλησε αυτές τις γνώσεις.

Περίεργα ακουστικά αλλά και οπτικά φαινόμενα αναφέρονται στο Xunantunic, Belize.


Πηγή: http://www.geocities.com/sfetelσχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Elen Chat
Σολίστ
#118   /   30.05.2003, 12:59   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέρον!! Να περιμένουμε και "Ακουστική(Μέρος Γ΄)";
Administrator
jorge Chat
Musantiquus
#119   /   30.05.2003, 13:04
Ναι, υπάρχει και τρίτο μέρος. Βέβαια όσοι δεν...αντέχετε να περιμένετε, μπορείτε να πάτε στην πηγή που αναφέρεται παραπάνω.

Elen Chat
Σολίστ
#121   /   30.05.2003, 16:01
Όχι, δεν πειράζει, θα περιμένω "στωικά" να το δημοσιεύσεις... :-) Δεν έχει νόημα άμα πηγαίνουμε και τα διαβάζουμε από αλλού, έτσι δεν είναι; :-)