ελληνική μουσική
244 online   ·  209.526 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

Θανάσης Σκορδαλός

Ο δάσκαλος της Κρητικής μουσικής γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1920 στο Σπήλι Αγ.Βασιλείου, Ρεθύμνου.
Θανάσης Σκορδαλός
Γράφει η Απολλώνια (έτσι απλά να υπάρχει ένα) (edelweiss)8 άρθρα στο MusicHeaven
χμμμ... Από Μουσική: Παίζω ντραμς (σε λίγο καιρό με το καλό και πτυχίο), κρουστά, ούτι και πιάνο. Επίσης έχω δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής καθώς έχω και ειδικότητα στο τραγούδι, στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Από χορό: λάτιν, φλα...
Τρίτη 05 Φεβ 2008
Τελείωσε το σχολείο στο Σπήλι, όπου σε ηλικία 9 χρονών πρωτοέπιασε τη λύρα. Δώδεκα χρονών έπαιξε σε γλέντι στο Χαμαλεύρι Ρεθύμνου, έχοντας ήδη ως ίνδαλμα το μεγάλο Ανδρέα Ροδινό που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή. Το 1946 κυκλοφορεί τον Σπηλιανό συρτό (Μόνο εκείνος π αγαπά) με συνεργάτη του τον μεγάλο επίσης Σπηλιανό λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη (Μαρκογιάννη).

Μεγάλες στιγμές του Θ.Σκορδαλού συνδέονται με το όνομα του Μαρκογιάννη που τον συνόδευε συνεχώς στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Συνεργάστηκε επίσης με τον Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη) στην ηχογράφηση 4 δίσκων 78 (1947) με 8 τραγούδια που έμειναν κλασσικά (Το ξεροστερνιανό νερό, Στων αμαθιώ σου τη φώθια, κ.α.)

Μεγάλες στιγμές επίσης γνώρισε δισκογραφικά συντροφιά με τον Νίκο Μανιά αλλά και τις κόρες του, ιδιαίτερα τη Μαίρη ( Τρέχουν τα νερά,Τα περασάρικα πουλιά, κ.α.). Διορίστηκε από το Σοφοκλή Βενιζέλο ως υπάλληλος στην υπηρεσία ασφαλείας της τράπεζας Ελλάδος. Αποκατεστημένος πλέον επαγγελματικά αφιερώθηκε στην αγαπημένη του λύρα, πραγματοποιώντας εμφανίσεις στους απανταχού Κρήτες της διασποράς σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αφρική.

Ο μεγάλος δάσκαλος της λύρας έδωσε μεγάλες στιγμές στην Κρητική μουσική με τραγούδια όπως: Μόνο εκείνος π αγαπά, Ένας καινούριος άνεμος, Συ μέμαθες πως αγαπούν, Ένας ψαράς, Ποιός ουρανός ποιά θάλασσα, Φιλεντέμ, Όνειρα βλέπω μυστικά, και πολλά άλλα.

Με προσφορά πάνω από 60 χρόνια, στην Κρητική μουσική ήταν και θα είναι για πάντα, ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες όχι μόνο της Κρητικής αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με μνημειώδες δισκογραφικό έργο τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα. Πέθανε τον Απρίλιο του 1998 στο νοσοκομείο του Ηρακλείου σε ηλικία 78 ετών.

Bασισμένη στην βιογραφία του καλλιτέχνη όπως περιέχεται στο site της Cretan-music.Gr

Tags
Καλλιτέχνες:Θανάσης ΣκορδαλόςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

PHILIPPOSSM Chat
MusicHeaven Guru
#11695   /   05.02.2008, 13:36   /   Αναφορά
Μπράβο Αυγή ...

Κατ'αρχην ειναι ευχαριστο που εισαι παλι μαζι μας.

Και στην συνεχεια μπραβο για την επιλογη της βιογραφιας.
hartigan Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#11697   /   05.02.2008, 14:47   /   Αναφορά
Πολύ καλό άρθρο
movflower Chat
MusicHeaven Guru
#11698   /   05.02.2008, 14:47   /   Αναφορά
Πρόκειται για καλή βάση όμως όχι για ολοκληρωμένη βιογραφία.

Είναι δημοσίευση στο ΜΗΠεριοδικό, έτσι; Θα ήθελα να διαβάσω σε αυτήν περισσότερες αναφορές στο έργο του, με λεπτομέρειες...

...

Bosey Chat
Βασική Νότα
#11700   /   05.02.2008, 15:01   /   Αναφορά
Όλα τα άρθρα ή οι αναφορές που μας "ανοίγουν" τα μάτια ή κάνουν γνωστές τις άγνωστες, στο πολύ κόσμο, πτυχές της γνήσιας λαϊκής και παραδοσιακής μας μουσικής δημιουργίας, πρέπει, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, να τυγχάνουν μόνο συγχαρητηρίων και επαίνων.Μπράβο στη πρωτοβουλία της edelweiss! Περιμένουμε ακόμη περισσότερα από σένα edelweiss στο άμεσο μέλλον, μιάς που είσαι φοιτήτρια στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
Stroumfita456 Chat
Φθασμένος
#11702   /   05.02.2008, 15:16   /   Αναφορά
Ενδιαφέρον κείμενο...Πολυ καλη δουλειά edelweiss !!!!!!!!
MarakiVas Chat
Συγχορδία Μινόρε
#11709   /   05.02.2008, 17:02   /   Αναφορά
Όπως ακριβώς έγραψες:"Ο δάσκαλος της Κρητικής μουσικής". Ένας μεγάλος δάσκαλος της κρητικής μουσικης! Στη Κρήτη σήμερα δεν μπορεί να γίνει γάμος,βάπτιση ή εκδήλωση και να μην παίξουν και τραγουδήσουν συνθέσεις του Σκορδαλού."Μόνο εκείνος π'αγαπά

μπορεί να το πιστέψει

πως τσ'αγάπης ο καημός

τη σταματά τη σκέψη"
despinakontogianni Chat
Βετεράνος
#11870   /   12.02.2008, 23:50
Ελπίζω να είμαι από τους τυχερούς που θα πετύχουν κάτι τέτοιο! Πρέπει να είναι εξαιρετικός.