ελληνική μουσική
  238 online   ·  211.035 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

  Ain't no mountain high enough – Diana Ross

  Διαβάστε την ιστορία του συγκλονιστικού τραγουδιού που αποτέλεσε την αρχή μιας λαμπρής σόλο καριέρας της Diana Ross και που συμβολίζει τη συναισθηματική εξύψωση που νιώθει κάποιος όταν ξεπερνά μια μεγάλη δυσκολία. Γιατί "κανένα βουνό δεν είναι αρκετά ψηλό''...
  Ain
  Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
  226 άρθρα στο MusicHeaven
  Παρασκευή 29 Φεβ 2008
  AIN'T NO MOUNTAIN HIGH ENOUGH - Diana Ross

  Ohhhhhhhhhhhhh

  If you need me, call me...
  No matter where you are,
  No matter how far
  just call my name.
  I'll be there in a hurry.
  On that, you can depend and never worry.
  You see, my love is alive.
  It's like a seed
  that only needs the thought of you to grow.
  So, if you feel the need for company,
  Please, my darling, let it be me.

  Ohhhhhhhhhhhhh

  I may not be able to express
  the depth of the love I feel for you.
  But a writer put it very nicely
  when he was away from the one he loved.
  He sat down and wrote these words...

  (No wind) No wind
  (No rain) No rain
  Nor winter's cold
  (Can stop me, babe) Oh, babe
  (Baby) Baby
  If you're my goal
  (No wind) No wind
  (No rain) No rain
  Can stop me, babe
  If you wanna go

  Ohhhhhhhhhhhhh

  I know,
  I know you must follow the sun
  Wherever it leads
  But remember,
  If you should fall short of your desires,
  Remember life holds for you one guarantee:
  You'll always have me.
  And if you should miss my love
  One of these old days,
  If you should ever miss the arms
  That used to hold you so close
  Or the lips that used to touch yours so tenderly,
  Just remember what I told you the day I set you free...

  Ain't no mountain high enough
  Ain't no valley low enough
  Ain't no river wide enough
  To keep me from you, babe
  (2x)

  Ain't no mountain high enough
  Nothing can keep me,
  Keep me from you
  Ain't no mountain high enough
  Nothing can keep me,
  Keep me from you, babe

  Ain't no mountain high enough
  Ain't no valley low enough
  Ain't no river wide enough
  To keep away from you, babe

  Ain Το «Ain’t No Mountain High Enough» κυκλοφόρησε το Μάιο του 1970 και περιλαμβάνεται στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Diana Ross που αρχικά είχε ως τίτλο το όνομά της αλλά, μετά την επιτυχία που γνώρισε αυτό το τραγούδι, ο δίσκος επανεκδόθηκε με νέο τίτλο το «Ain’t No Mountain High Enough». Αυτό το τραγούδι είναι η πρώτη σόλο επιτυχία της Diana Ross που ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία λαμπρή καριέρα.

  Ain Το «Ain’t No Mountain High Enough» γράφτηκε το 1966 από το καλλιτεχνικό, αλλά και στη ζωή, ζεύγος Ashford & Simpson (Nicholas Ashford και Valerie Simpson), οι οποίοι ήταν τραγουδοποιοί συμβεβλημένοι με τη Motown.
  Ο Nick Ashford εμπνεύστηκε το τραγούδι από μία εμπειρία που είχε όταν μετακόμισε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Περπατούσε σ’ ένα δρόμο του Μανχάταν και ήταν απογοητευμένος από το γεγονός ότι η πόλη δεν του έδινε την έμπνευση να «βγάλει» τον καλύτερό του εαυτό. Εκείνη τη στιγμή, οι λέξεις «Ain’t No Mountain High Enough» (κανένα βουνό δεν είναι αρκετά ψηλό) είχαν σφηνώσει στο μυαλό του. Με βάση αυτές τις λέξεις έγραψε το ομώνυμο R&B/Soul τραγούδι.

  Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού που έγραψαν οι Ashford & Simpson, έγινε το 1966 στο Studio A στο Hitsville των Η.Π.Α. Κυκλοφόρησε σε single από τη δισκογραφική εταιρεία Tamla (Motown) στις 20 Απριλίου του 1967 με ερμηνευτές το ντουέτο Marvin Gaye και Tammi Terrell. Η εκτέλεση αυτή, η οποία ήταν και η πρώτη ηχογράφηση αυτού του ντουέτου, έφτασε ως το Νο 19 των Η.Π.Α. και ως το Νο 3 στην ειδική κατηγορία των R&B.

  AinΣ’ αυτή την ηχογράφηση, η Tammi Terrell ήταν λίγο νευρική και φοβισμένη επειδή ήταν απροετοίμαστη. Χάρη, όμως, στην καθοδήγηση του Marvin Gaye, η Terrell ξεπέρασε το άγχος της και μαζί ερμήνευσαν τόσο ωραία το τραγούδι που θαρρείς πως αισθάνονταν πραγματικά τα λόγια που τραγουδούσαν.

  Σ’ αυτή την πρώτη εκτέλεση, την παραγωγή της οποίας έκαναν οι Harvey Fuqua και Johnny Bristol, το «Ain’t No Mountain High Enough» ήταν ένα ξένοιαστο, ρομαντικό τραγούδι αγάπης που, επιπλέον, μπορούσες να το χορέψεις. Η επιτυχία του τραγουδιού οδήγησε σε μία σειρά περισσότερων ντουέτων γραμμένων από το δίδυμο Ashford και Simpson, μεταξύ των οποίων το «You ‘re all I need to get by» και το «Your precious love».
  Το «Ain’t No Mountain High Enough» με ερμηνευτές τους Marvin Gaye και Tammi Terrell μπήκε το 1999 στο Grammy Hall of Fame και θεωρείται σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους δίσκους που κυκλοφόρησε ποτέ η Motown.

  Ain Λίγο καιρό μετά την πρώτη κυκλοφορία του τραγουδιού, ένας άλλος καλλιτέχνης της Motown, η Diana Ross, που τότε ήταν μέλος των Supremes, ηχογράφησε μία εκτέλεση του «Ain’t No Mountain High Enough» η οποία ήταν, λίγο-πολύ, πιστή σ’ αυτή του ντουέτου Marvin Gaye-Tammi Terrell. Το 1968, oι Supremes μαζί με τη Diana Ross ξαναηχογράφησαν το τραγούδι, αυτή τη φορά παρέα με τους Temptations, και συμπεριλήφθηκε στον κοινό δίσκο των δύο superstar group με τίτλο «Diana Ross & the Supremes Join the Temptations», που κυκλοφόρησε από τη Motown στις 8 Νοεμβρίου του 1968.

  Το 1970, τρία χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του τραγουδιού, τα πράγματα άλλαξαν. Η Tammi Terrell πέθανε, σε ηλικία μόλις 25 ετών, εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο, ο Marvin Gaye περνούσε μία φάση προσωπικών αλλαγών και η 26χρονη Diana Ross, άφησε τις Supremes για να ξεκινήσει σόλο καριέρα.

  AinΤο πρώτο single της Diana Ross με τίτλο «Reach Out and Touch (Somebody’s Hand)» ήταν μία απογοήτευση. Έφτασε ως το Νο 20 των Η.Π.Α. και μετά τη μέτρια επιτυχία της πρώτης solo προσπάθειας, η Diana Ross με την παρακίνηση των Ashford & Simpson, ηχογράφησε και πάλι το «Ain’t No Mountain High Enough» δίνοντας νέα πνοή στο τραγούδι.

  AinΣτην εκτέλεση της Diana Ross και χάρη στη λαμπρή ενορχήστρωση των Funk Brothers (οι ίδιοι που ενορχήστρωσαν και την εκτέλεση των Marvin Gaye και Tammi Terrell), το «Ain’t No Mountain High Enough» μεταμορφώθηκε σε ένα εξάλεπτο δραματικό μεγαλόπνοο μουσικό έργο που αποτελείται πρωτίστως από λεκτικά περάσματα υπό μορφής ομιλίας και όχι τραγουδιού, με τους Andantes (Jackie Hicks, Marlene Barrow και Louvain Demps), Jimmy Beavers, Ashford και Simpson να κάνουν τα βοηθητικά φωνητικά.
  Οι ρυθμικοί υπαινιγμοί στη Jazz, σε συνδυασμό με τις επιβλητικές Gospel φωνές που ακούγονται στο φόντο, οδηγούν το τραγούδι σε ένα εξυψωτικό αποκορύφωμα όπου τραγουδούν όλοι μαζί τον τίτλο του τραγουδιού.
  Η χρήση πολύπλοκων και δαιδαλωδών φωνητικών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί το τραγούδι (είναι, μάλιστα, μία τεχνική που είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή των μελλοντικών κλασικών επιτυχιών της Diana Ross).
  Ακόμα και κατά τη διάρκεια των στίχων όπου η Diana Ross μιλάει αντί να τραγουδάει, η φωνή της γλιστρά κατά μήκος των στίχων με δεξιοτεχνία και λεπτότητα σαν να κάνει ιστιοσανίδα πάνω σε παλίρροια μουσικών κυμάτων.
  Στο σημείο όπου μπαίνει ο στίχος «Ain’t no mountain high enough», η φωνή της Diana Ross οδηγεί τον ακροατή σε μία θεϊκή ηχητική απόλαυση όπου τα συναισθήματα και η εξύψωση του πνεύματος φτάνουν στο αποκορύφωμα.

  Ακούγοντας το «Ain’t No Mountain High Enough» σου δημιουργείται η αίσθηση ότι λυτρώνεσαι από… κάτι. Είναι καταπληκτικό το πώς αυτό το σπουδαίο επικό τραγούδι μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχουν όρια στην αληθινή αγάπη. Οποιοσδήποτε μέχρι τότε αμφέβαλλε για την ικανότητα ή τη δυνατότητα της Diana Ross να κάνει καριέρα χωρίς τις Supremes, ακούγοντας το τραγούδι αυτό, ανακάλυπτε αμέσως ότι θα γινόταν μία superstar. Επίσης, θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι η Diana Ross είχε τη δυνατότητα να γίνει ακόμα και μία πολύ καλή ηθοποιός, ακούγοντας το δράμα και την ένταση της φωνής της καθώς το τραγούδι οδηγείται στο εκθαμβωτικό crescendo.

  AinΤο αφεντικό της Motown Berry Gordy δεν έμεινε, παραδόξως, και τόσο ικανοποιημένος από την εκτέλεση της Diana Ross. Όμως, οι Ashford και Simpson, ως δημιουργοί του τραγουδιού και παραγωγοί του δίσκου της Diana Ross, τον πίεσαν να δώσει το πράσινο φως ώστε να κυκλοφορήσουν ένα single διάρκειας 3 λεπτών με επεξεργασμένη τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εκτέλεση της Diana Ross. Όπως κι έγινε. Το single κυκλοφόρησε στις 16 Ιουλίου του 1970 με το τραγούδι να έχει διάρκεια 3:08 ενώ στο album της Diana Ross το τραγούδι έχει διάρκεια παραπάνω από έξι (6) λεπτά.

  Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ashford & Simpson διαφώνησαν με τον Berry Gordy. Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το πρώτο single της Diana Ross, οι Ashford & Simpson ήθελαν να ηχογραφήσουν το «Ain’t No Mountain High Enough» και να είναι αυτό το πρώτο single. Ο Berry Gorby, όμως, δεν πείστηκε με αποτέλεσμα να βγει στην κυκλοφορία το «Reach Out and Touch (Somebody’s Hand)». Ο Gorby είχε μεγάλες προσδοκίες από αυτό το τραγούδι και απογοητεύτηκε που δεν γνώρισε την επιτυχία που περίμενε. Όταν οι Ashford & Simpson του πρότειναν και πάλι να ηχογραφήσουν το «Ain’t No Mountain High Enough» τότε εκείνος έδωσε το πράσινο φως έστω κι αν, αργότερα, επέμενε και πέτυχε να μειωθεί η διάρκεια του τραγουδιού.

  AinΤο δίδυμο Ashford και Simpson δικαιώθηκε. Το single μπήκε γρήγορα στον πίνακα επιτυχιών των Η.Π.Α. πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970, το «Ain’t No Mountain High Enough» έριξε από την κορυφή το «War» του Edwin Starr και το τραγούδι ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. κατακτώντας την κορυφή τόσο στην κατηγορία των R&B singles όσο και των Pop, ενώ έφτασε και ως το Νο 6 της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, η Diana Ross κέρδισε και μία υποψηφιότητα για βραβείο Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία Pop Ερμηνεία».

  Μπορεί η Diana Ross να ήταν ήδη γνωστή από τη θητεία της στις Supremes, αυτό όμως που την εκτόξευσε στην κορυφή ήταν η τεράστια επιτυχία του «Ain’t No Mountain High Enough» που κατάφερε να γίνει το κλασικό blockbuster της Soul. Δεν θα μπορούσε, όμως, κανείς να παραγνωρίσει τη συμβολή των Nicholas Ashford και Valerie Simpson, οι οποίοι έκαναν αξιοπρόσεκτες παραγωγές και προσέφεραν πλήρεις και σπουδαίους δίσκους στη Diana Ross. Στην περίπτωση του «Ain’t No Mountain High Enough» όχι μόνο έγραψαν πραγματικά ένα αριστούργημα, αλλά ενορχήστρωσαν εκ νέου την εξαιρετική εκτέλεση των Marvin Gaye και Tammi Terrell και, έχοντας στο μυαλό τους τις δυνατότητες και τη δραματικότητα της φωνής της Diana Ross, επέμεναν στη νέα εκτέλεση, έκαναν την παραγωγή και οδήγησαν το τραγούδι τους στο θρίαμβο και τη Diana Ross στη δόξα.
  Ain

  Φυσικό επόμενο ήταν να ακολουθήσουν και άλλες επανεκτελέσεις του «Ain’t No Mountain High Enough» οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και… σήμερα. Μεταξύ των καλλιτεχνών που ηχογράφησαν το τραγούδι είναι οι Albino Gorilla (1971), Moments (1971), Inner Life (1981), Al Green (1984), Jimmy Barnes (1991), Kid Safari (1993), Spirit Traveler (1993), Pete Waterman Orchestra (2001), Chaka Khan και Montell Jordan (2002), Michael McDonald (2003) και Meisha Moore (2005).

  AinΤο 1993, στο τέλος της ταινίας «Sister Act 2: Back in the Habit» (ελληνικός τίτλος: Τρελές Αδελφές Νο 2), η Whoopi Goldberg καθώς και ένα πολυπληθές cast, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής superstar της hip hop Soul, Lauryn Hill, ανάμιξαν και τις δύο γνωστές εκτελέσεις του τραγουδιού για να το ερμηνεύσουν στο αποκορύφωμα της ταινίας.

  Η συμβολική έννοια του τίτλου του τραγουδιού έμελλε να κάνει το τραγούδι ένα από τα αγαπημένα του κινηματογράφου αφού έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές για να «ντύσει» σκηνές στις οποίες το άκουσμα του τραγουδιού λειτουργεί ως τονωτική ένεση αυτοπεποίθησης για αυτούς που καταβάλλουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν κάποια δύσκολη φάση της ζωής τους.
  Έτσι, το «Ain’t No Mountain High Enough» ακούγεται συχνά, και σε διάφορες εκτελέσεις, σε «feel-good» ταινίες όπως το «Stepmom» (Η Ζωή σε Δύο Πράξεις, 1998) με τη Susan Sarandon και την Julia Roberts, το «Remember the Titans» (Σύγκρουση Τιτάνων, 2000) με τον Denzel Washington, το «Bridget Jones’s Diary 2: The Edge of Reason» (Μπρίτζετ Τζόουνς: Η Επόμενη Σελίδα, 2004), την ταινία κινουμένων σχεδίων «Chicken Little» (Το Κοτοπουλάκι, 2005) κ.α., ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε διαφήμιση της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών MCI.

  AinΠαρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα τραγούδια που ακούγονται συχνά (ιδίως στον κινηματογράφο), το κλασικό αυτό κομμάτι της Soul παραμένει αναμφισβήτητα ένα θαυμάσιο τραγούδι. Ανάμεσα στις πολλές εκτελέσεις που γνώρισε, η Diana Ross είναι αυτή που το σφράγισε με την… υπερφυσική ερμηνεία της και το παρέδωσε στην ιστορία. Και δεν ήταν παρά η αρχή μιας μακροχρόνιας, λαμπρής και επιτυχημένης σταδιοδρομίας της μεγάλης αυτής ντίβας.


  Κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

  Tags
  Μουσικά Είδη:FunkGospelJazzPopSoulΚαλλιτέχνες:Al GreenDiana RossMarvin GayeGrammy  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #12139   /   29.02.2008, 00:25   /   Αναφορά
  Τι μου θυμίσατε τώρα...."Η ζωή σε δύο πράξεις"! Πραγματικά το είχα ερωτευτεί αυτό το τραγούδι!
  #12141   /   29.02.2008, 12:26
  Το λατρεύω αυτό το τραγούδι!!!

  Μπράβο σου που έγραψες την ιστορία του.  Πάρα πολύ καλό κείμενο!  :)

  #13869   /   22.05.2008, 10:38   /   Αναφορά
  Μακάρι αυτό το τραγούδι, οι στιχοί και η μουσική του να γίνουν έμπνευση και πολλών άλλων, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες έχουν, σπάζοντας τα όρια και φτάνοντας τελικά εκεί που στοχέυουν.....
  #19030   /   14.10.2009, 00:49   /   Αναφορά
  Καταπληκτικό άρθρο, γιά ένα εξαιρετικό κομμάτι.!!! Χίλια μπράβο.

  Ποτέ δέν ξεπεράστηκε η εκτέλεση τού Marvin καί τής Tammy.
  #20372   /   20.06.2010, 18:36   /   Αναφορά
  Το τραγούδι είναι τέλειο !!!

  Το άρθρο σου επίσις
  #25099   /   29.07.2012, 21:26   /   Αναφορά

  μελωδία, μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, στίχοι, φωνητικά, πρόζα, ερμηνεία...


  ένα σύνολο τόσο δύσκολο, σαν κάποια πολύ δύσκολη χορογραφία, που πρέπει να την τραγουδήσουν κι όχι να τη χορέψουν...


  οι κυματισμοί των φωνητικών, το οπερατικό ξεδίπλωμα, το μουσικό πανδαιμόνιο, όλα, χορεύουν, δεν τραγουδούν...


  δύσκολο... ακόμα και γι ακρόαση...


  Ελπίζω στο τέλος, (αύριο), να παραμερίσουν τα βουνά, να δούμε (ακούσουμε), κάποια ακόμα καλλίτερη ερμηνεία/προσέγγιση, αυτού του τόσου δύσκολου κι αξεπέραστου, κομματιού:


  "Ain't no mountain high enough",


  που τόσο μοναδικά χαϊδεύει, εκτοξεύοντάς το,


  η Diana Ross,


  σε δυσθεώρητα ερμηνευτικά ύψη, με το ταλέντο της και το άψογα καλλιεργημένο, φωνητικό της χάρισμα/ιδίωμα !!!


  Ένα τυχερό τραγούδι συνολικά.


  τι τυχεροί που είμαστε κι εμείς.


  Πιο τυχεροί και από τον CHE, αφού το βρήκαμε έτοιμο, σε συσκευασία άρθρου, να το απολαύσουμε...


  Καλή Συνέχεια !!!