ελληνική μουσική
    628 online   ·  210.827 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Η RIAA αντεπιτίθεται

    (Associated Press,Ουάσινγκτον): Η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών Αμερικής (RIAA) θα συγκεντώσει από την Πέμπτη ονόματα Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου που ανταλλάσσουν αρχεία μουσικής και θα καταθέσει μηνύσεις εναντίον τους για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας....
    Παρασκευή 27 Ιούν 2003
    H RIAA ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις δίσκων έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας της διαδικτυακής πειρατείας και ότι προτίθεται να ζητήσει αποζημιώσεις που ίσως ανέλθουν στα 150.000 δολάρια για κάθε παραβάτη.

    Θα κατονομάσει «αρκετές εκατοντάδες» ιδιώτες που ανταλάσσουν «σημαντικές ποσότητες» αρχείων μουσικής, όπως δήλωσε η πρόεδρός της Κάρι Σέρμαν.

    Με την κίνηση αυτή, οι δισκογραφικές εταιρείες κλιμακώνουν τον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει κατά της διακίνησης μουσικής μέσω υπηρεσιών για την ανταλλαγή αρχείων στο Διαδίκτυο, όπως το δημοφιλές Kazaa (δίκτυα peer to peer).

    Μέχρι σήμερα είχε στραφεί εναντίον μόνο των διαχειριστών των δικτύων αυτών και όχι κατά μεμονωμένων χρηστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη απαγόρευσε το αντίστοιχο λογισμικό -όχι όμως σε όλες.

    Οι επικριτές της RIAA θεωρούν ότι η επιθετική αυτή τακτική τελικά θα αποξενώσει τη μουσική βιομηχανία από τους πελάτες της. Η ένωση, όμως, φαίνεται αποφασισμένη.

    Αρση της ανωνυμίας

    Από την Πέμπτη η RIAA θα σαρώνει τα δίκτυα peer to peer και θα καταγράφει τη διακίνηση μουσικών κομματιών που έχουν κατοχυρωθεί ως πνευματική ιδιοκτησία.

    Στη συνέχεια θα ζητά με κλήτευση από τους παροχείς πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP) να αποκαλύψουν ποιοι χρήστες ευθύνονται για τις καταγεραμμένες παραβάσεις. Οι παροχείς είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν τα στοιχεία των συνδρομητών τους σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, με βάση νομοθετική πράξη για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο (Digital Millennium Copyright Act)

    Η Σέρμαν δήλωσε ότι η RIAA θα καταθέσει πιθανώς αρκετές εκατοντάδες μηνύσεις σε διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων.

    Τα μέλη της RIΑΑ, όπως η AOL Time Warner, η Vivendi Universal, η SONY, η Bertelsmann και η EMI, ελπίζουν ότι το κοινό θα στραφεί σε νόμιμα ηλεκτρονικά καταστήματα -όπως το iTunes- για να να αγοράζουν μουσική.

    Αλλοι διαφωνούν. «Η τελευταία αυτή προσπάθεια πραγματικά δείχνει ότι η μουσική βιομηχανία έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα εντελώς» σχολίασε ο Φρεντ φον Λόμαν, νομικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Electronic Frontier. «Πιστεύει κανείς ότι οι περισσότερες μηνύσεις είναι η απαντηση; Σήμερα κύρηξαν πόλεμο κατά του Αμερικανού καταναλωτή» συνέχισε.

    Απαντώντας, η Σέρμαν σχολίασε ότι, με βάση αυτή τη λογική, τα πολυκαταστήματα δεν θα έπρεπε ποτέ να στρέφονται κατά των ιδιωτών που κλέβουν προϊόντα.

    «Όλων των ειδών οι βιομηχανίες και οι μεταπράτες έχουν καταλήξει στο συμέρασμα ότι πρέπει να μπορούν να προστατεύουν τα δικαιώματά τους» είπε.

    Πηγή: Associated Press

    Tags
    Εταιρίες:SONY



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #203   /   27.06.2003, 17:01   /   Αναφορά
    nai ontos,isxyoun ola auta.alla....

    exoun xanaginei prospatheies sto parelthon katapolemisis tou fainomenou (epoxi napster) kai to apotelesma itan na fountonei akomi perissotero i diadiktyaki antallagi arxeion kai idiaiteros mousikis.

    episis...

    nomizo oti to thema afora kyrios tin ameriki kai poli ligotero i' sxedon katholou tous elines xristes....

    opote....

    be happy kai synexeiste to download

    ;-)
    Administrator
    #204   /   27.06.2003, 17:22
    Ναι, αυτά αφορούν μόνο τους Αμερικάνους. Εμείς δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα... ακόμη :)



    Πάντως είναι πολύ σημαντικό το θέμα γιατί αν περάσει η πολιτική της RIAA και καταδικαστούν πολίτες, τότε σίγουρα θα γίνει το ίδιο με τον καιρό και εδώ.



    Τέλος, κατά τη γνώμη μου η πειρατεία στο θέμα της μουσικής δεν θα πάψει να υφίσταται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανταλλαγής αρχείων μουσικής, οι οποίοι λόγω της αρχιτεκτονικής και της ευελιξίας του Internet, θα εξακολουθούν να παρέχουν "παράνομο" υλικό για πολλά χρόνια ακόμη.