αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Κοινωνικά-μουσικά κινήματα από τα 50s έως τα 90s

Η μουσική μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα τέλη του '40 και αρχές του '50 στην Αμερική, είχε ρίζες και επιροές από τους αφροαμερικάνικους μετανάστες κυρίως.

Κοινωνικά-μουσικά κινήματα από τα 50s έως τα 90s

Γράφει το μέλος nowaveband
19 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 05 Φεβ 2009

Από τις φτωχογειτονίες και τα γκέτο και τις πολιτειές της Νέας Ορλεάνης και του Σικάγο, η μουσική των Blues και των rythm n Blues που προέκυψαν μετά την Jazz και το Swing, αναμίχθηκε με την country, την folk και την western Swing των λευκών που ανθούσε στο Texas και την California. Τo αποτέλεσμα που προέκυψε; To Rock n roll!

To πιάνο και το σαξόφωνο τα οποία παλαιότερα ήταν τα όργανα που ήταν αρχηγικά, άρχισαν σιγά σιγά να αντικαθιστούνται από την κιθάρα στα μισά του '50.

Το '51 στο Cleveland ο disc jokey Alan Freed που έπαιζε rnb σε ακροατήριο και λευκό και μαύρο ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την λέξη Rock n roll.

Πολλά τραγούδια λευκών ήταν κλεμένα από παλιότερα rnb τραγούδια μαύρων.(Τότε δεν υπηρχε προστασία πνευματικών δικαιωμάτων)

Η μουσική αυτή εμφανίστηκε σε μια περίοδο μεγάλων φυλετικών διαταραχών. Το γεγονός όμως πως άνθρωποι από όλες τις φυλές μπορούσαν να την ακούσουν να χορέψουν και να παίξουν αυτή την μουσική ήταν κάτι το ενωτικό.

Το Rock n roll ήταν υπόθεση Αμερικάνικη περισότερο μέχρι την βρετανική μουσική εισβολή του 64.

 

Tην δεκαετία του '60 η νεολαία άρχισε να επαναστατεί στην ψυχροπολεμική, ανέμελη, καταναλωτική στάση που επικρατούσε στις τάξεις των νέων του '50, τάχθηκε μαζικά ενάντια του πολέμου του Βιετνάμ και ξεπρόβαλε νέα, απελευθερωμένη στάση ζωής ως πρός την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επανάστασης. Ο παράνομος, επαναστατικός τύπος ανθούσε, όπως και η μαζική χρήση ναρκωτικών (L.S.D. και μαριχουάνας κυρίως.)

Η μουσική έγινε ψυχεδελική.πολιτικοποιημένη λόγω των πάμπολων αναταραχών και χωρίστηκε σε πολλές νέες κατηγορίες όπως Rock, Soul, Pop, Reggae.

Πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες αναδείχθηκαν όπως οι The Beatles, The Doors, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Cream, The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Bob Marley, Deep Purple, The Who, Sly and the Family Stone, Jimi Hendrix Experience, The Incredible String Band,Bob Dylan, The Mamas and the Papas, Joan Baez,Donovan.

Το διασημότερο φεστιβάλ ήταν το Woodstock το 69.Επίσης σημαδιακό ήταν το καλοκαίρι της αγάπης το '67 στο San Francisco

Η ψυχεδέλεια επιρέασε την μουσική τον κινηματογράφο και όλες τις μορφές τέχνης της εποχής.

Με το τέλος της δεκαετίας χάθηκε και η αθωότητα που υπήρχε....

 

Τη δεκαετία του '70 η μουσική χρειαζόταν φρέσκες ιδέες. Οι Γερμανοί με το KrautRock ενέμπνευσαν το art και το progresive Rock. Ξεκίνησε το Hard Rock επίσης και το Glam Rock. Tα γκρούπς άρχισαν να σκληραίνουν τον ήχο τους και να πειραματίζονται περισσότερο. Επίσης εμφανίστηκε η Disco κάπου στα μέσα της δεκαετίας, η οποία όμως συνδέθηκε με την μειονότητα των gay και δεν κράτησε πολύ σαν τάση.

Η μουσική Funk εμφανίστηκε από τις στάχτες της Disco και γνώρισε επιτυχία με καλλιτέχνες όπως James Brown, The Meters ,Parliament-Funkadeli, Sly And The Family Stone Stevie Wonder, The Brothers Johnson, Earth, Wind & Fire, Bootsy's Rubber Band, Tower of Power, Ohio Players, The Commodores, War, Kool & the Gang, ConFunkshun, Slave, Cameo,Bar-Kays, Zapp, και πολλούς άλλους.

Στα μέσα της δεκαετίας εμφανίστηκε και η Punk μουσική, η οποία είχε ρίζες το garage των mc5, των stooges και των new york dolls. Αυτή η μουσική ήταν και τρόπος ζωής για πολλούς νέους που αντιμετώπιζαν καυστικά,τα προβλήματα όπως η ανεργία, η οικονομική κρίση, ο αστικός καθωσπρεπεισμός, η υποκρισία και πολλά άλλα.

Ήταν κάτι σαν μουσική αναγένηση η οποία δεν κράτησε πολλά χρόνια,αλλά άφησε μέχρι σήμερα ανεξίτιλη σφραγίδα και κληρονομιά.

H reaggae στα τέλη του '70 γνώρισε μεγάλη επιτυχία (αφού ήδη είχε κάνει θράυση στην Καραιβικη και στην Αφρικη από την δεκαετία του '60) στην Αμερική και στην Ευρώπη χάρη στο αστέρι της τον Bob Marley.

Eπίσης η hip hop έκανε την εμφάνιση της στο τέλος της δεκαετίας με το τραγούδι Rapper's Delight από Sugarhill Gang.

 

Την δεκαετία του '80 άλλαξαν τα πάντα! Είσοδος drum machine και πολλα ηλεκτρονικά στοιχεία backround.

To new wave και η synthPop κυριαρχούσαν στις αρχές της δεκαετίας και στα μέσα της.

Το ΜΤV έκανε την εμφάνιση του στην Αμερική και το βίντεο επηρέασε βαθύτατα την μουσική βιομηχανία.

Καλλιτέχνες όπως η Μandona και o Jackson γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία.

Heavy Metal, Hard Rock, glam Metal, Pop Metal, pozer Metal, big hair bands παίζαν ηγετικό ρόλο στο μουσικό προσκήνιο και όρισαν νέες τάσεις.

Επίσης έγινε και το liveaid με πάρα πολλούς καλλιτέχνες να δίνουν κοινή συναυλία για την φτώχεια στην Αφρική.

Η πτώση του τοίχους του Βερολίνου, ο γιαπισμός, η εμφάνιση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, ήταν κάποια χαρακτηριστικά της δεκαετίας αυτής η οποία χαρακτηρίζεται ως μεταβατική περίοδος και η εικόνα της αντικατοπρίζεται στην μουσική της.

 

Η δεκαετία του '90 χαρακτηρίζεται από την πτώση του κομμουνισμού, την εισβολή αμερικάνων στο Iraq, την μαζική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, την εμφάνιση του ίντερνετ, την ελεύθερη αγορά και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Όσον αφορά την μουσική: Στις αρχές κυριαρχούσε η τέκνο και η reiv που ξεκίνησαν από το Μάντσεστερ.

H hip hop επίσης, το rnb και η ραπ όσο περνούσε ο καιρός.

H grunge έκανε την εμφάνιση της στις αρχές της δεκαετίας και όρισε ένα ήχο, στην Αμερική κυρίως, που χρησιμοποιείται μέχρι και στις μέρες μας.

Η δεκαετία αυτή με την δεκαετία που διανύουμε έχουν πολλά κοινά. Η μουσική πλέον ανακυκλώνεται δεν βγαίνουν νέα είδη, παρά μόνο συνδοιασμοί. Oι μόδες και οι τάσεις βρίσκουν στοιχεία και από παλαιότερες δεκαετίες.
σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#17756   /   05.02.2009, 20:04   /   Αναφορά
Ωραία παρουσίαση nowaveband !!! Ευχαριστούμε !!!!
#17758   /   05.02.2009, 22:11   /   Αναφορά
Ενδιαφέρον το άρθρο σου.Μπράβο σου για την δημοσίευση.Τι μαθαίνει κανείς...........
#17760   /   05.02.2009, 22:42   /   Αναφορά
Ευχαριστώ πολύ καταρχάς για τα σχόλια σας!

Απλά να αναφέρω κάτι που με παραξένεψε και ας μου απαντήσει όποιος έχει την ευγενή καλοσύνη γιατί μπερδεύτηκα....Πρώτον δεν βρήκα στην παρούσα δημοσίευση κάποιες φωτογραφίες που έστειλα στο ανάλογο email της σελίδας.Δεύτερον το κείμενο είναι ολίγον κομμένο....Λείπουν αρκετά πράματα που είχα γράψει όπως για την Βρετανική μουσική εισβολή στις Η.Π.Α. ή για την Motown (από αυτά που θυμάμαι πως έστειλα τουλάχιστον γιατί έχει περάσει και λίγος καιρός, αλλά και κάποια άλλα)...Θα εκτιμούσα μια απάντηση για να μου φύγει η απορία.

Ευχαριστώ και πάλι :)
Administrator
#17763   /   06.02.2009, 00:41
Γεια σου nowave :)Το κείμενο το είχες στείλει 2 φορές, με διαφορετικό περιεχόμενο. Δυστυχώς δεν είδα οτι η πιο πρόσφατη ήταν πληρέστερη κι έτσι επιλέχθηκε η παλαιότερη version στην οποία δεν είχες επιλέξει να βάλεις φωτογραφίες :(ΥΓ. Μπερδευτήκαμε λιγάκι...

#17762   /   05.02.2009, 23:55   /   Αναφορά
Μπράβο nowaveband για τη δημοσίευση!!!Πολύ ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική!!!:D
#17765   /   06.02.2009, 01:16   /   Αναφορά
Γιώργο έχεις δίκιο!Ναί το θυμήθηκα!:)

Δυστυχώς υπέθεσα πως δεν θα δημοσιευτεί και το ξαναέγραψα βάζοντας περισσότερα και πιό αναλυτικά στοιχεία και χωρίς ορθογραφικά λάθη. :-p

Δεν πειράζει το λάθος δικό μου....

Ευχαριστώ και πάλι όλους σας για τα σχόλια:)
#17769   /   06.02.2009, 21:05   /   Αναφορά
Πολύ ωραία η δημοσίευσή σου, όπως και πολύ ενδιαφέρον το θέμα που επέλεξες να παρουσιάσεις! Προσωπικά έμαθα αρκετά πράγματα.
#17774   /   07.02.2009, 22:45
Νowaveband αρκετά κατατοπιστική η παρουσιασή σου. Σε γενικές γραμμές αρκετά καλή. Σίγουρα κάποια συγκροτήματα λείπουν όπως για παράδειγμα οι Queen και οι REM από τις δεκαετίες 70 και 80 αντίστοιχα (πρωτοεμφάνιση), αλλά τα περισσότερα αντιπροσωπευτικά περιλαμβάνονται.Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι τα RnB (Rhythm and Blues) τα οποία θεωρούν κακώς ότι ανήκουν σε νέα ρεύματα, έχουν ρίζες από την δεκαετια του '50. Μάλιστα κάποιος φίλος μου (λόγω άγνοιας) μου είχε πεί ότι σημαίνει Rock n Bar (!!).

#17776   /   08.02.2009, 00:17   /   Αναφορά
Τρομερά ενδιαφέρουσα δημοσίευση!
#17786   /   10.02.2009, 02:18
Πολυ καλη!!!!!!

#17816   /   12.02.2009, 23:26   /   Αναφορά
Πολύ καλό!!

Συγχαρητήρια!!
#17909   /   26.02.2009, 09:33   /   Αναφορά
Πολύ ωραία δημοσίευση Στάθη!

Προσωπικά αγαπώ περισσότερο τον ήχο της δεκαετίας '70,της rock,punk και reggae.Αλλά αγαπώ και την πιο ηλεκτρονική-ποπ,δεκαετία '80,γιατί από εκείνη έχω τις αναμνήσεις,της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας,τα πάρτυ,τις κασέτες που γράφαμε με επιλογές αγαπημένων τραγουδιών...