ελληνική μουσική
  180 online   ·  211.034 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

  4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση

  Σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ταινιών, ανοιχτές συζητήσεις και πολλά άλλα περιλαμβάνει η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση στη μνήμη του Κώστα Κουβίδη. Μία διοργάνωση με διπλό στόχο και σκοπό: αφενός την προώθηση και μελέτη της τζαζ μουσικής, αφετέρου την ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τα τροχαία δυστυχήματα.

  4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση

  Γράφει η Πόλα Τσώνη (writer84)
  11 άρθρα στο MusicHeaven
  Δευτέρα 27 Ιούν 2011

  22 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2011
  Ηράκλειο Κρήτης

  Χώροι διεξαγωγής: Βασιλική Αγίου Μάρκου, Τεχνόπολις, Παγοποιείον, Ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ

  Με την Sheila Jordan, τον Manu Dibango και τον Mulatu Astatke μεταξύ άλλων σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων ανοίγει αυλαία η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης

  Η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, με την παρουσία σημαντικών διεθνών αλλά και ελληνών καταξιωμένων μουσικών της τζαζ καθώς και με τη διεξαγωγή πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

  Προσκεκλημένοι της φετινής συνάντησης είναι μερικοί από τους σημαντικότερους μουσικούς της διεθνούς Τζαζ σκηνής όπως η μυθική μορφή, Sheila Jordan αλλά και το “λιοντάρι της Αφρικής” Manu Dibango και ο πατέρας της ethio Jazz, Mulatu Astatke, με τα πολυμελή συγκροτήματα τους.

  Σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες, όπως η Λητώ Βογιατζόγλου με το κουαρτέτο της καθώς και οι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Κουβίδη, Νίκος Βαργιαμίδης, Κώστας Αναστασιάδης, Μιχάλης Καπηλίδης που μαζί με τους Hard Groove θα παρουσιάσουν την μοναδική παράσταση In Drums We Trust, σε επιμέλεια του Νίκου Βαργιαμίδη, θα δώσουν το δικό τους ηχόχρωμα στην πόλη του Ηρακλείου.

  Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης ως ένα πολύπλευρο πολιτιστικό γεγονός, θα φιλοξενήσει σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις όπως προβολή ταινιών, έκθεση αφίσας του μεγάλου δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη, ανοιχτές συζητήσεις και σεμινάρια, τα οποία συμπληρώνουν το πρόγραμμα των συναυλιών και τις απεριόριστες ώρες του τζάμ.

  Στόχος του ετήσιου αυτού θεσμού δεν είναι μόνο να αφήσει το στίγμα του στον πολιτιστικό χάρτη αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο και στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το τραγικό γεγονός της απώλειας του Κώστα Κουβίδη, η μη κερδοσκοπική εταιρεία YOU ARE WHAT U DO - Κώστας Κουβίδης επιχειρεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να φέρει στο προσκήνιο τη φοβερή αυτή μάστιγα, θεωρώντας πως αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πραγματικότητα που υπάρχει στους δρόμους.

  Με τις εκδηλώσεις αυτές η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης ολοκληρώνει τον κύκλο της και δεν θα επαναληφθεί στο Ηράκλειο. Η διαδρομή αυτή που ξεκίνησε με μουσικές από την Νέα Ορλεάνη, ακολούθησε τους τσιγγάνικους δρόμους του Swing, τους δρόμους του Funk, της Gospel του hip hop και κάθε είδους της Jazz ήταν αναπόφευκτο να ολοκληρωθεί με την παρουσία της Αφρικής μέσα από δύο από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς της, το «λιοντάρι της Αφρικής» Manu Dibango (Καμερούν) και τoν πατέρα της ethio - Jazz, Mulatu Astatke (Αιθιοπία).  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

  ΠΕΜΠΤΗ 23/6
  Βασιλική Αγίου Μάρκου/ 19.30 / Είσοδος Ελεύθερη

  Εναρκτήρια Συναυλία: Hansen Duo

  Soren Hansen, Double Bass & El. Cello
Jesper Lyng Hansen, Piano
Δυό Δανοί μουσικοί που ζουν, παίζουν και διδάσκουν χρόνια στην Κρήτη σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στον Bill Evans και στον Δανό μπασίστα NHOP

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/6
  ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ- 1st Floor Underground/ 21.00 / Είσοδος Ελεύθερη

  Παρουσίαση: Ιστορία της Τζαζ & Συναυλία Outward Bound

  Α. Τσικανδηλάκης (πιάνο), Δ. Νεονάκης (κιθάρα), Γ. Ηλιάκης (ντραμς)
  Σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων της Jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής JazzPhilia


  ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

  Βασιλική Αγίου Μάρκου / 20.00 / Είσοδος Ελεύθερη

  Sheila Jordan & Cameron Brown Duo
  Φωνή & κοντραμπάσο


  Γράψαμε κάποτε με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις για το τροχαίο έγκλημα με θύμα τον Κώστα Κουβίδη πως για μας ένα δάκρυ της Sheila Jordan είναι σημαντικότερο απ όλο τον ποινικό κώδικα. Η παρουσία της Sheila Jordan, αυτού του θρυλικού προσώπου της ιστορία της τζαζ τα τελευταία εξήντα χρόνια, αποτελεί μεγάλη τιμή. Η Sheila είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση για τον Κώστα Κουβίδη (έπαιξε μαζί της στις εμφανίσεις της το 2004 και 2005 στην Ελλάδα- και συνήθιζε να τον συστήνει σαν «πνευματικό εγγόνι» της). Είναι μαζί μας όχι μόνο γιατί είναι μεγάλη καλλιτέχνις αλλά γιατί όπως έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν, «όποια και να είναι η ερώτηση, ο άνθρωπος είναι η απάντηση». Αυτό ακριβώς ήταν το διαφορετικό που προσπάθησε να αναδείξει στην τετράχρονη πορεία της η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης.

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
  Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις / Είσοδος: 20e

  21.00 | In Drums We Trust

  Μια παράσταση για τέσσερις ντράμερ και ένα κρουστό σε επιμέλεια Νίκου Βαργιαμίδη, αφιερωμένη στον Κώστα Κουβίδη, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2009 στην 7η γιορτη της Jazz & δημιουργικης μουσικής.
  Συμμετέχουν οι μουσικοί:
  Ν. Βαργιαμίδης (ντραμς), Κ. Αναστασιάδης (ντραμς), Μ. Καπηλίδης (ντραμς), Χ. Καπετανάκης (σαξ), Δ.Γιαλαμας (μπάσο), Δ.Αγγελάκης (πλήκτρα)

  22.30 | Manu Dibango & Soul Makossa Gang


  Ο μεγάλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής με την οκταμελή μπάντα του ενώνει τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με το παγκόσμιο κύμα της τζαζ!
  00:00 | Τζάμ
  Μετά τις συναυλίες, στο μπαρ του Τεχνόπολις συνεχίζεται η παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.

  ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
  Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις / Είσοδος 20e

  21.00 | Lito Voyatzoglou Quartet

  Συνθέσεις της Λητώς Βογιατζόγου και διασκευές παραδοσιακών κομματιών στα χρώματα της τζαζ.
  Συμμετέχουν οι μουσικοί:
  Λ. Βογιατζόγλου πιάνο, Λ. Ανδριώτης κρητική λύρα, Α. Παρασκευόπουλος Μπάσο, Χ. Ασωνίτης ντραμς.

  22.30 | Mulatu Astatke & Steps Ahead Band

  Ο άνθρωπος πού έφερε την Ethio Jazz στην παγκόσμια σκηνή μας οδηγεί στους μουσικούς δρόμους της Ανατολικής Αφρικής. Με το οκταμελές συγκρότημα του θα παρουσιάσει κλασσικά κομμάτια του αλλά και νέα από το τελευταίο του άλμπουμ, Steps Ahead.

  00:00 | Τζάμ

  Μετά τις συναυλίες, στο μπαρ του Τεχνόπολις συνεχίζεται η παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.


  ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

  ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ

  Τετάρτη 22 Ιουνίου έως και Σάββατο 2 Ιουλίου / Βασιλική Αγίου Μάρκου / Είσοδος Ελεύθερη

  ΑΦΙΣΕΣ Jazz και SOCIAL DESIGN του ΔΗΜΗΤΡΗ Θ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ

  Θα εκτεθούν μια σειρά αφίσες που αφορούν την Jazz και το social design του μεγάλου έλληνα δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη. Περιλαμβάνονται «ιστορικές» αφίσες από τις εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών της Jazz στην Ελλάδα, από περιοδικά της τζαζ καθώς και αφίσες που αφορούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και φυσικά την κατάσταση στην κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

  Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου / Παγοποιείον / Είσοδος Ελεύθερη
  Θα προβληθούν (με ελληνικούς υπότιτλους) οι ταινίες:

  Thelonious Monk: Straight, No Chaser
  1988, Charlotte Zwerin, 90 λεπτά, ντοκιμαντέρ

  The World According to John Coltrane
  1990, Robert Palmer, Toby Byron 60 λεπτά, ντοκιμαντέρ

  Προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.

  ΣΥΖΗΤΗΣΗ

  Τετάρτη 29/6, ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ- 1st Floor Underground/ 20.30

  Πολιτισμός στην εποχή της βαρβαρότητας
  Με την συμμετοχή του Δημήτρη Αρβανίτη, του κριτικού κινηματογράφου Νίκου Tσαγκαράκη και εκπροσώπου της You Are What U Do –Κώστας Κουβίδης.

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

  Θα πραγματοποιηθούν επίσης δωρεάν σεμινάρια drums από τον Ron Savage (Berkle College of Music) και τζαζ πιάνου από την Λητώ Βογιατζόγλου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
  Χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων:
  Βασιλική Αγίου Μάρκου, Τεχνόπολις, Παγοποιείον, Ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ.

  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

  YOU ARE WHAT U DO - Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρεία

  Σε Συνεργασία:
  Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, Παγοποιείον, σύλλογος φίλων της Jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής JazzPhilia, ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ

  Περισσότερες πληροφορίες:
  www.kostaskouvidis.com
  www.myspace.com/internationalJazzmeetingkostaskouvidis
  http://www.facebook.com/pages/International-Jazz-Meeting-Kostas-Kouvidis/293886041289
  επικοινωνία: gkouvidis@gmail.com


  Tags
  Μουσικά Είδη:FunkGospelJazzSoulSwingΜουσικά Όργανα:ΜπάσοΚαλλιτέχνες:Μιχάλης ΚαπηλίδηςSteps  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε