ελληνική μουσική
184 online   ·  209.873 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Parlophone Odeon: Ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική μουσική

Όταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, ένας τραγουδιστής και μουσικός σύμβολο για την πατρίδα του αναλαμβάνει να δημιουργήσει μουσική και από τη θέση του παραγωγού τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι η ευχάριστη έκπληξη που είχε ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια ο τόπος μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος της μουσικής όπου γης...
Γράφει το μέλος gate / 43 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 11 Φεβ 2004
Ο Γιώργος Νταλάρας, με τζιν και φουτεράκι, εμφανίστηκε το βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου 2004, μαζί με τη σύζυγό του Άννα, στο ζεστό χώρο του κέντρου "Χάραμα", στον οποίο κάποτε μεσουρανούσε ο Τσιτσάνης και η Χαρούλα Λαμπράκη και όπου, σήμερα, τραγουδά η Μαριώ μαζί με πολλούς άλλους ξεχωριστούς καλλιτέχνες.
Από νωρίς πολλά γνωστά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, βρίσκονταν συγκεντρωμένα στον τόπο αυτό, όπου ο Γιώργος Νταλάρας θα παρουσίαζε το θαυμάσιο καλλιτεχνικό νέο της "ανάστασης" της γνωστής εταιρίας "Parlophone Odeon" (που πριν πολλά χρόνια φιλοξενούσε του Beatles αλλά και τα ηχογραφήματα του Βαμβακάρη στην πατρίδα μας), καθώς και τα νέα της κυκλοφορίας των δίσκων - αφιέρωμα στους Βαμβακάρη και Τσιτσάνη και του δίσκου της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, αυτής της αφοπλιστικά τέλειας ορχήστρας, που μας κράτησε συντροφιά - σε όσους είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τη ζεστή παρέα στο Χάραμα - όλη τη βραδιά με μαγευτικά σμυρναίικα ορχηστρικά και παραδοσιακές μελωδίες

Σκοπός της βραδιάς ήταν να ανακοινωθεί το ευχάριστο νέο της ανάληψης της διεύθυνσης του label της γνωστής δισκογραφικής εταιρίας Parlophone odeon από τον Γιώργο Νταλάρα αλλά και να παρουσιαστούν οι τρεις τελευταίες δημιουργίες που είχαν την ετικέττα της Parlophone, δηλαδή το διπλό λάιβ αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη (ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών που δόθηκαν στην Ερμούπολη Σύρου και στον Πειραιά), το τριπλό άλμπουμ από τις συναυλίες του στο Μέγαρο Μουσικής - Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη (όπου συμμετέχουν και οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Δρακιά) και τέλος το «Smyrne» της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με τραγούδια από πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η ο Χρόνης Αηδονίδης, η Μαριώ, η Γλυκερία, η Σοφία Παπάζογλου, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Ελένη Βιτάλη, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Ειρήνη Καραγιάννη, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Πέτρος Γαϊτάνος και ο Παναγιώτης Λαλέζας.

Όπως μας ενημέρωσε αργότερα ο Γιώργος Νταλάρας, όταν πήρε τη θέση του στη σκηνή για τη συνέντευξη τύπου, τα ήδη ευχάριστα νέα συμπληρώθηκαν.με ένα ακόμα. Οι δίσκοι - αφιέρωμα για τον Τσιτσάνη και τον Βαμβακάρη, που δε μετρούν παρά λίγες μέρες κυκλοφορίας, μόλις εκείνη την ώρα είχε πληροφορηθεί ότι έγιναν χρυσοί, γεγονός που γέμισε χαρά τόσο όλους τους υπολοιπους συντελεστές αυτών των δημιουργιών όσο ιδιαίτερα τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος το θεώρησε ως καλό οιωνό των ημερών μας και ως ένδειξη ότι η προσπάθεια που μόλις πριν λίγο καιρό ξεκίνησε με την έκδοση του δίσκου της μικρής Αρετής Κετιμέ ("Το τραγούδι της Αρετής"), με τη νέα αυτή εταιρία ή καλύτερα με την αναστημένη πλέον Parlophone, θα πιάσει τόπο.

Τα λόγια του ήταν συγκινητικά. "Για χρόνια", είπε, "επέλεγα τους καλύτερους συνεργάτες. Τώρα ήρθε η στιγμή να το κάνω αυτό, κατά κάποιο τρόπο, "επίσημα". Με τη νέα μου αυτή ιδιότητα του παραγωγού, δεν παύω να είμαι μουσικός και τραγουδιστής, όπως με ξέρατε πάντα. Θα συνεχίσω ακριβώς αυτό που έκανα τόσα χρόνια. Θα ψάχνω για τους καλούς και ικανούς μουσικούς,αλλά αυτή τη φορά για να προβάλλεται το έργο τους μέσα από την αναστημένη Parlophone..". " Στόχος μας", συνέχισε," με τη νέα εταιρία είναι να ακουστεί περισσότερο παραδοσιακό τραγούδι, περίσσότερη ελληνική μουσική. Να ακουστεί επίσης νέα Rock μουσική. Να προβληθούν και να δοθεί βήμα σε νέους καλλιτέχνες, νέους μουσικούς, νέα συγκροτήματα.".
Το βήμα αυτό στο νέο αίμα, ήδη το απέδειξε όχι μόνο με τη γενναιόδωρη στάση του απέναντι στη μικρή Αρετούλα αλλά και μέσα από έναν καλλιτέχνη, για τον οποίο αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος από τα από καρδιάς λόγια του, τη βραδιά εκείνη, τον Παναγιώτη Λαλέζα. "Θα τολμήσω να πω", είπε, "ότι είναι από τους καλύτερους τραγουδιστές που έχω ακούσει από τα τελευταία 100 χρόνια". Και πράγματι η ιδιαίτερη φωνή του Παναγιώτη Λαλέζα, όταν αργότερα ανέβηκε στη σκηνή να μας τραγουδήσει, θύμισε παλιές εποχές. Σα να ανάσταινόταν τη βραδιά εκείνη, μαζί με την Parlophone και ένας ήχος φωνής φερμένος από τα παλιά, με όλο το σκηνικό, τις νοσταλγικές εικόνες και τις μυρωδιές εκείνης της εποχής της καλής μουσικής, τη μουσικής που μας δίδαξαν άνθρωποι, με τους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας δε δίστασε να συγκρίνει τον Παναγιώτη Λαλέζα, όπως ο Αραπάκης, ο Ρούκουνας ή ο Φουσταλιέρης, πλάι στους οποίους, όπως είπε, θα μπορούσε επάξια στο μέλλον να σταθεί."

Δίπλα στον Νταλάρα, τη βραδιά εκείνη, σπουδαίοι καλλιτέχνες, οργάνωσαν αυθόρμητα το πρόγραμμα της βραδιάς. Όπως διευκρίνησε από την αρχή ο Γιώργος Νταλάρας: "γι' αυτή τη βραδιά, σήμερα, δεν έχουμε προγραμματίσει τίποτα. Όσοι τραγουδιστές βρίσκεστε στο χώρο αυτό και θέλετε, θα φτιάξετε εσείς τη βραδιά αυτή" κι έτσι κι έγινε.
Η εξαιρετική ορχήστρα της Εστουντιαντίνας Νέας Ιωνίας, μια ομάδα μουσικών δηλαδή που μόλις πριν 4 χρόνια συγκροτήθηκε σε ορχήστρα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πήρε τη θέση της στη σκηνή και ετοιμάστηκε να υποδεχθεί και να ντύσει με τη μουσική της τα ως επι το πλείστον παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια που επρόκειτο να πουν οι καλλιτένχες που θα ανέβαιναν στη σκηνή. Η Μαριώ άνοιξε το πρόγραμμα και ακολούθησαν η Αρετή Κετιμή, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Σοφία Παπάζογλου, η Γλυκερία, ο Παναγιώτης Λαλέζας προς το τέλος περίπου του προγράμματος ο Χρόνης Αηδονίδης που συγκίνησε όχι μόνο με το τραγούδι που είχε ηχογραφήσει στο cd της Εστουντιαντίνας αλλά και με την ερμηνεία του στο "Βλέφαρό μου" του Νίκου Κυπουργού και τέλος ο Γιώργος Νταλάρας, που άλλοτε μόνος και άλλοτε με τη συνοδεία των τραγουδιστών που βρίσκονταν τη βραδιά εκείνη στο Χάραμα, μας έδωσε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να τον απολαύσουμε σε μοναδικές συγκινητικές στιγμές, αφιερωμένες στους μεγάλους μουσικούς μας Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκο Βαμβακάρη.

Σε όλη αυτή τη βραδιά, ο Γιώργος Νταλάρας φανερά ευχαριστημένος, συζητούσε με φίλους και συνεργάτες αλλά και με τους πολιτικούς φίλους του, που βρέθηκαν κοντά του: Κώστα Λαλιώτη, Νίκο Κωσταντόπουλο, Νίκο Σηφουνάκη και Κώστα Σκανδαλίδη. Μεταξύ των καλεσμένων και γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Δημήτρης Ρίζος και η Έλενα Κατρίτση, ο δικηγόρος του Συλλόγου Τραγουδιστών Ελλάδος, Βασίλης Καπερνάρος, ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, ο Οδυσσέας Χαρίτος και άλλοι
Συνεπής, όπως πάντα, στο αυστηρό πρόγραμμα που ακολουθεί, χρόνια τώρα, ο Γιώργος Νταλάρας, αποφεύγοντας τα ξενύχτια, τα ποτά και τα λοιπά καταστροφικά για τη ζωή ενός τραγουδιστή..., έφυγε νωρίς, αφήνοντάς μας τον όμορφο απόηχο από τα τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη και από τις νοσταλγικές μελωδίες της Σμύρνης και την ελπίδα ότι με το νέο αυτό ξεκίνημα της εταιρίας που διευθύνει, κάτι πολύ όμορφο θα γεννηθεί για τη μουσική μας....με "περισσότερη παράδοση και περισσότερη Ελλάδα", όπως είπε και ο ίδιος...

Διαβάστε τι έγραψε ο Τύπος
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

Η γνώμη σας;


Πιστεύετε πως η προσπάθεια του Γ.Νταλάρα θα δώσει νέα ώθηση στο καλό ελληνικό τραγούδι;

Αναμφισβήτητα, ιστορική στιγμή
Ναι, αλλά θα δούμε
Και αυτός εμπορικά θα κινηθεί
Τι με νοιάζει το ελληνικό τραγούδι...
Όχι, δεν θα δώσει
Ποιός είναι ο Νταλάρας;
Δεν ξέρω / Δεν απαντώΔημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

_VOTES: 60

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#11976   /   19.02.2008, 18:18   /   Αναφορά
Πάνε 4 χρόνια από τότε....

Eγώ φιατί δεν κατάλαβα κάποιο νέο ξεκίνημα.....?
#11980   /   19.02.2008, 23:35   /   Αναφορά
Το να "αναστήσει" την εταιρεία ακούγεται ρομαντικό, αλλά στην πράξη τί άλλο μπορεί να κάνει εκτός απο το να αγοράσει το όνομα και να την ξαναλειτουργήση ?? "Ανάσταση" (imo) είναι να χρησημοποιήση τα μηχανήματα εκείνης της εποχής, και ν' αρχίση να ξαναβγάζη βινύλιο.