ελληνική μουσική
692 online   ·  210.187 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Zambomba: Χριστουγεννιατικη flamenco fiesta

Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται στην Αθήνα η Zambomba από την ομάδα Gatos Negros του τμήματος τραγουδιού Flamenco του Playground, οι οποίοι φέτος προσκαλούν αξιόλογους Έλληνες χορευτές Flamenco και τραγουδιστές από διάφορους μουσικούς χώρους για να τραγουδήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αυτά τα καταπληκτικά τραγούδια.

Zambomba: Χριστουγεννιατικη flamenco fiesta

Γράφει το μέλος yotabaron / 4 άρθρα στο MusicHeaven
Κυριακή 16 Δεκ 2012

Zambomba είναι ένα κρουστό μουσικό όργανο που χρησιμοποιείται για τη συνοδεία των villancicos (χριστουγεννιάτικα κάλαντα).

Τα villancicos (βιγιανθίκος) ξεκίνησαν ως ποιήματα μελοποιημένα τον 15ο με 18ο αιώνα στην Ιβηρική χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική. Στις αρχές περίπου του 20ου αιώνα που άρχισαν να γίνονται πιο δημοφιλή, πήραν τη σημερινή τους μορφή με το Χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο και πια, η λέξη villancico, έγινε συνώνυμο του «χριστουγεννιάτικα κάλαντα».


Η μορφή που έχει σήμερα είναι ίδια με την αρχική, δηλαδή εκείνη που είχε και τον 15ο αιώνα. Μπορεί να ξεκινάει με κάποια εισαγωγή αλλά το κυρίως μέρος αποτελείται από coplas (στροφές) και ένα estribillo (ρεφραίν) που επαναλαμβάνεται. Τα villancico αναπτύχθηκαν ως πολυφωνικά τραγούδια μέχρι το μισό του 18ου αιώνα όπου η επιρροή της Εκκλησίας άρχισε να είναι μεγάλη, οπότε ξεκίνησαν να τραγουδιούνται ως εξής: Οι coplas από έναν και τo estribillo (ρεφρέν) από χορωδία.


Ενώ τα villancico στην Ισπανία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής γενικά μοιράζονται μια κοινή ιστορία ανάπτυξης, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρατηρείται ενσωμάτωση λέξεων που προέρχονταν από άλλες γλώσσες όπως το παράδειγμα των Αφρικάνικων náhuatl ή της Νότιας Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Λέξεις δηλαδή όπως «cambambe», «poro pon pon», «tocotin» κα, έμπαιναν στα estribillos με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κυρίως των παιδιών.

Zambomba: Χριστουγεννιατικη flamenco fiesta

Στην Αθήνα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά η Zambomba από την ομάδα Gatos Negros του τμήματος τραγουδιού Flamenco του PLAYGROUND, οι οποίοι φέτος προσκαλούν εκτός από τους αξιόλογους Έλληνες χορευτές Flamenco που συμμετείχαν στη περσυνή "Zambomba" και τραγουδιστές από διάφορους μουσικούς χώρους για να τραγουδήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αυτά τα καταπληκτικά τραγούδια.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να ενισχύσουμε τη Στέγη κοριτσιού Αγία Άννα (Ανοίξεως 24, Κάτω Κηφισιά) που φιλοξενεί 30 περίπου κορίτσια από 4-19 ετών, κορίτσια από προβληματικές οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη από τη στήριξή μας.

Η "Zambomba" θα γίνει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στις 20.30


Playground,

Βουτσαρά 6,Γκάζι

τηλ 2108544836.


Tags
Μουσικά Είδη:FlamencoΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#26124   /   16.12.2012, 13:21   /   Αναφορά

Ανάμεσα στους Gatos Negros θα συναντήσετε κι εμάς, Deos & Linya!
Με χαρά να σας δούμε από κοντά σε μια πολύ διαφορετική βραδυά :)

#26125   /   16.12.2012, 13:31

{#emotions_dlg.thumbup}