ελληνική μουσική
737 online   ·  210.203 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Χ.Αηδονίδης, Ν. Καραντζή: 'Όταν Οι Δρόμοι Συναντιούνται'

Ο μεγάλος δάσκαλος και σημαντικότερος εκπρόσωπος του θρακιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού Χρόνης Αηδονίδης μαζί με μια νέα παρουσία στο χώρο του τραγουδιού, τη Νεκταρία Καραντζή, συναντιούνται στο διπλό αυτό cd, με την αφορμή και μιας άλλης συνάντησης. Διαβάστε για αυτή τη συνάντηση, για την επίσημη παρουσίαση του δίσκου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ημερομηνία που οι 2 καλλιτέχνες παρουσιάζουν το CD στο ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία FM 99.2 και στον Κώστα Θωμαΐδη...

Η χαρά όλων μας είναι μεγάλη, μια και πρόκειται για την πρώτη δισκογραφική απόπειρα ενός ξεχωριστού μέλους του MusicHeaven, της Νεκταρίας μας...
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (jorge) / 299 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 14 Ιούν 2004


Οι παραδοσιακοί και οι βυζαντινοί δρόμοι (όπως αλλιώς ονομάζονται οι ήχοι) σμίγουν στην έκδοση αυτή, με τις φωνές του δάσκαλου και της μαθήτριας, υπό το φως του ιδιαίτερου συμβολισμού ότι το έργο διάσωσης και προβολής της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, θα υπάρχει "ες αεί", μεταφερόμενο από γενιά σε γενιά.

"Θελήσαμε τους παραδοσιακούς και βυζαντινούς ήχους που αιώνες τώρα ταξιδεύουν παράλληλα, να τους ενώσουμε σε μία έκδοση, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι "όταν οι δρόμοι αυτοί συναντιούνται", το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο..."

Και πράγματι, τα λόγια του Χρόνη Αηδονίδη επιβεβαίωνονται στην έκδοση αυτή, όπου "οι δρόμοι συναντιούνται..." σε ένα πρωτότυπο άκουσμα, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής μας μουσικής.

Στο πρώτο cd, το οποίο κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία Μελωδικό Καράβι, ο Χρόνης Αηδονίδης, με τη ζεστή βελούδινη φωνή του και η μαθήτρια του, Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης (Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής) και της Μ.Ασίας, τόσο γνωστά (όπως το "Μαύρο μου χελιδόνι", "Κάτω στην άσπρη πέτρα", "Αρμένου γιος") όσο άγνωστα και ανέκδοτα έως τώρα (όπως "Αγάλι' αγάλια χτένι μου", "Ενας άγουρος", "¶ναψε το φαναράκι"). Η επιλογή των τραγουδιών έγινε κατά τρόπο ώστε να αποδεικνύεται με σαφήνεια η άρρηκτη και άμεση συγγένεια της παραδοσιακής μας μουσικής με το άλλο κομμάτι της ελληνικής μας μουσικής παράδοσης, δηλαδή τους βυζαντινούς ήχους.

Το δεύτερο cd περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, ερμηνευμένους και από τους δύο καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά, μετά από πενήντα και πλέον χρόνια αφιερωμένα αποκλειστικά στο παραδοσιακό τραγούδι, ο μεγάλος μας τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης ηχογραφεί βυζαντινή μουσική, ενώ είναι και από τις ελάχιστες ξεχωριστές φορές που μια νέα γυναικεία παρουσία εμφανίζεται να ερμηνεύει βυζαντινούς ύμνους. Επίσης στο cd αυτό συμμετέχει φιλικά και ο καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, κ. Δημήτρης Βερύκιος, μαζί με χορό ψαλτών υπό τη διεύθυνσή του.

Παρουσιάσεις του νέου CD

Ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή θα παρουσιάσουν το νέο τους cd, στην εκπομπή του Κώστα Θωμαΐδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία FM 99,2, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004, ώρα 21:00.

Η επίσημη παρουσίαση του διπλού αυτού cd θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Ιουνίου 2004, ώρα 21:00, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου εκδοτών Βορείου Ελλάδος, στην περιοχή στάσης "Στρατηγείο", κοντά στο Λευκό Πύργο.

Περισσότερα...
Στο επίσημο site του Χρόνη Αηδονίδη.

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#622   /   15.06.2004, 00:39   /   Αναφορά
Γιώργο σ' ευχαριστώ για την στήριξή σου και την προβολή της δουλειάς μας μέσα από το χώρο αυτό, που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη μουσική κοινότητα του διαδικτύου και επομένως έναν από τα σημαντικότερα μέσα διαφήμισης...Ελπίζω να μην κουράζω, έστω και έμμεσα (μέσω δηλαδή αυτών των ανακοινώσεων, είτε του cd, είτε παλαιότερα του Μεγάρου, είτε των δικών μου άρθρων που έχω αφιερώσει για το θέμα αυτό) τους φίλους μας εδώ στο M/H. Είναι μια δουλειά για την οποία έχουμε δουλέψει πραγματικά πολύ και, επειδή το είδος είναι αδικημένο και παρεξηγημένο..., επιθυμούμε να προβάλλουμε, όσο το δυνατόν επαρκέστερα, την ανεξιχνίαστη πλευρά της μουσικής αυτής, που κρύβει - έτσι θέλουμε να πιστεύουμε - και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γι' αυτό ελπίζω να μας συγχωρήσουν για το χώρο και το χρόνο που αφιερώνουμε στο θέμα αυτό...Θέλω μόνο να διευκρινίσω ότι το cd θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων από την ημέρα της παρουσίασης (23 Ιουνίου) και έπειτα. Πρώτοι οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα οι βορειοελλαδίτες θα το προμηθευτούν και αμέσως στη συνέχεια (με 1-2 μέρες διαφορά) και οι Αθηναίοι και οι πέριξ αυτών...;-)

Δίνουμε μια προτεραιότητα στη Βόρειο Ελλάδα, γιατί καταρχήν εκεί θα παρουσιαστεί επίσημα, σε πρώτη φάση, το cd και, κατά δεύτερον, υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή αυτή, καθώς στη Θράκη κυρίως αφορούν τα τραγούδια μας, απ' όπου εξάλλου είναι και η καταγωγή του κ. Αηδονίδη.Μέσα στο καλοκαίρι πάντως θα δώσουμε και μια συναυλία εδώ στην Αθήνα, για το cd μας, για την οποία, όταν έρθει η ώρα, ασφαλώς, με χαρά, θα σας ενημερώσω...
#624   /   15.06.2004, 02:10
Τι μας κουράζεις, λες, Νεκταρία μας... 'Οχι μόνο ο Γιώργος, που αυθαίρετα μιλώ για λογαρασμό του, αλλά όλοι μας εδώ στον MusicHeaven, σ΄ευχαριστούμε γι αυτή σου την προσπάθεια κι από καρδιάς σου ευχόμαστε απόλυτη επιτυχία και πανελληνίδα καταξίωση!

#626   /   15.06.2004, 12:08   /   Αναφορά
Καλή επιτυχία Νεκταρία!

Και αύριο στην εκπομπή (την οποία θα παρακολουθήσω οπωσδήποτε!) να πεις στους ακροατές να επισκεφτούν το music heaven για να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα μέσα από τα γραπτά σου την προσωπικότητά σου και την αγάπη σου για την βυζαντινή μουσική.
#627   /   15.06.2004, 15:44   /   Αναφορά
Καλή επιτυχία κι από μένα Νεκταρία, εύχομαι οι κόποι σας να τύχουν της ανάλογης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό. Εύχομαι επίσης, η επιλογή της Θεσ/νίκης σαν χώρος της πρώτης επίσημης παρουσίασης και κυκλοφορίας του CD σας, να σας φέρει γούρι και σύντομα να γίνει πλατινένιο.
#5119   /   12.07.2006, 18:46   /   Αναφορά
Θα ήθελα μόνο να πω πως πρόκειται για μια
σπουδαία δισκογραφική δουλειά που με συγκίνησε ιδιαίτερα.
Ολα τα τραγούδια και οι ύμνοι είναι υπέροχα,τα εξώφυλλα,το βιβλιαράκι, τα όσα είναι γραμμένα από τον Χρόνη Αηδονίδη τη Νεκταρία μας(gate) Νεκταρία Καραντζή και τον Δημήτρη Βερύκιο,πάρα πολύ χρήσιμα και κατατοπιστικά.
Η εκδοση,πλούσια και προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια της.
Το cd το έχω μόνιμα στο αυτοκίνητο μου
-είναι μαγικά το άκουσματα του "Αρμένου γιος" και του ¨Βασίλεψεν αυγερινός"και δεν θέλω να τα αποχωρίζομαι ειδικά όταν ...έχει λιακάδα.(κοινως 360/365 μέρες το χρόνο)
Τέλος να πω για όσους συνδέουν την παραδοσιακή μουσική με μονότονα μοτίβα ,πως τα συγκεκικριμένα κομμάτια σφύζουν από ζωντάνια και χρώματα.
Ταξίδια είναι πανέμορφα στην απλότητα τη μελωδία .στην ιστορία μας ,σε κάθε τι γνήσια ελληνικό.Κατάθεση ψυχής και γνώσης.Αποπνέουν τη γλυκύτητα και την καλοσύνη των δημιουργών και των ερμηνευτών τους.
#5903   /   19.10.2006, 02:50   /   Αναφορά
Το έγραψα και στο φόρουμ, αγόρασα πριν ένα μήνα το cd, κάπως καθυστερημένα, αλλά αν και δεν είμαι μυημένος στην Θρακιώτικη μουσική, με τις μέρες άρχισε να με κερδίζει.

Σήμερα το ακούω συχνά, ενώ πια με συγκινούν αρκετά από τα τραγούδια. Επίσης αρέσει και στους φίλους μου, που το βάζω όταν έρχονται...