ελληνική μουσική
  748 online   ·  210.851 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Advertorials

  Ανακαλύψτε την ιστορία του μπουζουκιού στην Ελλάδα

  Το μπουζούκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά όργανα της Ελλάδας. Είναι εύκολο να το αναγνωρίσει κανείς, καθώς μοιάζει πολύ με τον πρόγονό του, την πανδούρα. 

  Ανακαλύψτε την ιστορία του μπουζουκιού στην Ελλάδα

  Γράφει το μέλος MusicHeaven
  23 άρθρα στο MusicHeaven
  Πέμπτη 31 Μαρ 2022

  Από την αρχαία ως την Ελληνιστική περίοδο το μπουζούκι μεταμορφώθηκε σε αυτό που είναι σήμερα λόγω μεταφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Ανατολής.

  Οι ρίζες του μπουζουκιού

  Η λέξη μπουζούκι έχει ρίζες από την Τουρκία, και συγκρεκριμένα τη λέξη “bozuk”. Το Ελληνικό όργανο μοιάζει με το Τούρκικο σάζι και τον Ασιατικό ταμπουρά, όργανα τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα από μετανάστες της Ασίας και της Τουρκίας στις αρχές του 1900. Μαζί με αυτά τα όργανα, οι μετανάστες έφεραν και τα Σμυρνέικα τραγούδια τα οποία παίζονταν με ούτι. Ωστόσο, στη συνέχεια, το Ούτι αντικαταστήθηκε από το μπουζούκι, και τα Σμυρνέικα αποτέλεσαν επιρροή για το ρεμπέτικο, ένα είδος πολύ δημοφιλές είδος μουσικής.

  Ξεκινήστε μαθήματα μπουζουκιού και απολαύστε όλη τη μαγεία που έχει να προσφέρει αυτό το μουσικό όργανο. Ταξιδέψτε στον κόσμο του ρεμπέτικου και του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Βρείτε καθηγητές για μπουζούκι στην πλατφόρμα του instateacher.

  Σιγά σιγά το μπουζούκι έκανε την εμφάνισή του σε ντόπια μουσικά σχήματα και γύρω στα τέλη του 1920 εμφανίστηκαν οι πρώτες επίσημες μπάντες με μπουζούκι. Συγκεκριμένα, η θρυλική μπάντα Τετράς που ιδρύθηκε από τον Μάρκο Βαμβακάρη είχε 3 μπουζούκια (Βαμβακάρης, Δέλλιας, και Παγιουμτζής) και έναν μπαγλαμά (Μπάτης). Τότε το μπουζούκι έγινε το κυρίαρχο αστικό μουσικό όργανο.

  Ανακαλύψτε την ιστορία του μπουζουκιού στην Ελλάδα

  Το μπουζούκι στο σήμερα

  Το 1960 η Ελληνική μουσική γνώρισε παγκόσμια φήμη. Ο δυναμικός Ελληνικός ήχος ήταν μοναδικός, καθώς χαρακτηριζόταν από τις έντονες νότες του μπουζουκιού και τον ασυνήθιστο Ελληνικό ρυθμό. Οι λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής γοητεύτηκαν, και ενώ το μπουζούκι ήταν και θα είναι το κύριο μουσικό όργανο για ρεμπέτικα και λαϊκά, έγινε ιδιαίτερα αγαπητό και σε άλλα είδη μουσικής. Χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε είδη μουσικής όπως η τζαζ, η ροκ, και η φολκ σε όλο τον κόσμο.

  Στις αρχές του 20ού αιώνα οι ρεμπέτες έπαιζαν το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, ένα όργανο που μοιάζει με το μπουζούκι, αλλά είναι πολύ μικρότερο. Ο μπαγλαμάς δίνει ένα ιδιαίτερο βιμπράτο στην κάθε σύνθεση και είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

  Σήμερα είναι ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο όργανο για όλους τους Έλληνες, αλλά έχει αποκτήσει και οπαδούς παγκοσμίως. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να μάθουν να παίζουν μπουζούκι και να συνεχίζουν αυτή την όμορφη παράδοση και να δημιουργούν νέες μουσικές συνθέσεις με τον τόσο υπέροχο και μοναδικό ήχο του μπουζουκιού.

  Ξεκινήστε και εσείς μαθήματα μπουζουκιού και διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Απολαύστε στιγμές κεφιού με την παρέα σας και ξεδιπλώστε το ταλέντο σας. Επιλέξτε τους κατάλληλους καθηγητές μπουζουκιού που θα σας καθοδηγήσουν σωστά και με αποτελεσματικότητα μέσω της πλατφόρμας instateacher.


  Tags
  Μουσικά Όργανα:Ούτι


  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε