ελληνική μουσική
632 online   ·  210.204 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

Ο «Δε Θα Τα Καταφέρεις»

Κάποτε, κάπου σε αυτό τον κόσμο, σε ένα δάσος με πυκνή βλάστηση, γεμάτο επικίνδυνες γωνιές με δηλητηριώδη φυτά και εχθρικά τέρατα, που ίσως μόνο εγώ γνωρίζω, είχε τον πύργο του ένας παντοδύναμος δράκος που τον έλεγαν:
«Δε θα τα καταφέρεις».

Είχα ακούσει να μιλούν για εκείνον με τα χειρότερα λόγια, μα δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο πανούργος ήταν, κυρίως γιατί δε μου άρεσε καθόλου να παραδεχτώ τη δύναμή του.

Τώρα πως γίνεται αυτά που θέλει κανείς να αποφεύγει, τελικά να τα τρώει στη μούρη, είναι αλλουνού δουλειά κι εκείνου θα παραμείνει. Έτσι κι εγώ παρόλο που δεν ήθελα ποτέ μου, καμία παρτίδα με τον περιβόητο «Δε θα τα καταφέρεις», κάποτε τον βρήκα μπροστά μου, σε μια σχολική εκδρομή και μου κόπηκε η μιλιά...
Γράφει το μέλος Πηγή Καφετζοπούλου (AlienP) / 22 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 19 Ιούλ 2005
Τι πράγμα ήταν ετούτο, άλλο να το βλέπεις κι άλλο να σου λέω… Μέσα στην τρομάρα μου δεν μπορούσα ούτε να τον κοιτάξω για πολύ. Στην αρχή μου φάνηκε να έχει μπόι, γύρω στα πέντε μέτρα. Αλλά πάλι δεν ήμουν σίγουρη, έμοιαζε να ψηλώνει σε κάθε του βήμα!

Ευτυχώς εκείνη τη φορά, για καλή μου τύχη δε με πήρε είδηση. Ήταν απασχολημένος με ένα άλλο παιδάκι, που προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο. Ο φοβερός δράκος, είχε σταθεί μπροστά του και του ψιθύριζε:
Δε θα τα καταφέρεις! Δε θα τα καταφέρεις! Το δέντρο είναι πανύψηλο, εσύ είσαι
μικρούλι, ούτε στο δεύτερο κλαδί δε θα μπορέσεις να φτάσεις!

Το καημένο το παιδάκι δεν έκανε βήμα, κι εγώ παραξενεύτηκα, γιατί το δέντρο ήταν μικρό με ωραία γερά κλαδιά, που θα μπορούσε να ανέβει και το πιο ανάξιο βουτυρόπαιδο.

Μα κι ο δράκος στεκόταν αρκετά μακριά από το θύμα του, τόσο που το πιτσιρίκι θα μπορούσε με ένα σάλτο να του ξεφύγει. Κι επειδή ένα παιδί ήμουν κι εγώ, και μέσα μου η τόλμη κέρδιζε και τη λογική και το φόβο, έτρεξα με όλη μου τη δύναμη, έπιασα το χέρι του μικρού και φύγαμε αλαφιασμένοι για να βρούμε τους συμμαθητές μας. Στα αυτιά μας, είχε μείνει όμως το μουρμουρητό του «Δε θα τα καταφέρεις».

Αργότερα στο γυμνάσιο, που τα πράγματα είχαν αρχίσει να ζορίζουν, μαθήματα, μα κι ένα βουνό συναισθήματα που πάνε λες πακέτο με την εφηβεία μας, βρήκα ένα κόλπο για να ξεγλιστράω, από τις υποχρεώσεις μου, με έναν ανέντιμο τρόπο που στην αρχή με βόλεψε μια χαρά!

Υποστήριζα πως ήμουν δέσμια του δράκου «Δε θα τα καταφέρεις» και γι’ αυτό η ικανότητά μου ήταν περιορισμένη. Σκαρφιζόμουνα χίλια-δυο περίτεχνα επιχειρήματα για να πείσω τους γύρω μου, για την αδυναμία μου και τις περισσότερες φορές, επειδή και οι άλλοι είχαν κάποιο φόβο για το άγνωστο τέρας εκεί έξω, με άφηναν στην ησυχία μου.

Είπα τόσο συχνά αυτό το παραμύθι, που τελικά το πίστεψα και η ίδια! Όταν βρισκόμουν μπροστά σε κάποια δυσκολία, όταν ήθελα να κάνω μια αρχή σε κάτι καινούργιο, έβλεπα μπροστά μου τον απαίσιο «Δε θα τα καταφέρεις»! Μα και όταν οι άλλοι δεν ήθελαν να κάνω κάτι, μου έλεγαν πως θα με σταματήσει ο δράκος.
Τα χρόνια κυλούσαν με τον ίδιο εφιάλτη! Έτρεφα με το φόβο μου, τα όνειρά μου, τις επιθυμίες και τα σχέδια μου, εκείνον το σιχαμένο δράκο και όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πιο αδύναμη αισθανόμουν. Έλεγα μέσα μου πως όσο δεν πειράζω το θηρίο, θα με αφήνει ήσυχη.

Μα κάποτε τα θέλω μου άρχισαν να θεριεύουν με τη σειρά τους. Βαρέθηκα τη μίζερη ζωή μου και άρχισα να ψάχνω πως θα μπορούσα να εξαφανίσω το πρόβλημά μου. Όσο και να μη μου καλάρεσε η ιδέα, αποφάσισα να προσπαθήσω να κερδίσω την εύνοια του «Δε θα τα καταφέρεις». Να γίνω δήθεν φίλη του, για να τον γνωρίσω καλύτερα, με την ελπίδα να βρω τα αδύνατά του σημεία και να τον καταστρέψω.

Δε θα ξεχάσω ποτέ την ηλιόλουστη μέρα που ξετρύπωσα τελικά το κουράγιο και στάθηκα μπροστά του. Όσο τον κοίταζα τόσο πιο μικρός μου φαινόταν, ώσπου ξαφνικά συνειδητοποίησα πως είχε το ύψος μου. Παρατηρώντας τον λίγο ακόμα, είδα πια μπροστά μου ένα άθλιο πλασματάκι, που μάλιστα έμοιαζε να με φοβάται. Στάθηκα απέναντί του και τον κοίταξα κατάματα. Και τότε έγινε το πιο απίθανο πράγμα. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια, πως ο «Δε θα τα καταφέρεις», είχε το πρόσωπό μου. Ήταν ίδιος εγώ. Αυτό τελικά ήταν και το αδύναμό του σημείο.

Ο φοβερός και τρομερός δράκος που με τρομοκρατούσε τόσα χρόνια ήταν ένα κομμάτι του εαυτού μου. Που όσο πιο πολύ το μαθαίνω, όσο το φροντίζω και το περιποιέμαι, όσο το βγάζω στο φως και στη βόλτα της ζωής μας, τόσο πιο πολύ γλυκαίνει και μου συμπαραστέκεται.

Αυτή ήταν πάνω-κάτω η ιστορία του «Δε θα τα καταφέρεις». Αφήστε που τώρα τελευταία σκέφτομαι να του αλλάξω λιγάκι το όνομα, γιατί πιστεύω, πως του αξίζει να τον φωνάζω «προσπάθησε και θα τα καταφέρεις»!

Άμα έχετε κι εσείς κανένα τέτοιο δράκο, φέρτε τον στην παρέα να δούμε ποιος πραγματικά είναι!σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#2514   /   19.07.2005, 12:28   /   Αναφορά
Mωρέ εγώ αυτού του δράκου του δίνω και καταλαβαίνει...

Xα! παρε κι αυτή! Xα! πάρε και την άλλη!

Kουτί μου ήρθε το παραμυθάκι, ετοιμάζομαι για κάτι εξετάσεις το Σεπτέμβριο και θέλω αρκετή δουλειά για να στρώσω, αλλά χθες το έβαλα πείσμα! Oι άλλοι δεν είναι καλύτεροι από μένα, οχι , όχι!
#2516   /   19.07.2005, 14:01   /   Αναφορά
Περίεργο πλάσμα, πράγματι, αυτός ο δράκος. Ενίοτε, μάλιστα, με επισκέπτεται και με τρομάζει πολύ και τον πιστέυω. Τότε μου φαίνονται αδύνατα κάποια πράγματα και νιώθω πως δεν έχω καμία δύναμη να ελέγξω τη ζωή μου. Βλέπω παντού αδιέξοδα. Το καλό είναι πως μετά από κάποια ώρα και με τα κατάλληλα λόγια από κάποιον που βρίσκεται δίπλα μου σε όλα αυτά και με ανέχεται -ένας Θεός ξέρει γιατί- νιώθω καλύτερα, αλλά μόνο μέχρι να με ξαναθυμηθεί (ο δράκος). Θα τον καταφέρω, όμως. Αργά ή γρήγορα, που θα μου πάει; Θα τον καταφέρω!#2517   /   19.07.2005, 15:51   /   Αναφορά
Πηγούλα ξέρεις τι παρατήρησα κάνοντας παρέα με τον δικό μου δράκο;

Κάθε φορά που τελικά καταφέρνω κάτι, αυτός δεν αγριεύει, ούτε βγάζει φωτιές από το στόμα του... Αντίθετα, είναι περήφανος!Ξένια καλή προσπάθεια και καλή επιτυχία!
#2527   /   20.07.2005, 15:44
Nα είσαι καλά Aγγελίνα!

Kαι άμα περάσω με το καλό ίσως, αν θέλει και η Πηγή, να βοηθήσω στην πραγματοποίηση της ιδέας της Nεκταρίας. Tο έχω απωθημένο να κάνω εικονογράφηση παιδικού παραμυθιού και ήθελά να της το προτείνω κάποια στιγμή της Πηγής.

Oι εξετάσεις μου είναι για την Σχολή Kαλών Tεχνών...

#2542   /   24.07.2005, 10:50
καλή επιτυχία! Θα τα πούμε...

#2518   /   19.07.2005, 16:12   /   Αναφορά
Πρόσφατα, είδα στην ΕΤ1 μια εκπομπή αφιερωμένη σε ένα παραμύθι του Τριβιζά, αν θυμάμαι καλά. Το όνομά του παραμυθιού ήταν: "Τα δύο κύματα" και ομώνυμο τίτλο είχε και η εκπομπή. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, μίλησαν διάφοροι της ΕΡΤ, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας για την υπέροχη ιδέα που τους γεννήθηκε, όταν δημιούργησε αυτό το παραμύθι ο Τριβιζάς. Η ιδέα ήταν να μεταφέρουν, με τη βοήθεια του τμήματος γραφικών της ΕΡΤ, το παραμύθι στην οθόνη της τηλεόρασης, υπό τη μορφή κινουμένων σχεδίων. Το αποτέλεσμα το είδαμε στο δεύτερο μέρος της εκπομπής. Το παραμύθι του Τριβιζά είχε πάρει σάρκα και οστά, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συγκινήσει, καθ' ομολόγιαν του, ακόμα και τον ίδιο τον συγγραφέα, όταν το πρωτοπαρακολούθησε...

Σκέφτηκα τότε.... - και σκέφτομαι και σήμερα - Πηγούλα μήπως πρέπει να παραδώσεις κάποια παραμύθια σου στην ΕΡΤ ; Η γραφή σου είναι απολαυστική, γιατί έχει ανάγλυφες εικόνες, που κάλλιστα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ένα ικανό team γραφιστών...Και για μας - αλλά και για πολλούς άλλους - το όφελος θα είναι τριπλάσιο...
#2543   /   24.07.2005, 10:55
Για την ΕΤ δεν ξέρω... Πως δεν είμαι δα κι ο Τριβιζάς, το ξέρω!

Πάντως για τα καλά σου λόγια ευχαριστώ και αυτό που θα ήθελα θα ήταν να μελοποιήσει κάποιος έμμετρα παραμύθια μου και να τα τραγουδίσεις εσύ! Φιλάκι!

#2547   /   24.07.2005, 13:24
Θα το ήθελα πάρα πάρα πολύ Πηγούλα...

Εύχομαι να το καταφέρουμε σύντομα...

Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

#2520   /   19.07.2005, 16:23   /   Αναφορά
Καλό είναι να γνωριζουμε κατ'αρχήν εαν τον έχουμε αυτόν τον δράκο ή μας έχει αυτος,

κάθε δράκος λογικά πρέπει να είναι ξεχωριστός και να θέλει και αυτός την κατάλληλη κατανόηση.Είναι μεγάλο λάθος νανομίζει κάποιος οτι έχει έναν δράκο ενώ μπορεί και να μην υπάρχει ή να έχει πάρει για κατοικίδιο τον δράκο κάποιου άλλου και να σκέφτεται τα χίλια μύρια .προσοχή στους δράκους και τις δράκαινες!
#2521   /   19.07.2005, 16:29   /   Αναφορά
Μεγαλώνω ...μικραίνοντας!Να 'σαι καλά Πηγή!
#2522   /   19.07.2005, 16:43   /   Αναφορά
Πάνω στην ώρα ήρθε/διάβασα το παραμυθάκι σου! Νά σαι καλά! Μου φτιαξε την μέρα! Συμφωνώ με την Νεκταρία!Ευχαριστώ πολύ πολύ!
#2523   /   19.07.2005, 17:05
Να πάρει η ευχή βρε Πηγή. Όλο με βάζεις και θεριεύω.

Κι έχω πάλι να παλέψω αυτόν τον δράκο, τον "δεν θα τα καταφέρεις"...

Αλλά μάλλον θα σταθώ μπροστά στην σπηλιά και θα φωνάξω: "προσπάθησε λίγο και θα τα καταφέρεις"...

Να δεις, κάπου έχω ακουμπήσει το σπαθί και την ασπίδα μου...

Πάω...


#2528   /   20.07.2005, 17:08
Αυτός ο δράκος με είχε επισκεφτεί λίγο πριν τις εξετάσεις του πιάνου μου. Όμως χάρη σε κάποιον πολύ αγαπημένο μου άνθρωπο κατάφερα να τον κοιτάξω και εγώ κατάμματα και το αποτέλεσμα ήταν απίθανο!!!

#2549   /   24.07.2005, 18:19   /   Αναφορά
Πάντως ένα είναι σίγουρο...Εσύ Πηγή μου κάτι τέτοιους δράκους τους...μασάς!!!


Γρηγόρης.-
#2553   /   25.07.2005, 20:31   /   Αναφορά
Ολόγλυκο το παραμυθάκι σου AlienP και μ' άρεσε, δεν με ξεγέλασες βέβαια γιατί το ξέρω, του δικού σου του δράκου το όνομα, είναι πάντα " ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΠΑΛΙ" .
#2575   /   27.07.2005, 20:27   /   Αναφορά
και ο δράκος θέλει το χάδι του... Πηγουλίνι μου! Που τα καταφέρνεις αυτό τον καιρό;
#2645   /   12.08.2005, 16:57   /   Αναφορά
αυτα τα υπεροχα παραμυθια δεν τα κανεις dvd κοπελια μου;

να εισαι καλα!!! Συντεκνος απο τς Αρχανες...
#2662   /   18.08.2005, 15:41   /   Αναφορά
κι όλο ταξιδεύω Πηγή μου...

κι όλο και κάτι καταφέρνω... έχω τα 2 παιδόπουλα για στρατηγούς βλέπεις... και την αγαπημένη μου... πως να μην τα καταφέρω; Έχω κι εσένα πολύτιμο αλιενοφιλαράκι!

Να 'σαι καλά!
#3422   /   22.11.2005, 13:07   /   Αναφορά
Επειδή ο Xάρυ Πόττερ μόλις τελειώσει το κολλέγιο, μπορεί να αποφασίσει και κανένα μαστεράκι, και μετα κανένα διδακτορικό, οπότε μας βλέπω να τον τρώμε για δέκα χρόνια ακόμα μες το νερό ... (δεν συζητώ την περίπτωση του να ψάχνει για δουλεία ως άνεργος μεταπτυχιακός για ακόμα 2 - 3 χρονία, οπότε ... ) χρειαζόμαστε άλλα ... Και με τέτοια παραμυθάκια όπως αυτό, διαπιστώνουμε πως αυτά τα "αλλα" ειναι τόσο κοντά μας (οχι μονο γεωγραφικά). Συγχαρητήρια.Μεταφέρω και την άποψη μιας ψυχής γύρω στα 12 που το διάβασε και έμεινε ενθουσιασμένη. Δηλώνοντας δε ευθαρσώς "ειδικευμένη στον Τριβιζά" (!!!!!) έκανε και τον σχετικό συσχετισμό, μόνο που το δικό σου ήταν πολύ πιο άμεσο και πιο προσωπικό. (οι τελευταίοι χαρακτηρισμοί ειναι δικοί μου, σύνοψη μιας σειράς διαπιστώσεων της εν λόγω ψυχής). Τι και αν η γραφή σου "θυμίζει" Τριβιζά ? Μια χαρά ειναι ο Τριβιζάς, μια χαρά και εσύ. Εξ αλλου στην η τέχνη, στην έκφραση αυτό γίνεται ... Και μάλλον θα πρέπει να γίνεται.Αξίζει να συνεχίσεις με εκδόσεις, μελοποιήσεις κ.α. των όσων γράφεις. Με όλη τη διακριτικότητα θα το θεωρούσα και σαν "υποχρέωση" (με την πολύ καλή έννοια του όρου ...). Δική σου, και άλλων, που έχουν το θάρρος, την αγάπη, την επιμονή να σκύψουν πιο συστηματικά σε αυτό που λέγεται προσωπική έκφραση. Γιατί απλά, ειστε πολύ, μα πολύ αναγκαίοι.
#3428   /   23.11.2005, 10:22
Σε ευχαριστώ για τα παραπάνω. Χαίρομαι που είχα 12χρονη ψυχή αναγνώστρια! Δεν γράφω από υποχρέωση, βγαίνει έτσι μόνο του... Καμιά φορά όχι και τόσο καλοπροσεγμένο... Δεν με πειράζει να θυμίζω Τριβιζά, επειδή τον αγαπώ πιστεύω πως δεν τον αγγίζω καν... Να είσαι καλά!

#3752   /   30.12.2005, 02:04   /   Αναφορά
αν είχα παιδιά καλή μου με τα δικά σου τα παραμύθια θα τα μεγάλωνα!!ελπίζω να εκδοθούν για να μπορέσω να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου!!

συγχαρητήρια..
#3753   /   30.12.2005, 20:53   /   Αναφορά
Ειναι πολυ καλο να μην ακους αυτους τους δρακους!

Τι κανεις ομως οταν το λεει τοσες φορες που το πιστευεις?

Πολυ ωραιο το παραμυθακι σου!Συγχαρητηρια
#5393   /   17.08.2006, 17:56   /   Αναφορά
Δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει το ταλέντο μερικών ανθρώπων να αποδίδουν λακωνικά και απλά τόσο βαθιά ζητήματα-προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης...μαζί με τη λύση τους. Διαβάζοντας τα ανωτέρω σχόλια βρήκα και ένα που έλεγε ''Αν είχα παιδιά θα τα μεγάλωνα με τα παραμύθια σου''. Μέσα κι εγώ :)

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το αξιόλογο και διδακτικό παραμύθι σου.
#7621   /   19.03.2007, 23:54   /   Αναφορά
...κοίτα τι καλό κειμενάκι ξετρύπωσα ...Πηγούλα μου ο μεγαλύτερος δράκος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός όταν τον αφήνουμε να μας βάζει τρυκλοποδιές και μας φέρνει τούμπα ......"και τότε ...έγινε ο δράκος "δεν θα τα καταφέρεις μια τόσο δα σταλίτσα ... που κύλισε από το μέτωπο προς την μύτη και από εκεί αφού κοντοστάθηκε πεισματικά λιγάκι γκρεμίστηκε στο χώμα που το ρούφηξε λαίμαργα ..."Φιλάκια κοριτσάκι! :)#7639   /   21.03.2007, 06:28   /   Αναφορά
Έχουμε επανειλλημένα ... όι γράφεις πολύ ωραία ...
#10677   /   08.12.2007, 13:48
Γραφεις Τ~Ε~Λ~Ε~Ι~Α!!!

#12909   /   08.04.2008, 15:48   /   Αναφορά
Διδακτικότατο παραμύθι!Αυτά πρέπει να τα ακούν και οι μεγάλοι, όχι μόνο τα παιδιά, γιατί αυτός ο δράκος τους ταλαιπωρείς όλους...!