ελληνική μουσική
    849 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    3ο Live MusicHeaven: Οι Μουσικοί (Μέρος Α')

    Μια συνεύρεση ανθρώπων που έχουν κάνει την καλή μουσική, τρόπο ζωής, που την αγαπούν και τη σέβονται. Άλλοι την έχουν κάνει επάγγελμα και επί δεκαετίες τώρα ανεβαίνουν σε μουσικές σκηνές, σε πάλκα, σε θέατρα και φτάνουν να καλωσορίσουν δισεκατομμύρια ανθρώπων στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάποιους άλλους, λιγότερο τυχερούς ίσως, η ζωή τους έστρεψε αλλού και έτσι ακολούθησαν άλλο επάγγελμα. Η μουσική όμως πάντα τους συντροφεύει και είτε με τη φωνή, είτε με το οργανάκι τους, εξακολουθούν να περνούν ωραία με τις παρέες τους τα βράδυα. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι νεότεροι. Παιδιά που τώρα αφουγκράζονται τους χτύπους της καρδιάς τους και ξεκινούν το δρόμο τους, έχοντας πάντα δίπλα τους την καλή μουσική.

    Όλοι οι παραπάνω, θα βρεθούμε αυτή την Κυριακή στη μουσική σκηνή 5/4, στα πλαίσια του 3ου Live Μελών του MusicHeaven. Από τον μεγάλο Χρόνη Αηδονίδη (που μας τιμά για δεύτερη φορά με την παρουσία του) και τον Θοδωρή Παυλάκο, μέχρι τους "αδιόρθωτους" ερασιτέχνες Jorge και Beatlus.

    Αυτή η συνύπαρξη και κυρίως ο δρόμος μέχρι αυτή να επιτευχθεί, είναι η χαρά μας και μια αφορμή για να νιώθουμε περήφανοι. Περήφανοι που ενώνουμε ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες, που δημιουργούμε έναν ισχυρό τοίχο απέναντι στις όποιες σύγχρονες προσπάθειες επιβολής και που συνεισφέρουμε στη δημιουργία και στην καλλιέργεια ισχυρών και αγνών δεσμών και σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται την μουσική, είτε αυτή λέγεται ροκ, είτε παραδοσιακή, είτε έντεχνη...

    Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους πρωταγωνιστές της επόμενης Κυριακής. Τους μουσικούς μας...
    Δευτέρα 23 Ιαν 2006
    (ChronisAidonidis) Χρόνης Αηδονίδης
    Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1928, στην Καρωτή, ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι o δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στο χωριό του, στην Καρωτή, περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί είναι που μαθαίνει τα πρώτα του τραγούδια και μυείται στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ' τους πλανόδιους μουσικούς που έπαιζαν στα πανηγύρια του χωριού του.
    Μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη. Όταν τελείωσε το οκτωτάξιο γυμνάσιο στο Διδυμότειχο, διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος σε ένα χωριό της βουλγαρικής μεθορίου, τα Πετρωτά. Το 1950 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου, προσλαμβάνεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου εργάζεται ως λογιστής, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και τις σπουδές του στα λογιστικά, στη σχολή "Πυρσός", τις οποίες θα ολοκληρώσει δύο χρόνια αργότερα.

    Στο Σισμανόγλειο, μια σημαντική συγκυρία θα του αλλάξει τη ζωή. Το 1953 o μεγάλος μας λαογράφος Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου θα τον αναζητήσει και θα του προτείνει να συμμετέχει στην εκπομπή του "Θρακικοί Αντίλαλοι", στο κρατικό ραδιόφωνο. Παρότι στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης θα διστάσει, λέγοντάς του "Με συγχωρείτε πολύ. Τα τραγούδια αυτά τα ξέρω, τα αγαπώ, αλλά...ντρέπομαι να τα πω. Θα με κοροϊδεύουν", στο τέλος όμως με τις συμβουλές και τις παραινέσεις του μεγάλου μας λαογράφου, θα αποφασίσει να λάβει μέρος σε αυτήν την προσπάθεια προβολής και διάδοσης της παραδοσιακής μας μουσικής.

    Από τότε και με τη βοήθεια του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου, παίρνει μέρος στις εκπομπές του, συμμετέχοντας πολύ σύντομα ως μονωδός στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετέχει και στη χορωδία του Σίμωνα Καρρά, ενώ από το 1957, αναλαμβάνει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα Θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
    Σήμερα ο Χρόνης Αηδονίδης έχει μια πλούσια δισκογραφία, με τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης, βόρειας, ανατολικής και δυτικής. Έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, σε όλα τα κρατίδια της τέως Σοβιετικής Ένωσης, Ευρώπη).

    Σημαντικό βήμα στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν η ιδιαίτερα επιτυχής συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα, στο δίσκο "Τ' Αηδόνια της Ανατολής", το Μάρτιο του 1990. Οι παραδοσιακοί ήχοι, μέσω αυτής της συνεργασίας, άγγιξαν και ένα κοινό που έως τότε δεν είχε ασχοληθεί με το είδος αυτό. Ακολούθησαν συναυλίες, με μεγάλη απήχηση, όπως εκείνη της παρουσίασης του δίσκου αυτού στο Λυκαβηττό, αλλά και άλλες σε κάθε τόπο της Ελλάδας και στο Εξωτερικού. Η επιτυχία θα συνεχιστεί με μία ακόμη σημαντική έκδοση των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, το 1993. Ο διπλός δίσκος "Τραγούδια και σκοποί της Θράκης", συνοδευόμενος από ένα πλούσιο λαογραφικό υλικό και με τραγούδια αποκλειστικά ερμηνευμένα από το Χρόνη Αηδονίδη, θα συναγωνιστεί σε πωλήσεις και απήχηση τ' "Αηδόνια της Ανατολής".

    Η παραδοσιακή μουσική της Θράκης είχε αποκτήσει πλέον ένα μεγάλο ακροατήριο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και σύντομα, μερικά χρόνια αργότερα, επρόκειτο να αποκτήσει ένα επίσης μεγάλο ακροατήριο και από κάθε γωνιά της γης. Την πρωτοχρονιά του 2000, σε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, κάθε χώρα αναλαμβάνει να μεταδώσει με video-clip, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ένα τραγούδι, για να καλωσορίσει το νέο αιώνα. Η Ελλάδα την Ανατολή του 2000 την καλωσόρισε, στο Σούνιο, με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη στα τραγούδια "Να 'μαν πουλί να πέταγα" και "Βασίλεψεν Αυγερινός". Το video -clip που απαθανάτισε αυτή τη συγκινητική στιγμή επιμελήθηκε ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και μεταδόθηκε από την Κρατική Τηλεόραση. Έκανε τόση αίσθηση το άκουσμα των θρακιώτικων ήχων από τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη, ώστε από τότε πολλά τραγούδια του μεγάλου μας καλλιτέχνη ακούγονται στο εξωτερικό, στα ραδιόφωνα αλλά και ως σήματα σε εκπομπές ή και σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτς σε χώρες της Ευρώπης.

    Το 2001 ένα ακόμα σημαντικό βήμα θα φέρει το Χρόνη Αηδονίδη και πάλι στο προσκήνιο. Η συνεργασία του με τον Νίκο Κυπουργό, στο δίσκο "Τα μυστικά του Κήπου" θα ξαφνιάσει. Ένα νανούρισμα (το "Βλέφαρό μου"), σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, με ήχο παραδοσιακό αλλά και τη φρεσκάδα της πνοής της εποχής μας, θα κλέψει την παράσταση και θα αγαπηθεί όσο κανένα άλλο από τον κόσμο.

    Το 2003, άλλη μια ιδιαίτερη συνεργασία, που κάνει αίσθηση, θα προστεθεί στο ενεργητικό του, με το δίσκο "Στης καρδιάς μου τ΄ανοιχτά", στην οποία θα συναντήσει τις μελωδίες του Παντελή Θαλασσινού σε δύο τραγούδια των: Ηλία Κατσούλη (Αχ κορμί ζωγραφιστό μου) και Χρυσόστομου Γελαγώτη (Κατερίνα Καρδερίνα). Το 2004, με το διπλό cd "Όταν οι δρόμοι συναντιούνται", ηχογραφεί για πρώτη φορά, μαζί με τη μαθήτριά του Νεκταρία Καραντζή, βυζαντινούς ύμνους. Παρότι ξεκίνησε το δρόμο της μουσικής από ψάλτης, ήταν η πρώτη φορά, με το cd αυτό, που παρέδωσε στη δισκογραφία δείγμα των εξαιρετικών ικανοτήτων και στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής.
    Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004, ο Χρόνης Αηδονίδης με τη γλυκολαλιά του καλωσόρισε τους ξένους φίλους μας, στην Τελετή Λήξης, με μοναδικό τρόπο, τραγουδώντας συγκινητικά το καθιστικό: "Φίλοι μ' καλωσορίσατε".

    Το Πάσχα του 2005, συμμετείχε ως κεντρικό πρόσωπο σε καθημερινή επετειακή εκπομπή της ΕΤ1 που προβλήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας, με τίτλο: "ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ", ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους της περιόδου, μαζί με τη μαθήτριά του, Νεκταρία Καραντζή καθώς και τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής, θεολόγο- φιλόλογο κ.Δημήτρη Βερύκιο. Στην εκπομπή συμμετείχαν, διαβάζοντας αναγνώσματα των ημερών, οι καταξιωμένοι ηθοποιοί: Γρήγορης Βαλτινός και Κοραλία Καράντη.

    Ο Χρόνης Αηδονίδης σήμερα, με φωνή ακόμα πιο ώριμη αλλά και πιο γλυκιά και ευαίσθητη από εκείνη των νεανικών του χρόνων και με γνώση του "που πονάει το κάθε τραγούδι", όπως λέει ο ίδιος, συνεχίζει να προσφέρει στην παραδοσιακή μουσική του τόπου μας μεταφέροντας στις επόμενες γενιές το έργο του, μέσα από τη διδασκαλία του. Διδάσκει επίσης παραδοσιακό τραγούδι στο Χαλάνδρι, στο Ίδρυμα Ζήση και στο Κεντρικό Ωδείο (Κώστα Κλάββα) (όπου πέραν από παραδοσιακό τραγούδι, διδάσκει και βυζαντινή μουσική), ενώ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Μουσικής Παράδοσης Θράκης, Μ.Ασίας και Ευξείνου Πόντου (τμήματος της Ε.Π.Α.Δ.Α.) ενώ είναι δημιουργός και εμπνευστής της ίδρυσης και λειτουργίας του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του "Αρχείου Ελληνικής Μουσικής", το οποίο έχει να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα στο χώρο της λαογραφίας, με πολύ προσεγμένες εκδόσεις βιβλίων και cds από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

    Ο Χρόνης Αηδονίδης έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Οι σπάνιες ερμηνευτικές του ικανότητες, οι ιδιαίτεροι λαρυγγισμοί της βελούδινης φωνής του, το δημιουργικό του πνεύμα που τον οδήγησε να συνθέσει ξεχωριστές μελωδίες, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της παραδοσιακής μας μουσικής και ως ο άνθρωπος που κατόρθωσε να απομακρύνει το παραδοσιακό τραγούδι από τα καταγώγια, όπου κάποτε το κατέτασσαν και να το οδηγήσει στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής.
    Περισσότερες λεπτομέρειες για τη βιογραφία, τη δισκογραφία καθώς και τις εμφανίσεις του Χρόνη Αηδονίδη, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.aidonidis.gr



    Ageras (Μανώλης Πασχαλίδης)
    Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη πριν 28 χρόνια. Σε ηλικία δέκα ετών πιάνω στα χέρια μου την κιθάρα του πατέρα μου και αμέσως καταλάβαίνω οτι θέλω να ασχοληθώ με την μουσική. Στα 16 μου πιάνω την πρώτη μου δουλειά σε ένα καφωδείο στο κέντρο της πόλης τραγουδώντας τρεις μέρες την εβδομάδα. Έπειτα δούλεψα σε μπουάτ, μουσικές σκηνές και σε ελαφρολαικά μαγαζιά. Το 1999 ιδρύω με τον Αδάμ Πολυχρονίδη τους ΑΤΜΑ, παίζοντας για δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα έντεχνη και ροκ μουσική. Δύο χρόνια μετά εγκαταλείπω το group και αλλάζω ρότα δοκιμάζοντας την τύχη μου σε πιο μεγάλα μαγαζιά.Τα τελευταία δύο χρόνια μένω στην Αθήνα. Έχω επιτυχημένες συνεργασίες με Γιώργο Νταλάρα, Αντώνη Ρέμο, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντριάνα Μπάμπαλη, Μάνο Πυροβολάκη, Μίμμη Πλέσσα, Γιάννη Σπάνο, Αντώνη Βαρδή, Γιώργο Θεοφάνους και Κώστα Χατζή,Γιώργο Μαζωνάκη,Κώστα Καραφώτη κ.ά

    Beatlus (Σωτήρης Μπέκας)
    Ο Σωτήρης Μπέκας, γνωστός στους διαδικτυακούς τόπους και ως beatlus, γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1976 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η επιλογή για ...ελληνική παιδεία τον έφερε το 1980 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ηπειρο, η οποία αναφέρεται και ευρύτερα ως περιοχή διότι υπήρξε στο όλο της, τόπος δραστηριοτήτων, έμπνευσης, ανατροφής, μα και -πρωταρχικά- καταγωγής για τον περί ου ο λόγος. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 (στα 1994) υπήρξε μια εκ νέου μετακίνηση, αυτή τη φορά εντός συνόρων, στην Αθήνα και σταδιακής ενασχόληση με τον χώρο της δημοσιογραφίας. Εκτοτε πέρασε χρόνος πολύς, με παγίωση της δημοσιογραφικής ενασχόλησης (από το 2000 ως συντάκτης ύλης στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"), μα και με έντονη αναζήτηση περί της μουσικής και δη στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής και του ethnic. Τόλμημα, αυτής της αναζήτησης ήταν η μαθητεία στο πλευρό του πολυσήμαντου Αρμένιου, μουσικού Haig Yazdjian, με σκοπό την πρακτική στην μουσική μέσα από το ούτι και όχι μόνο. Η προσπάθεια, λόγω φόρτου -κυριολεκτικά- εργασίας του beatlus έμεινε ατελής, μα αναμένεται σύντομα να συνεχιστεί... Παρόλα αυτά, η μουσική δραστηριότητα υπάρχει μακρά από τα προεφηβικά χρόνια, με την μορφή που συναντάται συχνά, δηλαδή του ακροατή, αναγνώστη, θεατή συναυλιών (αγαπημένη και φανατική συνήθεια), κοινώς ως μουσικόφιλος. Από τον Απρίλιο του 2005 είναι ενεργό μέλος του MusicHeaven.
    Αυτά...



    Gate (Νεκταρία Καραντζή)

    Η Νεκταρία Καραντζή γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1978, κατάγεται από τη Λακωνία και ζει στον Πειραιά.
    Σπουδές: Νομικά (Παν/μιο Θεσ/κης), μεταπτυχιακό στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, με ειδίκευση στα θέματα ποινικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (Παν/μιο Αθηνών), εκπονεί διδακτορική διατριβή στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, δίπλωμα βυζαντινής μουσικής (καθηγητές: Δημήτρης Βερύκιος, π.Αντώνιος Βάλβης, Διαμαντής Μαυραγάνης), παραδοσιακό τραγούδι με τον Χρόνη Αηδονίδη, φωνητική με δασκάλους τους: Θάνο Πετράκη, Ντίνα Γουδιώτη,
    Απασχόληση: βοηθός του καθηγητή Ποινικού Δικαίου κ. Νικολάου Λίβου (Παν/μιο Αθηνών), δικηγόρος, νομικός σύμβουλος. Διδάσκει βυζαντινή μουσική και είναι βοηθός διδασκαλίας του Χρόνη Αηδονίδη, στο παραδοσιακό τραγούδι, στο "Κεντρικό Ωδείο", στην Αθήνα.
    Είναι ψάλτρια στον Ιερό Ναό της Παναγίας "Ρόδον το Αμάραντον", στην Καλλίπολη του Πειραιά, κοντά στον πρωτοψάλτη Ηλία Νικολαΐδη και συνεργάζεται με τον Χρόνη Αηδονίδη, σε συναυλίες και δισκογραφία παραδοσιακών τραγουδιών.
    Είναι μέλος της ομάδας ανάπτυξης της on line μουσικής κοινότητας: www.musicheaven.gr
    Δισκογραφικά: συμμετέχει σε μία σειρά πέντε κασετών/cd που έχουν εκδοθεί από την Ι.Μ.Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (μοναστήρι του Γέροντα Πορφυρίου), συμπληρώνοντας, με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, τις ομιλίες ή τις ψαλμωδίες με τη φωνή του μακαριστού Γέροντα Πορφυρίου.
    Συνεργάστηκε επίσης δισκογραφικά το 2004 με τον κορυφαίο παραδοσιακό τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, στο διπλό cd: "Όταν οι δρόμοι συναντιούνται", όπου, κοντά στο δάσκαλό της, τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Μ.Ασίας και ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.
    Συναυλίες - Εμφανίσεις - Συνεργασίες: Πρώτη της εμφάνιση σε συναυλιακό κοινό ήταν στις 25 Μαϊου 2004, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλάι του δασκάλου της, Χρόνη Αηδονίδη, ερμηνεύοντας θρακιώτικα παραδοσιακά τραγούδια και βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, σε συναυλία αφιερωμένη στα 50 χρόνια προσφοράς του τελευταίου στην παραδοσιακή μας μουσική, μαζί και με τους κορυφαίους καλλιτέχνες: Δόμνα Σαμίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Διονύση Σαββόπουλο, Χρίστο Τσιαμούλη και Βαγγέλη Δημούδη.
    Aλλες σημαντικές συναυλίες και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε: στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (στην Κωνσταντινούπολη), υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Στοά του Βιβλίου (με βυζαντινούς ύμνους, σε δρώμενο αφιερωμένο στον Αγ. Ρωμανό τον Μελωδό, όπου μετείχαν ακόμη: ο Παναγιωτάτος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Aνθιμος, ο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η κορυφαία τραγωδός Aννα Σινοδινού, οι οποίοι απήγγειλαν κείμενα του Αγ. Ρωμανού του Μελωδού, καθώς και ο μουσικοσυνθέτης και ψάλτης κ. Βασίλης Χατζηνικολάου και ασφαλώς ο Χρόνης Αηδονίδης) και αλλού, σε συνεργασία και με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα, ο Χρίστος Τσιαμούλης ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Βαγγέλης Δημούδης, η Σοφία Παπάζογλου, η Γιώτα Νέγκα, η ορχήστρα Εστουδιαντίνα, ο μουσικοσυνθέτης Βασίλης Χατζηνικολάου, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βούκανος, η Χριστίνα Παπουτσιδάκη, στο πλάι πάντα του δασκάλου της Χρόνη Αηδονίδη.
    Επίσης, συμμετείχε, το Πάσχα του 2005, σε τηλεοπτική πασχαλινή σειρά 7 εκπομπών της ΕΤ1 με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, με τίτλο "ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ", όπου στο πλάι των δύο δασκάλων της, Χρόνη Αηδονίδη και Δημήτρη Βερύκιου και, μεταξύ των αναγνωσμάτων των ηθοποιών Γρηγόρη Βαλτινού και Κοραλίας Καράντη, έψαλλε βυζαντινούς ύμνους της Μ.Εβδομάδας.
    XeniaRodo
    Γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή της
    με το τραγούδι σαν χορωδός στην Πολυφωνική Χορωδία
    Πάτρας σε ηλικία 9 ετών. Αυτό ήταν η αφορμή για
    συμμετοχή σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα αλλα και στο
    εξωτερικό. Συνέχισε στο τμήμα της μεικτής χορωδίας της
    Πολυφωνικής.
    Επίσης παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας.

    Ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, όπου ασχολήθηκε με το
    τραγούδι πιο συστηματικά και εμφανίστηκε σε μουσικές
    σκηνές με διάφορα σχήματα, πάνω σε διαφορετικά ειδη
    μουσικής, έντεχνη, ροκ ελληνική αλλά και ξένη.
    Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρουστών αλλα και ντραμς
    δίπλα στο μουσικό Σπύρο Λιβιεράτο.

    Τελειώνοντας τις σπουδές της στο τμήμα Γραφιστικής του
    ΤEI της Αθήνας, άρχισε σπουδές σύγχρονου τραγουδιού
    και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και συνέχισε
    στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με δάσκαλο τον Κώστα Θωμαΐδη.
    Έχει παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων ελληνικού
    παραδοσιακού τραγουδιού με τον Σάββα Σιάτρα και τον
    Παναγιώτη Παππά, καθώς και παραδοσιακών χορών του
    Πόντου στον σύλλογο "Αργοναύτες Κομνηνοί".

    Έχει εργαστεί και σε λαϊκές σκηνές εντός αλλά και
    εκτός Αττικής.


    Orfeus (Γιώργος Μπιλικάς)
    Ο Γιώργος Μπιλικάς γνωστός στο διαδίκτυο και ως Orfeus, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Θεωρία Μουσικής & Κιθάρα. Ασχολείται με την τραγουδοποιία και συμμετέχει σε μουσικά σχήματα και συναυλίες. Ασχολείται επίσης με την παραγωγή και την μουσική επιμέλεια ραδιοφωνικών εκπομπών, με την ηχοληψία και την πρωτότυπη μουσική επένδυση τηλεταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Είναι μέλος της ομάδας ανάπτυξης της on line μουσικής κοινότητας: www.musicheaven.gr. Λατρεύει τα μπουρνούζια, τα φουλάρια, τα καπέλα, το Musicheaven και τη μπύρα McFarland. Στο Live του MusicHeaven, συμμετέχει με το σχήμα Φωλύ Μπιφούντα.

    * Ραδιόφωνο:
    Αθήνα FM: Το Πνεύμα & το Οινόπνευμα,
    Αιγαίο FM: Τα Διαμάντια είναι Παντοτινά,
    Επικοινωνία 94,1 FM: Rock Magazino.

    * Τηλεόραση:
    Μορφές στο Εργαστήριο (Ν. Ζωϊόπουλου / Ντοκιμαντέρ - ΝΕΤ / 1997),
    Μίλησέ μου για Έρωτα (Δ. Αθανίτη / Τηλεοπτική ταινία - ΕΤ 1 / 1996)

    * Μουσικά Σχήματα:
    Anaconda Snake Band,
    Nepal,
    Θαρσείν Χρει,
    4/4

    * Δισκογραφία:
    (με τους Θαρσείν Χρει) 1974 (Anazitisi Records, 2004),
    Pop Festival ’73 Συλλογή Columbia, 1973)

    * Ταινίες μικρού μήκους:
    Η Μπόμπα (Χ. Τσούκα / 2003),
    Αισθήσεις (Ελ. Καζαντζίδη / Φεστιβάλ Δράμας / 1999),
    Ο κ. Χ (Δ. Αθανίτη / Φεστιβάλ Δράμας / 1994),
    Φιλοσοφία (Δ. Αθανίτη / Φεστιβάλ Δράμας / 1993)

    * Ταινίες μεγάλου μήκους:
    Wonder Land (Δ. Αθανίτη/2004),
    2000 + 1 Στιγμές (Δ. Αθανίτη/Φεστιβάλ Θεσ/νίκης/2000),
    Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (Δ. Αθανίτη/Φεστιβάλ Θεσ/νίκης/1999),
    No Sympathy for the Devil (Δ. Αθανίτη/Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης/ 1997), Αντίο Βερολίνο (Δ.Αθανίτη/Φεστιβάλ Θεσ/νίκης/1994)


    andreas_dr (Ανδρέας Νικόλης)
    Γεννήθηκα στην Αθήνα το 24 χρόνια πριν το ΄00. Από μικρός φαινόμουνα ότι θα μεγαλώσω αλλά τελικά δεν τα κατάφερα... 15 ετών άρχισα μαθήματα κρουστών και drums με δάσκαλο τον Σπύρο Λιβιεράτο. Μόλις τελείωσα το Λύκειο, τεχνικό ήταν θαρρώ (ψυκτικός αλλά καμία σχέση....) άρχισα να δουλεύω σαν session μουσικός με διάφορα σχήματα και τραγουδιστές μερικοί εκ των οποίων : Λάκης Χαλκιάς, Γιώργος Κατσαρός, Μανόλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Σουλτάτου, Βικυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κοκοτας, Γιάννης Βογιατζής, Κώστας Μαντζιος, Ερωφίλη, διάφορους άλλους που δεν θυμάμαι και μερικούς ακόμα που προσπαθώ να ξεχάσω... Διδάσκω Drums και κρουστά στην Σχολή κρουστών Δήμου Αργυρούπολης ¨Σπύρος Λιβιεράτος¨ και είμαι μόνιμο μέλος στο Εργαστήρι Ελληνικής μουσικής του Δήμου Αθηναίων.
    Jorge (Γιώργος Εγγλέζος)
    Γεννήθηκε στη Νίκαια το 1978. Σπούδασε κλασική κιθάρα & συμμετείχε ερασιτεχνικά σε μουσικά σχήματα στην Αθήνα και στην Πάτρα. Το 1997 ίδρυσε το web site "The Greek Musician's Heaven", το οποίο το 2001 μετονόμασε σε "MusicHeaven". Παράλληλα σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε μεταπτυχιακά στις Τηλεπικοινωνίες και τα Δίκτυα στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτή τη στιγμή εργάζεται σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Του αρέσουν οι κιθαριστικές συνευρέσεις σε παραλίες, το κάμπινγκ, το τένις, τα ταξίδια, η δημιουργία web sites, η μαγεία του Internet, τα κατοικίδια και η ζωή εκτός πόλης.
    Vasilis23
    Ασχολούμαι με την μουσική από πολύ μικρός και παιζω κιθάρα τα τελευταία έξι χρόνια.Έχω εμφανιστεί σε διάφορα μέρη όπως Κύπρο και στην Αθήνα.Επίσης γράφω στίχους και συνθέτω τραγούδια.
    Hastaroth
    Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου και κατοικώ. Με την μουσική άρχισα να ασχολούμαι από το 1975, σαν ντράμμερ σε διάφορα πρόσκαιρα σχήματα μέχρι να καταλήξω στους ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΙΣ. Μετά την αποχώρησή μου και αφού μεσολάβησαν πάλι κάποιες εφήμερες καταστάσεις βρέθηκα στους ΚΑΚΤΟΣ, με τους οποίους έκανα την πρώτη μου δισκογραφική συμμετοχή σαν εκτελεστής, στην συλλογή MADE IN GREECE. Μέσα από διάφορες "μεταλλάξεις" το γκρουπ αυτό μετονομάστηκε σε SCORIA και κάναμε αρκετές εμφανίσεις σε διάφορους χώρους αλλά και στο live club ΣΚΙΑΧΤΡΟ που ήταν κατά κάποιο τρόπο η "έδρα μας", καθώς επίσης τρεις δισκογραφικές δουλειές (ένα maxi single, ένα LP -στο οποίο είχα συμμετοχή και ως στιχουργός-), ένα CD και συμμετοχή σε μια συλλογή ("ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΤΙ-ΘΑΝΑΤΟΥ"). Παράλληλα έκανα και συνεργασίες με διάφορα άλλα σχήματα, μεταξύ των οποίων οι SLOW MOTION, ο Νεκτάριος Σφυράκης και -γιά μια μόνο εμφάνιση- ένα τρίο στο οποίο συμμετείχε και ο Jazz πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης. Μετά την διάλυση των SCORIA δημιούργησα μαζί με κάποια παιδιά τους ΕΙΛΩΤΕΣ, με τους οποίους κάναμε ένα CD -στο οποίο συμμετείχα και ως δημιουργός- και είχαμε συμμετοχή σε δύο συλλογές. Η τελευταία μου συμμετοχή σε γκρουπ ήταν με τους ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, αυτή τη φορά σε διαφορετικό ύφος μια και παίζαμε κυρίως έντεχνο ρεπερτόριο. Αυτή την εποχή επεξεργάζομαι δικό μου υλικό που ελπίζω να μπορέσω να το παρουσιάσω όταν βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες.
    Santourman
    (Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης)

    Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στο Αίγιο.
    Είναι κάτοχος του πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής (1998) και του Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής (2000) από τη σχολή της Ι.Μ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, με καθηγητές τους Βασ. Μπίκο και Γρηγ. Κακούρη.
    Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα στο σαντούρι με δάσκαλο τον Σάκη Παπαδημητρίου Μουσικού Εργαστηρίου, κι από τότε έχει ενσωματωθεί στο σωματείο συμμετέχοντας σε όλες σχεδόν τις συναυλίες - εκδηλώσεις, καθώς και σε όλα τα CDs που έχουν εκδοθεί από αυτό.
    Είναι ο γραμματέας του Δ.Σ. του Μουσικού Εργαστηρίου, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας. Είναι ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Παραλία Ακράτας (Κράθιο). Τη σχολική χρονιά 2005-2006 διδάσκει σαντούρι στο Μουσικό γυμνάσιο και λύκειο της Πάτρας κι επίσης συμμετέχει στη νεοσύστατη ορχήστρα του Πανεπιστημίου Πατρών.
    Left (Λευτέρης Εγγλέζος)

    Γεννήθηκε πριν 57 χρόνια στη Νίκαια. Από το 1987 είναι μέλος της Μικτής τετράφωνης Χορωδίας και από το 2000 αντιπρόεδρος του Μουσικού Εργαστηρίου Χαϊδαρίου " Ο Αμφίων ", με εμφανίσεις στην Ευρώπη ( 8 χώρες ), Κύπρο, Μάλτα , Τυννησία, Αίγυπτο Κων/πολη, Μέγαρο Μουσικής και Παναθηναϊκό Στάδιο ( με Μονσερά Καμπαγιέ και Βαγγ. Παπαθανασίου. Από το 2004 είναι μέλος και της Τετράφωνης Χορωδίας του Δήμου Κορυδαλλού. Ως μέλος του συγκρ/τος " Ταρατσόγατοι " ( νυν " Παρεϊστές " ) σε πολλές χώρες του εξωτερικού προσέφερε χαρά στους¨Έλληνες των εκεί Ελλην. Κοινοτήτων τραγουδώντας, μεταφέροντας το Ελληνικό καλό ελαφρό και λαϊκό τραγούδι. Κατά τα άλλα, φοίτησε στην Ιατρική σχολή Θεσσ/νίκης το 1966, αλλά δεν του άρεσε ( ! ) και γι αυτό πήρε πτυχίο Φυσικού του Παν/μίου Αθηνών. Εργάζεται ως Φυσικός σε Λύκειο του Κορυδαλλού.
    Δεν θεωρεί τον εαυτό του μουσικό αλλά άνθρωπο που του αρέσει η Μουσική, μέσω της οποίας εκτονώνεται.
    Στόχος του ...να μάθει να παίζει το μαντολίνο του πατέρα του, που του φαίνεται πολύ δύσκολο, τώρα πια, εκτός αν βρει καλό δάσκαλο...

    Dsap (Δημήτρης Σαπουντζάκης)
    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε κλασική κιθάρα ξεκινώντας από 9 χρονών. Το 1997 ασχολήθηκε με το μπουζούκι, όπου και συνεχίζει να παίζει μέχρι σήμερα. Έπαιζε μπουζούκι και κιθάρα μαζί με λαικά σχήματα φοιτητών σε μαγαζιά στην Αγγλία μέχρι και το 2000 όπου τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και γύρισε μόνιμα στην Ελλάδα.


    Καθώς Πρέπει (EffieKakaflika, VasilisSaltagiannis, vasmatz, Δημήτρης Παπαδάμης)
    Οι «ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ» δημιουργήθηκαν αρχές του 2005 από φίλους μουσικούς που, είτε είχαμε δουλέψει μαζί σε λαϊκά κυρίως προγράμματα, είτε γνωριστήκαμε στην πορεία, μας ένωνε κυρίως η διάθεση να εξωτερικεύσουμε τον εαυτό μας και το χαβαλέ μας.

    Έχοντας σχετικά κοινά ακούσματα και προτιμήσεις από την ελληνική μουσική, διαλέξαμε μια σειρά τραγουδιών που μας άρεσε να παίζουμε πρώτα απ’ όλα, αλλά και να πλαισιώνουν τις δικές μου συνθέσεις, με ύφος να κυμαίνεται από το παραδοσιακό έως το Blues.

    Το αρχικό σχήμα αποτελείτο από τους Βασίλη Σαλταγιάννη στην Κιθάρα, φωνή και ενορχήστρωση, Έφη Καραγιάννη στη φωνή, Δημήτρη Παπαδάμη στο Ακορντεόν, Παναγιώτη Κυριαζή στο Λαούτο, Μπουζούκι και Μαντολίνο και Εύη Κανέλλου στα Κρουστά. Με τα παιδιά κάναμε δύο εμφανίσεις στο «ΑΚΡΩΡΕΙΟΝ» και στο «ΜΠΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ», λίγο πριν το καλοκαίρι.

    Από το φθινόπωρο, αλλάζουν τα πρόσωπα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και εκτός από την Εφη Καραγιάννη το Δημήτρη Παπαδάμη, και το Βασίλη Σαλταγιάννη, στη συντροφιά έρχονται οι Μαρία Πλουμή στο Λαούτο, Μπουζούκι Μαντολίνο και Φωνή και ο Βασίλης Μαντζούνης στα κρουστά και φωνή. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια.

    Σχεδόν όλοι οι παραπάνω μουσικοί συνέδραμαν με τη διάθεσή τους και το χρόνο τους όταν είχαν, γιατί πραγματικά δεν διέθεταν και πολύ ελεύθερο λόγω δουλειάς στις ηχογραφήσεις των δικών μου τραγουδιών, και διέθεταν και την αντοχή να κάνουν μαζί μου. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, στην πορεία γράφτηκαν και άλλα τραγούδια, άλλαξαν ενορχηστρώσεις και το αποτέλεσμα βαίνει προς την τελική του μορφή. Όλα έγιναν χωρίς κάποια εταιρία να βοηθά αλλά και να απαιτεί, με τη βοήθεια ανθρώπων που μας διέθεσαν studio και χρόνο από τη ζωή τους. Ουσιαστικά οι συνθέσεις αυτές είναι βιώματα από τη ζωή μου, που συναθροίζονταν μέσα μου, βαρέθηκαν, και κάποια στιγμή θέλησαν να βγουν παραέξω, κουβαλώντας και μένα μαζί τους.

    Το σημερινό πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει, αγγίζει περισσότερο από πριν, το παραδοσιακό, καθώς είδαμε στην πορεία ότι μας πάει εκεί η διάθεσή μας, έχοντας βέβαια σαν βάση το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι αυτό που καλώς η κακώς αποκαλούμε «έντεχνο». Από το λυρισμό του Χατζηδάκι και του Λοΐζου, έως τα μεράκια του Παπάζογλου και του Μάλαμα, τραγούδια που αγαπάμε, γνωρίζονται σιγά-σιγά με τα δικά μου και προσμένουμε να αποκτήσουν και επαφή με τον κόσμο...

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ B' ΜΕΡΟΣ τις επόμενες ημέρες...




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3881   /   23.01.2006, 11:53   /   Αναφορά
    Όπως και σε κάθε live (εκτός απο το ότι εύχομαι να μπορούσα να έρθω) θελω να πω σε όλους καλή επιτυχία και να περάσετε μια όμορφη βραδιά. Το είδα ότι θα γίνει ηχογράφιση άρα κάτι θα πιάσει κι εμένα τ’ αυτί μου :) καλή δύναμη στους διοργανωτές.
    #3882   /   23.01.2006, 12:25
    Κάτι θα πιάσει το αυτί σου. Δεν μπορεί....



    Σε ευχαριστούμε Ρεβέκκα.... :-)

    #3883   /   23.01.2006, 12:30
    Σίγουρα θα πιάσει κάτι...και θα είναι σαν να πιάνεις το λαχείο,γιατί θα είναι πολύ όμορφη και μουσική η βραδιά!!!!!!!!!!!Έτσι δεν είναι αγαπητέ Ορφέα??

    Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσες να έρθεις αλλά απ'το τίποτα καλό είναι και αυτό!! :)

    #3884   /   23.01.2006, 13:50   /   Αναφορά
    Πάντως ξέρουμε τώρα σε ποιον μοιάζει ο Jorge, από πού πήρε...

    :)
    #3896   /   24.01.2006, 13:03
    Και πως θα ειναι σε καποια χρονια απο τωρα...!



    Καλη επιτυχια και απο εμενα που κλασσικα λογω εξεταστικης δεν δυναμαι να κατεβω αλλα περιμενω την ηχογραφηση...



    Ποσο σας ζηλευω εσας που θα παρευρισκεστε! Σνιφ!

    Administrator
    #3905   /   24.01.2006, 15:37
    Εσάς τις δύο να προσέχετε μη σας πετύχει η μητέρα μου

    :)