ελληνική μουσική
323 online   ·  209.526 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Βιβλίο & Μουσική

Διοσημεία: H τριασδιάστατη ανίχνευση ενός μύθου

Μια καλλιτεχνική σύμπραξη του ζωγράφου Μίλτου Παντελιά, της γλύπτριας Ειρήνης Γκόνου και του συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου, που ανιχνεύει τα "σημεία" της δημιουργίας μέσα από το φανταστικό ταξίδι σε ένα μύθο.

Πίσω από τον τίτλο «Διοσημεία», οι τρεις καλλιτέχνες αναζητούν ο καθένας μέσω της δικής του βιωματικής προσέγγισης τον μύθο της γέννησης του Δία...
Γράφει το μέλος Μιχάλης Ανδρονίκου (musmich)1 άρθρα στο MusicHeaven
http://www.andronikou.gr/ http://www.reverbnation.com/andronikou ...
Τετάρτη 12 Απρ 2006
Το ταξίδι της αναζήτησης των σημείων του μύθου ξεκινά το καλοκαίρι του 2005 στη Νάξο, με οδηγό μια περιγραφή της σπηλιάς του βουνού Ζας, όπου λέγεται πως ο Δίας πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η πορεία προς την σπηλιά, οι πολύωρες συζητήσεις, κάποια απρόβλεπτα στοιχεία και η μαγεία ενός μύθου, δίνουν το έναυσμα στην τρισδιάστατη καλλιτεχνική συνεύρεση.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική αναζήτηση που ανιχνεύει τις αρχές της Δημιουργίας, όπως και επί μέρους έννοιες και προσωπικά ξεστρατίσματα δίνοντας συγχρόνως στον θεατή τα «σημεία» για την δική του διαδρομή.

Η σημειολογική προσέγγιση και η ελλειπτική-αφαιρετική οριοθέτηση, που χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, εξυπηρετεί τη συνθήκη της επικοινωνίας που επέλεξαν οι τρεις καλλιτέχνες. Ο αρχαίος μύθος τοποθετείται χωροχρονικά σε ένα σημείο ξεχωριστό και πολύ προσωπικό για τον καθένα.

Στο μουσικό μέρος, μια εκδοχή του μύθου απαγγέλει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ενώ η Ιροντίνα ερμηνεύει το νανούρισμα του αρχαίου θεού σε στίχους που έγραψε η Πέλα Σουλτάτου.

Οι Κουρήτες δεν κάνουν απλά φασαρία με τις ασπίδες τους, αλλά συμμετέχουν στις μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Ανδρονίκου με όργανα που κατασκεύασε η Ειρήνη Γκόνου, ενώ η Ρέα και οι Νύμφες είναι σχέδια σε χρώμα σέπιας του Μίλτου Παντελιά.

Τρεις χώροι, η ζωγραφική, η γλυπτική και η μουσική ευαισθητοποιούνται, συνομιλούν, συνυπάρχουν και καταθέτουν μέσω των δημιουργών τους τον μίτο της οικειοποίησης του αρχαίου μύθου.

Η μουσικοεικαστική παρουσίαση που φιλοξενείται στο αίθριο του θεάτρου Άλμα, ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία βιβλίου/CD με τίτλο « Διοσημεία, Η τρισδιάστατη ανίχνευση ενός μύθου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.


Για να δείτε το βιβλίο και να ακούσετε αποσπάσματα από τη μουσική επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.diosimia.net

Επισκευθείτε επίσης...
- Την επίσημη ιστοσελίδα του Μιχάλη Ανδρονίκου (www.andronikou.gr)
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

pkons Chat
Περαστική Νότα
#4619   /   14.05.2006, 18:42   /   Αναφορά
poly kalh mousiki, prototypy gia ta ellhnika dedomena. Akougete euxarista kai aneta, 3ekourazei kai galineuei.

Sygharitiria.amusic Chat
Περαστική Νότα
#4810   /   07.06.2006, 01:04   /   Αναφορά
Πολύ καλή και πολύπλευρη προσέγγιση στο θέμα του Βιβλίου, είναι μια μουσική που το συνοδεύει πραγματικά.

Μπορείτε να δείτε ακόμα την κριτική της μουσικοκριτικού Γεωργίας Λαιμού στην διεύθυνση :

http://new.e-go.gr/music/article.asp?catid=6487&subid=2&pubid=329166