Θα τρώγατε την «Ντόλι» ή τέλος πάντων κρέας ή γάλα που προέρχεται από κλωνοποιημένα ζώα; Ο αρμόδιος οργανισμός των ΗΠΑ (FDA), που παρέχει και τις ανάλογες άδειες, διαβεβαιώνει ότι το κρέας και το γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι το ίδιο ασφαλή με εκείνα των συμβατικών. Κατά συνέπεια, μπορούν να κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να καταναλώνονται σαν οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Πάντως, παρά την αρχική άδεια, τα προϊόντα αυτά δεν θα βγουν στην κατανάλωση πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων η πρόταση-παραίνεση του FDA θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η πρόταση αφορά τις κλωνοποιημένες αγελάδες και τα χοιρινά και όχι τα πρόβατα για τα οποία δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα.
Προς το παρόν, λοιπόν, γλιτώσαμε την «Ντόλι» από την τροφική αλυσίδα. Οσο για το εάν αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση, σύμφωνα με τον FDA είναι. Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος ο οποίος μάλιστα δεν εστιάζεται στην ασφάλεια των συγκεκριμένων προϊόντων αλλά στην ποιότητά τους. Η ποιότητα, όμως, έτσι και αλλιώς, είναι μια αρκετά παράξενη, ως προς τον ορισμό της, έννοια. Για παράδειγμα, ποιο είναι το ποιοτικό γάλα; Το πλήρες ή αυτό που περιέχει λίγα λιπαρά και χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης που παράγουν οι αγελάδες-εργοστάσια, κλωνοποιημένες ή μη;
Χωρίς καμία επισήμανση
Η κίνηση αυτή έχει ασφαλώς και πολέμιους που κάνουν λόγο για μείωση της υπεραξίας των αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Αλλωστε, έρευνες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί «αισθάνονται αηδία» στη σκέψη πως η ζουμερή μπριζόλα τους θα προέρχεται από ζώο που έχει κλωνοποιηθεί. Ωστόσο, όταν επιτραπεί η κυκλοφορία αυτών των προϊόντων, δεν θα υπάρχει καμία επισήμανση που να τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα. Οπότε… «κανένα πρόβλημα».
Απορίας άξιο, ωστόσο, είναι γιατί οι Αμερικανοί επιστήμονες μπαίνουν στον κόπο να δημιουργήσουν κλώνους για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Η αναπαραγωγή με τη μέθοδο της κλωνοποίησης είναι σαφώς ακριβότερη, γεγονός που ασφαλώς αυξάνει το κόστος και για τον τελικό αποδέκτη του προϊόντος. Γιατί, λοιπόν, οι Αμερικανοί παραγωγοί να βάλουν στα ράντσα τους «φωτοτυπίες» ζώων (γιατί αυτό είναι τα κλωνοποιημένα ζώα) που θα κοστίζουν μια περιουσία;
Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ζώων που θα έχουν «ανώτερες» ιδιότητες, θα παράγουν για παράδειγμα πολύ γάλα και οι οποίοι θα αποτελέσουν τους γεννήτορες επίσης προικισμένων ζώων. Οσο περισσότερα γίνουν αυτά τα ζώα, τόσο λιγότερο θα κοστίζουν. Αν και η «άδεια κυκλοφορίας για κατανάλωση» αναφέρεται σε κλωνοποιημένα ζώα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «κερκόπορτα» που ανοίγει ώστε να μπουν με άνεση οι κάθε είδους γενετικές τροποποιήσεις. Η συγκεκριμένη είδηση μπορεί να συνδυαστεί με μιαν άλλη που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες αργότερα: «Λύση στο πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας υποστηρίζουν ότι βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες που με τη μέθοδο της βιοτεχνολογίας παρήγαγαν 12 αγελάδες που δεν έχουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη».
Εφόσον μια γενετική τροποποίηση μπορεί να δώσει σε ένα ζώο μια επιθυμητή ιδιότητα, η κλωνοποίηση στη συνέχεια μπορεί να εγγυηθεί ότι η συγκεκριμένη ιδιότητα θα υπάρχει και στις «φωτοτυπίες». Αντίθετα με τις μεθόδους κανονικής αναπαραγωγής, συχνά η ιδιότητα χανόταν στους απογόνους.
Δέκα χρόνια μετά την «Ντόλι» λοιπόν, οι επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν λύσει τα προβλήματα γήρατος που εμφάνιζαν τα κλωνοποιημένα ζώα, κλωνοποιώντας αρχικά κύτταρα που παίρνουν από γονιμοποιημένα ωάρια και είναι έτοιμοι να μας προσφέρουν νέα προϊόντα.
Και αν όλα αυτά «δικαιολογούνται» προκειμένου να παρασκευαστούν φάρμακα, για παράδειγμα, η ευρεία χρήση τέτοιων ζώων στην κτηνοτροφία εκτός από τον κίνδυνο για τους καταναλωτές κρύβει και άλλους μεγαλύτερους. Αν, δηλαδή, τα ζώα-φωτοτυπίες παρουσιάσουν προβλήματα, πώς θα βρούμε το αντίδοτο εφόσον οι γενετικές πληροφορίες θα έχουν εξαφανιστεί μαζί με τα είδη που δεν μας χρειάζονταν;
άρθρο από την ιστοσελίδα
http://www.biolink.gr/home/article_details.asp?article=10
null