Καλό το θέμα και θα ήθελα να πω και εγώ την άποψή μου!
Το τι είναι καλό και τι κακό είναι υποκειμενικό!
’λλος θεωρεί σαν καλό τον περιορισμό των προσωπικών του ελευθεριών αρκεί να έχει ησυχία, δουλειά και τάξη! ’λλος θεωρεί το χάος που επικρατεί σε όλα τα ζητήματα της κοινωνικής μας ζωής σαν φυσική συνέπεια του δικαιώματός του να έχει ελευθερία λόγου και κινήσεων! Ποιος είναι όμως ο σωστός;
Και οι δύο έχουν δίκιο! Οι παλιοί ξέρουν σαφώς καλύτερα γιατί έχουν και τα δύο δείγματα γραφής στα χέρια τους!
Το σωστό είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από την οπτική γωνία που το βλέπεις!
Ένας νέος παράδειγμα λόγω της ενεργητικότητας που τον διακρίνει θέλει την ελευθερία των κινήσεων μέχρι χάους γιατί ως συνήθως αυτές του οι ενέργειες δεν έχουν άμεσα συνέπειες. Έχει επιμεριστεί την ευθύνη μόνο του εαυτού του!
Ένας μεγαλύτερος που παλεύει για την επιβίωση μιας οικογένειας δεν είναι διατεθειμένος να πάρει εύκολα ρίσκα φοβούμενος τις συνέπειες γιατί πραγματικά άλλο πράγμα να πεινάς εσύ και άλλο το παιδί σου! Αυτό μόνο οι γονείς μπορούν να το καταλάβουν!
Και οι δύο έχουν δίκιο! Και οι νέοι με τον αγώνα τους (γιατί χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα) αλλά και οι μεγαλύτεροι γιατί πολλές φορές οι νέοι από το αυθορμητισμό τους παρασύρονται σε ανούσιους η ακόμα και κατευθυνόμενους αγώνες!
Οι κρατούντες τις εξουσίες όμως αυτά τα γνωρίζουν! Τα έχουν μελετήσει και έχουν τις εναλλακτικές λύσεις δίνοντας στο κόσμο την ψευδαίσθηση της επιλογής!
Οι επιλογές λοιπόν είναι δύο!
Α) λέγε ότι θές και εγώ θα κάνω ότι θέλω ( σημερινή δημοκρατία )
Β) δεν θα μιλάς εγώ αποφασίζω για σένα! ( δικτατορία)
Φανταστείτε την εικόνα δύο παπαγάλων σε αιχμαλωσία με διαφορετικούς τρόπους!
Ο ένας μέσα σε κλουβί και ο άλλος έξω δεμένος από το πόδι!
Ό ένας ζει ελεύθερος σε δεσμευτικό περιβάλλον και ο άλλος είναι δέσμιος αλλά σε ελεύθερο περιβάλλον. Και οι δύο μπορούν να ισχυριστούν ότι απολαμβάνουν ένα είδος ελευθερίας αλλά στην ουσία και οι δύο είναι φυλακή!
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : fotis70 στις 13-01-2009 09:47 ]