ελληνική μουσική
266 online   ·  208.431 μέλη

Νταλάρας-Φαραντούρη: ευρωπαϊκή περιοδεία

spiroos
MusicHeaven Guru
Chat
24.06.2009, 01:40

Με ευρωπαϊκή περιοδεία τιμούν Νταλάρας και Φαραντούρη τον Γιάννη Ρίτσο

 

 

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας θα συνεργαστούν για πρώτη φορά επί σκηνής για να τιμήσουν τα εκατοστά γενέθλια του Γιάννη Ρίτσου. Με συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις – το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες – οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο λαμπρά αφιερώματα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή.

 

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τον Επιτάφιο, τη Ρωμιοσύνη και τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, τρία από τα πιο εμβληματικά και πολυτραγουδισμένα έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες στις 28 Ιουνίου στο Τheater Carrι του Άμστερνταμ και στις 30 Ιουνίου στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών.

 

«Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο οποίος ζωντανεύει με την ποίησή του όλους τους κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού», τόνισε η Μαρία Φαραντούρη. «Με πλούσια γλώσσα, με μεταφορές, με μυθολογικές αναφορές και με την απεικόνιση της ταπεινής καθημερινής ζωής εξέφρασε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με ζωτικότητα και σφρίγος. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή εξορίστηκε, φυλακίστηκε και έμεινε όρθιος. Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε σπουδαία έργα του που έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, τα οποία ποτέ δεν σταματήσαμε να τραγουδάμε στις συναυλίες μας. Για μας ο Ρίτσος είναι η συνέχεια της αρχαίας και βυζαντινής ποίησης της πατρίδας μας.»

 

Μιλώντας για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε: «Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας μέγιστος ποιητής, ένα σύμβολο αγωνιστικότητας, ένας διανοούμενος που στρατεύτηκε μέσα από το έργο του στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη. Τον τιμάμε φέτος, τον τιμάμε πάντα. Σαν γενναίο και γενναιόδωρο πολίτη με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε σε βάθος όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας και την εξέφρασε μέσα από την τέχνη του με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντάς την πολύτιμο οδηγό και πλούσια κληρονομιά για όλους μας. Το ίδιο έκανε σαν εραστής, γνώστης και μύστης της ελληνικής γλώσσας, σ’ όλη τη διαδρομή της και σε όλες τις εκφάνσεις της.»

 

Ο Γιώργος Νταλάρας στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση ζωής που χαρακτήρισε τον Γιάννη Ρίτσο. «Έγραψε, τραγούδησε, μίλησε, εξύμνησε μέσα από τα κείμενά του και την ποίησή του με ένταση, εξωστρέφεια, ταπεινότητα και αγάπη για τον άνθρωπο. Και ο ίδιος πέρα από την τέχνη του έδωσε και το φυσικό του παρόν, συστρατεύτηκε σε όλους τους κοινωνικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες, στον εμφύλιο, στην αντίσταση όπου συμμετείχε αδιάλειπτα και με απαράμιλλο θάρρος, συμπάσχοντας κυριολεκτικά με τα αποθέματα της μεγάλης καρδιάς του και στα δεινά και στα καλά αυτού του τόπου. "Η τέχνη δεν έρχεται μόνη της, στη δούλεψή της τη βρίσκουμε", μας έχει πει ο Ρίτσος. Είχα την μεγάλη τιμή και τύχη να τον γνωρίσω από πολύ μικρός, να μαγευτώ από τα λόγια του, να διδαχτώ απ’ τα γραπτά του, να τραγουδήσω από πολύ νωρίς τα τραγούδια του και συνεχίζω να το κάνω μέχρι σήμερα, με την ίδια ένταση και την ίδια αγάπη. Συνεχίζω να μαθαίνω τη ζωή της τέχνης, την τέχνη της ζωής, έτσι όπως την ονειρεύτηκα.»

 

Αυτές οι τρεις συναυλίες αποτελούν την πρώτη συνεργασία της Μαρίας Φαραντούρη με τον Γιώργο Νταλάρα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που για πρώτη φορά θα τραγουδήσουμε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, αυτόν τον σπουδαίο ερμηνευτή του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού», τόνισε η κυρία Φαραντούρη, ενώ ο κύριος Νταλάρας σχολίασε ότι «αυτές οι συναυλίες είναι ξεχωριστές για μένα για ένα λόγο ακόμα. Τραγουδάμε τα τραγούδια του Ρίτσου με την Μαρία Φαραντούρη, έναν άνθρωπο που εκτιμώ, θαυμάζω και αγαπώ βαθιά.»

 

Οι συναυλίες, οι οποίες γίνονται με την υποστήριξη της Aegean Airlines, είναι μια πρωτοβουλία δύο ομογενών που ζουν στο Βερολίνο της Γερμανίας, του Αστέρη Κούτουλα και του Γιάννη Ζώτου. Οι δυό τους οργάνωσαν το βράδυ της 30ης Απριλίου, παραμονής των γενεθλίων του Ρίτσου, ολονύκτια μαραθώνια γιορτή στο τζαζ κλαμπ b flat του Βερολίνου με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγγραφέων από όλη τη Γερμανία καθώς και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη μέσω βίντεο.

 


#1   


Αυτά τα διάβασες;