ελληνική μουσική
261 online   ·  209.112 μέλη

Μαθήματα Φωνητικής

BAGRATION
Σολίστ
Chat
10.02.2012, 23:13

Η λέξη "τεχνική" μπορεί να αναφέρεται είτε στον τρόπο που χρησιμοποιείς τους μυς σου το λαιμό σου κτλ π.χ. belting, κλασσικό κτλ είτε συνολικά στη μέθοδο εκμάθησης.

Ενα μάθημα φωνητικής θα μπορούσε π.χ. να περιλαμβάνει

  • Ζέσταμα
  • Ασκήσεις Αναπνοής
  • Κλίμακες (μόνο με φωνήεντα)
  • Ερμηνεία κάποιο τραγούδι
  • Κάποιες ασκήσεις για χαλάρωση.

 

θα μπορούσε όμως να περιλαμβάνει και άλλα πράγματα, αναλόγως το πρόβλημα του μαθητή π.χ.

  • Πάνω στην Αρθρωση (εάν π.χ. δεν ακούγονται σύμφωνα)
  • Πάνω στο Στυλ και την ερμηνεία (εάν π.χ. ο μαθητής ακούγεται άνευρος ή αντίθετα, αν είναι πολύ πομπώδης)
  • Εφαρμογή της τεχνικής επάνω στο στυλ (π.χ. αν ο μαθητής έχει πολύ "επίπεδη" φωνή και για να διορθωθεί πρέπει να βάλει βιμπράτο ή διάφορες τριλλιες)

Ελπίζω τώρα να σε κατατόπισα. Αμα το ψάχνεις πάντως θα βγάλεις άκρη, βέβαια έχε υπ όψιν σου ότι το τραγούδι δεν είναι κιθάρα για να πάρεις έναν τσελεμεντέ (όπως είναι η ταμπλατούρα) και να ξεκινήσεις.

 


-----------------
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - To blog για την κριτική σκέψη και την επιστήμη...

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 10-02-2012 23:20 ]


#41   
killbill2
Σολίστ
Chat
10.02.2012, 23:33
ναι σε ευχαριστώ, πήρα μια ιδέα. Οπότε έτσι μπορείς να βελτιώσεις την φωνή σου; Ας πουμε εγώ τραγουδάω σωστά τονικά όμως πχ δεν μπορώ να τραγουδήσω Χατζηγιάννη. Τραγουδάω όμως Πλιάτσικα που είναι πιο flat τα τραγούδια. Θα δω διαφορά στην φωνή μου αν κάνω μαθήματα φωνητικής; Τι είναι αυτό που θα αποκτήσω δηλαδή; Δεν ξέρω αν με κατάλαβες.... η φωνή χτίζεται; διαμορφώνεται; ή έχεις αυτή με την οποία γεννήθηκες; μπορείς να την πας αλλού μουσικά κάνοντας μαθήματα φωνητικής;
#42   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
11.02.2012, 13:15

Κοίταξε ο Πλιάτσικας είναι απλός διότι στηρίζεται πιο πολύ στο κομμάτι και λιγότερο στον τραγουδιστή. Οπότε με τα μαθήματα (η τις ασκήσεις κτλ) δεν θα έχεις την αλλαγή που θα είχες αν τραγούδαγες άλλο είδος.

Ναι η φωνή στο τραγούδι διαμορφώνεται και αλλάζει, δεν είναι κάτι που κουβαλάμε μια ζωή. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άνθρωποι που χωρίς να φταίνε είναι "ανεπίδεκτοι μαθήσεως". Δεν ξέρω ακριβώς γιατί αλλά αυτοί τραγουδάνε το ίδιο άσχημο τρόπο μια ζωή και δυσκολεύονται να μάθουν ακόμη και κάτι απλό.

Επίσης να σου πω κάτι πολύ χρήσιμο που μπορείς να κάνεις και ελάχιστοι δίνουν σημασία. Να ηχογραφείς τον εαυτό σου με κάποιο υποφερτό εξοπλισμό (όχι δηλ από κινητά και τα μικρόφωνα που έχεις για το msn). Στην αρχή απογοητεύεσαι κάπως, αλλά στο τέλος βελτιώνεσαι. Μόνο μην το βγάλεις εδώ να στο σχολιάσουν γιατί θα εμφανιστούν πάλι οι κριτές του American idol, όπως έχει γίνει παλαιότερα!


-----------------
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - To blog για την κριτική σκέψη και την επιστήμη...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 11-02-2012 13:17 ]


#43   
killbill2
Σολίστ
Chat
11.02.2012, 14:14
Οκ σε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το έχω ήδη κάνει να με ηχογραφώ με μικφόφωνο και κονσόλα. Δεν είναι το πρόβλημά μου ότι δεν τραγουδάω σωστά, όσο το ότι δεν μπορώ να τραγουδήσω πχ Χατζηγιάννη. και δεν θέλω να μείνω μόνο στον Πλιάτσικα... που ουσιαστικά μιλάει δεν τραγουδάει!
#44   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
11.02.2012, 18:32

Τι σε δυσκολέυει; Δεν βγαίνουν οι νότες τόσο ψηλά; Δεν πετυχαίνεις το ύφος; Κοπιάζεις;


#45   
killbill2
Σολίστ
Chat
11.02.2012, 18:43
πως να το εξηγήσω... ο ήχος και η φωνή δεν εξηγούνται με λόγια. Δεν έχει εύρος η φωνή μου μάλλον. Όταν πάω λίγο πιο ψηλά δεν ακούγεται η φωνή μου με βάθος, και με ένταση αλλά ακούγεται σιγανά, μουντά, βραχνά, σφίγγομαι, σαν να τραγουδάω φοβούμενος μην ξυπνήσω κάποιον!! και γενικά ο ήχος της φωνής μου είναι κάπως... πάντως όχι φάλτσος! αυτό είναι το μόνο σίγουρο. δεν ξέρω αν αυτό αλλάζει με κάποιες τεχνικές που προτείνει η φωνητική... ίσως αν ηχογραφούσα ένα παράδειγμα και το πόσταρα εδώ να καταλάβαινες!
#46   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
11.02.2012, 20:15

Ok νομίζω πως κατάλαβα. Διορθώνεται τραγουδώντας κλίμακες. Γραψε κάτι αλλά στείλτο με Π.Μ. καλύτερα.


#47   
periplanomeno-aeriko
Περαστική Νότα
Chat
16.02.2012, 00:46
Παρακολουθούσα το θέμα και μου φάνηκε ενδιαφέρον... κι έτσι ρωτώ κι εγώ.. Ποιά η διαφορά ορθοφωνίας- φωνητικής?
#48   
killbill2
Σολίστ
Chat
20.02.2012, 21:12
από τα λίγα που ξέρω, στην ορθοφωνία κάνεις ασκήσεις ώστε να βελτιώσεις την άρθρωσή σου. πχ επαναλαμβάνεις με γρήγορο ρυθμό την πρόταση σασασασασασασασα Στην φωνητική κάνεις κλίμακες , οκτάβες, αλλαγή τόνου ανεβοκατεβαίνεις διαστήματα και τέτοια. Είναι το μελωδικό κομμάτι
#49   
periplanomeno-aeriko
Περαστική Νότα
Chat
27.02.2012, 02:13
Και για να κάνεις μαθήματα φωνητικής απαιτείται να έχεις ''καλή'' φωνή, δηλαδή να έισαι άνω του μετρίου? ή μπορεί να κάνει και κάποιος που θέλει να βελτιώσει τη φωνή του και να μάθει να τραγουδάει σωστά?
#50   
killbill2
Σολίστ
Chat
04.03.2012, 13:39

πιστεύω ότι και τα δύο γίνονται!!

 

όμως δεν ξέρω τις τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως!

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : killbill2 στις 04-03-2012 13:39 ]


#51   
nasiaser
Βασική Νότα
Chat
18.05.2012, 11:50
Έχω κάποιες (πολλές) απορίες σχετικά με τη φωνητική, και θα ήθελα να παρακαλέσω εσάς που γνωρίζετε να με διαφωτίσετε. Ο αντρας μου ασχολείται με τη βυζαντινη μουσική -συγκεκριμενα έχει παρει πτυχίο και τώρα ψέλνει σε έναν ναο. Όταν σπούδαζε βυζαντινη μουσική στο ωδείο, δεν έκαναν μαθήματα φωνητικής και εν πάσει περιπτωσει δεν καταλαβε να του δοθηκαν κάποιες συμβουλές που να έχουν να κάνουν με αναπνοές, ασκήσεις, κλπ παρά μόνο υποδείξεις για την σωστή τονική και ρυθμική εκτελεση των κομματιών. Όταν ρώτησε το δάσκαλο αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ώστε να βοηθηθεί και να αποδιδει καλύτερα, να μην κουράζεται, να κάνει "οικονομία" φωνής, να ακούγεται καλύτερα, εκείνος του απάντησε ότι πλέον (προφανώς λόγω ηλικίας, είναι 47 ετών)η φωνή του είναι "τοποθετημένη" και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Ισχύει αυτό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι λίγες ασκήσεις δεν θα τον βοηθούσαν. Τι γνώμη έχετε σχετικά;
#52   
annacom
Περαστική Νότα
Chat
31.05.2012, 14:46
Kalhspera ! Eimai 14 etwn . Thelw na ksekinisw mathimata fwnhthkhs. Poloi mou lene oti exw wraia fwnh. Tragoudaw me thn legomenh ''pseytikh'' fwnh ,otan tragoudaw me thn kanonikh mou fwnh faltsarw kai den mporw na piasw psiles notes . Den kserw kai polla apo mousikh kai s ayto tha rwthsw ayta ta FALTSA diwrthonontai me ta mathimata fwnhthkhs ?
#53   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
31.05.2012, 16:16

Εαν η "ψεύτικη" είναι σωστή και τα φάλτσα ακούγονται μόνο στη φυσιολογική φωνή τοτε το προβλημα διορθώνεται με τα μαθήματα.

Το οτι δεν μπορείς να πεις ψηλές μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως π.χ. να είσαι βαρύφωνη, να μην έχεις τεχνική, ή απλά να μην είσαι εξασκημένη.


#54   
annacom
Περαστική Νότα
Chat
31.05.2012, 18:13
Para poly xrhsimes oi plhrofories sou euxaristw poly :) Yparxei periptwsh na xalasw thn fwnh m ama ksekinisw se tetoia hlikia mathimata ?
#55   
freddieKrueger
Βετεράνος
Chat
01.06.2012, 02:17

Παράθεση:

Το μέλος annacom στις 31-05-2012 στις 14:46 έγραψε...

Kalhspera ! Eimai 14 etwn . Thelw na ksekinisw mathimata fwnhthkhs. Poloi mou lene oti exw wraia fwnh. Tragoudaw me thn legomenh ''pseytikh'' fwnh ,otan tragoudaw me thn kanonikh mou fwnh faltsarw kai den mporw na piasw psiles notes . Den kserw kai polla apo mousikh kai s ayto tha rwthsw ayta ta FALTSA diwrthonontai me ta mathimata fwnhthkhs ?

Καλησπέρα αγαπητή μου...καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι.Βρίσκεσαι στην περίοδο της μεταφώνησης σου δηλ της μετάβασης από την παιδική στην εφηβική φωνή σου και κατόπιν στην οριστική ενήλικο μορφή της.Στην περίοδο αυτή ο λάρυγγας αλλάζει μορφή οι φων χορδές γίνονται παχύτερες και μακρύτερες ενώ η φωνή κατα την ομιλία και το τραγούδι έχει εντελώς ανώμαλη ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα ηχορώματά της.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να ασχοληθείς με την τεχνική του τραγουδιού...το να μάθεις τη σωστή αυθόρμητη ανάσα που μπορεί να υποστηρίξει τη φώνηση χωρίς να κοπιάζεις καθόλου,όπως και η τοποθέτηση της φωνής στα σωστά αντιχεία του ανθρώπινου σώματος.Απλά δεν μπορείς να ασχοληθείς με το κλασσικό τραγούδι.Τεσπα

Επί της ουσίας.Ξεκίνα ως εξης.Μια άσκηση χιλιοειπωμένη στο φόρουμ και ίσως κάποιοι να την υποτίμησαν,αλλά είναι η ΒΑΣΗ της ανάσας σου.Ξαπλώνεις σε ένα στρώμα γυμναστικής και ανασαίνεις ελεύθερα ακούγωντας την αγαπημένη σου μουσική στο Mp3...ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΟΥ...μετά,βάζεις στο κάτω μέρος τηςνκοιλιάς σου ένα ελαφρύ βιβλίο και συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο:Ελεύθερη ανασα χωρις καμμια σκεψη.20 λεπτά διάρκεια είναι αρκετή για μια μέρα και για αρχή.Κατοπιν μπορείς και να βάζεις και δευτερο η πιο βαρυ βιβλιο στην κοιλιά σου κοκ.

άσκηση για σωστή τοποθέτηση είναι η προφορά ενός δδδδδδ με κλειστά τα δόντια σου και τη γλώσσα να αγγίζει μπροστα τον ουρανίσκο.Στο δδδδ μπορείς να προσθέσεις και τομφωνηεν της επιλογης σου πχ ααα η οοοο

Πρόσεχε να μην κάνεις χρήση παραπάνω από 3 / 4 της οκτάβας δλδ 10 ημιτονίων για αρχή...ξεκινα με την κανονική σου φωνη και με παιδικες μελωδιες για την ωρα.Δωσε εμφαση στη σωστη ανασα και τοποθετηση παρα στο τραγουδι.Και ξεκινα και με καποιο δασκαλο μαθηματα μοντερνου τραγουδιου.αυτα ειχα να σου πω.Καληνυχτα


#56   
annacom
Περαστική Νότα
Chat
01.06.2012, 12:39
Σε ευχαριστω παρα πολυ . Νομιζω πως με βοηθισες αρκετα . Κι εγω μοντερνου τραγουδιου σκευτομουν . Θα ξεκινισω απο του χρονου και καλη μου επιτυχια . Και παλι ευχαριστς παρα πολυ !
#57