ελληνική μουσική
  527 online   ·  210.840 μέλη

  Συντήρηση ηλεκρικής κιθάρας.

  geeeeorge13
  04.02.2010, 10:46

  Εχω ηλεκτρική κιθάρα η οποία έμεινε στη θήκη της χωρίς να παίζει κανένας για 2 χρόνια.Επεδή σκοπεύω να ξεκινήσω συστηματική και καθημερινή μελέτη και επειδή έχω <<κακό>> ιστορικό από κακώσεις στα χέρια -εννοώ τενοντίτιδες  θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους συντήρηση χρειάζεται το όργανο για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευκολόπαιχτο..

  Το πρώτο που παρατήρησα είναι ότι ακούγεται έντονο τρίξιμο όταν παίζω σε ανοιχτές χορδές και ότι χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να πατήσω σωστά τα δάχτυλα στην ταστιέρα.Χρειάζεται ρύθμιση το ύψος των χορδών ή είναι μόνο επειδή έχω να παίξω αρκετό χρονικό διάστημαCool και  πρέπει να ξαναδυναμώσουν  τα δάχτυλά μου?

  Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω-μπορεί να είναι και βλακεία- αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο χορδών? μάρκα? ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακές για τα δάχτυλα..

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

   


  takispag
  04.02.2010, 14:00

  Πρώτα απ'όλα δεν θα παίζεις ποτέ με παλιές χορδές. Και για τον ήχο της κιθάρας και για τα χέρια σου. Οι φρέσκες χορδές είναι πάντα πιο ευκολόπαιχτες.

  Απ'τη στιγμή που η κιθάρα τρίζει σε ανοιχτές χορδές, πιο πιθανό μου κάνει να θέλει ρύθμιση το μπράτσο, κάτι το οποίο θα κάνει μόνο ένας τεχνικός. Κοινώς, όχι κάποιος φίλος ''που ξέρει γιατί το έχει κάνει και στη δικιά του''. Βέβαια, αν οι χορδές ειναι 2 χρόνια πάνω στο όργανο, πολύ πιθανό να φταίνε μόνο αυτές.

  Επίσης, για τι όργανο μιλάμε? Αφού έχεις ιστορικό με τενοντίτιδες, είσαι ''υποχρεωμένος'' να έχεις ευκολόπαιχτο και καλοστημένο όργανο. Και βέβαια να μην παίζεις ποτέ χωρίς καλό ζέσταμα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάς σε ένα τεχνικό και να της κάνεις ένα σετάρισμα. 

  Τα δάχτυλα σου θέλουν λίγο χρόνο πάλι να συνηθίσουν. Μην τα πιέσεις να το κάνουν πιο γρήγορα, δεν υπάρχει λόγος. Αν μελετάς συχνά πιστεύω 2-3 μήνες. Για κάθε άτομο βέβαια ο χρόνος διαφέρει.

  Το συνηθισμένο πάχος χορδών είναι 9 ή 10. Το οποίο αναφέρεται στο πάχος της 1ης χορδής, και αναλογικά πάνε οι υπόλοιπες. Υπάρχουν και πιο λεπτές και πιο παχιές, αλλά οι περισσότεροι παίζουν με αυτές. Καλύτερα πήγαινε σε 9άρι σετ, θα σου φανεί ευκολότερο, ειδικά τώρα στην αρχή. Οι μάρκες δεν παίζουν νομίζω τόσο ρόλο στην αρχή. Καλύτερα δοκίμασε διάφορες μέχρι να καταλήξεις ποια βολεύει εσένα περισσότερο.

  Αυτά, και ελπίζω να σε κάλυψα...


  gskouras
  28.10.2012, 14:34

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gskouras στις 28-10-2012 14:35 ]