Καλησπέρα φίλε μου!Διάβασα το θεματάκι σου και θα ήθελα να τοποθετηθώ και μουσικά!
Εντάξει είναι γεγονός πως για αναρίθμητους λόγους καλό θα ήταν να μην καπνίζεις κτλ...
Ένας προβληματισμός σαν τον παραπάνω σε βάζει στο δίλλημα κάπνισμα ή τραγούδι?
Η αλήθεια είναι πως μαύρο-άσπρο δεν υπάρχει εδώ...
Αν εστιαστούμε καθαρά στο τραγούδι,να ξέρεις πως μια λάθος τεχνική μπορεί να βλάψει τη φωνή σου εξίσου ή και περισσότερο από μερικά τσιγάρα την ημέρα...
Κάποτε τραγουδούσα εντελώς με λάθος τρόπο,ζόριζα τη φωνή μου με αποτέλεσμα να έχω πάντα μια φλεγμονή στις φωνητικέςμου χορδές που μάλιστα άρχισε σιγά σιγά να οργανώνεται σε κάλους...ευτυχώς το αντίλήφθηκα νωρίς και σταμάτησα τη φωνητική καταπόνηση.Έκανα αφωνίες,έπινα πολλά υγρά και έκανα μια βαθμιαία επανείσοδο στο τραγούδι.Με οικονομία έντασης κι έκτασης και φυσικά με τις κατάλληλες ασκήσεις για να μειωθούν οι εντάσεις στο λάρυγγα και να στηριχθεί σωστά η φωνή μου.
Καιρό μετά έχοντας ήδη αποκτήσει 2 οκτάβες άνετου τραγουδιού και μια τεχνική που αν σεβαστώ τη φωνή μου θα με σεβαστεί κι αυτή,άρχισα να καπνίζω περιστασιακά και που,αλλά πολλές φορές έφτανα και το ένα πακέτο μέχρι να ξημερώσει η άλλη μέρα...
Την επόμενη που επιχειρούσα να τραγουδήσω παρατηρούσα πως ένοιωθα λες και είχες βάλει ''κόλλα'' στις φωνητικές μου χορδές...η έκταση προς τα πάνω ειδικά σχετικά περιορισμένη ένώ αντίθετα στις μπασσες τονικότητες μου ήταν πιο εύκολο να τραγουδήσω.Όταν έκανα όμως τις ασκήσεις ενδυνάμωσης της στήριξης της φωνής μου,κοινώς όταν αποκτούσα περισσότερες εισπνευστικές και εκπνευστικές εφεδρείες,παρατηρούσα πως υπερνικούσα αυτό το ''κόλλημα'' και πως η φωνή μου γινόταν ξανά δυνατή...
Επομένως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να επιμείνεις πολύ στο τεχνικό θέμα της φωνής και να μάθεις να τραγουδάς ολοένα και πιο άνετα(αν αυτό ηδη δεν το κάνεις)και τις μέρες που νοιώθεις το λαιμό σου ξερό και κολλώδη να πίνεις υγρά ώστε να μην επιτρέπεις στο λαιμό να ''ξερένεται''.Επέμεινε ιδιαίτερα στην ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ της ανάσας σου...ΠΧ να ανασαίνεις άνετα με βιβλια στην κοιλία σου,να νοιώθεις ολοένα και περισσότερο τη σνειδητή διάταση στην κοιλιά και στα πλευρά σου,να έχεις ικανή παράταση εκπνοής μετά από μια ήσυχη και αβίαστη εισπνοή κτλ...
Συμπερασματικά λοιπόν,η απόδοση της φωνής μας εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και βλαπτικών παραγόντων.Ενας ωφέλιμος παράγοντας είναι η σωστή τεχνική,κάποιος βλαπτικός παράγοντας το κάπνισμα.Αν μπορείς να έχεις την τόσο άρτια και ''δυνατή'' τεχνική τότε λίγα τσιγαρα δεν θα επηρρεάσουν σημαντικά τη φωνή σου.Γενικά να ξέρεις πάντως πως όλα είναι ευνοικότερα κι ευκολότερα αν ΔΕΝ καπνίζεις!