Στις τρείς μπάσες χορδές (Ε-Α-D )τονίζονται με έμφαση τα ισχυρά μέρη του μέτρου και με τις μπάσες φτιάχνουμε σύντομες φράσεις (όπως τα licks/ Riffs στα Blues) που αναλαμβάνουν την μελωδική σύνδεση με τα κυριότερα ακόρντα (τις φράσεις αυτές στα ελληνικά τις συναντάμε με το όνομα ‘’Μπασαδούρες’’).
Δηλαδή ανάμεσα στα ακόρντα γίνονται γεμίσματα – οι μπασαδούρες- που είναι και η πλέον ουσιαστική συμβολή της κιθάρας στο λαϊκό συγκρότημα αν φυσικά δεν υπάρχει το έγχορδο όργανο μπάσο.
Bass Note Picking και ρυθμικά σχεδιαγράμματα αλλά και βαλσάκι για ‘’ζέσταμα’’
2. Δείτε το παρακάτω video μου που παίζω μια μελωδία ταυτόχρονα με τη φυσαρμόνικα μου και την κιθάρα μου , εναλλακτικά σε τονικότητες D & C ματζόρε και σας προτείνω την ίδια ΜΠΑΣΑΔΟΥΡΑ για τέλειωμα τραγουδιούκυρίως κανταδόρικου , παραδοσιακού ή έντεχνου. Εδώ χρησιμοποιώ αντίστοιχα ή το ακόρντο C6 ( Ντο 6ης ) ή το D6 (Ρε 6ης) ανάλογα με την τονικότητα C ή D
4. Εδώ μπασαδούρα (ευκολομνημόνευτη για εκμάθηση και χρήση της σε πολλά βαλσάκια – όπως συνηθίζω εγώ) σε ένα αριστούργημα με τον τροβαδούρο Φώτη Πολυμέρη :
Έχω παρατηρήσει ότι όσο ακούω τέτοια γεμίσματα , κυρίως από ρεμπετοκιθάρα , τόσο μου ‘’καρφώνονται’’ και μετά φτιάχνω τη δική μου μπασαδούρα στηριζόμενος και ‘’κλέβοντας’’ από τέτοια κομμάτια.
Απλά θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον συνθέτη ή βιρτουόζο παίχτη αν οι μπασαδούρες είναι στοιχείο της σύνθεσης ή ακόμα και κατά την ηχογράφηση εναπόκειται στην αυτοσχεδιαστική δυνατότητα και διάθεση του κιθαρίστα.
Θα ήθελα επίσης να υποδείξετε LINKS , όσοι έχετε υπ’ όψη σας , τέτοια γεμίσματα που σας έχουν μείνει ανεξίτηλα.
Το μέλος STEFANOS604 στις 09.11.2013, 17:23 έγραψε... ......Bass Note Picking και ρυθμικά σχεδιαγράμματα .....
Επειδή το thread εκτός από μπασαδούρες , στο 2ο μέρος ασχολήθηκε και με ρυθμικά σχεδιαγράμματα δείτε και το διάρκειας μισού λεπτού video με chords progression για Ε Blues :