ελληνική μουσική
    860 online   ·  210.855 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Η μελωδία του χωρισμού

    Την πικρή επίγευση ενος χωρισμού την συνοδεύει συνήθως μια στενάχωρη μελωδία. Όλοι έχουμε συνδέσει  ένα τραγούδι ή ένα συγκεκριμένο στίχο με μια κατάσταση ή ένα γεγονός της ζωής μας. Νά λοιπόν τι γίνεται όταν ο πόνος και όλα αυτά τα βασανιστικά συναισθήματα παίρνουν μορφή  και γίνονται μουσική, γίνονται στίχοι που μας συνοδεύουν σε όλο αυτό το μοναχικό ταξίδι του χωρισμού.

    Η μελωδία του χωρισμού

    Γράφει η PennakiBelladonna
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 19 Ιούλ 2014

     Η ''απώλεια'' ενός ανθρώπου απο την καθημερινότητα μας, για τον οποιοδήποτε λόγο, συνδέεται άμεσα με την στενοχώρια και την θλίψη.

    Γενικά βιώνεις μια κατάσταση όπου δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, δεν είσαι ευδιάθετος- ίσως και να μην μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου, και ο κόσμος να σου μοιάζει μικρός, να έχεις χάσει τον ύπνο σου ή ακόμα και το χαμόγελό σου.

    Αισθάνεσαι ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει, κανείς δεν έχει νιώσει αυτόν τον αβάσταχτο πόνο που νιώθεις (που παρακαλάς να περάσει, γιατί όποια λογική σου έχει απομείνει σε προειδοποιεί οτι θα αρρωστήσεις αν συνεχίσεις έτσι, ή στην χειρότερη- θα χάσεις το μυαλό σου).  

    Ξαφνικά ακούς ένα καινούργιο τραγούδι, ή ένα τραγούδι που ακούγατε όταν ησασταν μαζί ή ένα τραγούδι που άκουγες και σου θύμιζε το ''άλλο σου μισό'' και -μπάμ...: Kάποιες μελοποιημένες λέξεις, εκφράζουν απόλυτα αυτή την σιωπηλή έκρηξη που συμβαίνει μέσα σου. 

    Αναβιώνεις στιγμές, και μέσα στο μυαλό σου ξεπηδούν εικόνες που κάνουν ακόμη πιο ανυπόφορο αυτόν τον πόνο, αλλά βρίσκεις παράλληλα το δικό σου προσωπικό καταφύγιο, σαν κάποιος να σε καταλαβαίνει και να είναι δίπλα σου, να σε συμπονεί και να σου συμπαραστέκεται. -

    Του μυαλού μου οι εικόνες
    να `σβηναν σαν να `ταν πόρνες της στιγμής

    Να μην έχω να θυμάμαι όλα αυτά που με πονάνε, ας χαθείς
    Να μην ξέρω πια τι κάνεις
    άλλο να μη με πικράνεις, δεν μπορώ
    Δεν μπορώ να σε κοιτάζω και στα λόγια να μη βάζω σ’ αγαπώ

    Ερμηνεύει ο Θηβαίος στο τραγούδι του ''Ας χαθείς'' με στίχους του  Βασίλη Χαραλαμπόπουλου όπου αντιπροσωπεύει ένα μικρό δείγμα της δύναμης των εύστοχων στίχων της έντεχνης ελληνικής μουσικής.

    Το επόμενο στάδιο

    Έφόσον έχει περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο, που υποτίθεται ότι είναι και το πιο δύσκολο, έχοντας ή μή καταπονεθεί αρκετά, και στέκεσαι στα πόδια σου, κρατώντας λίγο αλκοόλ- με παραπανίσια κιλά ή όψη αφυδατωμένου - είπαμε, δεν έχεις γίνει και τελείως καλά, καταβάλλεις με ό,τι ψυχική δύναμη σου έχει απομείνει μεγάλη προσπάθεια να το ξεπεράσεις και να ξαναγεννηθείς απο τις στάχτες σου. Τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να σου αποδείξει ότι μια απλή νότα, μία συγχορδία  και ένα 'πληγωμένο σ'αγαπώ', συνδιάστηκαν για ένα και μοναδικό σκοπό: να σου πούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μέσα σου, και ότι ναι, μάλλον πρέπει να ζήσεις με αναμνήσεις, το έργο τελείωσε και οι ελπίδες λιγοστεύουν.

    Το τέλος και τα θύματα

    Αφού περιπλανήθηκες στα δύσκολα μονοπάτια του χωρισμού και βγήκες νικητής απο το χάος που επικρατούσε μέσα σου, δεν συνειδητοποίησες το πιο βασικό... Το θύμα της υπόθεσης δεν είσαι εσύ, ούτε το άλλο πρόσωπο, αλλά τα τραγούδια που σε συνόδεψαν στο ταξίδι σου αυτό, καθώς πλέον το άκουσμά τους έγινε ακατάπαυστα μισητό. Έχουν ταυτιστεί συνειδητά με το άτομο που έκλαιγες για αυτό, το άτομο που ίσως να σε πλήγωσε, και με όλη αυτή την κατάσταση που σε έκανε να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Έτσι τα λεγόμενα καψουροτράγουδα εκπλήρωσαν τον σκοπό τους και η μουσική ζωή τους έληξε άδοξα (τουλάχιστον για σένα).





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28807   /   19.07.2014, 10:52   /   Αναφορά

    Όχι! Τα τραγούδια δεν είναι θύματα και ούτε έληξε η μουσική ζωή τους. Αλλά και αν ακόμα είναι έτσι (που δεν είναι, αλλά λέμε...), γιατί έληξε άδοξα αφού όπως λες "εκπλήρωσαν τον σκοπό τους"; 


    "Κάπως έτσι συμβαίνει, η αγάπη πεθαίνει
    χάνεται το όνειρο, το τραγούδι όμως μένει!"